De hoogste tijd om hier weer eens een stukje te schrijven. Maar wij leerkrachten hebben het soms ook zo druk. Zo heb ik vandaag lesgegeven (klankveranderende werkwoorden blijven lastig – zo spreekt men in mijn groep over gehegen honden in plaats van hijgende), heb ik twintig miljoen formulieren ingevuld om de overgang naar het voortgezet onderwijs ‘soepel’ te laten verlopen, moet ik morgen het decor voor de Bonte Avond in elkaar draaien en ga ik woensdag de hele ochtend lopen voor arme kindertjes in Afrika. Verder werd ik uitgelachen in de lerarenkamer omdat ik blijkbaar de enige ben die het niet prettig vindt om op school een grote boodschap te doen (dat de rest hier geen problemen mee heeft is dagelijks te aanschouwen op de binnenrand van de pot) en dient het geld voor de schoolreis ook overgemaakt te worden. Maar toch, Trouwe Lezer, tik ik met mijn afgebeten, inktbevlekte vingertoppen nog graag even een stukje onderwijsnieuws hier voor je neer. Lees maar mee:

Ben jij juf of meester op De Regenboog? Hoe origineel. Blijkbaar zijn er tientallen met u. Want naast de vlag van Peru en het internationale symbool voor Gay Pride is De Regenboog ook de populairste basisschoolnaam. De Jozefschool vinden we op nummer twee en op nummer tien vinden we de immer populaire Rehobothschool. Ja, Rehoboth. Ik weet het ook niet en het ontbreekt me aan de motivatie om het te googelen. Basisschool Oeboentoe uit Purmerend viste helaas achter het net. Arme Oeboentoes.

Marja van Bijsterveldt heeft weer eens een onderzoek laten uitvoeren. Dit keer deed de Inspectie van Onderwijs dat voor haar. Het ging over het rekenen op basisscholen en de resultaten zijn op zijn zachtst gezegd schokkend. Ben je er klaar voor? Komt hier de conclusie: “Volgens de inspectie blijkt dat scholen die extra aandacht geven aan het rekenonderwijs, betere resultaten behalen.” Ik denk dat ik dit maar eens aan ga kaarten tijdens de volgende vergadering. ‘Jongens, luister. Het schijnt dat als we meer aandacht geven aan rekenen, dat de resultaten dan beter worden.’ Oh, wat zal ik mijn collega’s verbluffen met mijn schitterende inzichten.

Kinderen van laag opgeleide allochtone ouders kunnen maar beter geen huiswerk meer doen, aldus de Katholieke Universiteit Leuven. Want simpel gezegd; de ouders zijn niet slim genoeg om hun kinderen te begeleiden. Het concept is eenvoudig. Je geeft alle kinderen huiswerk mee, behalve de bovengenoemde kinderen. Als hun ouders verhaal komen halen, vertel je ze dat ze te dom zijn om hun kinderen te helpen. Ouders zullen dan tevreden huiswaarts keren. Een prachtig idee.

“Scholen en ouders positief over relationele en seksuele vorming basisschool.” Tja. *krabt op hoofd* Ouders en seksuele vorming op de basisschool. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Een vijfminuten ‘gesprek’?

16 maart is het weer zover! Oh, wacht even. In dit artikel staat het anders… 15 maart is het weer zover! Zet het in je agenda: Nationale Luizendag! Oh, wacht nog eventjes. Hee. O. Laat maar. Nationale Luizendag is al geweest. Ach, dat vind ik nu ook sneu. Nationale Luizendag is mij gepasseerd zonder een beetje aandacht. Wist je trouwens dat er een Landelijk Steunpunt Hoofdluis bestaat? Je zal er maar werken. “Wat doet Anja tegenwoordig, werkt die nog altijd bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis?” Haha, het gegniffel op de familieverjaardagen.

Tenslotte: u kunt me weer nomineren. En Ruth, je mag hier echt reageren hoor, ook al ben je geen leerkracht in het primair onderwijs. Ik ben eigenlijk een 60-jarige avontuurlijk ingestelde brillenverkoper uit Stampersgat (Zeeland), maar dat hoeft niemand te weten.

10 Reacties op “Gehegen Honden”

 1. miriam zegt:

  Lieve Frank,
  Na dit nomineer ik jou DIRECT. Let op, ik ga het NU doen.
  En verder: hahaha, de dag van de dit, de dag van de dat, de dag van de leerplicht zelfs…..jaja, zo kun je zelfs een luis populair maken, je noemt er gewoon een HELE dag naar! Niets is nog te dol! De dag (hele dag) van FRANK! Nu wil IK (bescheiden)een halve dag! Doe maar middag, want ik ben geen ochtendmens…. Groeten van Miriam

 2. Charles zegt:

  Briljant wat de minister allemaal bedenkt en laat onderzoeken. Zo ook het ‘bewezen feit’ dat na CITO eindtoets eigenlijk geen les meer gegeven wordt in groep 8. Klopt…lekker rustig. Maar enfin…ik ga eens verder met het schrijven van het ‘protocol zindelijkheid’ omdat enkele nieuwe kleute(l)rs niet op de pot willen.

 3. miriam zegt:

  Speciaal voor jou ga ik nu een foto van een Superhond -keurige opvoeding genoten, die ook nog in goede aarde viel(!)-op twitter zetten. Kijk maar even mee…….

