Goed. De Gouden Griffel is dus weer uitgedeeld. Dinsdag al, maar het is chique om er laat over te schrijven. Dit jaar ging het metallieke schrijfstiftje naar Simon van der Geest voor zijn Dissus, een moderne bewerking van De Odyssee van Homerus (Homeros). Volgens de jury “een klassiek verhaal in een gedurfd nieuw jasje van goede snit.”

Goede snit, man, die Dissus. Ik zag Simon (even oud als ik) vandaag zitten bij het schoolTV-weekjournaal, maar ik gaf geen les en was op weg naar het kopieerapparaat om een checklist mindmapping te kopiëren, dus heb ik het interview niet gezien. Maar iemand die De Odyssee bewerkt zodat 21ste-eeuwse kinderen het kunnen lezen verdient meteen mijn respect. Ook al draagt hij bretels. Gelukkig koopt mijn duopartner het boek, zodat ik het van haar kan jatten en er onbeschaamd mee kan showboaten op mijn maandelijkse goudengriffelclubrendez-vous. Lees maar even mee:

“De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Dissus van Simon van der Geest. De auteur ontving de prijs vanavond tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek. De jury roemde de bewerking van de Odyssee om de rake gevoelens en de virtuoze taal. Een klassiek verhaal in een gedurfd nieuw jasje van goede snit’. De Kinderboekenweek heeft als motto Superhelden – Over dapper durven zijn en duurt nog tot en met zaterdag 15 oktober.

Dissus getuigt van vakmanschap, passie, verbeeldingszin en schrijflust. Een dynamisch avontuur dat laat zien hoe zeer de literatuur leeft en hoe volwassen de jeugdliteratuur kan zijn’, aldus de Griffeljury. Simon van der Geest (1978, Gouda) debuteerde als kinderboekenschrijver in 2009 met Geel gras (Querido), over de 11-jarige Fieke die alleen achter wordt gelaten op een camping in Frankrijk. Dissus (Querido) uit 2010 is zijn tweede boek. Hierin vermengt hij het verhaal van de held Odysseus met zijn eigen jeugd in een klein dorp. Van der Geest schrijft ook gedichten en toneelstukken en geeft theater- en toneelschrijfles aan kinderen en jongeren.

Lees het Juryrapport van de Griffeljury 2011.”

Een van mijn favoriete kinderboeken is De Bavianenkoning van de schrijver Anton Quintana. De Bavianenkoning won de Gouden Griffel in 1983. Ik heb Quintana eens een e-mail geschreven om te laten weten hoe bijzonder ik zijn boek vind en dat mijn beduimelde paperback altijd met mij mee op reis gaat door verre landen. Ik kreeg een heel aardig mailtje van hem terug. En dat terwijl de meeste van mijn e-mails resulteren in een straatverbod of drie dagen cel.

Rest mij u nog te vragen: wat is uw favoriete kinderboek?

bron

15 Reacties op “Hier Komen De Boekaniers!”

 1. Lies te Velde zegt:

  Mijn favoriete boek was, is en blijft, ongetwijfeld, Floddertje van Annie M.G. Schmidt. Ik las het als kind, ik kreeg het (geloof ik) ooit bij een wasmiddel, ik las het voor als moeder en als juf. Straks lees ik het voor als oma…

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Grappig. Ik kocht De Bavianenkoning in 1993 omdat het toen bij de Lijsters hoorde (middelbare school – vijf boeken voor 25 gulden). Misschien lees ik het ook nog wel eens voor als oma, maar ik geef het weinig kans.

 3. Kristel zegt:

  Ik hield er vroeger altijd heel erg van als mijn ouders me voorlazen uit “Jip en Janneke” en “Pluk van de Petteflat”. Het eerste boek dat ik zelf las en wat me echt raakte was het boek “Pijnstillers” van Carry Slee. Verder heb ik zoveel mooie boeken gelezen dat ik niet één favoriet zou kunnen kiezen. Boeken die ik in groep 4 minimaal voorlees aan mijn kinderen zijn “Otje”, “Meester Kikker” en “Dolfje Weerwolfje”. Verder ben ik ook helemaal fan van boeken met rijmpjes en gedichten.

 4. Monique zegt:

  Hee Frank,

  Ik heb verschillende lievelingsboeken, maar het boek wat mijn leven heeft veranderd is toch wel ‘Wij zijn wegwerpkinderen’ van Thea Beckman. Door dit boek ben ik in de jeugdhulpverlening gaan werken. Ook geweldig vind ik ‘Oh wat mooi is, Panama’ van Janosch. Geniaal! Het hele oevre van Annie M.G. Schmidt is natuurlijk geweldig.

 5. an zegt:

  En hoe vinden jullie dan de boeken van Paul Biegel?
  En Tonke Dragt. Echte schrijfhelden toch?

