In de film Artificial Intelligence krijgt de jeugdige protagonist van zijn stiefmoeder een humeurig teddybeertje met een stem als een verstopte Zündapp en een bekkige gezindheid. Deze Teddy (“I am not a toy.“) begeleidt het jongetje gedurende een reis langs verschillende karakters en plaatsen. De film is inmiddels alweer tien jaar oud, maar als je wilt kun je nog altijd vrienden worden met Teddy op Facebook. En wie heeft er nu niet Facebook? Ik. Ik zou nog niet dood gezien willen worden op Facebook.

Afijn. Basisschool de Veldrakker (vernoemd naar … een rakker in het veld?) heeft een internationale prijs gewonnen met het project Give Me A Hug, waarbij een teddybeertje langs 24 basisscholen door heel Europa mag om door honderden kinderen geknuffeld en gezoend te worden. Iedere basisschool geeft het beertje (Columbus) een presentje mee. De 24e school krijgt naast beertje Columbus en de presentjes waarschijnlijk ook een massale uitbraak van staphylococcus aureus, want wedden dat niemand eraan denkt het besmeurde beertje in de handwas te duwen vóór het met een postzegel op de kop naar de volgende windrichting wordt verscheept? Lees maar even mee dan:

“Het project Give me a hug! van basisschool de Veldrakker in Nieuwegein is door het Europees Platform uitgeroepen tot eTwinning Project van de maand november. De teddybeer Columbus reist gedurende twee jaar langs 24 scholen in Europa en neemt telkens iets nieuws mee. De leerlingen volgen de beer via het internet. De prijs ‘eTwinning Project van de maand’ wordt toegekend aan een opvallend en origineel ict-project in het teken van internationalisering.

In het najaar van 2010 kreeg Helen de Lange, vakleerkracht Engels bij de Veldrakker in Nieuwegein, via www.etwinning.net contact met Antonio Silva uit Portugal. Hij wilde een teddybeer met informatieve spullen langs verschillende scholen in Europa sturen. Gedurende twee jaar reist de beer Columbus langs 24 basisscholen in heel Europa. Op zijn rug zit een vak met een rits waarin de leerlingen voor elkaar iets instoppen, zoals een cd-rom, usb-stick en tekeningen. Het hoofddoel van het project is kennismaken met kinderen uit andere landen.

“Het belangrijkste aan samenwerken met andere scholen in Europa is dat het buitenland dichtbij komt. Columbus zelf en wat hij meeneemt is heel tastbaar”, aldus Helen de Lange. “Dit project is een verrijking van mijn onderwijs, omdat leerlingen echt communiceren met leeftijdsgenoten in het buitenland. De blik in hun ogen op het moment dat Columbus aankwam, vergeet ik nooit meer!”

Ik heb daar dus helemaal niets mee, zo’n project. Beertjes in het basisonderwijs. Bespottelijk. Weer een reden waarom mannen en masse wegvluchten van de lerarenopleidingen.

“DAVID!? DAVIDJE!? IK MEENDE HET NIET! LIEVE DAVID! PRAAT TEGEN ME!”

Foto
Bron

19 Reacties op “Beren Op De Weg Zien”

 1. Kristel zegt:

  Haha een duidelijk bericht aan de lerarenopleiding; GEEN BEREN, als je de mannen wilt behouden!
  Ik heb ook niets met een teddybeer in de klas. Ik herinner me een stage op een school die een beer in de klas had. De beer ging elke dag met een ander kind mee en mocht dan een nachtje bij het betreffende kind logeren. Na een aantal enorme uitbraken van hoofdluis in de groep werd het de juf duidelijk dat de beer misschien toch niet zo’n goed idee was!
  Het idee achter het project vind ik wel mooi, maar ik zou zelf een andere vorm kiezen. Zeker in het digitale tijdperk zijn daar volgens mij genoeg mogelijkheden voor!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Eigenlijk.

  Eigenlijk vind ik het wel een leuk project.

  *rent hard weg*

 3. Kristel zegt:

  zelfs met teddy beer??

 4. Debby zegt:

  Oei, ik vind twitter leukk, facebook leuk en het idee achter het beertje ook leuk.
  Ben ik nu erg veel vrouw in het onderwijs of vind ik teveel leuk?
  Maar wel een leuk stukje weer Frank.

 5. Frank Jongbloed zegt:

  Whatever gets the job done, Kristel.

