De laatste paar dagen heb ik zo nu en dan Dolf Verroen in mijn hoofd. Dat is vrij opmerkelijk, want er dolen veel figuren rond in mijn hoofd, sommige bekend en andere niet eens bestaand, maar Dolf Verroen heeft zich op mijn bovenverdieping maar zelden laten zien. Het zit als volgt; ik en groep 7/8 hebben bijna ons boek (De Dief van Altijd) uit. Nu ben ik al aan het nadenken over het nieuwe voorleesboek en ik kan me herinneren dat bij mij (toen ik nog in groep 7 zat – elf jaar geleden) de stuipen op het lijf werden gejaagd door het boek Karel en De Kindermoordenaar. Met dank aan juf Mulder. Dus ging ik laatst op zoek naar dat boek. Google-de-google. En de schrijver? Dolf Verroen. Nu heb ik altijd serieus gedacht dat Dolf Verroen een acteur uit Medisch Centrum West was. Of Dossier Verhulst. Maar dat is hij dus niet. Want mijn popcultuurkennis (galgje!) is shit. In ieder geval, good old Dolf wordt voor de aankomende Kinderboekenweek weer aan het schrijven gezet. Samen met Thé Tjong-Khing. En die kan heel leuk tekenen. Thé Tjong-Khing. Ik ga dat eens drie keer snel achter elkaar zeggen. Thé Tjong-KhingThé Tjong-KhingThé Tjong-Khing! Hm. Ik krijg er alleen maar honger van. Waar zijn mijn instant noodles?

“Meervoudig bekroond auteur Dolf Verroen en gelauwerd illustrator Thé Tjong-Khing maken samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2011. Met De prins op het witte paard komen deze Éminences Grises van de kinderliteratuur met een opvallend modern sprookje over de zoektocht naar ware liefde. Het ligt vanaf woensdag 5 oktober, de start van de Kinderboekenweek, in de boekhandel. De Kinderboekenweek duurt t/m zaterdag 15 oktober 2011 en heeft als motto: Superhelden! – Over dapper durven zijn.

Dolf Verroen (1928) debuteerde in 1957 als kinderboekauteur en heeft meer dan zestig boeken op zijn naam staan, waaronder het geruchtmakende De vis en de jongen uit 1976. Hij ontving Zilveren Griffels voor De kat in de gordijnen (1979), Hoe weet jij dat nou? (1981) en Een leeuw met lange tanden (1987). Een bloedig verhaal werd genomineerd door de Kinderjury en voor Allemaal de boom in (1976) ontving hij de Europese prijs voor Kinderliteratuur.

Thé Tjong-Khing (1933) begon zijn loopbaan als tekenaar bij de Toonder Studio’s. In 1963 illustreerde hij het eerste boek van Roald Dahl dat in Nederland verscheen. Daarna volgden boeken van Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer en Annie M.G. Schmidt. Hij won driemaal een Gouden Penseel en zijn tekstloze prentenboek Waar is de taart? (2004) werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005. In 2010 ontving hij de Max Velthuijs-prijs. ”

Terwijl jullie bovenstaande tekst lazen heb ik Thé Tjong-Khing ook maar even gegoogeld. Op afbeeldingen. Dat blijkt dus gewoon Anneke Grönloh te zijn. Haha, Anneke, erg leuk. Verklaar je nader.

bron
foto boven

5 Reacties op “Verroen! Thé! Tjong! Khing! Blarrgh!”

1. Kristel zegt:

Ik ken Dolf Verroen vooral van “De verschrikkelijke schoolmeester” Een fantastisch boek. Zeker de moeite waard om voor te lezen in je klas. Vooral de reactie van de kinderen wanneer de Meester, Sammy (de enige donkere jongen uit de klas) een droplul noemt!
    Vooral ook bij dit boek maken de illustraties het verhaal!

Welnu, ik ken Dolf Verroen dus niet zo. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen. *spannend tromgeroffel*

*spannend tromgeroffel uit*

3. Froukje zegt:

bij de foto:is het zijn moeder??

Of is hij eigenlijk haar moeder?

5. ine zegt:

O ja dat boek de verschrikkelijke schoolmeester. Geweldig. Vooral als ze daarna nog even wat scheldwoorden mogen benoemen. Tegenwoordig is dat ook de stijl dat in allerlei talen te doen. Zo leerde ik weer wat de woorden : flamoes, poenanie en kapoentje betekenen. Gek dat je op het schoolplein als je uit het zicht bent van allerlei woorden hoort maar als ze het voor de klas mogen benoemen soms last van korte termijn geheugen hebben. Ik leer er steeds weer wat bij van mijn klasje. Ook dat vliegeren een heel andere betekenis had als ik dacht.

2 + acht =