Wist u dat het Journaal voor de Jeugd dit jaar al drie decennia op het televisiescherm te bewonderen is? En dat de eerste aflevering gepresenteerd werd door Leontine Ceulemans die we verder ook kennen van… van… (maakt ook niet uit) en dat Robert Ten Brink ook vijf jaar het Jeugdjournaal heeft gepresenteerd? En wist u dat het doel van het programma “het aanbieden van kennis en handvatten aan kinderen zodat zij meer begrip en inzicht krijgen in hun eigen problematiek en de problemen die in hun land spelen” is? En wist u dat ik ook een keer ge├»nterviewd ben door het Jeugdjournaal over het onderwerp kunstmatige inseminatie bij koeien en dat die videoband door mijn familie op elke verjaardag werd afgespeeld zodat Tante Annie zich verslikte in de stukjes kaas met druiven en Ome Gerrit spontaan schuine moppen begon te tappen? Nee? Nou. Lees maar mee!

‘Het Jeugdjournaal is jarig: 30 jaar geleden was de eerste uitzending van het programma, dat inmiddels niet meer weg te denken is als bron voor het nieuws voor kinderen.

Over het Jeugdjournaal verscheen in 2006 het boek Het NOS Jeugdjournaal, geschreven door (oud-)presentatrice Brecht van Hulten en kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten. Het werd geïllustreerd door Elly Hees.

Op de website van het Jeugdjournaal zijn filmpjes te zien van uitzendingen uit 1981. Grappig om te zien hoeveel er veranderd is!’

Inderdaad grappig om te zien hoeveel er in die dertig jaar tijd veranderd is. Zo heb ik twee kale plekken op mijn achterhoofd, ziet de huid naast mijn ogen er gelinogutst uit en moet ik de laatste anderhalf jaar drie keer per nacht mijn bed uit om te plassen. Heel grappig, Jeugdjournaaltje, HEEL grappig indeed.

*bron artikel
*foto