 6. frouke zegt:

  Hallo Frank,
  Hoezo jatten? Je mag het ook gewoon lenen hoor!
  Maar het boek voorlezen doe ik zelf.
  En om je vraag te beantwoorden: vroeger was ik helemaal weg van “Alleen op de wereld” van Hector Malot. Tranen met tuiten heb ik gehuild om Remi.
  Nu lees ik graag griezelverhalen of geschiedenisverhalen voor.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Hmm, ik ben niet zo’n fan van Carry Slee, Kristel. Misschien heb ik haar nooit een goede kans gegeven. Toen ik lesgaf aan groep 4 was Hodja uit Pjort een favoriet. En De Reuzenperzik.

  Dat is een mooi verhaal, Monique. Dat je er zelfs door in de jeugdhulpverlening bent terechtgekomen. Ehm. Als hulpverlener dan. Niet als lezend kind.

  Nachtverhaal deed het ook goed in groep 4, An. En dat was een echte Biegel. Tonke Dragt. Wat een vreemde naam, eigenlijk… Tonke Dragt. tonkedragttonkedragttonkedragt. Hm. Blijft raar. Maar wel een held.

  Mijn plan is geslaagd. Bedankt voor je reactie, Frouke. Jij reagluurder.

 8. ine zegt:

  Heb vroeger de bibliotheek zowat helemaal doorlopen wat de kinderboeken aangaat. En toch het boek dat me het beste is bijgebleven is Wipneus en Pim. Vooral het stukje dat Klaas Vaak Moortje uit zijn pak ging snijden dat hem door de boze heks was aangemeten. Gek want ik heb zoveel boeken daarna gelezen dat dit juist het boek was dat zo een indruk op me gemaakt heeft. Als jong volwassene blijft me het boek Gebroken wit me het best bij. Heb tijden ingevallen voor verschillende klassen. Meester Jaap is dan altijd goed vooral als je verschillende stukjes gaat na spelen. Blijkt het toch belangrijk op te letten als er voorgelezen wordt.Heb er altijd de grootste lol mee gehad.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Karel en de Kindermoordenaar heeft op de basisschool als voorleesboek grote indruk op mij gemaakt. Vandaar dat ik het vorig jaar zelf voorlas in groep 7/8. Wederom maakte het verhaal een grote indruk.

 10. ine zegt:

  Zou het er toch mee te maken hebben met HOE het voorgelezen werd dan ? Is daar al eens een onderzoekje naar gedaan ?

 11. jeanet zegt:

  Tijdens mijn kinderjaren heb ik heel veel gelezen en een echte favoriet had ik niet echt. Alles met letters verslond ik. Een van mijn favoriete voorleesboeken is toch wel Pluk. Heerlijk om al die figuren in het verhaal een eigen stem te geven.Voorlezen is in mijn ogen best een moeilijk iets. De manier waarop een boek voorgelezen wordt is belangrijk. Je moet je kunnen verliezen in het verhaal dat voorgelezen wordt. Als je dat niet kan is het alleen maar een stuk tekst dat hardop gelezen wordt.

 12. Theo 7/8 zegt:

  Ik ben nogal gecharmeerd van Plaza Patatta van Nanda Roep. Heel origineel, ook erg interactief ( is niet noodzakelijk maar biedt wel veel extra’s). Ze zingt erbij ( ook niet uniek, maar weer een extra) en is erg bereikbaar voor de lezers ( Hyves). Een schrijfster, die meer is dan een schrijfster alleen. ( ook niet noodzakelijk, want een schrijver is op zich al goed genoeg. Maar wel zo leuk als het allemaal erbij kan).

 13. Babe zegt:

  Anke de Vries was mijn favoriete schrijfster van vroeger. Mijn eerste boekbespreking ging over Kladwerk maar ik denk dat Blauwe plekken het meeste indruk heeft gemaakt op mij als kind. Dat laatste boek leen ik nog regelmatig uit aan leerlingen uit de brugklas.
  Mijn kinderen worden heel graag voorgelezen uit de boeken van Marianne Busscher en Ron Schroder, en ik vind het zelf ook erg leuke boeken. Verder is ook de Kijkbijbel favoriet bij de jongens, een boek waar ik zelf vroeger ook graag uit voorgelezen werd!

 14. Miranda zegt:

  Hey Frank,

  Mijn moeder heeft vroeger Die rotschool met die fijne klas voorgelezen. Een hele fijne herinnering :) verder heb ik zelf alle Pollekes aan groep zeven voorgelezen. Verder de meester van de zwarte molen, zooooo spannend… En nu lees ik voor uit De klas van Daan, niet aan groep 7 maar aan groep 3. Ik ben heel enthousiast over de boeken van de klas van Daan. Het is me nog nooit gebeurd, maar tijdens het voorlezen kreeg ik zo verschrikkelijk de slappe lach. De tranen rolden over mijn wangen en de kinderen keken me aan met zo’n blik van.. Wat doet juf nou? Ja, de klas van Daan… Schitterende boeken.

 15. Frank Jongbloed zegt:

  Wat een mooie reacties allemaal weer. Nanda Roep ken ik alleen van naam, Theo. Zal haar eens opsnorren. De Kijkbijbel, Babe? Ik moest het vroeger doen met de versie van Anne de Vries. Die heb ik zelf ook, uit sentiment. En als ik Miranda’s reactie lees, besef ik me dat ik nog zoveel te lezen heb!

Reageer


4 + = negen