Een poosje geleden kwam er een vreemd kijkend kind bij mijn bureau staan. “Meester, de wc is een beetje vies.” Ik voelde nattigheid. Het kind had dat waarschijnlijk ook gevoeld. Letterlijk. Ik liep naar het betreffende toilet en deinsde achteruit door een oudtestamentische gruwellucht. Met tranende ogen keek ik ín de toiletpot en zag dat een kind de wc-rol in de pot had laten vallen. Om er vervolgens doodleuk overheen te kakken. Het leverde een schitterend stilleven op voor het artistieke oog, maar de bijbehorende walm was niet te harden. Gealarmeerd door mijn kreten van walging kwam er een juf aangesneld. “Wat is er aan d- LIEVE HEMEL! WIE HEEFT HIER ZO ZITTEN BEREN!?” Op kordate wijze greep ze een emmer uit het schoonmaakhok, trok een grimas en ging het riekende heuveltje te lijf. Ik grinnikte een beetje vanwege de kokhalsgeluiden die er uit het kamertje kwamen, maar alleen als ik zeker wist dat niemand me kon zien. Want zo ben ik. Op de Groningse basisschool De Petteflet zetten ze de overblijfmoeders aan het werk om de riekende remsporen van het glazuur te schrobben. Why didn’t I think of that? Lees maar even mee:

“GRONINGEN – Ouders op basisschool de Petteflet in Groningen betalen zelf voor schone wc’s op de school van hun kinderen. Een vader heeft het initiatief genomen, omdat de toiletten smerig zijn. Hij zamelt nu geld in, waarmee overblijfouders betaald kunnen worden voor de extra werkzaamheden.

“Dit verbaast ons niet”, zegt schoolschoonmaakster Alie Apol. “Wij kunnen het werk niet aan. We moeten veel meer doen in minder tijd.” De situatie is het gevolg van een nieuw schoonmaakcontract dat de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2) gunde aan schoonmaakbedrijven Effektief en ICS. Er werd flink op bezuinigd.”

Het verbaast haar niet. Schoolschoonmaakster Alie van basisschool Annie M.G. Shit. Ach, ik denk dat iedere school hier wel een beetje mee te kampen heeft. Kleiende kleuters, verstopte urinoirs, handdoeken op de grond, papieren doekjes op, you name it. Shit happens.

Vertel eens: Hoe zien de toiletten op uw school er eigenlijk uit?

bron
foto

23 Reacties op “De Riekende Remsporen”

 1. Missteacher zegt:

  Heel bekend tafereel, wij spreken al van het
  WC-rollenmonster! Laat zich moeilijk vangen!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Dat vind ik wel een leuk idee. Ik ga er een boek over schrijven. Dat een groepje kinderen op school de strijd aan gaat met het WC-rollenmonster. Een epische strijd vol spanning en stront volgt.

 3. Joke zegt:

  Wat de stank betreft, daar is wat aan te doen als je er geld voor overhebt. Wij hebben een tijd lang als proefschool dienst gedaan voor een biologische uitvinding van iemand uit Spijkenisse. De toiletten roken heerlijk fris en waren super schoon. Helaas had het schoolbestuur er geen geld voor over en werd alles weer aan de schoolschoonmaaksters overgelaten. Binnen de kortste keren stonk het er weer een uur in de wind en nu was het nog moeilijker te aanvaarden dan eerst. Dus als er geld is, is er een oplossing voor de gangbare stank. Helaas hebben we nog geen oplossing voor het WC-rollenmonster, maar dat liet zich op schone toiletten ook veel minder zien. Ik heb gehoord dat het daar een hekel aan heeft.;-)

 4. Kristel zegt:

  De toiletten!! Pff waar moet je beginnen?! Mijn lokaal grenst aan de toiletten van de groepen 4, 7 en 8. Wat kinderen af en toe voor elkaar krijgen is ongelooflijk! Gelukkig hebben wij geen last van rollen in de toiletpot, omdat we sinds een tijd rolhouders hebben waar de kinderen de rol niet zelf uit kunnen halen. Ik verbaas me vaak over dat wat die kleine kindertjes kunnen produceren! Zelf schoonmaken is het beleid bij ons op school. De leerkracht houdt een lijst bij van de kinderen die naar het toilet gaan. Zo is de “dader” gemakkelijk te traceren! En die mag dan zelf aan de schoonmaak! Gelukkig gaat het steeds beter!

