Je moet eens weten hoe vaak mij wordt gevraagd naar mijn mening over het dalende aantal mannen dat zich aanmeldt voor een lerarenopleiding. Nou, ik zal het je vertellen; er wordt mij heel vaak gevraagd naar mijn mening over het dalende aantal mannen dat zich aanmeldt voor de lerarenopleiding! Zo’n vraag begint meestal met: “Frank, jij bent ook een man. Wat vind je van…” En dat vind ik vaak zo onnozel. Alsof ik op telepathische wijze in contact sta met alle mannen in Nederland en dat een gedeelte daarvan mij ‘s avonds, voor het slapengaan, doorseint waarom zij niet gekozen hebben voor een toekomst als onderwijzer. Ik weet het niet, mensen. Ik wil best gokken. Het bescheiden salaris? Het zachtaardige imago van de dorpsonderwijzer met de witte baard en ronde bril?  De nieuwsberichten over pedo’s en pornosites? De vele juffen die alleen maar over kinderen en zwangerschappen kunnen praten?

Nogmaals; ik weet het niet. Het interesseert me ook vrij weinig. Ik heb namelijk voldoende mannelijke vrienden die niets van didactiek of onderwijs weten en die geregeld een sms’je beginnen met “ik vindt”. Heerlijk! Het is geen ‘continu klokslag onderwijs’ hier in Huize Frank Jongbloed. (Ook al typ ik dit stukje op zondagmiddag en ziet mijn woonkamertafel eruit alsof er een vette cijferregistratiemap op is overreden.) Afijn. Hier, nog wat paniekerige nieuwsartikelen vol vooroordelen. Voor uw amusement:

“Als twee jongens mot krijgen op het plein, wat doet dan de meester? En hoe reageert een juf? Kinderen in groep 8 van de Great Haersmaskoalle in Oudega (Sm.) weten het precies. Na een reeks juffen komen leerlingen in groep 7/8 terecht bij de enige meester: Palle Mulder (33), sinds vier jaar in dienst bij deze openbare basisschool van OPO Furore. Een meester bromt dat ze moeten ophouden met dat gesodemieter en laat hen verder voetballen, terwijl je bij een juf moet vrezen voor een preek en een kringgesprek om alles uit te praten. Jelle (11): ,,Dan zitten wij van: sorry hoor, maar hou nu maar op… Dan kunnen wij weer voetballen.”

En:

“Drie basisscholen in Den Haag, Utrecht en Zwolle worden (inmiddels: werden) maandag volledig overgenomen door mannen. Zij doen mee aan het project Mannen voor de klas, waarbij ze aandacht willen vragen voor het feit dat er weinig leraren in het basisonderwijs zijn.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs is aanwezig op de school in Den Haag om de les van de mannen te volgen. In totaal 180 mannen, zowel pabo-studenten als havo- en vwo-leerlingen, doen mee aan het project. Zij hebben een les voorbereid voor de in totaal 1400 kinderen in de klassen. Daarna is er een discussie over waarom het vak van leraar niet aantrekkelijk is voor mannen.

Van alle docenten in het primair onderwijs is slechts 15 procent man. Minder mannen volgen een lerarenopleiding en daarbij is ook de uitval van mannelijke studenten op de pabo een stuk hoger dan de uitval van vrouwen. ,,Het is evident dat kinderen ook mannen als rolmodel nodig hebben, dus ook op school’’, aldus een woordvoerder van het project. Het project wordt gesteund door het ministerie van OCW.”

15% procent van de leerkrachten in het primair onderwijs is dus man. Een gedeelte daarvan heet Palle Mulder en werkt op de Great Haersmakoalle (tevens een Deense geslachtsziekte volgens Wikipedia) en een ander gedeelte is humeurig, vroegtijdig kalend, rijdt in een oude Jeep en woont in een Hobbit-woning in Apeldoorn. Maar de rest? Vertel me eens, Trouwe Lezer:

Hoe ziet voor jou een typische schoolmeester eruit?

Foto: Ik en m’n moeder.
Bronnen: hier en hier.

30 Reacties op “Vijftien Procent”

 1. Jurriaan zegt:

  Hoe ziet voor jou een typische schoolmeester eruit?
  Dat is een man van middelbare leeftijd met een hoornen bril, bakkebaarden en een rib-corduroy-colbertje. Maar ja, ik ging dan ook in de jaren zeventig naar school. Als ik zelf in de spiegel kijk zie ik niet echt een rolmodel.

  Begrijp ik dat je eigenlijk het volgende in twijfel trekt?: “Het is evident dat kinderen ook mannen als rolmodel nodig hebben, dus ook op school.”

  Jurriaan

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Verre van. Ben het er absoluut mee eens. En wie gaf jou les? Godfried Bomans?

