[Ik begin dit stukje met informatie over Janusz Korczak. Omdat ik zijn houding en uitspraken ten opzichte van kinderen zo sterk vind. Niet omdat ik zijn overlijden in een oorlogskamp wil koppelen aan de manier waarop Marja van Bijsterveldt haar werk doet. Kom zeg. Voor dat soort stukjes ga je maar naar GeenStijl. En reacties die hierop zinspelen worden verwijderd.]

Misschien kent u Janusz Korczak, misschien ook niet. Hij was een Poolse kinderarts die een belangrijke rol heeft gespeeld in de vernieuwing van de opvoeding. Rond zijn 35e besloot hij zich te wijden aan de opvang van weeskinderen en droeg hij de organisatie van enkele weeshuizen. In 1942 moesten de kinderen naar het vernietigingskamp Treblinka en alleen Korczak kreeg allerlei vluchtmogelijkheden aangeboden. Hij besloot (in een ordelijke rij en met vlaggetjes) met de kinderen mee te gaan. Slechts enkele van de weeskinderen kwamen er weer uit. Ook Korczak overleed in het kamp.

Korczak omschreef zichzelf als een boom, vol met vogels die om hem heen sprongen.  Ik las Korczaks verhaal toen ik de SPW-opleiding deed en vanaf dat moment wist ik dat iemand die met kinderen ging werken moest zijn als “zo’n oude wijdvertakte eik, vol met vogeltjes die van de ene naar de andere tak springen en maar tsjilpen en tsjilpen.” Het liefst zit ik zo in de klas. Sommige kinderen lossen samen een topografieraadsel op, andere zijn bezig met een rekenvraagstuk. In de leeshoek helpen klasgenoten elkaar met moeilijke woorden en achter de computers wordt druk gezocht naar informatie over de Tweede Kamer. Ik coach de kinderen en houd de vorderingen en registratie goed in de gaten. Als een boom tussen de vogels. Je snapt wat ik bedoel.

Maar dat gaat dus veranderen. Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt heeft de scholen betreden, kettingzaag paraat en guns blazing en het duurt niet lang meer of alle takken liggen op de grond en de vogels zitten in hun kooitje. Waarom? Nu. Let op.

“We merken [...] dat we dalen op de terreinen rekenen/wiskunde en science’, zegt Marja van Bijsterveldt vandaag in een interview met de Volkskrant. ‘Ik kan daar als minister van Onderwijs geen genoegen mee nemen, temeer daar er een Kamerwens ligt om wereldwijd tot de top vijf te stijgen. Ik moet wat doen.”

Er ligt dus een kamerwens om wereldwijd tot de top vijf te stijgen. En Marja moet daar blijkbaar wat mee. Nu ben ik (zoals u weet) kleinzielig en zuur en dus wijs ik u graag even op het keiharde feit dat ‘onze Marja’ nooit in haar leven voor een klas heeft gestaan. Of (voor ze minister van onderwijs werd) naar de universiteit is geweest. Neen. Marja was verpleegkundige. En zij nam het stokje over van Plasterk (die jarenlang hoogleraar was voordat hij minister van onderwijs werd).

Zuster Marja, dus. Nu maken we even een sprongetje naar een ander mallig mediaverschijnsel. Is het u ook opgevallen dat er de laatste tijd heel veel mijnwerkers in het nieuws zijn? Men hoeft maar een scheet te laten in de donkere tunnels van een willekeurig dictatoriaal land en het staat morgen op de voorpagina van De Telegraaf. Want mijnwerkers hebben bewezen te ‘scoren’ in de media. Hetzelfde geldt voor zingende buurmeisjes op YouTube, schreeuwende psychiatriepatiënten tijdens grootschalige (en live uitgezonden) evenementen en Julian Assange.

Hetzelfde zien we ook in de onderwijsberichtgeving. Bijvoorbeeld: als er één kinderpornosparende schooldirecteur over de dam is, dan volgen er zeer zeker meer. Als er één school in de fik staat tijdens de jaarwisseling, dan staat volgens de kranten heel didactisch Holland in de hens. En als je (net als ik) jarenlang het onderwijsnieuws dagelijks volgt, dan weet je dat er over rekenen en taal altijd hetzelfde geschreven wordt. Zet maar eens een pittig stukje over de slechte kwaliteit van het taalonderwijs online op het internet. Jan, Truus, Henk en Appie zijn het er gelijk mee eens. Al kunnen ze in hun reacties nog niet één zin zonder fouten schrijven. Dus blijkbaar speelt het probleem al een tijdje. Of… is er eigenlijk helemaal niet zo’n probleem.

