Zo, jongens en meisjes. Nog één weekje en dan heeft deze meester zomervakantie. Het is een druk jaar geweest en ik ben blij dat iedereen van groep 7 naar groep 8 gaat en dat de kinderen uit groep 8 allemaal een plekje op het voortgezet onderwijs hebben. Dat laatste is eigenlijk vorig jaar al in beweging gezet. Tijdens de rapportgesprekken moest al zo’n beetje duidelijk gemaakt zijn in welke richting van het voortgezet gekeken moest worden. En dít jaar is er met de ouders al vrij vroeg een adviesgesprek geweest. Toen kregen we de citotoets en na de uitslagen werd er contact opgenomen met de ouders. Er werden door mij brieven geschreven aan brugklascoördinatoren, gesprekken werden gevoerd, inschrijfformulieren op de bus gedaan, wéér gesprekken gevoerd en uiteindelijk heeft iedereen dus een plaatsje in een nieuwe klas gekregen. Mensenkinderen. Wat een voorbereiding, wat een zorgvuldigheid. En wat een samenwerking tussen ouders, leerkrachten, kinderen en scholen. Klasse!

Enter Metin Çelik. Dat is een lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Een politicus. En ex-politieagent. Dus een politiecus. Çelik krijgt ‘signalen’. Dat er kinderen zijn die van de basisschool een te laag advies krijgen. Even voor de duidelijkheid: Metin Çelik kreeg zelf leao-advies. Jaja. Nu wil hij een meldpunt voor ontevreden ouders. Lees maar even mee:

“Oppositiepartij PvdA roept ouders op zich te laten horen als hun kind op de basisschool een lager advies voor het voortgezet onderwijs krijgt dan het zou aankunnen. De partij wil volgende week een meldpunt openen.
PvdA-Tweede Kamerlid Metin Çelik kondigde het meldpunt aan tijdens een debat vandaag in de Tweede Kamer, over het primair onderwijs.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat er geen sprake is van te ‘lage’ adviezen, maar Çelik ontvangt andere signalen. Hij wil dat niet alleen de gegevens van de basisschool bekeken worden maar ook de resultaten van het kind gedurende de eerste drie jaren op de middelbare school.”

De Inspectie van het Onderwijs vindt dat er dus geen te lage adviezen zijn, maar Detective Chief Inspector Morse Çelik is iets anders op het spoor. Wellicht iets waarvan hij denkt dat het hem populair maakt in de peilingen. Nou goed hoor, Metin. Je opent dat meldpunt maar volgende week. Dan zit ik bijna in Australië. En mijn leerlingen vieren ook vakantie. Dus je kan maar beter Cornetto’s gaan verkopen bij het meldpunt, anders wordt het helemaal niks.

bron

17 Reacties op “Ontevreden Ouders”

 1. Jessica zegt:

  Meesterlijk weer!
  En hoe kom je steeds aan die foto’s…! Hilarisch;-)

 2. Leen zegt:

  Kan die politiecus niet het advies krijgen om nu naar Down Under te gaan? Kan hij dit niet als signaal krijgen? Of neem hem mee, en laat hem vooral achter.

 3. meester Henk zegt:

  Het is weer eens appels met peren vergelijken. Ik vind het toch al knap dat we (ik generaliseer maar voor het gemak) het meestal goed hebben.
  verandering 1-nieuwe school 2-homogenere klas wb “kunde” 3-meerdere leraren 4-langere dagen (vaak) 5-puberteit

  Keep up the good work met je blog !

 4. Charles zegt:

  Fijn, heel fijn…dit soort ondersteuning kunnen we goed gebruiken. Vraagt niemand zich ooit af wat voor baat een leerkracht zou hebben bij het geven van een lager advies? Ik heb geen aandelen in het VMBO, iemand van jullie? Meester Frank, een fijne vakantie! Geniet ervan.

 5. miriam zegt:

  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden ouders.
  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden kinderen.
  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden schoolmeesters en juffen.
  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden politieagenten.
  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden slagers.
  ik wil ook een meldpunt voor ontevreden slachtdieren.
  ik wil ook en meldpunt voor ontevreden damherten.
  enz.
  en als ik ontevreden ben, wil ik dat ook direct kunnen melden. waar?

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Thanks, Jessica.
  Die foto’s maak ik uiteraard zelf.
  Wat dacht jij? Anders moet ik copyright betalen.
  Nee hoor, heb ik zelf geschoten. *kuch* Goed.

  Meenemen, Leen?
  Nee, dank je. Het wordt al duur genoeg.

  Bedankt voor je reactie, meester Henk.
  Ik ga mijn best doen the good work up te keepen.

  Helemaal met je eens, Charles.
  Wat voor baat inderdaad?

  “Nee, uw kind gaat naar de mavo omdat ik daar eens even zin in heb. Om u te jennen! MWOEHAHA!”