 3. Frank Jongbloed zegt:

  PS Ik draag nu een t-shirt waarop Spiderman een man met een doodshoofd als gezicht aanvalt. Dat had meester Ruim vroeger ook niet bij in groep 8.

 4. Leerkracht PO » Blog Archive » Vijftien Procent | De Kleine Beer | Scoop.it zegt:

  [...] Leerkracht PO » Blog Archive » Vijftien Procent Source: wp.digischool.nl [...]

 5. meester Henk zegt:

  jammer, dat er nog steeds geen reactie is. Ik had gehoopt hier een beschrijving van mezelf te zien! :)

 6. meester Henk zegt:

  Oeps, had eerst de pagina moeten verversen !

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Ik weet dat jij van die bakkebaarden hebt, Henk!

 8. Tessa zegt:

  Opnieuw genoten van je stukje. Ik ben met een gedeelte van die 15% getrouwd (inderdaad PABO-setje). Hij heet ook Frank, kleedt zich hip en heeft geen linnen tasje. De typische schoolmeester is wat mij betreft enthousiast, heeft hart voor zijn werk en zijn klas en kan af en toe even dollen met de groep. Overigens zijn er ook genoeg juffen die dat kunnen. Toch zou ik het wel prettig vinden als er een betere balans was tussen het aantal mannen en vrouwen in het onderwijs.

 9. Kristel zegt:

  Mannen in het onderwijs! Tegenwoordig doen we er alles aan om mannen op school te krijgen. De vereniging waar ik voor werk heeft een hij-instroom project opgezet. Deze mannen zijn zij-instromers die onder zeer goede voorwaarden naar de opleiding getrokken zijn.
  De heren krijgen een tweejarige opleiding. Ze behouden het fulltime salaris uit hun vorige baan. Ze hebben 1 dag in de week studieverlof en ze hebben baangarantie. Allemaal prima zou je denken. Wat ik alleen mis in het hele plaatje is een stukje passie. Deze heren lopen over het algemeen het liefst de hele dag met hun mobieltje in de hand te klagen dat ze het zo druk hebben. Ik begrijp dat het druk is, maar je weet toch waar je aan begint als je in zo’n project stapt? Ik vind het ook belangrijk dat er mannen in het onderwijs blijven, maar ik heb liever een kanjer van een juf dan een meester die het vak maar half begrijpt.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Wat ís dat toch met Franken en hippe kleding!? Ongelooflijk. En waarom zat ik niet met m’n ass in Washington, net als u?

 11. Frank Jongbloed zegt:

  Kweet psies waar jij het over hebt, Kristel. Vooral dat van die mannetjes met mobieltjes.

  Nu moet ik zeggen dat ik vrijdag een afspraak met de huisarts heb gemaakt om over twee weken m’n iPhone chirurgisch van m’n handpalm te laten verwijderen. Maar ho! Ik heb wél passie.

 12. Jurriaan zegt:

  Ik vind dat Kristel gelijk heeft: liever een kanjer van een juf dan een halve meester. Ik heb nog geen enkel argument gelezen waarom het zo belangrijk is dat er meer mannen moeten komen op de basisschool.

 13. Der Franzl zegt:

  Mannen en vrouwen zijn verschillend. Dat is nu zo en is ook altijd al geweest. Pogingen om dichter bij elkaar te komen zijn voor beide partijen maar deels gelukt. Emancipatie in het onderwijs vraagt dus een tol. De steeds meer toenemende vraag naar grenzen, normen en waarden. Jongens hebben die nodig, willen ze tot man uitgroeien. Mannen; wees jezelf.

 14. Jurriaan zegt:

  Dus al die jongens die op een basisschool zitten met een team van louter vrouwen zijn gedoemd om halfslappe boeven te worden?

 15. Der Franzl zegt:

  Check grote steden problematieken.

 16. meester Henk zegt:

  heb geen bakkebaarden, dat lijkt zo op m’n avatar , ik weet het. Binnenkort een nieuwe. :)

 17. Debby zegt:

  @Jurriaan, waarbij dan natuurlijk de vraag bovenkomt wat voor leerkrachten, juffen????? hebben dan de meesters van nu gehad?

  Mooi stukje Frank, ik werk gelukkig op een school waar toch ruim 25% van het lesgevend personeel man is. Gezellig!

 18. Kristel zegt:

  @Der Franzl jij noemt de grote steden problematiek, maar denk je dat dit beter wordt wanneer meer mannen voor de klas staan? Ik denk dat het vooral ligt aan de houding die de leerkracht aanneemt!

