Ziet u de foto hierboven? Weinig stijlvol, hè? Drie jongetjes, waarvan er eentje hysterisch naar een ‘onderbaard’ wijst. De andere twee jongens grijnzen wat verlegen vanwege de onbeschaamdheid van de jongste. Die overigens helemaal niet wist wat hij aanwees en van schrik ongetwijfeld de hele avond heeft zitten wenen onder z’n smoezelige dekbed. Doet ‘ie overigens nog steeds. Als hij geen stukjes schrijft voor Digischool. Oh! Ik heb me verraden. Inderdaad, het schoffie met de vuile polo en semi-compleet gebit ben ik. In mijn basisschoolperiode. Gelukkig is er tegenwoordig geen leerkracht naar me op zoek die mij destijds heeft lesgegeven zodat we samen mee kunnen doen aan een nieuw televisieprogramma (‘De Klas van ’81′), een combinatie van Spoorloos en Klasgenoten. Hee! Ik zie een bruggetje naar een oproep van televisiemakend Nederland. Lees maar mee:

‘Beste Frank Jongbloed, (Dat ben ik!) wij zijn op dit moment druk bezig met het televisieprogramma ‘De Klas Van ’81′ voor de NTR wat uitgezonden zal worden op Nederland 2. In dit programma gaan wij met leraren op zoek naar oud-leerlingen die zij in de jaren 80 op een gemengde basisschool hebben onderwezen. Dit gebeurt vanuit een positieve benadering ten opzichte van gemengde scholen. Denk aan een combinatie van Klasgenoten en Spoorloos. Wij hebben al veel enthousiaste docenten die ontzettend benieuwd zijn naar hoe hun leerlingen van toen nu in de maatschappij staan.
Wij zijn op zoek naar nog meer enthousiaste leraren. (Hier knip ik wat in de tekst.)

“In de zeventiger jaren doken ze ineens op: de ‘zwarte scholen’. In de tachtiger jaren ontstonden er wijken die niet anders hadden. Van oorsprong middenklasse wijken werden bevolkt met mensen uit veel verschillende landen. De klassen werden een –vaak heel gezellige-­‐ smeltkroes van culturen. In de ‘witte’ delen van Nederland hadden de ‘zwarte scholen’ zelden een goede naam.

Maar is dat terecht? Is het zo dat je als leerling minder kansen had, of had dat ook met jezelf te maken? Hoe hebben de leerlingen van die zwarte scholen het in hun verdere leven gedaan? Zijn ze hier gebleven en hebben ze een baan en gezin? Hebben ze carrière gemaakt of zijn ze blijven hangen in een marginaal bestaan? Is het slimste jongetje van de klas toch chirurg geworden? “De klas van ‘81” bezoekt leerlingen op die destijds in de zesde klas van het lager onderwijs zaten en beschrijft hun levensweg.”

Misschien wil je hier wel meer over weten of wil je er graag aan meedoen. Mail dan naar Malou Wagenmaker (malou@networks.nl) en zij helpt je verder aan informatie.

Met dank aan Malou voor de tip. Als dank gaat ze me uitnodigen voor een feestelijke premiere in Hilversum waar Wende Snijders en Carice van Houten ook aanwezig zijn. Of gaan we wat drinken bij de MacDonalds, maakt niet uit, als Wende en Carice er maar zijn. Of alleen Wende, maar de onderhandelingen stoppen hier!

foto: toch niet mijn moeder, hè? Mam?!

6 Reacties op “Wie Wil Er Meedoen Aan Een TV-Programma?”

1. Kristel zegt:

Ik zat zelf op een gemengde school. Achteraf weet ik, met de kennis van nu, dat het onderwijs op die school niet altijd even goed was. Natuurlijk hoeft dit niets te maken te hebben met het “gemengde” aspect van de school. Gelukkig heeft dit geen invloed gehad op mijn carrière. Ik heb er uiteindelijk misschien iets langer over gedaan om mijn doelen te realiseren, maar met 21 jaar was ik toch al een gediplomeerd als juf.
    Het lijkt me heel erg leuk om nog eens wat leerkrachten uit die tijd te zien, maar of dat dan meteen voor een camera moet? Tenzij er natuurlijk een enorme hunk op de premiere aanwezig is! ;-)

Eh, Kristel, ik heb nog niet toegezegd dat ik er zal zijn, hè! ;)

Ik daarentegen zat niet op een gemengde school. Maar ik woonde dan ook aan een zandweggetje, had geen kabel en mocht maar één keer per week douchen. En nee, mijn ouders zijn geen familie van elkaar.

3. maarten zegt:

Waar ze ook bij aanwezig zijn…
    Doet me denken aan die uitverkochte concertzaal waar, behalve Carice, nog 450 mensen aanwezig waren.

Maarten, heb jij in een zaal gezeten met Wende? En je vraagt mij niet mee?

5. maarten zegt:

Carice was aanwezig, Wende niet, zover ik weer. Dus don’t worry. Als ik ze tegenkom zal ik de groeten overbrengen.

6. Babe zegt:

De klas van ’81.
    Maar toen was jij toch nog helemaal niet geboren? ;)

En wie is Wende?

7 − zeven =