  Hier, Miriam.
  Hier.

 7. Mieph zegt:

  We doen het in het onderwijs toch altijd fout!!! Leerlingen kunnen niet meer lezen en rekenen. Ook allemaal de schuld van de juffen en meesters……Nu dit weer.Ach,ik kan hier niet wakker van liggen……Fijne vakantie en succes met de laatste loodjes. Ik mag nog vier weken……..

 8. Helma zegt:

  ..en ik wil wel een Cornetto. Van de politiecus. Wordt het toch nog een mooie zomer.
  Bedankt voor je blog, je humor werkt relativerend. Groetjes van een tevreden juf.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Nog vier weken, Mieph?
  Pff. Maar dan heb je ook drie weken langer!

  Een lekkere Cornetto voor Helma.
  Maar dan van mij, niet van Metin.

 10. Monique zegt:

  Helemaal eens met Charles. Belachelijk niet?
  Frank, hele fijne vakantie alvast!

 11. Frank zegt:

  We maken ons weer veeeeels te druk! Drukker dan menig ouder… En uiteindelijk komen ze er toch altijd wel! Fijne vakantie allemaal!

 12. Kristel zegt:

  Bijzonder initiatief zo’n meldpunt. Ik ben benieuwd of het er druk wordt. Wij hebben op school ook veel te maken met ouders die het advies te laag vinden. Dat heeft niets met de kennis en kunde van mijn collega’s in groep 7 en 8 te maken, maar meer met de inzichten van de ouders. Helaas moest ik een aantal jaar geleden een ouder ook elke keer weer uitleggen dat zijn zoon geen dokter zou worden, maar dat dat ook niet erg was. Vraag me af wat ze gaan doen met de meldingen die ouders maken. Het zou verstandig zijn om eens te bezuinigen op dit soort initiatieven.
  Ik zou wel een meldpunt willen voor ouders die het niet belangrijk vinden waar hun kind heen gaat, omdat hun dochter toch thuis gaat blijven en de kinderen moet verzorgen.
  Gelukkig gaat iedereen (bijna iedereen) over een weekje lekker op vakantie en zal deze hype na de zomervakantie al verdwenen zijn!
  Veel plezier in Australië Frank! Het is een prachtig land!!

 13. ine zegt:

  O wat een herkenbare verhalen allemaal. Het moet allemaal meer beter hoger. Als een kind de basisschool verlaat komt deze toch nog eerst twee jaren brugklas tegen. Pas dan wordt het uiteindelijke besluit genomen wat het kind nu gaat volgen. Zelf heb ik een kind die net van de HAVO af is en een kind die LWO beroepsonderwijs volgt. Twee kinderen allebei uit dezelfde buik maar o wat een verschil ! Geweldig dat we in Nederland wonen waar je op ieder niveau onderwijs mag volgen. Wel een beperking geen beperking het is er allemaal. Jammer genoeg wordt hier de laatste tijd nog al aan gemorreld. Ik hoop dus dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is. En Ja Frank heerlijk nog een week. Wel een hele zware week van meubels versjouwen hopen papierwerk wegwerken en vast een opstartje maken met je nieuwe klas. Probeer de humor erin te houden en geef jezelf om de zoveel tijd de rust met een heerlijke cornetto cadeau. Hebben ze die ook in Australie ?
  Fijne vakantie allemaal.

 14. an zegt:

  Frank, een hele fijn tijd in Australie.
  Pas wel op voor het meldpunt ontevreden kangaroes, die kunnen nogal eens rake klappen uitdelen heb ik gehoord.

 15. Sabine zegt:

  Ha, kunnen ouders daar ook melden als ze vinden dat hun kind een te hoog advies heeft gehad? Die ben ik ook wel eens tegen gekomen!
  Frank, fijne vakantie, kijk alvast uit naar je stukjes volgend jaar!

 16. Rob zegt:

  “Wat een samenwerking tussen ouders, leerkrachten, kinderen en scholen. Klasse.”
  En zo hoort het! En niet anders.
  Meldpunten, klachtlijnen enz… zijn dan ook niet meer nodig en worden vanzelf opgeheven.
  Laten we met zijn allen zo vlak voor de vakantie uitgaan van het goede van communicatie.
  Frank een hele goede vakantie aan de andere kant van deze aardkloot.

 17. Cisca zegt:

  Jammer dat onze vakanties niet gelijk lopen: ik “mag” ook nog 4 weken aan de slag. Betekent dat ik minstens 10 weken je schitterende stukjes moet missen en de smakelijke reacties van anderen. Zal ik nog meer boeken mee moeten nemen in de vakantie om dat leesgat op te vullen.
  Ze hebben heerlijk ijs in Australië is mij verteld. Hoop in september weer je schitterende stukjes te lezen!

Reageer


acht × 7 =