De laatste twee weken van mijn maand in Australië werden deels doorgebracht op oncomfortabele busstoelen, in adembenemende tankstationtoilethokjes, langs tientallen kilometers rood woestijnzand en sporadisch langs doodgereden fauna (iemand wel eens een dode kameel langs de weg zien liggen, gevolgd door een koe en drie kangoeroes?). Maar het is, bij gebrek aan een betere omschrijving, wel authentiek. De hitte, de mensen, de natuur.

Eenmaal terug in Nederland was het de hoogste tijd om weer een stukje onderwijscommentaar neer te tikken. En laat het maar aan de politiek over om met wat kolderieke citaten aan te komen kakken. Waar de ongeloofwaardigheid vanaf druipt. Neem nu onderwijswethouder Hugo de Jong van het CDA. Je weet wel, die van “het centraal stellen van kwalitatief goed onderwijs en talentontwikkeling en aandacht voor het gezin als hoeksteen van de samenleving.” Alleen die zin al. “Het centraal stellen van kwalitatief goed onderwijs en talentontwikkeling en aandacht voor het gezin als hoeksteen van de samenleving.” Hugo, Hugo. In die bewoordingen zit net zoveel passie en bevlogenheid als in die dode kameel langs de Stuart Highway. Afijn. Er is meer. Lees maar even mee:

“De animo onder Rotterdamse scholen om bijlessen in de vakantie te gaan geven, is vooralsnog niet groot. Van de 155 vakantiescholen die komende twee jaar moeten starten, hebben zich er nu 17 aangemeld.
De tegenvallende cijfers bleken vandaag tijdens een bezoek van onderwijswethouder Hugo de Jonge aan basisschool het Open Venster in Rotterdam-Zuid. Daar zijn ze deze zomervakantie al gestart met twee klassen met in totaal 20 leerlingen. Zij beginnen anderhalve week eerder met extra taal- en rekenlessen.

De komst van de vakantiescholen is nodig omdat in Rotterdam te veel kinderen zijn van wie vooral het taal- en rekenniveau onvoldoende is. Voor een deel gaat het om allochtone kinderen, maar ook Nederlandse kinderen kampen met achterstanden. De wethouder ziet het liefst in iedere Rotterdamse wijk een school waar kinderen in de vakantie hun taal en/of rekenen kunnen bijspijkeren.

De Jonge heeft met het ministerie van Onderwijs bekeken of ouders verplicht kunnen worden om hun kind naar een vakantieklas te sturen, als het een achterstand heeft. ‘Dat is wettelijk erg moeilijk te regelen. We gaan nu eerst proberen om via ‘de weg van de verleiding’ scholen en ouders te interesseren voor de vakantieklassen’, aldus De Jonge.

De vraag is of dat gaat lukken. In het onderwijsveld hebben leerkrachten zo hun bedenkingen. Zijn er genoeg leerkrachten die een deel van hun vakantie willen opgeven? Bovendien werken in het onderwijs relatief veel onderwijzeressen met kinderen. ‘Die gaan echt hun kinderen niet even wegdoen om bijlessen te geven”, redeneert een leerkracht.

Ook moet de cultuur bij allochtone ouders die gewend zijn de volledige zomervakantie naar Marokko of Turkije te gaan, worden doorbroken. De Jonge gelooft dat dat gaat lukken, omdat het gaat om de schoolcarrière van hun kinderen. ‘Als je ouders uitlegt dat het om de toekomst van hun kinderen gaat, kan ik me niet voorstellen dat ze daar niet gevoelig voor zijn.’”

De Jonge gaat ouders eerst ‘verleiden’ om hun kinderen naar vakantieschool te sturen, daarna onderzoekt hij de mogelijkheid ze te ‘verplichten’. Daarbij gelooft hij dat allochtone ouders hun zomerreizen aan zullen passen ten behoeve van de carrière van hun kinderen. Hahaha, malle Hugo toch. En wat fijn dat ze voor het artikel weer nét die uitgebluste juf/meester hebben geciteerd die alleen maar uit docentenbelang redeneert.

Excuses, Trouwe Lezer, voor dit zure stukje. Maar het valt ook niet mee om te re-integreren na zo’n mooie zomervakantie in het buitenland. Misschien bent u niet op vakantie geweest. In dat geval bent u waarschijnlijk erg wit en vochtig. Ik daarentegen ben gebruind en uitgerust. Dit heeft in principe niets met onderwijsactualiteit te maken, ik wilde het gewoon even met u delen.

*bron

14 Reacties op “In Zomer Kind Gaat School”

 1. Charles zegt:

  Welkom terug Frank. Dat is dus wat we blijkbaar meer moeten doen: ‘Ouders uitleggen dat het om de toekomst van hun kinderen gaat’ Dat niemand dit eerder door had! De oplossing.

 2. Charles zegt:

  Dat niemand dit eerder door had bedoelde ik….het is nog vakantie he:)

 3. Frank Jongbloed zegt:

  Meer dan genoeg allochtone ouders die betrokken zijn, maar er is altijd een groepje dat zich nooit laat zien. Nu weten we hoe we deze ouders moeten bereiken. Ik deel je enthousiasme over deze ontdekking, Charles.

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Maak je niet druk, Charles, ik had je al verbeterd!

 5. WillemICT zegt:

  Politici die weinig hebben in te brengen, zien vaak in de zomervakantie hun kans schoon om te scoren. Er wordt hen in de komkommertijd door de media ook nog eens een kans geboden hun gedachtespinsels te ventileren. Laat kinderen lekker vakantie houden en zaken ervaren waar de scholen door alle papierwinkel, regels en tijdsdruk niet aan toe komen.
  Jammer dat jij je reis niet voortzette op een ander werelddeel, hadden we nog meer kunen genieten van je reisjuweeltjes.

