Ik zal het maar gelijk op tafel gooien; ik was vroeger erg bang voor de schooldokter. Nee, echt. Ze was oud, extreem gerimpeld, bewoog zich roofdierachtig traag door de gangen van het schoolgebouw en zag eruit alsof ze kleine jongetjes met blond piekhaar tussen de middag als lunch vermaalde tussen haar reusachtige, grijsgele tanden. En ze zat aan piemels. Ook niet onbelangrijk. En ik was destijds inmiddels “oud” genoeg dat ik niet eens meer kon herinneren of er ooit iemand behalve ikzelf aan mijn piemel had gezeten. Maar de schooldokter wilde er dus wel aanzitten. Om te kijken “of het vel nog goed naar achteren kon.Voor later.” Voor later? dacht mijn beperkte breintje onder dat blonde piekhaar. VOOR LATER!? De horror! De schande!

En wat lees ik vandaag? Van een andere orde, maar in dezelfde categorie: “GGD staakt seksuele voorlichting op scholen.” Het eerste citaat van Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland? “Bij vrijwel alle GGD’s wordt de komende tijd flink gesneden.” Gesneden? Ka-boem. Dank je, Laurent. Al dat jeugdtrauma, in één klap weer terug. Lees maar even mee:

“De GGD in het midden van Nederland stopt in 2012 op alle scholen met seksuele voorlichting. Dat staat in een bezuinigingsplan van de verantwoordelijke gemeenten dat volgende week waarschijnlijk wordt aangenomen. Het is de eerste keer dat een GGD hiermee zou stoppen.

De seksuele voorlichting wordt aangeboden aan ruim 500 basis- en middelbare scholen. Het betreft 25 gemeenten rond Utrecht, waaronder Amersfoort en Nieuwegein. De bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) hoort tot de wettelijke taken van gemeenten.

In de plannen wordt ook het opsporen en inlichten geschrapt van seksuele partners van mensen die zich bij soa-poli’s melden. Verder wordt aanzienlijk gekort op tbc- en infectieziektenbestrijding.

De bezuiniging is een voorbode voor wat andere regio’s te wachten staat: ‘Bij vrijwel alle GGD’s wordt de komende tijd flink gesneden’, zegt Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland.”

Hm. En dat terwijl ik binnen korte tijd in groep 7/8 wil beginnen met het uitleggen van de bloemetjes en de bijtjes. Om op duidelijke en respectvolle wijze tegenwicht te bieden aan alle bitches, sexy hotties, ho’s, pimps en faggots die me via verschillende liedteksten om de oren vliegen. Maar blijkbaar hoef ik niet te rekenen op de steun van de GGD. Want zij hebben geen geld meer.

Het vel wordt ze over de oren getrokken. Om te kijken of het kan.Voor later. VOOR LATER!?

Rest mij nog het stellen van de volgende vraag: seksuele voorlichting, tegenwoordig meer nodig dan vroeger? Reageer!

bron
foto

11 Reacties op “Gee Gee Dee”

 1. Debby zegt:

  Absoluut, heel hard nodig! Al is het maar om kinderen te vertellen dat seks en porno 2 heel verschillende dingen zijn. Hard nodig, we kunnen het beter 100 keer teveel vertellen dan 1 keer te weinig.Niet overal worden kinderen thuis voorgelicht toch, een flink aantal kinderen moet het nog “op straat” of via internet ‘leren’.
  Mooi stukje Frank

 2. Frank Jongbloed zegt:

  En ik maar denken dat er niemand ging reageren. Gelukkig zijn er Debby’s. Bedankt hoor, ik ga snel beginnen met de voorlichting.

 3. Kristel zegt:

  Ik ben het helemaal met Debby eens! Wel of geen hulp van de GGD, die voorlichting moet er zijn op scholen. Zeker met al die wijsheid die de kinderen tegenwoordig toch al hebben. Laten wij ze nou de juiste wijsheden bij brengen! Een vraag die mij wel interessant lijkt; vanaf welke groep begin je hier mee? Ik zag laatst een school waar ze er bij de kleuters al mee beginnen.

 4. Jurriaan zegt:

  Heb erg moeten lachen om je stukje, Frank. Voorlichting is hartstikke nodig, gewoon om kinderen weerbaar te maken op dit gebied. Of het meer nodig is dan vroeger weet ik niet. Je zou zeggen van wel vanwege de door jou al genoemde toenemende sexualisering van het openbare leven. Aan de andere kant werd vroeger sexualiteit meer verheimelijkt, met alle nadelige gevolgen van dien. Ik zou zeggen: het blijft gewoon nodig en speel inderdaad in op wat leeft en actueel is (zoals je al doet).