Zuster Marja ziet wél een probleem. En vindt dat we op moeten houden met dat afleidende gedoe in het klaslokaal. Tijd om de correctiepennen te slijpen, toetsen paraat te houden en stampen, stampen, stampen op het gebied van rekenen en taal. Als kinderen obesitas hebben, dan is dat een taak voor de opvoeders en niet voor school, zegt ze en slaat daar de plank toch wel een beetje mis. Want kinderen die overgewicht hebben, zitten letterlijk en figuurlijk niet lekker in hun vel en leren derhalve veel minder dan dat ze kunnen.

‘Hoe om te gaan met geld’ vindt Van Bijsterveldt ook niet iets voor school. En nu komen we eigenlijk bij de kern van de zaak. Want als het Kabinet-Rutte en diens voorgangers beter met ons geld waren omgegaan, dan werden onze takken nu niet afgezaagd door zuster Marja. En let op, beste juf en meester, ze zaagt onaangedaan door, net zolang tot wij als Nederland bij de top vijf van de wereld horen. Want daar gaat het om. Presteren op het gebied van rekenen en taal en niets anders. Ze moet zich schamen.

Tweehonderd kinderen schreeuwden niet. [...] Niet één van hen liep weg. Niemand probeerde zich te verbergen. Als getroffen zwaluwen klampte zij zich vast aan hun leraar en mentor, []… Janusz Korczak, opdat hij hen beschermen en redden zou. Janusz Korczak liep voorop, het hoofd gebogen, met een kind aan elke hand, zonder hoed, een leren riem rond zijn middel, en hoge laarzen dragend.  [...] De stenen van de straat huilden bij het gezicht van die processie.

REAGEER!

*lees hier het artikel waar ik wat zinnetjes uit heb getrokken.
*En dit ook!

*Korczak

*foto (creative commons)

Update: Nu blijkt dat er grote hordes mensen op de site afkomen, kan ik niet op iedere reactie een antwoord formuleren. Dat heeft u dus van mij tegoed. Ergens in de toekomst. Bij een ander stukje. Onderwijl kunt u fijn op elkaar reageren. Maar houd het netjes he! Gebiedende wijs!

136 Reacties op “Is Er Een Dokter In De Zaal?”

 1. Berna van der Linden zegt:

  Ik werk op een jenaplanschool.
  In een jenaplanschool is wereldoriëntatie het belangrijkste vormingsgebied. Kinderen leren daarin, om om te gaan met de wereld om hen heen, de mensen dichtbij en verder weg en met vragen rond de zin van het leven en de wereld. Daarvoor halen ze expertise van buitenaf de school in of gaan het zelf halen buiten school.
  De kunstvakken lenen zich bij uitstek voor integratie binnen de wereldoriëntatie en de wereldoriëntatie is op haar beurt weer de verdieping en de verrijking van de projecten, waarin taal en rekenen omgebogen worden tot een ervaring!
  Bijvoorbeeld als je tijdens een project middeleeuwen de dikke stadsmuren mag opmeten en de verschillen met hedendaagse bakstenen kan meten en wegen, als je het geld kan vergelijken, een ruilhandel kan opzetten, als je de welvarendheid naast elkaar zet en de lengte van mensen, als je het vogelperspectief behandeld, omdat je de kasteeltoren beklimt en het kikkerperspectief er tegen over zet, als je qua architectuur het kasteel bekijkt en de strategische ligging er van, ophaalbruggen moet maken, die precies over een zelfgegraven slotgracht moeten vallen, dan kan ik je verzekeren dat je de hoogste betrokkenheid hebt,de kinderen rijker zijn geworden en dat er al een aantal dingen uit de methode kunnen worden weggestreept…..Behandeld en done!
  Tegelijkertijd heb je ook nog gewerkt aan de woordenschat, het middeleeuws, het ontstaan van de boekdrukkunst, het geschreven woord…hebban olla vogala……..en is er geoefend met veer en oostindische inkt, zijn er gravures, maar ook middeleeuwsa nappen gekleid en gobelins bekeken tijdens beeldende vorming en is men gaan weven aan een eigen gobelin!
  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik pleit dan ook voor deze brede visie.
  Durven schrappen in de methode, durven loslaten, als iets uitvoerig aan bod is gekomen en niet blijven staren op facts and figures!
  Vooral de tijd gebruiken voor meer positieve input naar de kinderen toe, die zichzelf middels kunst en presentatie leren op waarderen. Het werkt sfeerbevorderend. Ook wordt het kind geleerd zijn eigen doelen te stellen.
  Zelfstandig handelen, zelfbewust maken en zelfverantwoordelijk leren zijn zorgen voor stevig gewortelde kinderen.
  Het allerbelangrijkste is de nadruk op wat het kind allemaal wel kan en niet op waar het aan ontbreekt!
  Buig je vakken om tot een ervaring en geef de kinderen de tools van het succes om de faalangst in te dammen.
  Maak een jas die past!