 4. Ruth zegt:

  De overgang van primair naar voortgezet onderwijs gaat niet soepeler door die 20.000.000 formulieren die jij hebt ingevuld, vrees ik. Ieder schooljaar kijk ik weer vol medelijden naar de brugklassers, die het liefst nog tikkertje spelen in de pauzes. Nu is dat laatste niet zo erg, maar ieder uur een andere docent, het grote gebouw, al dat huiswerk en die grote jongens uit de 6e, dát is pas shocking voor ze… En geen haan die naar de formulieren kraait die jij hebt ingevuld.

  En Rehobot is een naam die Isaak gaf aan een put die hij groef. Heb ik toevallig van de week nog gelezen. Genesis 26.

  En ik heb nog een nieuwe bril nodig, trouwens.

 5. Frank Jongbloed zegt:

  Miriam, Miriam. Met reageerders zoals u heeft een mens toch eigenlijk geen regenjas meer nodig? En nee, dat sloeg inderdaad nergens op. Maar de foto van je Superhond viel in goede aarde. De hond wiens foto dit stukje siert, was ooit de mijne. Maar nu is hij dood. Net als Knut.

  Charles. Ik weet niet wat erger is. Werken bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis of als zelfrespecterende man schrijven aan Protocol Zindelijkheid. Kunnen we die twee werelden niet dichter bij elkaar brengen en een Landelijk Steunpunt Zindelijkheid oprichten? Count me in!

  Ah, Ruth. Daar ben je. Haha. Een kraaiende haan, bijbelse putten, ik had het kunnen weten. Ruth is in the house. Maar die Isaak dus. Had hij niet wat creatiever kunnen zijn? Ik bedoel, wie noemt zijn put nu Rehobot? Da’s toch wel een beetje mallig. Maar bedankt voor je reactie. En de wetenschap dat niemand mijn formulieren leest.

 6. miriam zegt:

  Ludwig, SPRINGLEVEND, verwacht u op de koffie…..Hij zal u omhelzen zoals alleen hij dat kan: op de achterpoten staand is hij zo groot als een flinke kerel. Zijn hart, evenals zijn verstand, echter klein als een doperwt, zijn medeleven met de mensheid en alle andere beesten, onbegrensd….Een Beauceron, voor de kenners onder ons…..(en nee, geen gehegen waak- of verdedigingshond).

 7. Frank Jongbloed zegt:

  En ik maar denken dat het een half afgebakken Dobermann betrof. Maar hee, dat zegt meer over mijn kenologische kennis dan over jouw trouwe doperwt.

 8. Kristel zegt:

  Oh wat een heerlijk stuk!
  Ik zal morgen de ouders van mijn leerlingen op onze “zwarte” school informeren over het huiswerk. Ik denk dat ze inderdaad erg tevreden zullen zijn!
  Scheelt mij ook een hoop extra verlengde instructie voor de ouders! ;-)
  Fijn om te horen dat Mevrouw van Bijsterveldt ons overheidsgeld zo goed besteed aan nuttige onderzoeken! Fijn om te weten dat ze het onderwijs ook serieus neemt!
  Al heb ik geen idee hoe je voor de klas bent, of je de handelingsplannen wel op tijd evalueert en je normjaartaak naar behoren invult en uitvoert ik ga je nomineren! Al is het alleen maar omdat een meester met zoveel humor een leuke meester en collega moet zijn!

 9. ine zegt:

  Beste Frank

  Jij hebt het moeilijk met klankveranderende werkwoorden. Wat dacht je van de werkwoorden zelf. Ik heb van de week de grootste moeite gehad een kind er van af te berengen dat kaal worden geen werkwoord is. Ik bedoel maar hij kaalt wij kalen we hebben gekaalt ? Ja maar juf die haren groeien toch dan doen ze toch wat! Blijft leuk maar soms ook lastig iets uitleggen. Ik ga mezelf opgeven bij weet ik veel wat voor een partij voor minister van onderwijs. Als ik alleen maar hoef te zeggen dat ze ergens meer aandacht aan te hoeven besteden zit ik wel goed. Vooral als dit tonnen geld kost en ze in de kamer zeggen : Goed gedaan Ine. Ga nu maar onderzoeken hoe het met het toiletgebruik in het onderwijs staat. Hoef ik alleen de stukjes van jou over te nemen toch ? En hoppa weer een mooi rapport. Vervolgens ga ik van dat verdiende geld een aantal potjes en wc papier kopen voor de scholen. Iedereen weer gelukkig. Tjeetje dat het zo gemakkelijk is. Laat ik daar nu toch altijd anders over gedacht hebben. Dus hartelijk dank voor je stukje. Rutte kan mijn sollicitatiebrief binnenkort tegemoet zien komen. Nog wensen ? Neem ik ze direct mee naar de kamer. Ik hou van korte lijntjes. Alleen niet voor honden dan he. Die moeten langer.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Hallo Kristel en Ine,

  Mag dat eigenlijk nog, zo laat een reactie terug geven? Nee? Oh. Excuses. Dan houd ik mijn mond en slurp ik weer verder aan mijn espresso.

  Groeten, Frank.

Reageer


een + = 2