Ik kan me nog goed herinneren dat er momenten waren dat er in alle lokalen van de school gezongen werd en de gouden keeltjes van de kinderen de muzikale klanken tot een schitterend slotstuk brachten waarover in de wijk nog lang nagepraat werd door alle huisvrouwen die met het schort om en de bezem in de hand bij het openstaande raam hadden staan luisteren.

Pff.

Eigenlijk kan ik me dat helemaal niet herinneren. U waarschijnlijk wel, want u bent vast een stuk ouder. Op scholen wordt niet zo vaak meer gezongen. Toch tracht ik dit jaar meer liedjes op het programma te zetten. Ik heb de kinderen dit schooljaar al twee liedjes geleerd. Maar dat die liedjes Engels zijn, kunt u maar beter niet aan Wieteke van Dort vertellen. Nu hóór ik u hardop zeggen: “Wieteke van Dort? Leeft zij nog?” Jazeker. Een beetje. Volgens onderstaand persbericht zingt zij in verzorgingstehuizen oud-Hollandse schoolliedjes. En als ze daarmee klaar is, gaat ze weer naar haar kamer. Maar niet voordat zij zich bedroefd heeft uitgesproken over de toekomst van deze nostalgische liederen. Lees maar even mee!

“Het Nationaal Onderwijsmuseum en het Euro+ Songfestival maken samen het programma ‘Kun je nog zingen?’. Doel is om Nederlanders actief te betrekken bij het behoud van (school)liedjes als hun cultureel erfgoed, zowel de generatie van 50+-ers als basisschoolleerlingen. Met een talentontwikkelingsprogramma voor 50+ zangers, een lesprogramma voor de basisschool, een tentoonstelling en een slotconcert hopen de initiatiefnemers positieve aandacht te genereren voor deze vorm van immaterieel -en toch zeer belangrijk- erfgoed, waarin iedereen zich zal herkennen.

“Kun je nog zingen…?”
“…zing dan mee!” Dit was de titel van de bundel (school)liedjes van J. Veldkamp en K. de Boer, voor vele Nederlanders een feest van herkenning. De bundel verscheen voor het eerst in 1906 en is sindsdien vele tientallen malen herdrukt. Veel -met name oudere- mensen, hebben goede herinneringen aan dit boekje. Bij de term cultureel erfgoed denkt men snel aan boeken, kunst, kleding en andere materiele zaken. Immaterieel erfgoed, zoals verhalen en liederen, is echter een minstens zo belangrijke bron van informatie over bijvoorbeeld tijdsbeeld, moraal en levenshouding.
Het programma ‘Kun je nog zingen?’ legt zich toe op het behoud van dit erfgoed bij de huidige seniorengeneratie, door deze vast te leggen en deze over te dragen aan de jongere generatie.

Om ruchtbaarheid aan het programma te geven en om 50+ zangtalent te werven, hebben de afgelopen maanden sing-ins plaatsgevonden op verschillende locaties in Rotterdam. In de daaropvolgende kennismakingsdag, voorronde en een masterclass onder leiding van niemand minder dan Wieteke van Dort, worden de talenten verder klaargestoomd. Wieteke draagt het programma een bijzonder warm hart toe; regelmatig treedt zij op in verzorgingshuizen en op seniorenmiddagen met een programma vol nostalgie en oud-Hollandse (school)liedjes.

Eén van de doelen van ‘Kun je nog zingen?’ is om meerdere generaties met elkaar in contact te brengen over hun (school)muzikale cultureel erfgoed. Daarom worden de opgedane kennis en verzamelde schoolliedjes ook terug gebracht aan de jongste generatie, door middel van muzieklessen op scholen. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen historisch besef en intercultureel begrip door enerzijds het leren van en over oude schoolliedjes en anderzijds door het moderniseren van deze liedjes waarbij de leerlingen hun eigen visie mogen loslaten op de oude liedjes om zo vernieuwende, interessante en eigentijdse schoolliedjes te co-creëren.”

Meer informatie over het bovenstaande kunt u met dit linkje vinden. Daar komt ook de gebruikte tekst vandaan. Meer informatie over Wieteke van Dort kunt u op haar website vinden. Zo is daar te lezen dat ze haar kleuterleidsterdiploma heeft. Maar ook haar certificaten voor Spiritual Restructuring I en II en Spiritual Response Therapy I en II. Daadwerkelijk kleuters leiden heeft ze nooit gedaan, maar ze heeft dusdanig veel spiritueel gerestructureerd, dat mensen soms zeiden dat ze er wel eens mee op mocht houden. Het werd vervelend.

Rest ons nog de allerbelangrijkste vraag: zingt u wel voldoende met de groep?

Foto.

12 Reacties op “Mijn Hemel Zing Dan”

 1. Debby zegt:

  Hoe kort kan het antwoord zijn; Nee, niet in het Nederlands en niet in het Engels.
  Maar uiteraard, vol goede voornemens! Eerst nog even een paar dagen vakantie!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Eerst nog even vakantie. Tot die afgelopen is, moeten de kinderen het nog even *woordspeling* uitzingen.

