De gemeente Noordoostpolder. U kent het wel van lieflijk klinkende plaatsjes als  Kraggenburg, Creil, Luttelgeest en Schokland. Of van de Poldertoren! Deze toren heeft een trap met 243 treden. Of van het Kuinderbos, dat maar liefst 23 varensoorten kent. Of heeft u wel eens gevist in de Casteleynsplas, nadat u via vereniging ‘t Poldervoorntje in bezit kwam va- Laat ook maar. Ik word terstond somber van die groenteaardappelenstukjevleesmentaliteit. Geen wonder dat vijfentwintig procent van alle elfjarige kinderen in de Noordoostpolder last heeft van psychische- en/of gedragsproblemen. Vijfentwintig procent! Dat is ¼. Of een taart in acht stukken en daar twee stukken van. Of… excuses. Ik ben deze weken met groep 8 aan het oefenen voor de Citotoets. Hoe dan ook. Als u behoefte heeft aan een onrustig, agressief en vreemd uit de ogen kijkend kind, dan moet u dus verhuizen naar de Noordoostpolder. Lees maar even mee:

“Een kwart van alle kinderen in de Noordoostpolder die rond de elf jaar oud zijn, heeft last van psychische- en gedragsproblemen. Dat staat in stukken van de gemeente Noordoostpolder.

De kinderen kunnen bijvoorbeeld slecht tegen stress of druk en reageren verkeerd. Ze worden boos of trekken zich teveel terug.

Verantwoordelijk wethouder Hennie Boogaards is geschrokken van de problemen onder basisschoolkinderen, maar zegt nu nog geen verklaring of oplossing te hebben. Ze wil eerst met de scholen gaan praten over wat de oorzaak kan zijn.”

Niemand weet waarom zoveel kinderen deze problemen hebben. Het kan de druk zijn van een jachtige maatschappij, het te vroeg moeten kiezen voor een bepaalde toekomstrichting of de algehele verharding van gevoelige kinderzielen. Ikzelf denk dat buitenaardse wezens iets met het drinkwater hebben gedaan, maar daar kan ik op het moment verder geen uitspraken over doen (het onderzoek loopt nog). Hieronder kun je klikken op een link die je naar een filmpje brengt. Geestig dat de wethouder zegt deze problemen snel te gaan bespreken met de scholen, jeugdzorg en de GGD. Want waarom zou je direct bij de ouders aankloppen?

*Filmpje.
*Ander filmpje.

Fotocredit.

7 Reacties op “Polderkoorts”

1. WillemICT zegt:

Een kwart van de kinderen? Stond de komma niet verkeerd? Dat van die buitenaardse wezens is natuurlijk flauwekul. En die foto van het buitenaardse wezen is ronduit stuitend.
    Volgens mij komt het door de straling van GSM’s, iPads, iPhones, WiFi’s enz. Alle scholen worden er mee vol geplempt. Overal zie je leerlingen, als de leerkracht niet oplet, twitteren, hyven, MSN-nen, Facebooken enz. De straling komt hun oren uit.
    En als ik je vindt dat ik onzin uitkraam, dan bevestigt dat mijn stelling. Want ik ben verslaafd aan Sociale Media. Help!

Een vriendin van mij vertelde me eens dat ze nooit meer haar mobiel op het nachtkastje legt omdat ze daar hoofdpijn van krijgt. Ik lachen natuurlijk. Hahaha. Maar ik leg nu ook nooit meer mijn mobiel op mijn nachtkastje.

3. Berna van der Linden zegt:

misschien ligt het aan de ouders, die de enerverende drukte van A’dam, dan wel Groningen of Utrecht verguizen boven Kraggenbrugge, dan wel Creil of Luttelgeest, of all places, Schockland?.
    ik ben natuurlijk ook maar een eenvoudige tut hola uit het Ondiepse in Utrecht, maar dan nog…..
    Ik zou spontaan geloven in poltergeist zo dicht op locatie…..wie niet!!!!

Ach Berna, houd toch eens op! Het is een serieus onderwerp. Zo ga je nog beweren dat het hele dorp bezeten is door demonen. Alsof dat kan.

5. Rita de Beurs zegt:

Is er ook bekend hoe hoog dit percentage is in de rest van Nederland? Ik vind het ook wel belangrijk om te weten waarmee al deze cijfers en gegevens vergeleken zijn.
    Verder, denk ik, dat we niet moeten vergeten dat de druk op leerlingen deze leeftijd heel hoog is. ( inderdaad: niet alleen daar, maar overal in Nederland). Ze hebben veel veranderingen voor zich in de komende jaren. Daarbij komt dat menig ouder irreëel heel hoge verwachtingen heeft. Men doet vaak of een opleiding onder HAVO niets waard is. Helaas doet ook onze overheid daar aan mee. De kinderen mogen op deze manier geen kind meer zijn, maar moeten zich, nu al, een duidelijke toekomst voor zich zien.
    N.B. Het andere filmpje vond ik ijzersterk.

Het is een onderzoek van de GGD, Rita. Ik durf zo niet te zeggen hoe het met de rest van Nederland is gesteld. Ik ben het met je eens wat betreft de te vroege toekomstplanning.

7. Anja zegt:

Ander filmpje is zo herkenbaar. Stel vragen over het huidige onderwijs. Wat willen we ermee, wat willen we bereiken. Overigens een mooi voorbeeld van een mindmap!

acht + 7 =