Iedere leerkracht van mijn leeftijd (21, 28, 30 32), weet dat op 29 augustus 1997 het computernetwerk Skynet zich bewust werd van zijn zelfsturende capaciteiten en een grootschalige aanval begon met als doel het uitroeien van de mensheid. Ik gok dat de meesters hier wat beter van op de hoogte zijn dan de juffen, maar dat is mijn generaliserende zijde, coming out of me. Hoe dan ook, het zelfbewuste Skynet stuurde eerst Arnold Schwarzenegger terug in de tijd om de moeder van de leider van het rebellenverzet om te brengen. Dat lukte Ahnuld niet, maar zijn profetische woorden ‘I’ll be back’ werden waarheid en hij kwam inderdaad twee keer terug, maar aan de goede kant van het verzet. Skynet werd zo goed als neergeslagen en Arnie werd gouverneur van Californië. En wij, de pukkelige tieners die met onze eerste afspraakjes in de bioscoop naar dit avontuur zaten te kwijlen, werden ook oud en staan tegenwoordig met bordliniaal en haarverlies voor de nieuwe generatie een beetje te onderwijzen.

Maar wat lees ik op het internet? “Computers ingezet tegen lerarentekort.” Computers die de rol van leerkrachten overnemen en de weke hersenen van onze leerlingen vullen met … tja, met wat eigenlijk? Met WAT?! HEMEL ALMACHTIG, HET BEGIN VAN HET EINDE!!! MENS VS COMPUTER! HOND VS KAT! *kuch* Afijn. Kijk zelf maar even:

Hier staat normaal gesproken een droog tekstje.
Nu een link naar een filmpje.

Ik weet genoeg. We worden blijkbaar overbodig. We moeten ons verzetten door alles computer het huis uit te doen! En dat is precies wat ik ga doen. Nadat ik de nieuwe House heb gedownload.

*foto

16 Reacties op “Hasta La Vista, Juffie”

1. WillemICT zegt:

‘Alles computer’ het huis uitdoen? Leg eens uit. Het zal wel een brilliante taalvondst zijn, maar ik vat hem niet.

Alles-wat-met-computers-te-maken-heeft het huis uitdoen. Ik zou je bijna een mopperige taalpurist gaan noemen, ware het niet dat je briljante verkeerd schreef.

3. Debby zegt:

Scherp. En nu? Staan we met zijn allen om ons heen te kijken de komende week met de gedachte dat we overbodig zijn? Juf? “Ja kind” Kan ik nou later geen juf worden?
    Zucht, en ik wil geen House downloaden.
    Nakijkwerk kan ook op school blijven. Hoor ik van de computer wel hoe ze het gedaan hebben toch?

Mooi stukje weer Frank.

Thanks, Debby. En ik zal je een geheim verklappen; ik ben ook geen House aan het downloaden. Dichterlijke vrijheid noemen ze dat. Ik ben wel Ran van Kurosawa aan het downloaden in 720p formaat, maar dat klonk toch minder lollig, dacht ik zo.

5. WillemICT zegt:

Brilliante is een domme engelse verhaspeling van mij. Gelukkig zijn nog echte ‘taalmeesters’ die me verbeteren. Ben benieuwd welke pasafgestudeerde student nu weer verzonnen heeft, dat jij en ik vervangen moeten worden door een tablet. Zouden echt avatars ons werk overnemen? Moet ik die als BIC-er ook nog gaan aansturen en onderhouden?

Vergissen is menselijk, Willem. De regisseur van Avatar is ook de regisseur van de eerste twee Terminator-films. Hmm. Ik bespeur een complot. Ik zou best als Avatar mijn werk willen doen. Zo’n groot, blauw katachtig wezen besturen vanuit mijn luie computerstoel. Alleen die lange staart hoef ik niet. Die heb ik al. *excuses*

7. Kristel zegt:

Nou nou het is toch niet eens zo verkeerd al die ICT in ons onderwijs? Ik vind het fantastisch die mooie software bij de nieuwe methodes. Het verrijkt ons onderwijs enorm. Ik geniet nog elke dag van mijn digibord. Mijn leerlingen werken de hele dag door om de beurt aan de computer met taal en rekenen. Daar is het al jaren zo dat het computerprogramma de nieuwste leerstof voor de kinderen klaar zet op hun eigen niveau. Dat is niets nieuws.
    De computer neemt ons ook een hoop werk uit handen en dat verlicht dan weer de werkdruk van de gemiddelde leerkracht. Mits je met de computer om kunt gaan! Helaas zorgt het anders voor extra werkdruk, maar daar zijn dan weer cursussen voor! ;-)
    Gelukkig zullen wij als leerkracht altijd nodig blijven. Al is het alleen maar voor het sociale aspect van ons vak!

Oh nee, Kristel! Wat doe je nu? Nu krijg ik allemaal reacties van mensen die denken dat ik tegen ICT ben. Toevallig kan ik heel vaardig met een computer omgaan, kijk maar eens hoe soepel ik dit allemaal neertik.

*tik* *tik* *tik*

Precies.

9. Kristel zegt:

;-)

10. WillemICT zegt:

Ik lees trouwens ‘lerarentekort’. Waar dan? Bij onze stichting en ook bij andere stichtingen/besturen in de buurt vallen momenteel flink wat ontslagen.
    Of zouden ze met leraren de échte mannen in het PO bedoelen? Ja daarvan zie ik er slechts zelden één van. Behalve jou dan natuurlijk.

Ja, die ontslagen, Willem, die maken ook aardig wat slachtoffers in mijn didactische omgeving.

12. Koert zegt:

Wat een schrikbarend filmpje! En dan vooral de reclame van Voltaren warmtepleisters vooraf. Je moet er toch niet aan denken dat je dat ooit nog eens nodig hebt…
    Enfin. Computers die ons werk overnemen; eerst zien dan geloven. Ik moet de eerste computer nog zien die een ruzie op het schoolplein oplost. Ha! Tot die tijd blijven we sterk. Net als die blauwe wezens in Avatar.
    (Mensheid 1 – Computers 0)

Warmtepleister? Bij mij was het DiSaronno! Oh mijn hemel, het is begonnen! Subliminale hersenspoeling. (Mensheid 1 – Computers 1)

14. Remko Boers zegt:

Als je dit filmpje al eng vindt, moet je onderstaand artikel eens bekijken. In Azië doe ze veel vreemdere dingen:

15. Mir zegt:

Mooi, dan mag ik eindelijk met pensioen, net zoals alle grijskuifjes in het MBO, die gaan d’r ook met z’n allen vandoor binnenkort, las ik vanmorgen.
    Trouwens, wie is die aantrekkelijke vent op de foto?

Ik vind de kinderen op die foto ook niet zo jofel kijken, Remko. Nu ben ik verre van een robot, maar ik moet toegeven; ‘egg-shaped’ gaat me al aardig goed af.

Grijskuifjes. Hm. Dat is één manier om ze te omschrijven. Die aantrekkelijke man op de foto ben ik. In mijn dikketerminatormanpak.

+ 7 = zestien