 19. ine zegt:

  O jee. Een tijdje geleden de witte en zwarte scholen een groene een blauwe of een zwarte piet en nu een man of vrouw voor de klas. Hebben ze daar in Den Haag nu echt niks anders te doen? Natuurlijk is het beter om wat van allebei te hebben. Dat is bij alles zo. Maar om zo stellig mannelijke en vrouwelijke eigenschappen op te noemen gaat bij mij niet op. Ik durf zelfs te zeggen dat ik eerder roep dat het nu afgelopen is met dat gesodemieter als dat mijn mannelijke collegae dit doen. Er werken in onze school 4 mannen en 9 vrouwen. Dat is mooi. Komt er een man bij ook mooi. Mocht dit een vrouw zijn ook goed. Het zijn eerder iemand zijn kwaliteiten die ik roem als het geslacht. Dat is toch raar. Ik zou zo zeggen laten we het eens hebben in Den Haag waar de grenzen liggen bij een dertienjarig jongetje dat weigerde de klas te verlaten toen hem dit gevraagd werd. Waarop hij pa zo gek kreeg een collega aan te klagen voor mishandeling. Een ding is zeker. Dat jongetje van 13 zullen we nooit op de PABO zien. Of dat nu een verlies is waag ik te betwijfelen. Dat ik nu hele vreemde geuren ga waarnemen is waarschijnlijk omdat mijn piepers aan staan te branden. Dat is pas een verlies !

 20. Babe zegt:

  Een goede docent is iemand die passie heeft voor zijn of haar vak. En goed kan les geven. En goed met tieners (kinderen) kan opschieten.
  Man of vrouw zou niet uit moeten maken. Ik had vroeger zelf liever les van mannen. Die zeuren niet en hebben geen last van hun hormonen iedere maand. En de meesten waren wat strenger en dat kon ik wel waarderen.

 21. Fidolio zegt:

  Hadden ze bij ons op school een leuke manlijke leerkracht, moet hij weg van het bestuur ?????

 22. Eric zegt:

  Onderwijs is waarschijnlijk 1 van de weinige beroepsgroepen die eindeloos kan praten/(soms) zeuren over dit soort feitjes. Waarom is 99% van de directie-assistenten (lees secretaresse) vrouw ?? Zullen we daar ook eens over gaan discussieren? Vond het toch een leuk stukje om te lezen?

 23. Frank Jongbloed zegt:

  Laten we daar ook eens over gaan discussiëren, Erik.

  http://wp.digischool.nl/leerkrachtpo/2011/04/15/99/

  Ik vond het ook een leuk stukje om te lezen?

 24. Youri zegt:

  Als ik voor mezelf spreek, vertoon ik geen enkele overeenkomst met het standaard beeld van een leraar (buiten het feit dat er een ‘monnik plek’ op mijn hoofd aan het ontstaan is :) . Ik loop in de zomer op slippers. Draag kleurrijke kleding (o.a. driekwart-broeken). Ik voetbal elke dag met de kids en ga geregeld tijdens de pauzes kletsen met de kinderen.

  Kinderen willen geen standaard leerkracht. Ze willen een leerkracht die elke dag hen tegemoet loopt met een glimlach. Iemand die ze geen leerlingen noemt, maar ze ziet als zijn kinderen. Iemand die soms met humor een moeilijke situatie oplost. Ja zelfs iemand die, ondanks de heksenjacht op pedo’s, zijn kinderen een oprechte knuffel durft te geven.

  Zodra kinderen voelen dat je ongeacht je programma of je verplichte leerdoelen, alles opzij zet om hen te helpen als ze je nodig hebben, dan zullen ze alles voor je doen….ongeacht dat je een man of vrouw bent.

  Neemt niet weg dat ik als man altijd ‘de sjaak’ ben als kinderen door het lint gaan. Maar ik zal niet klagen, want ik heb een prachtige baan.

  PS….Meneer Rutte, een dubbele kerstbonus zou dit jaar best leuk zijn….en de jaren daarna ook!

 25. Frank Jongbloed zegt:

  Teenslippers draag ik ook en die monnikplek ken ik.
  Maar broeken in een driekwartsmaat?

  Youri, Youri, Youri.

  Dat zou wel eens de reden van het mannentekort kunnen zijn.

 26. Evelien zegt:

  Helemaal met Tessa eens. En als invaller die maar nergens een vaste baan kan krijgen word ik soms wel een beetje chagrijnig als je van die hij-instroom hoort…dan wilde je toch gewoon even dat je man was..

 27. Frank Jongbloed zegt:

  “Hij-instroom.”

  Dat vind ik nu leuk gevonden.

 28. Froukje zegt:

  Mannen hebben meer een ‘niet lullen maar poetsen’ houding. Dat mis ik bij de meeste vrouwen in het onderwijs. Al dat gepraat gaat het ene oor in en het andere uit. Dus mannen: kom maar op! We need you.

 29. Youri zegt:

  Frank…..over smaak valt te twisten. Als ik mocht kiezen, dan altijd mijn driekwartbroek boven jouw lederen broek.

 30. Frank Jongbloed zegt:

  Hahaha, Youri.
  I’ll give you that one.

Reageer


9 − drie =