En zo stond ik vandaag een dagje op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) om daar het passerende volk te vertellen over Kennisnet. En houd dan je visitekaartjes maar paraat, want mensenkinderen, er wordt daar flink genetwerkt. En dan sta ik (voltijd leerkracht) toch het liefst te praten met de ‘gewone’ juf of meester. Die ook niet alle afkortingen, instanties en leersubkerndoelen uit zijn of haar hoofd weet. Welnee. Die geef je gewoon een gratis doosje mintjes en een balpen en dan heb je alletwee een gezellig gesprek. En nuttig ook. Zo kwamen er zelfs wat Trouwe Lezers voorbij. Die vriendelijk naar mijn gezwets bleven luisteren terwijl ze eigenlijk naar de 3D-film van Kennisnet wilden kijken. En alle leuke dames lopen altijd automatisch naar mijn collega Leen Faas. Damn! Hoe dan ook, ik heb ook nog wat nieuws voor u. Over dronken juffen, niet-dronken juffen en over waarom we binnenkort allemaal rondlopen met een bril. Ook onze leerlingen. Waarom? De digiborden hebben het op onze ogen voorzien! HOED U! DE BORDEN SLAAN TOE!

“Door de digitale schoolborden hebben leerlingen op basisscholen sneller een bril nodig dan bij het ouderwetse ‘bord en krijtje’.

Het probleem is al langer bekend, maar het is nu Klaas Dijkstra uit Terkaple die aan de bel heeft getrokken. Zijn dochter Nynke Maaike moest op zesjarige leeftijd een bril dragen om het ‘digibord’ te kunnen lezen in groep 4.

Onderzoek is er nooit naar gedaan. Maar in diverse ziekenhuizen merken orthoptisten, die de ogen van kinderen opmeten, wel dat het digitale schoolbord tijdens het spreekuur geregeld wordt genoemd.”

Nu vraagt u zich natuurlijk als eerste af waar Terkaple ligt. Dat kan wikipedia ik u vertellen. In Friesland. En Terkaple heeft 220 inwoners. Waar Nynke Maaike en haar vader Klaas er twee van zijn. En ze hebben er dus een digibord. Waar alle inwoners 5 euro voor hebben ingelegd. Maar nu blijkt het dus misschien weggegooid geld te zijn. Want de ogen van Nynke Maaike gaan achteruit. Dus is mijn dringende vraag aan u:

(op Man Bijt Hond-toon): “Wanneer had ú voor het laatst last van uw ogen bij het digitale schoolbord?

Dan ga ik nu snel nog even een boodschap doen. Want alle glitter & glamour van de NOT ten spijt; iemand moet toch een bloemetje halen voor de EHBO-examinatoren? Morgen is mijn groep 7/8 aan de beurt. Ik zou zeggen: break a leg, maar dan hebben ze er tien seconden later al een spalk om gedaan. Want dat kunnen ze. Die van mij. Ha!

*artikel

14 Reacties op “Uit Het Oog Verloren”

 1. meester Henk zegt:

  Antwoord op de (Man bijt hond vraag) : vanmorgen !
  Stond die drommelse zon weer veel te laag. Geen verduisteringsgordijnen !Ja, iets dat “screen” wordt genoemd.
  :-)

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Ja, dat is een bekend fenomeen. Daarom staat mijn bord met de rug naar het raam. En als ik ‘s ochtends de klas binnenloop, kan ik ook nog even mijn kraag goed doen in de weerspiegeling van het bord. Voor de rest valt er weinig aan te doen. Aan mij. Niet de zon.

 3. WillemICT zegt:

  Hulde. Eindelijk ook eens een “echte onderwijzer” op een stand. Jammer van die uniforme paarse kleding. Deed een beetje paaps aan. Ach, ze moeten wat doen om op te vallen. Jammer dat je misselijk werd van die mintjes. Maar je deed tenminste in tegenstelling tot velen op de NOT2011 een frisse adem over de stand waaien.
  Slechte ogen van digibord: In mijn tijd (vlak na de oorlog) werden ze doof van het lawaai van de overheadprojector, kregen ze hoestbuien van mijn pijp en toevallen van de tl-buizen.
  Maar ik voorspel: Straks zijn er juffen die onvruchtbaar zijn geworden van de straling van die reuze touchscreens. Pas jij trouwens ook maar op met dat woonkamerraamgrote scherm bij je thuis. Wie weet wat daarvan de gevolgen zijn.