 5. Kristel zegt:

  @Joke heb je een naam van dat bedrijf uit Spijkenisse? Wie weet kan ik mijn directie overtuigen! De lucht is namelijk vaak het ergst en met een lokaal dat daaraan grenst zet ik in de loop van de dag niet graag mijn deur open!

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Dat hebben wij ook een poosje gehad, Joke, zo’n spuitflesje dat om de 15 minuten een lekker geurtje verspreidde. Maar, veel te duur natuurlijk voor het onderwijs.

  Kristel, ik vind (vreemd genoeg?) de toiletten van de kleuters het ergst. Wij, als leerkrachten, zeggen geregeld tegen elkaar; “Dat kind is rot van binnen.”

  Een paar dagen geleden heb ik zelfs een aantal deuren tegen elkaar opengezet, zo erg meurde het in de school.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  http://www.youtube.com/watch?v=inVmZ4tcKRc

 8. Carin zegt:

  Onze wc’s zien er ‘s ochtends voor schooltijd perfect uit, we hebben van die wervelwindschoonmaaksters, maar aan het eind van de dag… Een greepje uit de dagelijkse praktijk: ook bij ons hele wc-rollen in de plee; niet in maar achter de wc plassen; over de bril plassen; bij de wastafel plassen; regelmatig poep aan de muur (nemen ze te weinig velletjes en prikken ze er met de vingers doorheen en tja, waaraan veeg je dat dan af?); zelfs een hele drol naast de plee…Het is echt ongelooflijk. En dat elke dag! Ik heb nu een streng regime ingesteld: voor en na het wc-bezoek controleer ik de wc en noteer ik wie is geweest. Grrrr en dan gebeurt het toch nog in de pauze. Ondanks zeer sterke vermoedens is het zo moeilijk de daders te betrappen! En hoe hebben die kinderen dat thuis, vraag ik me af?

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Carin.

  Jij wint de Hoofdprijs.
  Voorlopig.

  Anyone else?

 10. Gretha zegt:

  Creatief met …. hahaha. Het is sowieso een teken van de tijd van opvoede denk ik. Ouders nemen de kinderen veel te veel uit handen. Verantwoordelijk voor jezelf zijn en eerlijk naar je eigen gedrag kijken is lastig. Poep enplas op ruimen ook. Maar toen een van mijn kinderen (gr 8!) zei daar hebben we toch een schoonmaakster voor??? was het klaar. Met z’n 2-en naar het toilet, klaaar laten controleren door de ander.
  Werkt ook, en ik vertik het omdat ook nog te doen, lijsten bijhouden, zolangzamerhand is het een administratieve baan geworden! O ja dinsdag de inspecteur op bezoek, net voor de kerst, zo fijn. Ik zal haar eens vragen of we daar ook een plan voor moeten maken, toiletgebruik met een onvoldoende resultaat……..

 11. Gretha zegt:

  sorry voor de fouten, heb het druk gehad met verslagen zucht …

 12. Vincent zegt:

  Helaas, ik!!

  Vorige week was het echt bingo: een kind had een hartje op de muur getekend in de wc, en dan helaas niet met een panda-krijtje……….GAT-VER-DAMME! En het zag er naar uit dat het met een vinger gedaan was. Helaas is er niemand opgepakt voor dit vieze poepmisdrijf (we hebben drie groepen 3 die gebruik maken van de toiletten). We hebben wel de kinderen aan elkaars vingers laten ruiken, maar daar kwam niets uit.

  Nu hangen er wc-stoplichten in de klas, als je naar het toilet gaat hang je het stoplicht op rood. Jammer dat het zo moet.

  Op een gegeven moment wordt je gewoon bang voor dat ene zinnetje van het kind dat net binnen komt lopen in de klas: “Meester, meester, op de wc…..”

 13. Annemiek zegt:

  Arme leerkrachten! Wat een verschrikking dit. Toch is het volgens mij niets nieuws. In de tijd dat ik op de basisschool zat stonken de wc’s ook al verschrikkelijk. Het rare vind ik altijd dat schoonmakers er geen prioriteit aan geven. Wat is erger: stof op de grond of smerige wc’s? Of vinden ze het zelf ook onbegonnen werk? Ik wens jullie veel sterkte in ieder geval!

