De laatste paar dagen is de onderwijsactualiteit wat aan de saaie of voorspelbare kant. Het Ministerie van OCW wordt aangevallen vanwege overdreven zorgleerlingstatistieken, het Ministerie van OCW reageert daarop door ons met diezelfde zorgleerlingstatistieken om de oren te ranselen, scholen hebben moeite met succesvol netwerken, scholen worden aangeklaagd door zeurende bejaarden vanwege ‘lawaai dat door dichte ramen en deuren dringt’ en elders in het schone Nederland staat een meester foto’s te schieten van douchende jongetjes. Het is een beetje om van te huilen, nietwaar? Vind ik wel. Vooral dat laatste nieuws. De hoogste tijd dus om een beetje te lachen. En waarom niet door ons weg te draaien van het onderwijsnieuws en eens te kijken door middel van welke zoekmachinetermen (bijvoorbeeld via Google) lezers op deze site belanden. Dat deed ik namelijk net. En schrok me de kouwe bikberakker. Wat dat ook moge betekenen. Lees mee:

“Has your website got enough traffic? If not you better pay attention to the search engines and what keywords your visitors are using to find you, and what keywords potential visitors are using but not finding your website listed for yet.”

Nou, laten we maar eens kijken. Hoe vindt men deze site op het internet?

1. ‘Tekort leerkrachten po.’

Okay. Dat is nog niet zo’n vreemde, al schijnt dat met het tekort wel mee te vallen. Sterker nog, volgens mij is het bijna onmogelijk om aan een baan in het onderwijs te komen op dit moment. Maar misschien geldt dat alleen in mijn omgeving.

2. ‘Voor- en nadelen voor een leerkracht om te werken met Facebook.’

Ik heb geen Facebook. Of Hyves. Wel deze site. Waarop ik al vaak heb geschreven dat je moet uitkijken als leerkracht met sociale media. Het kan leuk zijn voor je familie als je een foto plaatst vanaf je vakantieadres waarop je staat afgebeeld in bikini en met drie gretige buitenlanders in je nek, maar zulks is misschien niet zo geestig voor je reputatie als juf. Of meester. Maar in dat laatste geval is een bikini helemaal geen goed idee, gretige buitenlander of niet.

3. ‘Homo leerkracht.’

Ehm. Thanks, statistieken. Maar ik ben geen homo. Al heb ik natúúrlijk niets tegen homo’s. Sommige van mijn beste vrienden zijn homo’s. Misschien moet iemand ze dat maar eens vertellen. En homoleerkrachten (voor de gelegenheid een woord) moeten net als alle leerkrachten geen lessenserie maken van hun geaardheid, noch hoeven ze zich ervoor te schamen. Tenslotte leven we in 2011.

4. ‘Overspannen leerkrachten.’

Ehm. Thanks, statistieken. Maar ik ben geen overspannen leerkracht. Al heb ik natúúrlijk niets tegen overspannen leerkrachten. Sommige van mijn beste collega’s zijn… hahaha. Maar alle gekheid op een stokje, overspannen leerkrachten kennen we in het onderwijs allemaal. Mij zal het niet gauw gebeuren (famous last words), maar ik denk ook zeer zeker dat men (vooral buiten het onderwijs) niet altijd even goed beseft hoeveel werk wij verzetten als juffen en meesters. En dat het soms teveel lijkt te zijn.

5. ‘Salaris schoolmeester.’

Deze kom ik redelijk vaak tegen in de statistieken. Ik snap ook wel dat ze daar weinig openheid over geven. Doen ze dat wel, dan houden we helemaal geen aanmeldingen op de lerarenopleidingen meer over. Maar laat me je een goede raad geven, Jij Googelaar (spreek uit: Koekelaar), voor het geld moet je geen leerkracht worden. Wij moeten het hebben van andere beloningen. *start muziekband* ” ♫de glimlach van een kind ♫ doet je beseffen dat… ♫” *muziekband uit*

6. ‘Leerkracht doet BH uit.’