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Hahaha. Maar ik werd niet echt misselijk hoor. Neen. Zelfs geen hoofdpijn. En de lunch was prima.

  Maar je argument is sterk; er zal altijd wel iets zijn dat veroorzaakt wordt door wat anders. En ik probeerde vandaag mijn dvd-speler aan te sluiten op mijn raam.

 5. jeanet zegt:

  Wel raar dat het digibord nu de schuld krijgt.En de televisie en computerschermen thuis dan. Wat te denken van die kleine schermpjes van de PSP en Ds-en waar menig kind in zijn vrije tijd naar zit te koekeloeren. Sommige kinderen hebben nu eenmaal een bril nodig digibord of geen digibord. Dat het nu vaker genoemd wordt komt volgens mij omdat er steeds meer digiborden voorkomen in onderwijsland.

 6. jeanet zegt:

  Jammer dat ik niet naar de NOT kon vandaag. Heb zo wel de pen en mintjes gemist.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Misschien zitten kinderen inderdaad vaker dan vroeger te staren naar kleine computerschermpjes en grote digibordschermen. Nou ja, misschien, dat is natuurlijk een feit. Maar wat Willem schreef; dan zijn er altijd mensen die er grote risico’s in zien. Zo wacht ik altijd met het in de koelkast zetten van een warme soeppan omdat ik anders ziek word van de soep. En meer van die halve onzin.

  Ik heb een mintje voor je bewaard, Jeanet. Maar met de pen kan je op je buik schrijven.

 8. Kristel zegt:

  Ik draag altijd mijn bril als ik met het digibord werk. Zie alleen maar hokjes voor mijn ogen dansen als ik op het bord schrijf. Dus los ik het probleem op met mijn bril. Volgens mijn collega komt het gewoon omdat ik een dagje ouder word! (laat ik daarbij vermelden dat ik inderdaad al 26 ben! ;-)
  Volgens de kinderen van groep 8 zie ik er met bril uit als een strenge juf! Dat is dan weer een voordeel! Dus digibord met of zonder bril, het maakt mij niets uit. Ik merk ook dat meer kinderen klagen over hoofdpijn en slecht zien, maar komt dat perse alleen maar door het bord of zou een keer echt op tijd naar bed ook wonderen doen!?

 9. Frank Jongbloed zegt:

  26. Alsjeblieft. Ik kan me nog herinneren dat ik 26 werd. Rond de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

  Op tijd naar bed. Yep. Welke leerkracht roept dat nu niet drie keer per dag? Ik ben het overigens iets minder vaak gaan roepen, nadat ik een boek had gelezen over een jongen wiens ouders altijd ruzie maakten en hij daardoor slecht sliep.

 10. Anja zegt:

  Het was prettig om je te ontmoeten Frank op de NOT. De mintjes waren wat minder. Leen Faas is as ever! Ga ook een community leiden, dan komen de dames vanzelf. Klagen over digiborden, tja… Er is altijd wel iets buiten onszelf om de schuld te krijgen als blijkt dat je niet perfect bent… Enne, melden ouders ook dat hun kinders urenlang televisie kijken? Of langdurig spelletjes doen op de computer?

 11. Frank Jongbloed zegt:

  Ja maar, Anja, op papier ben ik de leider van een community! Nu ja. Het was ook prettig om jou te ontmoeten.

  Ik zie je woensdag op de SS Rotterdam. (sorry lezers, dit was even een onderonsje)

 12. Leen Faas zegt:

  wat een reclame voor de communities….misschien komen er nu meer mannen in het onderwijs?
  Er komen dus wel kritische geluiden uit Friesland.
  Valt het nog te achterhalen wie er iets heeft gemeld over de overheadprojector? of de TL buizen?
  Let me guess…..

 13. Frank Jongbloed zegt:

  Als de mannen eens wisten, Leen, welke vruchten er allemaal te plukken zijn in het onderwijs…

 14. heit ùt terkaple zegt:

  nog steeds niets veranderd met digi bord..!!

Reageer


+ vijf = 10