Kent u die actiefilms met Matt Damon als Jason Bourne, een voormalig huurmoordenaar van de CIA en lijder aan retrograde amnesie? Nou, die films (of boeken, als u ouder dan dertig bent) zijn heel spannend. Als u ze niet kent moet u maar een plaatje van Matt Damon googelen en dan uw scherm heen en weer schudden en spannende muziek neuriën. Dat is het namelijk zo’n beetje. Maar. Wist u dat Matt Damon ook een uitgesproken felle tegenstander is van een onderwijssysteem gebaseerd op toetsen en testen? Ha! Dat wist u niet, hè!? De moeder van de acteur (Matt Damom), Nancy Carlsson-Paige, is een professor emeritus op het gebied van educatie. Professor emeritus heb ik puur gebruikt om dit stukje wat op te pimpen, maar in feite betekent het zoiets als gepensioneerde hoogleraar.

Zij en haar zoon waren door de vakbond genomineerd voor een prestigieuze Amerikaanse onderwijsprijs, de zogenaamde National Education Association’s Friend of Education Award. Maar toen kwam moeke erachter dat een hoge vakbondspief samenwerkt met een opleidingsorganisatie die, volgens ma, slechte leraren met een krakkemikkig diploma en vrijwel geen knowhow het werkveld instuurt. En nu wil ze de nominatie niet meer. Lees maar even mee:

“The actor Matt Damon and his mother, a professor of education, on Wednesday turned down the opportunity for an award from the country’s largest teachers union after reading an opinion article that the union’s president had co-authored with the founder of Teach for America.

Writing that she was “confused by your collaboration” with Teach for America, Dr. Nancy Carlsson-Paige said she and her son, Mr. Damon, no longer desired to be nominated for the National Education Association’s Friend of Education Award.

In the opinion piece that Dr. Carlsson-Paige referred to, Dennis Van Roekel, president of the N.E.A., and Wendy Kopp, founder of T.F.A., urged the importance of evaluating and improving teacher training programs across the country. Yet in her e-mail to Mr. Van Roekel, Dr. Carlsson-Paige said she finds this message somewhat disingenuous on the part of T.F.A.

“I am very familiar with TFA and believe that its short-term, minimal training of teachers undermines teacher quality and harms children who too often get an inadequate education with its teachers,” the e-mail states.

Already a celebrity in the entertainment arena, Mr. Damon became one in the education world during a rally in Washington last July, where he publicly opposed the emphasis on standardized testing in public schools and the pressure educators are under to teach to those tests.

“This has been a horrible decade for teachers,” he told the crowd, according to a report by the Washington Post. “The next time you feel down or exhausted . . . please know there are millions of people behind you.”

Haar brief aan de vakbond is te lezen via deze link.

Nu weet ik ook wel dat wij in Nederland zitten en niet in de Verenigde Staten, maar ik vind het wel wat hebben dat Matt & Moeder zich druk maken om slecht opgeleide leerkrachten. Tenslotte zijn deze verhalen ons niet onbekend. Slechte pabo’s, leerkrachten die niet kunnen rekenen en spellen en maar weinig concrete maatregelen om deze problemen te lijf te gaan. Misschien moet er in Nederland ook een krachtige acteur van het kaliber Damon opstaan om zich uit te spreken over ons onderwijssysteem.

Misschien ook niet.

bron en foto

Reageer


× 6 = dertig