Kent u die ouderwetse rokersstoelen? Vaak van die hoekige houtbouwsels met grauwe kleuren en een dessin dat eruitziet alsof het een poosje vast heeft gezeten onder de band van een tweedehands giertanktractor. Een paar jaar geleden zag ik er eentje staan op de bovenverdieping van de school waar ik werk. Ik ging zitten en kwam er tot mijn grote schrik achter dat ik bij een van mijn collega’s op schoot had plaatsgenomen (zij zat op een krukje). Doet me ook denken aan die keer dat een andere collega ‘s ochtends op school kwam met van die feestwinkelpantoffels waardoor het net leek alsof ze gigantische, dooraderde steenpuistvoeten had. Haha! Met zo’n dikke laag eelt eronder alsof ze een pond gebarsten Edammer aan haar zolen had hangen.

Haha. Ha. Hm. Tja. Het werd wat minder geestig toen bleek dat ze die ochtend had besloten haar teenslippers naar school aan te doen en er van feestwinkelproducten geen sprake was. Hee! Wacht eens even! Dit is HET moment om weer eens een van mijn befaamde snertbruggetjes te maken naar een actueel onderwijsnieuwtje! “Leraar in vrijetijdskleding.” Dat belooft weer wat! Lees maar even mee:

Van de site Onderwijsethiek.nl:

“Alweer zo’n Goeie Vraag (30/10/2011): is het acceptabel dat leraren vrijetijdskleding dragen op school?

Laten we proberen een soort argumentenkaart op te stellen.

a) Ja, om een goede relatie met onze leerlingen op te bouwen, moeten we ons in onze kleding niet te zeer van hen distantiëren.

b) Ja, met vrijetijdskleding is niets mis, zolang de leraar er verzorgd uitziet (fris gewassen en gekapt, geen slonzige kledij).

c)
Ja, het leraarschap is een veeleisend beroep en we moeten dan ook gemakkelijk zittende kleding (en dito schoeisel) aantrekken om onze taken zo goed mogelijk te kunnen vervullen.

d)
Ja, van parttimers, stagiairs en personeelsleden in de lagere salarisschalen kan men moeilijk verlangen dat ze uit eigen beurs representatieve beroepskleding aanschaffen.

e)
Hangt ervan af: uit hoofde van onze voorbeeldfunctie moeten we in elk geval de kledingvoorschriften naleven die bij ons op school voor de leerlingen gelden.

f)
Tevens hangt het van de fysieke arbeidsomstandigheden af: bijvoorbeeld als het binnenklimaat in het schoolgebouw abominabel is, menen we onze kleding daaraan te mogen aanpassen.

g)
Nee, om onze gezagsrelatie jegens leerlingen te handhaven, moeten we ons correct kleden.

h)
Nee, we fungeren als rolmodel voor onze opgroeiende leerlingen en we moeten dus laten zien aan welke kleding­normen volwassen beroepsbeoefenaars (c.q. mensen van onze gezindte) hebben te voldoen.

i)
Nee, indien wij als leraren de maatschappelijke status van professional (c.q. beroepsbeoefenaar met een Publieke Taak) opeisen, is representatieve kleding een eerste vereiste. En in onze contacten met ouders geldt dat eens te meer.

j)
Laten we ‘t algemener stellen: niet alleen in ons beroepsmatig handelen, maar ook in ons uiterlijk moeten leraren zich dienstbaar stellen aan het onderwijsleerproces; alle uiterlijkheden die een taakgericht les- en leerklimaat kunnen ver­storen, zijn uit den boze.”

Ik draag in de zomer wel eens teenslippers. Maar mijn voeten zijn altijd gebruind, nagels keurig kort en geen pond gebarsten Edammer aan de onderkant. T-shirts draag ik vrijwel dagelijks (maar nooit met ongepaste teksten en/of afbeeldingen) en ik zorg ervoor dat ik elke dag keurig geschoren ben draag nooit een korte broek. En ik gruwel van collega’s of stagiaires bij wie je ondergoed kunt zien. Dat hele ‘ondergoed laag op de reet’ komt trouwens bij het gevangeniswezen vandaan, waar gedetineerden het zonder riem moeten doen.