  Korczak had een prachtige kijk op kinderen!
  Lees zijn boeken vooral!

 2. Tamara zegt:

  Ik zag Marja vanochtend op het nieuws en dacht precies hetzelfde: Kindertjes in rijen naast elkaar; monden gesnoerd en alles doen aan hoge cijfers voor taal en rekenen. Ik ken Korczak ook, ik heb zijn ideeën leren kennen tijdens het Korczakweekend in 2009. Mooi gedachten, daar zit de kern.

  Mooie metafoor ook, die boom. En die boom moet blijven staan, desnoods moet het hele bos in opstand komen!

 3. Frank Jongbloed zegt:

  Prachtige reactie, Berna! En ik ben het helemaal met je eens. Op mijn school doen we heel veel aan projectonderwijs en het werkt heel goed. Ook voor de kinderen die je niet zo snel kwalificeert als bollebozen.

  Tussen de vele goede lezers en rekenaars zitten ook veel dromers en fantasten. Jammer dat we dat soort zaken altijd de kop moeten indrukken van de prestatiegerichte bestuurders.

  En natuurlijk ken ik de boeken van Korczak! En ligt er eentje op tafel terwijl ik dit typ. Heb er ooit eens een scriptie over geschreven. Wel een hele beroerde. Maar goed, ik was/ben ook zo’n dromer.

  Bedankt voor je reactie!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Dat heb je sterk verwoord, Tamara! En je hebt gelijk; alles voor hoge cijfers. Maar er zijn zoveel kinderen voor wie dat helemaal niet werkt op die wijze.

  Kijk. We zijn als leerkrachten ook niet onnozel. Eruit halen wat erin zit! Goed je best doen en veel oefenen! Maar dan wel op de juiste wijze.

  Bedankt voor je reactie, Tamara.

 5. margot zegt:

  Tja, we emigreren niet voor niets naar beter onderwijs.
  Ze geven ons nu alleen nog een reden…..

 6. Bep zegt:

  Nou, ik ben het er wel mee eens hoor. Er wordt wel erg veel tijd aan “leuke” dingen besteed. Gaat ten koste van de elementaire zaken als rekenen en taal. Beter een iets minder “leuke” tijd op de basisschool en een goede start op het VO dan een oh zo gezellige basisschool en “oei wat heb ik een achterstand” op het VO.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Onzin, Bep. En een tikkie populistisch op de koop toe. ‘Leuk’ betekent niet ‘minder leerzaam’. Je kan (en moet) kinderen op de basisschool breed opleiden zodat ze goed beslagen op het ijs komen. Er wordt al jaren gedacht dat alleen rekenen en taal naar een gelukkige toekomst leiden. Dat is gedeeltelijk waar (dus niet helemaal onwaar).

  “Hee, je bent dik, je kan moeizaam vriendschappen sluiten, je kan geen toon zuiver zingen, je weet niks van andere culturen, maar mijn hemel; je bent een ster met ‘t kofschip!”

 8. John zegt:

  Heerlijk zo’n minister.
  Gelukkig weer terug waar het onderwijs voor is.