 3. Kristel zegt:

  Ja ik zing! Veel en soms wel te veel volgens de kinderen! Gelukkig krijgen zij elke vrijdagmiddag muziekles van een gediplomeerd vakdocent. Zij zingt een stuk(je) beter dan ik! Maar dat is geen aanleiding voor mij om niet meer te zingen in de klas! Zeker de oudere liedjes van kinderen voor kinderen doen het goed bij mijn kinderen. Bijkomend voordeel is dat de uitbreiding van de woordenschat bij deze lessen aanzienlijk sneller werkt dan bij de gewone taallessen!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Nou moe.

  IK WIL OOK EEN VAKLEERKRACHT MUZIEK.

 5. Kristel zegt:

  subsidie subsidie subsidie!! Lijkt wel onze middle name te worden! ;-)

 6. Jan-Bart de Vreede zegt:

  Het doet mij groot genoegen om tegen je zeggen dat het onderstaande Kennisnet product de afgelopen 9 a 10 jaar niet veranderd is:

  http://www.kennisnet.nl/po/leerkracht/vakken/muziek/kinderliedjes/

 7. ine zegt:

  Zingen ja hoor. Maar oud Hollandse kinderliedjes niet echt. Wel “oude liedjes”. Zo zingen we nu kom van dat dak af van Peter Koelewijn. Helemaal leuk vooral als je er een stukje drama bij doet en er een filmpje van maakt. Natuurlijk mogen de ouders dit bekijken. Alleen zingen is niet voldoende voor het vak muziek. Er horen toch ook een aantal instrumenten bij. Ook verschillende muzieksoorten aanbieden is een van de onderdelen. Muziek een heerlijk vak. Even tussendoor een lekkere smartlap zingen na dat moeilijke dictee. Ik ben geen vakleerkracht maar wel erg enthousiast. Bij het onderwerp voorlezen hadden veel mensen hier ook de mening over : als je het leuk brengt pakken ze het vanzelf mee op.

 8. Anja zegt:

  Nee helaas niet. Het schiet er nogal eens bij in. Zeker het afgelopen jaar. Nu komend jaar ben ik vast van plan om veel met de kinderen te zingen. En nu maar hopen dat mijn stem het houdt, want zo goed is die niet als die zingt.
  Wieteke van Dort verdient volgens mij niet de sneer die je haar meegeeft. Zweverig of niet. Zij heeft de Nederlandse kinderen van de jaren zeventig en tachtig veel bijgebracht met haar bijdrage op tv van o.a. De stratenmaker op zee show. Als ik dat wel eens terugzie op tv, dan verbaas ik me erover hoe actueel de onderwerpen vandaag nog zijn. Daarnaast houdt zij (wel een beetje oubollig) de indische cultuur levendig met haar tante Lien, dat op zich is een lintje waard.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Dank je, Jan-Bart. Maar je had moeten schrijven; de afgelopen negentig jaar niet veranderd. Gezien het repertoire.

  Dat idee had ik ook, Ine. Tenslotte heb ik de kinderen eens een hip nummer van Sinatra aangeleerd. Van wie de kinderen dachten dat het een limonadesoort was.

  Ik heb gisteren nog 4 euro betaald voor mijn afhaal gado gado, An. Dus vertel mij niets over het levendig houden van de Indische cultuur.

 10. liesbeth zegt:

  Al die ouderwetse kinderliedjes…die niet meer zo vaak. Hoewel, in ‘liedjes met een hoepeltje erom’ kom je er wel een paar tegen. Maar er zijn heel veel liedjes die iedereen kent en die wat nieuwer zijn.
  Hele groepen kinderen kennen bijv. ‘de krokodil ligt in het water…’ Of ‘helikopter, helikopter’ en zo meer.
  Zingen is een heerlijke uiting van gevoelens!

  Voor iedereen in zijn eigen taal en cultuur kennelijk ook.

 11. Alice zegt:

  Die site van kennisnet schiet helemaal zijn doel voorbij. Dat moet je meer zien als een naslagwerk zoals je ook een encyclopedie kunt raadplegen. Gelukkig zijn er heel veel leuke en vlotte liederen (ook in het Nederlands, ook voor de midden- en bovenbouw). Goede liedbundels als Eigen-wijs en Kleuter-wijs, waarvan alle liederen ook op cd staan en ook via een site zijn te bestellen, bieden heel veel ook voor de minder muzikaal onderlegde leerkracht.

 12. Frank Jongbloed zegt:

  Ik houd niet zo van die ouderwetse kinderliedjes, Liesbeth. De meeste staan ook zo ver van de hedendaagse jeugd af. Vandaan. Af. Vanaf.

  Helemaal met die eerste zin eens, Alice.

Reageer


× drie = 15