Welk argument hierboven heeft uw voorkeur? Maar nog veel belangrijker; hoe loopt U er eigenlijk bij?!

bron: Wes Holleman

26 Reacties op “Dress To Impress (Of Just To Geef Les?)”

 1. Birgit zegt:

  Ik ga voor optie b. Ik loop ‘s zomers gerust op slippers, draag geen korte broek maar wel een rok/jurk met legging eronder. Bruin zal ik nooit worden, gezien mijn rossige haar. Maar ik heb nog nooit een leerling horen klagen over mijn witte melkflessen. Als ik kijk naar hoe mijn groep 7 leerlingen er eind vorig jaar bijliepen, de meisjes, mogen ze blij zijn dat ik hun moeder niet ben. Als ik ooit een dochter mag krijgen, zal ze er niet zo bij mogen lopen.

 2. Leerkracht PO » Blog Archive » Dress To Impress (Of Just To Geef Les?) | De Kleine Beer | Scoop.it zegt:

  [...] Leerkracht PO » Blog Archive » Dress To Impress (Of Just To Geef Les?) Source: wp.digischool.nl [...]

 3. Laura zegt:

  Grappig dat er een apart argument is voor stagiaires. Stagiaires willen vaak gezien worden als collega’s dus wat mij betreft spreekt het voor zich dat ook stagiaires zich gepast kleden.. Maar wat is gepast? Moeilijk om hier een keuze te maken tussen bovenstaande opteis vooral omdat ik er meerder van toepassing vind! Daarom mijn eigen mening. Toen ik dit fulltime voor de klas moest besloot ik mijn kleding daar op aan te passen. Lange truitjes, zodat je inderdaad je ondergoed niet kan zien als je even door de knieen moet op een kleuter te helpen. Wat colbertjes gekocht en vooral: hoge spijkerbroeken. Waarom? Omdat dat in mij op kwam! Wanneer je met ouders en kinderen te maken hebt vind ik dat je een bepaalde voorbeeldfunctie hebt. Daar hoort netjes gekleed zijn ( en ja, dat kan ook met vrijetijdskleding!) ook bij!

 4. meester Henk zegt:

  En dan hebben we het nog niet eens over piercings (op aller”hande” plaatsen) en tatoeages !

 5. Kristel zegt:

  Ik ga voor optie B! Daar wil ik wel bij zeggen dat het tonen van ondergoed zo 2005 is dat ik vind dat dat niet kan! Wij hebben op school een heus kleding protocol waarin staat dat men geacht wordt zich netjes te kleden. Geen diep decolleté, geen gaten in de kleding, geen ondergoed tonen en een netjes en verzorgd uiterlijk.
  Laatst heb ik geopperd om tijdens het teamuitje een make-over te doen voor het hele team. Helaas stemde niet iedereen vóór! Afgelopen jaar na het carnavalsfeest op school kwam een vriendin me ophalen. Ze vond mijn collega er zo gaaf uitzien in haar jaren 90 trainingsjack. Een goede vondst voor carnaval aldus mijn vriendin. Dan is het toch wel pijnlijk om te melden dat dit haar “normale” kleding was! Volgens mij zijn heel wat teams toe aan een frisse make-over! Een gat in de markt!

 6. Christien van Gool zegt:

  Wat is dat: een argumentenkaart? Wat heb je daar aan?

  Leerlingen, zeker pubers, vinden het belangrijk hoe je eruit ziet en ik heb speciale ‘schoolkleren’. Maar het belangrijkste is dat je niet naar zweet ruikt, lekker geurtje op hebt en niet uit je mond stinkt.

 7. meester Henk zegt:

  Vaak wordt er in algemene (subjectieve) termen gesproken. Wat is “een verzorgd uiterlijk”? Mag een eendagsbaart ? Wat is een “lekker geurtje”? Misschien vind ik het wel veel te veel van het goede (want die mensen heb je ook).
  “Stinken uit de mond” is niet per definitie iets wat je zomaar doet (behalve bij alcohol bijv.)
  Mag iemand die naar rook ruikt op het matje geroepen worden?
  Zoals je wellicht hieruit haalt hebben we toevallig deze vraag op onze school ook een paar weken geleden gehad. We zijn er niet eensduidend uitgekomen. Ik ben benieuwd wat hier nog volgt.

 8. Kristel zegt:

  Het is inderdaad een lastig onderwerp. Wat ik misschien zie als mooi vindt een ander misschien te strak of ordinair. Ieder zijn eigen smaak natuurlijk!