 9. Arlette zegt:

  Als verpleegkundige zou je toch moeten weten dat ZORG hoog in het vaandel staat? Als leerkracht en remedial teacher voel ik mij verantwoordelijk voor de goede zorgen voor een kind.
  Als het straks alleen maar presteren wordt en stampen (3-voud), dan zitten de zogeheten ‘ezels’ achterin en zijn we qua onderwijs net zo ver als in 1950. Is dat dan vooruitgang? Vooruitgang in no time achteruit. Dan stop ik meteen met/ in het onderwijs!
  Eerst geld pompen in adaptief, adaptiever, welke school werkt het adaptiefst om vervolgens met oogkleppen voor (Marja heeft een flink (school)bord voor d’r kop) door ‘vernieuwend’ onderwijsland te denderen.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Bedankt voor je reactie, John. Maar het onderwijs is er om te presteren op het gebied van rekenen en taal?

  (Jullie ook bedankt voor jullie reacties, Margot, Bep en Arlette!)

 11. Toon van der Ven zegt:

  De minister zegt niet dat er alleen tijd en geld naar taal en rekenen moet gaan: dat is selectief citeren. Maar taal en rekenen zijn wel basisvaardigheden die een succesfactor zijn voor de verdere school- en beroepscarrière. Tot nu toe konden veel schoolleiders die naar eigen inzicht invullen, nu ‘moeten ze er wat mee’. Dat vind ik een goede zaak. En als die basis goed is, kan daar op verder gebouwd worden: dat is ook een goede zaak.

  In onze groep Levende Talen op LinkedIn ben ik een discussie begonnen om eigen voorstellen aan Van Bijsterveldt te formuleren (en versturen). Doe mee: iedereen welkom.

 12. henk zegt:

  Ik vint het wel heel belangreik dat er goed met speling en rekenen geoefendt wort. Er staan ook te veel ongedieplomeerde leerkragten voor de klas. En dat is niet goed voor de kinderen. U stapt toch ook niet in een vliegtuig bij een slegtziende pieloot!?
  Maar deze minister draaft weer door. Het is evengoed belangrijk dat er andere aspecten op school aan bod komen. Maar leren moet wel leren blijven. Dat is prettig voor leerlingen. Maar daar is wel een docent voor nodig die niet alleen pedagogisch goed is( zoals meestal een SPW er) maar ook didactisch heel goed onderlegd is. En soms is leren gewoon niet zo leuk, maar dat is een gelukkig huwelijk met twee schatjes van kinderen ook niet altijt

 13. Ellen zegt:

  Ik ben het een beetje met zuster Marja eens, maar ook weer niet helemaal.
  Ik herken de feiten dat kinderen tot en met groep 8 niet meer in staat zijn eenvoudige tafels te maken. Ze moeten ze op hun vingers uitrekenen. Dit kost gewoon teveel tijd! Als je de tafels op je vingers moet uitrekenen, kun je ook haast niet delen. Wat denk je dan van de breuken en procenten?
  Gezellig? Ja, kan, maar er moet zeker geleerd worden!Parate kennis kan voor veel kinderen een opluchting zijn.
  De basisschool heet niet voor niets “basis” school. Daar moet de basis gelegd worden voor een leven vol leerplezier. Dat kan alleen als kinderen succes ervaren. Het voorbeeld van de Jenaplanschool vind ik geweldig! Ook op onze Montessorischool werken we breder dan volgens de methodes.
  Het zitten, mondjes dicht en luister naar de leerkracht is niet meer van deze tijd. Maar dat er gezocht moet worden naar iets wat beter werkt dan dit, is wel duidelijk.

 14. Frank Jongbloed zegt:

  Toon, het is moeilijk om hier een stukje te vinden waar niet selectief wordt geciteerd, dat kan ik je met een gerust hart toevertrouwen. En je opmerkingen zijn prima.

  Wat ik wel jammer vind is dat je stelt dat de basis goed moet zijn om verder te gaan met bouwen. Want dan lees ik dat ook jij de basis niet zo goed vindt.

  En hoe je het ook bekijkt; de minister vindt dat in het primair onderwijs meer de nadruk gelegd moet worden op prestatie (en toch echt op het gebied van rekenen en taal, selectief geciteerd of niet). En een groot deel van de kinderen tot twaalf jaar doet het niet goed onder die voorwaarden.

 15. petra zegt:

  die MARJA is gewoon iemand die in de GGZ moet gaan werken….nu maakt ze het onderwijs gek!