  Ik vind Twitter ook leuk, Debby! Het zou vreemd zijn als het anders was. Maar Facebook… Veel te onthullend.

 6. an zegt:

  beren in de klas?
  Op de weg is erger toch?
  Onze schoolbeer, waar de kinderen van groep 1/2 dol op zijn, gaat met grote regelmaat in de wasmachine.
  Beregezellig toch?

 7. ine zegt:

  Wij sturen al jaren e mails naar een school in Afrika
  Afrika ??? ( hebben ze daar computers dan ? ) ja echt wel.
  Het is heel leuk om te zien hoe deze contacten verlopen gedurende het schooljaar. Ben zelf een keer op bezoek geweest toen ik in Afrika was. Beladen met tekeningen en presentjes van onze school. Met even zoveel spullen kwam ik weer terug. Daar moest dan direct weer over gemaild worden.
  In de kleutergroepen gaat bij ons Flip de Beer regelmatig uit logeren bij de kinderen. Niks mis mee toch ? Heel leuk om ze in groep 8 bij hun afscheid het verhaaltje mee te geven dat ze geschreven hebben ( of een van hun ouders ? verzorgers ) over de logeerparty.
  Maar voor een wasbeurtje tussendoor van de beer ben ik ook wel te porren. Gelukkig zit daarvoor voor in het schriftje dat met Flip meegaat een lijstje.
  Beren op de weg ? Ik probeer het te voorkomen. Maar toch zie ik ze echt wel hoor. Zo ga ik morgen met 33 kinderen op theaterbezoek. Daarbij krijg ik hulp van 3 ouders. Blijf het eng vinden. Zal blij zijn als ik morgenmiddag weer heehuids op school terugkom.

 8. Kristel zegt:

  Hoi Ine

  Ik herken jouw beer op de weg! Met zoveel kinderen naar het theater is altijd een hele beproeving. Zeker wanneer je dan ook nog met al die kids in de tram of metro moet om bij het theater te komen! Succes!

 9. ine zegt:

  Kirstel

  We gaan op DE FIETS
  Help !!

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Afrika? Leuk, Ine. Wij hebben zoiets met een Filipijnse school, al wil het nog niet echt vlotten.

  En een tram of metro hebben we ook al niet. Ook bij ons gaat alles met de fiets. Ik heb er zelfs een vouwfiets voor op school gezet.

 11. ine zegt:

  Nog tips Frank ?

 12. ine zegt:

  Ik bedoel voor het rijden op de fiets met je klas

 13. Frank Jongbloed zegt:

  Makkelijke route plannen, naast elkaar of achter elkaar, mobiel op zak en TIJDIG REMMEN. Hahaha.

 14. Kristel zegt:

  Op de fiets! Toen ik nog in Brabant woonde gingen wij ook altijd op de fiets!! Ook een flinke beer op de weg! ;-) Hier in de stad is op de fiets geen optie dus dan maar de metro of de tram, eigenlijk ook geen optie met die ov chipkaart per kind! Veel succes morgen Ine!!

 15. Babe zegt:

  Ik snap die blote voeten niet bovenaan de pagina niet helemaal, Frank.

 16. Babe zegt:

  Ik ben er zo van slag van dat ik twee keer niet schreef.
  #Fail.

 17. ine zegt:

  Hoera !!!
  Alle kinderen leven nog. Schade na het theaterbezoek : Vier kinderen in de poep getrapt en een kind met een buil op het hoofd door het gooien van een klasgenoot met een kastanje. Dus een nablijver na 15.30 uur. Baal ik van maar ja het is niet anders. En nu de piepers af gaan gieten en genieten van een heerlijk balletje gehakt met rode kool.

 18. Floor Nusink zegt:

  Beste leerkrachten,
  Jullie klachten over beren zijn weellicht terecht, maar internationaal online samenwerken kan natuurlijk op vele manieren. En deze beer kreeg wel ict gerelateerde presentjes mee. Dus niet alleen tekeningen, maar ook usb-sticks of cd-roms. De leerkrachten onderhouden al die tijd met elkaar contact via een blog. Dus hoezo niet meer van deze tijd?
  Voor meer informatie over online samenwerken in Europa kunt u contact opnemen met de eTwinning helpdesk: etwinning@epf.nl of 023 5531160

 19. Frank Jongbloed zegt:

  Leuk dat je reageert, Floor. Maar… volgens mij staan er niet zoveel klachten in de bovenstaande reacties. Of heb ik dat verkeerd?

Reageer


× drie = 21