 9. meester Henk zegt:

  @Frank Kun je “vrijetijds kleding” definiëren ? Zit ‘m dat in de stof ? In de lengte? In de opdruk? Geldt het ook voor schoeisel ? Wel of geen sokken (lastig met teenslippers) Hoe lang mag het haar van de mannelijke leerkracht zijn. Ik ken iemand met een ” paardestaart” > prima leerkracht !

 10. Babe zegt:

  B.
  Maar blote voeten zouden verboden moeten worden.

  En ik? Skinny jeans, halfhoge laarsjes, nepbont wordt in, dus ik heb in mijn kast (en op mijn winterlaarsjes) de (het?) nodige nepbont… Maar niks van de H&M want daar lopen alle tieners mee..!
  Sommige collega’s zien er niet uit. Maar zo lang ze schoon zijn (en geen teenslippers dragen) en niet stinken zal ik geen commentaar geven.

  Ik denk overigens dat er (bij ons in ieder geval) voor leerlingen eerder een kledingvoorschrift moet komen dan voor het personeel!

 11. meester Henk zegt:

  @Babe : weer zo’n algemene opmerking “sommige collega’s zien er niet uit”. Daar kun je niets mee. Is dat jouw MENING ? Beschrijf OBJECTIEF hoe zo’n collega er uitziet. Dan kun je daarover discussiëren !

 12. meester Henk zegt:

  Waar blijven de piercings en tatoeages? Wel? Niet? Zichtbaar? Onzichtbaar?

 13. Theo 7/8 zegt:

  Het zit echt allemaal aan de binnenkant: authenticiteit. Kinderen ‘kijken zo door de kleren heen’ als er goed en pakkend les gegeven wordt en als ze zich serieus behandeld voel.
  En dat is ook meteen het bestaansrecht van elke persoonlijke voorkeur: het is maar één voorkeur en die zou per definitie nooit dè voorkeur mogen zijn. Geef er blijk van dat wat jou betreft iedereen hetzelfde waard is, ook al zijn de kleren van iemand anders (en de overtuiging, politieke voorkeur, verleden, afkomst etc).

 14. WillemICT zegt:

  Ik kies voor optie ‘i’ maar dat komt wellicht door mijn leeftijd. Maar de keus is ook ingegeven door de kledingstijl van behoorlijk wat vrouwelijke collega’s. Na de hotpants, hippiejurken, strakke leggings, naveltruitjes, nu te prominente decolletés. Je zal maar een jongetje in de klas zijn bij zo’n juf. Dan daalt je CITO-score met de week. En dan al die parfums door elkaar in de teamkamer. Kunnen ze niet allemaal één standaardgeur gebruiken?

 15. Kristel zegt:

  Ik zeg tatoeages bedekken. Piercing alleen in de oren en verder ook niet zichtbaar. Verder denk ik wel dat je team een afspiegeling mag zijn van de maatschappij. Niet iedereen is hetzelfde en dat hoeft ook niet!

 16. meester Henk zegt:

  @willemICT stel dat die “respresentatieve kleding” niet jouw stijl is en je wordt verplicht je toch zodanig te kleden, wie betaalt dat dan ? Zou je dat van de belasting af mogen trekken ?
  Of moeten we voor schooluniformen (voor het personeel) gaan ? In een winkel al “normaal”.
  Overigens ben ik wel iets jonger dan jij, maar toch ook weer niet “zó…”

 17. Anja zegt:

  Geen uniformen op de scholen, niet voor leerlingen en niet voor leerkrachten. Draag de kleding waarin je je lekker voelt en waarin je je werk goed kunt doen. Je merkt snel genoeg of de leerlingen en/of de collega’s zich ongemakkelijk voelen bij jouw manier van kleden. Dat zullen ze je zeker laten merken. Dan heb je de keus of je al of niet aan te passen. Dat van die diepe decoleté’s vind ik wel een punt. Ik word soms onpasselijk van de getoonde spleten en rimpels. Maar ook dat is een persoonlijke smaak. En daar maak ik bedekt een opmerking over.

