Ergens aan het begin van dit jaar sprak Barack Obama lovende woorden over het Zuid-Koreaanse onderwijssysteem, een album dat op herhaling staat, want hetzelfde deed hij in bijvoorbeeld 2009 ook al. Toen deed hij het met een ingestudeerd scenario waar Amerikaanse politici zo bekend om staan (elke zin een dramascène):

“We can no longer afford an academic calendar designed for when America was a nation of farmers who needed their children at home plowing the land at the end of each day.”

Glory, glory, hallelujurr. Neemt niet weg dat Zuid-Korea ergens bovenaan het lijstje staat van landen met een uitstekende doorstroom naar het hoger onderwijs.

“Our children, listen to this,” gaat Obama verder, “our children spend over a month less in school than children in South Korea every year. That’s no way to prepare them for a 21st-century economy.”

Het tijdschrift Monocle heeft deze maand (september) als thema Back To School en besteedt in het artikel “Yes We Cram” aandacht aan het systeem in Zuid-Korea. En wat blijkt? Ouders die zich scheel betalen aan tutoring, privéscholen die in de zakelijke top tien van het land staan en kinderen die perpetueel (dubbele woordwaarde hier) moe zijn en wiens strakke schema’s geen tijd overlaten voor spelen, rondlummelen en voldoende slaap. Dit is Obama’s ”way to prepare them for a 21st-century economy.”

Lees hieronder het artikel (met uw leesbril of koop het tijdschrift, gierige krent) en vergeet ook mijn kleinzielige  sneer richting Van Bijsterveldt onderaan het stukje niet.

Tja, de ‘cramschool’, stampschool in het Nederlands. Hee! Laten we er wat twitterberichtjes van Van Bijsterveldt bijhalen!

*Foto

5 Reacties op “Gestampte Muisjes”

1. jeanet zegt:

Wat fijn dat kinderen ook nog kind mogen zijn. Extra lessen tot 22.00 uur. En ik maar de ouders er op wijzen dat kinderen op tijd naar bed moeten voor betere resultaten. Laten we vooral de kinderen alleen nog maar onderwijzen. Kunnen we de Intertoys e.d. ook gaan sluiten. Alle speeltuinen verwijderen. scheelt toch weer enkele miljoenen in onderhoud voor de gemeenten en hebben we ruimte om vol te bouwen.Ik kan hier altijd zo moe van worden. we hebben kinderarbeid afgeschaft omdat kinderen ook kind moeten kunnen zijn en dan nu dit. Het valt me wel op dat het gesteund wordt door volwassenen die al wel een fijne kindertijd hebben gehad.

2. ine zegt:

Heeft alles niet gewoon te maken met plannen ? Als ik soms kinderen mijn klasje in zie lopen die zo moe zijn. Druk druk druk druk. Met allerlei clubjes waar ze op zitten. Met gamen wat ze onbeperkt tot weet ik het hoe laat mogen doen. Met feestjes afspraken buitenschoolse opvang etc. Ik denk dat het geschrevene van jou er nog wel bij kan kan Frank. Hoe kinderlijk eenvoudig was de directeurentaak van de meester uit ( toen nog ) de zesde klas. Hij gaf er toen nl. nog gewoon les bij. Je had scholen waar een kind naar toe kon met licht en zwaar “gestoord gedrag “. Hoe raar dat ik in deze “gestoorde “tijd gewoon een juf wil zijn die veiligheid plezier en wat kennis bij wil brengen bij kinderen die vooral alles snel in grote klassen met veel niveauverschillen in een vies gebouw met veel regels van bovenaf met ladingen paperwerk om in te vullen met een lichtelijke frustatratie omdat ze aan het einde van de dag toch weer tijd tekort kwam om al haar leerlingen te bieden wat ze nodig hebben. ( Heb er bewust geen komma tussen gezet omdat ik het nu zelf zo snel ervaar ). Valt het op dat mijn klas groter is dan normaliter ? Dus wat moeten we met een minister die de ( school ) bel wel heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt ?

3. ine zegt:

Toch fijn al die reacties !

Haha. Maar weet, Ine, dat ik je reactie heb uitgeprint en aan de binnenzijdes van mijn auto heb geplakt. Alsof mijn prachtige auto te koop stond. En alle geïnteresseerde mensen die dichterbij kwamen, stopten en lazen vol vuur jouw reactie. En bespraken het met elkander. En liepen als betere mensen weer bij mijn auto vandaan.

5. ine zegt:

Door deze reactie van je Frank is het vuur weer in mij ontsproten om te blijven reageren op je stukjes.
    Nu het vuur weer in me vinden om een leuke lieve warme juf te zijn en blijven.

7 − = drie