 6. WillemICT zegt:

  Wat is het nu? Gedachtespinsels of gedachtenspinsels. Kom er niet goed uit.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Dat is wederom weer bijzonder vriendelijk van je, Willem. Ik schrijf graag voor u. En het is gedachtespinsels. Voor twijfelgevallen gebruik ik altiid woordenlijst.org.

 8. Kristel zegt:

  Fijn om te merken dat iedereen weer in de werksfeer komt! Wel jammer dat er nooit duidelijk wordt aan welke voorwaarden een school allemaal moet voldoen om vakantieschool te worden. Wij zijn in mei ook benaderd om vakantieschool te worden. Het dikke boekwerk met kleine lettertjes deed al ontmoedigen voor je het zelfs gelezen had. Bij ons was het geen probleem om leerkrachten te vinden, maar de problemen zouden dan in de loop van het schooljaar ontstaan. Want een leerkracht die in de vakantie werkt maakt te veel lesgebonden uren en dan kom je weer in de problemen met cv dagen. Het lijkt een mooi plan maar met al die haken en ogen ben ik bang dat ze het aantal niet gaan halen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over ouders en de vakanties! Want eerder terugkomen? Nee joh, extra verlof aanvragen! Het is een mooi idee, maar hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld!

 9. an zegt:

  oooohh, gaat het om de toekomst van de kinderen in het onderwijs? Anderhalve week eerder beginnen om de taal-en rekenachterstand weg te werken. Briljant! En zo wordt iedereen toch nog gelukkig in onderwijsland.

  Verheug me nu al op al die andere spinsels die dit nieuwe schooljaar ongetwijfelt nog voorbij komen…..

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Da’s een verhelderende reactie, Kirstel. Mensen, hoe vaak komen we wel niet de uitdrukking ‘weggegooid geld’ tegen in het onderwijs?

  En An heeft natuurlijk gelijk; in twee weken achterstand wegwerken? Het klinkt wat naïef.

 11. Cisca zegt:

  Hoi Frank,
  Nog volop in vakantiesfeer (mag pas in september beginnen…) bij een Mac Donalds in Zuid-Engeland weer instemmend geknikt bij het lezen van jouw stukje en het commentaar van de anderen. Als de achterstand in anderhalve week weg te werken is, zou de herfstvakantie ervoor gebruikt kunnen worden en een stukje van de Kerstvakantie. Kunnen de kinders toch met hun ouders mee om zinvolle andere dingen te leren dan ze op school kunnen leren. Zonnige vakantiegroeten,
  Cisca

 12. Hannes Minkema zegt:

  Natuurlijk kun je in twee weken zomervakantie niet de taalachterstand wegwerken. Hooguit kun je die wat verkleinen. Veel belangrijker is het vergroten van de verantwoordelijkheid die ouders voelen en hun inzet bij het wegwerken of voorkomen van taalachterstand bij hun kinderen. Want aan beide schort het m.i.

  In feite belooft ook nu de (zomer)school weer: laat het maar aan ons over, wij ontfermen ons wel over de – door bewuste keuzes van de ouders gecreëerde – taalachterstand van uw kind’. Het zal de kinderen best wel een beetje helpen, maar veel belangrijker is het actief uitdragen van de boodschap: het is úw kind, het is úw taalachterstand, wij vragen – nee, eisen – úw inzet om te zorgen dat die kleiner wordt, en daarvoor staan u de volgende middelen en activiteiten ter beschikking (…).

  De zomerschool is op zich geen lelijk ding, maar de context waarin die moet functioneren is niet in de haak. Daar kunnen die kinderen ook niks aan doen, en daarom blijf ik de zomerschool sympathiek vinden. Maar alleen in combinatie met wijzen van ouders op hun verantwoordelijkheden. En graag ook een financiële bijdrage – als dat tenminste niet teveel gevraagd is voor de kosten die nu eenmaal gemaakt moeten worden voor hun kind.

  Intussen betalen andere ouders zich scheel voor de kinderopvang, het zomerkamp of de andere georganiseerde uitjes voor de kinderen die toevallig niét naar de zomerschool hoeven omdat hun ouders ervoor zorgen dat ze geen taalachterstand hebben.

 13. Ine zegt:

  Zomerschool. Tja waarschijnlijk zo zijn voor en nadelen. Als kind zijnde denk ik niet dat ik het zo leuk zou vinden. Als al je vriendjes vrij zijn en jij naar school moet. Als het echt niet gaat gaat het op de “gewone school “ook niet.Ja duh. Daarvoor gaat dit kind toch ook naar de zomerschool. Ja maar zou je eerst niet eens moeten kijken waar het probleem ligt. Zijn het de ouders. Wil het kind zelf niet ( boos, gefrustreerd, mishandeling, andere onverwerkte problemen ). Misschien moet dit eerst uitgezocht voor je een hoop water naar de zee gaat dragen.
  Zelf ga ik lekker morgen weer aan de slag. Heb er reuze zin in.
  Frank bedankt voor je mooie reisverhalen.
  Ik hoop dat ik vanaf nu weer lekker geprikt wordt door je met verhalen en opmerkingen die me weer even aan het denken zetten.
  Iedereen ( ook al ben je nog niet begonnen ) veel succes het komende schooljaar !

  Ine

 14. Frank Jongbloed zegt:

  Nog bedankt, Cisca, Hannes en Ine voor jullie goede reacties. Volgens de statistieken zijn ze goed gelezen!

Reageer


vier × 4 =