 5. Cisca zegt:

  Heb weer zitten smilen bij het lezen van je stukje, Frank! Hopelijk heb je door dit te schrijven je schooldoktertrauma een beetje meer verwerkt! En om op Kristel te reageren: bij kleuters praat ik op hun niveau over “de bloemen en de bijtjes”. Zij hebben ook vragen over baby’s en jonge dieren. Het is goed om het vroeg uit de taboesfeer te halen. Ben het er mee eens dat ouders er thuis mee hadden kunnen beginnen maar het is goed het samen te doen. Ik hoop tenminste niet dat er nog ouders over de ooievaar vertellen… (wat ik als 8jarige te horen kreeg van mijn ouders! En nee, ik ben nog niet met pensioen, dus het was geen eeuwen geleden!!) Volgens mij is het altijd nodig geweest er over te praten en blijft het nodig! Door het door de GGD te laten vertellen wordt het afstandelijker. Misschien wel goed voor het voortgezet onderwijs want dan gieren de hormonen!

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Het is me wel weer duidelijk; de boeken waarbij de kinderen altijd zitten te giechelen mogen weer uit de kast gehaald worden. Bedankt voor de reacties!

 7. Jessica zegt:

  Heel belangrijk, sexuele voorlichting op school. In de bovenbouw van de bovenbouw vraag ik de kinderen altijd om (anoniem) hun vragen op te schrijven. Ik bespreek verder de veranderingen die ze (gaan) doormaken in de puberteit en ik heb het over homosexualiteit. Op de school waar ik werk is homosexualiteit een groot taboe..toch gaan sommige van mijn leerlingen er achter komen dat ze ‘zo’ zijn.
  Ik hoop van ganser harte dat leraren deze belangrijke taak op zich nemen als GGD ‘m laat liggen. Ik ben het met Cisca eens, dat kan vanaf de kleuterleeftijd.

 8. Jessica zegt:

  Sorry, tweede keer ‘bovenbouw’ moet natuurlijk ‘basisschool’ zijn. Typen op een klein telefoonschermpje is een kunst die ik niet geheel beheers..

 9. ine zegt:

  Natuurlijk blijft voorlichting belangrijk. Al is het maar om wat Jessica zo goed vertelde, dat sommige kinderen ontdekken dat ze “zo “zijn. Of dit nu alleen door de GGD gedaan kan worden betwijfel ik. Regelmatig maken kinderen dingen mee horen ergens iets over of zien wat op de t.v. Dan wordt daar over gesproken. Die onderwerpen kunnen heel divers zijn. Maar dus ook vragen die over seksualiteit kunnen gaan. Soms valt dit voor deze juf niet altijd mee. Ik heb wel eens op de binnenkant van mijn wangen moeten bijten toen een leerling in de kring vertelde wat er zoal gebeurde bij zijn ouders en hij er niks van begreep. Kijk als ik dan die moeder in de ochtend weer het lokaal binnen zie stappen dan flitst me toch weer even door het hoofd wat zoon lief vertelde over dat moeder zo aan het schreeuwen was, hij dacht dat ze pijn had, toe kwam snellen de ouders in een vreemde positie aantrof in de slaapkamer, en hij toch echt niet van plan was dit soort rare dingen te moeten gaan doen als hij volwassen was. Toen bleek er duidelijk verschil te zijn in mijn klasje over wat ze al wel of juist niet wisten. Daar hebben we het dan over. Welke klas ik tot nu toe ook heb gehad altijd komt er een vraag over op welke manier dat deze dan ook wordt verteld. Als het maar gedaan wordt en niet weggestopt is het prima. Het moment waarop je dit doet is afhankelijk van je klas dacht ik zo.

 10. Hanneke zegt:

  Beste Frank,
  Wat een prachtig geschreven begin van een blog over de schooldokter, ik heb het kleurrijk en op toon voorgelezen aan de aanwezigen in de huiskamer, die hebben meegegniffeld. Smakelijk verteld en goed terug ingezoomd op jouw eigen kinderzieltje.
  En die seksuele voorlichting moet natuurlijk blijven! Duidelijkheid en openheid is belangrijk voor het gevoel van veiligheid onder kinderen, zeker met mensen die wel vervelende bedoelingen zouden kunnen hebben.
  Hartelijke groet,
  Hanneke

 11. Frank Jongbloed zegt:

  Bedankt voor de reacties, Ine, Jessica en Hanneke. Ze zijn goed gelezen, zag ik net in mijn Stiekeme Statistieken!

Reageer


× vier = 28