 14. Joke zegt:

  @Kristel: Ik ben het meteen gaan opzoeken op internet nadat ik gereageerd had (ik verwachtte de vraag al), maar vond niets op dat gebied. Ik heb geen idee helaas
  @Frank: Nee Frank, niet zo maar een spuitflesje dat de geur maskeert, maar een biologisch proces dat de ‘stankveroorzakers’ verwijdert. De schoonmaak van de toiletten werd door het bedrijf op zich genomen en naarmate het middel langer gebruikt werd, werd de schoonmaaktijd ook korter.
  Je was gewoon voor je plezier in de buurt van de toiletten waar het schoner rook dan in de volle klaslokalen.
  Ik ga toch nog eens op onderzoek uit of ik kan achterhalen wie dit product en deze diensten kan leveren, want het is een zege.
  ( http://www.positiefleren.nl/jufjedermann/stinkende-toiletten )

 15. Joke zegt:

  Een zege op de stank en een zegen dat het is uitgevonden. :-)

 16. Lisette zegt:

  Om te voorkomen dat er naast de pot werd geplast, bedacht de directeur dat we eens plasstickers (http://www.plassticker.nl/) konden proberen. Een hit in de bovenbouw waar je in het toilet een bulls-eye kon plassen. Bij de onderbouw was het succes iets minder. Daar kwam een kleuter met een natte broek hard huilend de klas in. “Juf, ik durf niet te plassen; er zit een leeuw in de wc!!!”

 17. Serkan zegt:

  Jullie hebben geen concierge op school? :) )

 18. Lisette zegt:

  Plasstickers kosten GELD. Vandaar…
  Onze conciërge doet overigens ook niks aan riekende toiletten.

 19. Ine zegt:

  O gadver die toiletten. Ik heb toch veel uitgehaald vroeger. Ik was zeg maar Pietronella Bel. Maar met poep smeren dat kan ik niet begrijpen. Zo smerig ! Heb ook wel eens een schriftje bijgehouden waar de namen instonden van wie er geweest waren. Maar dan vergat ik dit weer en gaf de verkeerde op zijn of haar kop als er weer iets onsmakelijks te vinden was. Wat ik nu nog wel doe is dat ze geen hele rol toiletpapier meer mogen meenemen naar het toilet maar een stuk af mogen scheuren. Dat scheelt wel …..iets.

 20. Evy zegt:

  Ook bij ons werden toiletrollen in de toiletten gegooid. Nu hebben we van die toiletroldispensers waar vanuit een piepklein gaatje voorzichtig één blaadje toiletpapier naar buiten piept. Wij leerkrachten vroegen ons al af hoe lang het zou duren vooraleer een leerling het lef zou hebben om het blaadje terug in het gaatje te duwen zodat de volgende toiletbezoeker niet aan het papier zou kunnen.
  Maar zo slim zijn ze voorlopig gelukkig nog niet. Alhoewel, onlangs bedacht iemand nog iets nieuws: het deksel van het toilet naar beneden doen en daar bovenop plassen! Tja, hele dikke boeken kun je ‘drukken’ van het ‘drukken’!

 21. Gianna zegt:

  Whaha, tja je kan er idd een boek over schrijven van al die belevenissen op de schooltoiletten. Ook ik heb het eens bij de hand gehad. Als overblijf ouder betrapte ik een kind wat op zijn tenen de wc kwam uitlopen omdat het er letterlijk zeiknat was. Toen ik in de 2 klassen de volgende vraag stelde: Wie van de jongens mag er thuis N

 22. Gianna zegt:

  vervolg,..
  NAAST EN OVER de wc plassen? stak niemand zijn vinger op!! Zo raar,…. toen ik voorstelde om de wc dan maar op slot te doen omdat toch niemand zich aan de regels hield, werd het erg stil in de klas. Het is overigens daarna wel een poos goed gegaan.

 23. jetje zegt:

  Schone toiletten op school blijft een utopie.. Om verstopping door wc rollen te voorkomen hebben wij nu geen rollen meer in de wc hangen. In de lokalen hangen wc. rollen aan een koordje klaar voor gebruik. Bij wc bezoek nemen kinderen de rol mee en na terugkeer hangen ze de rol weer netjes terug. Een koordje voor de jongens en een voor de meisjes zo wordt ook voorkomen dat er meerdere kinderen tegelijk naar de wc gaan.En dan die lucht…raampje open? Of krijgen de schatjes dan te koude billetjes?

Reageer


3 − = een