Ik maak geen grap. Deze staat er ook tussen. Eigenlijk wel meer van dit soort, maar die zijn te platvloers om hier te plaatsen. Ik weet ook niet waarom men via deze zoekterm op Leerkracht PO komt. Want dit is niet iets wat ik aanmoedig. Houd maar lekker aan, leerkrachten. En ja, dat was gebiedende wijs. Overigens hoor ik vaak genoeg in de koffiekamer dat juffen even het elastiek van hun bustehouder goed doen. Soms hoor ik dat zo vaak knallen dat ik het idee heb mijn boterham te eten tijdens Wild Bill’s Western Show.

En als laatste: 7. ‘Hele moeilijke som.’

Klopt dit of niet?
Knock yourself out.

*foto

15 Reacties op “Sommige van mijn beste vrienden zijn overspannen leerkrachten”

 1. meester Henk zegt:

  Hij klopt niet ! :-)

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Haha. Rustig maar, Henk. Je doet wat overspannen aan met dat uitroepteken en dat waanzinnig grijnzende rondje.

 3. Marieke zegt:

  Het blijft heerlijk lezen… en herkenbaar!!
  Hoewel, die zoektermen dat is wel enigzinds schokkend. Rijst de vraagt waarom mensen in vredesnaam zoeken op ‘leerkracht doet BH uit’ maar dat terzijde…

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Nou Marieke, je had de zoektermen eens moeten zien die ik niet heb genoemd. Gelukkig troost het me dat deze internetgebruikers niet aan hun trekken zijn gekomen op deze website. En doe nu je BH uit.

 5. Kristel zegt:

  Bijzondere zoektermen. Kan me een voorstelling maken van de niet nader te noemen zoektermen! haha!
  Maar als blijkt dat al deze mensen jouw site op zoveel verschillende manieren kunnen vinden kun je jezelf ook complimenteren met je veelzijdigheid! Of je daar blij mee moet zijn mag je zelf invullen!

 6. Frank Jongbloed zegt:

  ‘Schimmelschool’ was ook een lollige. En ‘warmte en pleisters’ is ook een raadsel. Eigenlijk is ‘Leerkracht doet BH uit’ vrij helder omschreven. Hulde.

 7. meester Henk zegt:

  Ik had gehoopt dat je zou vragen wat er dan niet klopt :-) Maar ja……

  Heb je ook “leerkracht PO” gekoeteld (of wat was het ook al weer?)

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Meester Henk, het is één van de oudste ONOPLOSBARE wiskundige problemen ter wereld, dus excuses als ik er niet gelijk van uitging dat je het had uitgevogeld, haha.

  En als je Leerkracht PO koetelt, zie je mij op die pagina staan. Heus.

 9. WillemICT zegt:

  Toch heerlijk, hoe je het ook wendt of keert, elke keer kom je bij mijn favoriete weblog uit.
  Je bent ook van alle markten thuis, gelukkig maar, dan blijft het ons telkens weer verwonderen.
  Soms met een glimlach, een lach, of een schaterlach.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Graag gedaan, Willem. En als we over twee jaar een of ander lustrum vieren met alle Trouwe Lezers, dan krijg je een ereplaatsje.

 11. Joyce zegt:

  Nu je er toch zelf over begint: ik heb er nog 1. Als je op Google zoekt naar een afbeelding van een boze leerkracht sta je er ook tussen… Haha, kwam er toevallig gisterenavond achter toen ik even een stereotype plaatje aan het zoeken was. Daar gaat je rep als ik het zo lees. :P

 12. Anja zegt:

  Heel leuk, die foto bij boze leerkracht. En ik maar denken dat je minzaam lacht. En dank je voor je vermakelijke stukje.

 13. Frank Jongbloed zegt:

  Het is nog VEEL ERGER, Joyce en Anja. Zweef maar eens boven de foto; moet je kijken welke tekst verschijnt!

 14. Annemieke ( juf groep 4) zegt:

  Sjee!! Onder welke steen heb ik al die tijd gelegen? Al 10 jaar juf, maar nog nooit deze weblog gelezen.. Geloof dat er sprake moet zijn van een soort schaamte.. Want ik heb me suf gelachen, verbaasd, de dat-meen-je-niet-wenkbrauw-beweging was ook aanwezig, ik ben fan!
  ( En ben inderdaad even gaan ‘koekelen’…man, met wat een rare zoektermen kom je toch hier..bizar!)

 15. Frank Jongbloed zegt:

  Welkom, Annemieke. Zulke reacties wil ik elke dag wel. En dat was zeg maar een opdracht.

Reageer


negen − = 1