 18. Babe zegt:

  @MeesterHenk: ik heb bijvoorbeeld 1 collega die elke dag in dezelfde gebreide trui loopt die hij al minstens 2 jaar draagt. Hij heeft zich nog nooit geschoren. En hij ruikt niet zo fris. Hij is TOA dus staat niet voor de klas, als dat wel zo geweest zou zijn zou er nogal wat geklaagd worden door de tieners…
  Verder zijn de meeste van mijn collega’s wél schoon en dragen ze kleding die bij hun persoonlijkheid past. Niet mijn smaak misschien (dan heb ik het over felgekleurde gewaden) maar het past wel bij die CKV docent.

 19. Birgit zegt:

  Ik heb een tongpiercing. Veel leerlingen weten dit, maar ik heb ook al meegemaakt dat er aan het eind van het schooljaar verlegen gevraagd wordt of ik er een heb. De leerlingen vragen dan altijd of ze hem mogen zien. Mijn standaard reactie is: “Let maar op als ik praat.” Ik vind piercings mooi, maar zal zelf nooit voor een erg aanwezige piercing kiezen. Als leerkracht heb ik een voorbeeldfunctie. Voor tatoeages geldt hetzelfde. Ik heb er geen, maar als ik er een zou hebben zou hij op school niet zichtbaar zijn.

 20. meester Henk zegt:

  @birgit wederom “vaag”: wat is “erg aanwezig” Mijn collega’s en ik zijn (zeer) liberaal, maar toen toevallig dit ter sprake kwam een paar weken geleden, wees iedereen een tongpiercing af !
  Directies/scholen/besturen hebben wel kleding hoog in het vaandel, maar vaak blijft het bij dit soort “vage” of multi-interpretabele opmerkingen.

 21. Birgit zegt:

  @ Meester Henk,

  Ik vind iets ‘erg aanwezig’ als het continu zichtbaar is, dus een wenkbrauw- of lippiercing. Mijn tongpiercing is niet constant zichtbaar en ik weet zeker dat er collega’s zijn die niet weten dat ik er een heb. Hetzelfde geldt voor een tatoeage. Als je altijd dichte schoenen aan hebt, ziet niemand een tatoeage op je voet. Ik kan me voorstellen dat er scholen zijn die moeite kunnen hebben met piercings en/of tatoeages. Ik hoop wel dat ze op die scholen ook verder kunnen kijken dan die piercing/tatoeage. Ik ben namelijk veel meer dan alleen mijn tongpiercing.

 22. meester Henk zegt:

  @Birgit Begrijp me niet verkeerd: ik ben het helemaal met je eens ! Helaas vrees ik dat dat op veel scholen niet gebeurt.
  (daarentegen stond een collega vorig jaar met open mond (de kaak bijna op de grond)te kijken, toen ik heel netjes een stagiaire er op wees, dat ze de volgende keer niet meer zo’n kort broekje aan moest doen. Als je het tenminste nog een broekje kon noemen. Er zat een stel prachtig lange benen onder. Dat vonden de jongens van mijn groep 8 ook ;)

 23. Birgit zegt:

  @meester Henk,

  Ik kreeg toen ik ging solliciteren van mijn moeder de tip om mijn piercing uit te doen. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb de piercing ondertussen bijna 10 jaar, toen had ik hem ruim 6 jaar, en hij hoort gewoon bij mij.
  Ik heb het figuur niet voor zo’n korte broek, gelukkig! Wat goed dat je er wat van gezegd hebt! Ik denk niet dat veel collega’s je dat na zullen doen. En wat zullen die jongens van groep 8 gebaald hebben http://wp.digischool.nl/leerkrachtpo/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif

 24. Frank Jongbloed zegt:

  Lekker, zeg. Ik houd bij dit stukje gewoon m’n mond dicht. Niet om mijn tongpiercing te verhullen, maar omdat men al zo fijn debatteert zonder mij. En ik heb helemaal geen tongpiercing. Of tatoeage. Wel een (genetisch bepaald) kalend hoofd. MAAR DAT GELDT ZEKER WEER NIET!?

 25. Birgit zegt:

  Helaas Frank, dat geldt inderdaad niet. Een paardenstaart daarentegen…

 26. bianca zegt:

  B. Ik loop met slippers en twee tattoos (oh de horror) rond in de zomer. Inclusief korte broek of rok (niet TE kort natuurlijk). Is het heel warm met spaghettibandjes (schijnt ook een discussie waard te zijn begreep ik) 

Reageer


zes × 1 =