 16. Wendy zegt:

  Overgewicht hoort thuis bij de ouders. Die bepalen het eetpatroon en de hoeveelheid beweging die een kind krijgt. Ouders gaan echt niet anders eten door een project “goede voeding” op school. Ik zou inderdaad veel liever insteken op taak, rekenen en WO dan op al die “flut” projectjes tussendoor. Ik noem er een paar: beter omgaan met geld, beter tv kijken, valtraining, de week van het varken, hoe lekker is vlees etc.
  Genoeg!
  Maar dan ook niet meer bezuinigen in het onderwijs. Geld voor voldoende handen in de klas, zodat de leerkracht daadwerkelijk hulp kan bieden als een kind vast loopt.

 17. susan zegt:

  Bij de scholen in Griekenland waar wij wonen wordt alleen maar aandacht besteed aan stampen en presteren.Er is geen Cito toets, alle kinderen komen samen in dezelfde klas terecht of ze nu goed kunnen leren of niet. Ik moet echter zeggen dat met dit schoolsysteem de kinderen een grote algemene kennis hebben. Ik vind dat de kennis op het gebied van spelling, rekenen en bijvoorbeeld geschiedenis in Nederland erg achteruit gaat. Er zal dus zeker iets moeten veranderen, misschien de leraar meer leraar laten zijn in plaats van zoveel tijd te besteden aan rapportage en andere administratieve zaken.

 18. Petra zegt:

  Eindelijk durven er mensen in opstand te komen…de prestaties van de kinderen zijn nooit hoog genoeg, de scholen zijn toetsbatterijen geworden.Laten we met zijn allen een vuist maken tegen Marja en haar vernieuwingen!
  Met een oerwoud aan bomen moeten we toch ver genoeg kunnen komen?

 19. Anne zegt:

  Sinds 5 jaar werk ik op een Montessorischool.
  Misschien wel de basis van het adaptief onderwijs (meningen zijn verdeeld).
  Ik ben met name trots op de leerlingen die met weinig zelfvertrouwen en lage verwachtingen van zichzelf,nu met opgeheven hoofd naar het VO gaan.
  Of dat nu een praktijkschool of een andere VO school is, dat maakt niet uit. Deze kinderen hebben binnen hun mogelijkheden misschien wel grenzen verlegd.
  Hoe wil onze minister de top 5 van basisscholen bereiken en tegelijk de moeilijk lerende kinderen zoveel mogelijk in het regulier onderwijs laten deelnemen.
  Voor SBOscholen van kwaliteit is geen geld, voor voldoende RT is geen geld.
  Oplossing? Ja, we blijven ons natuurlijk gek toetsen,…
  de E-score kinderen rekenen we gewoon niet mee.
  BELACHELIJK!
  Wie houden we nu voor de gek!

 20. J.Andriessen zegt:

  Je hebt weer een prachtig stukje geschreven, recht uit je hart. Ik wilde dat ik het zo goed kon verwoorden als jij.
  Het lijkt er soms op alsof de expertise van leerkrachten met veel hart voor hun vak niet meer wordt gewaardeerd. En dan heb ik het niet over geld.
  Soms moet ik mezelf er ook weer even van overtuigen dat ik het voor de kinderen doe en mijn eigen koers moet proberen te blijven varen.

 21. Anne zegt:

  Tot mijn spijt moet ik trouwens bekennen dat ik niks van Korczak gelezen heb.
  Het staat nu bovenaan mijn lijstje.

 22. hellen zegt:

  Als de minister vindt dat wij ons meer op onze primaire taken moeten gaan richten, nl LESGEVEN , kan ik mij daar absoluut in vinden.Wat nou burgerschap, lessen gezonde voeding en andere taken die bij ons op het bordje zijn gelegd.Daarnaast…..

  Haar ideeën zijn absoluut niet nieuw!!!
  In 2014 moet op alle scholen het HGW oftewel het opbrengstgericht werken geïmplementeerd zijn. Binnen dit kader HGW bezoekt de onderwijsinspectie al vanaf maart 2010 scholen en oordeelt op basis van opbrengsten.Ligt de CITO eindtoets drie jaar onder de door de inspectie gestelde norm, ben je als school al gebrandmerkt als zwak. Vervolgens komen ze in de school zoeken naar andere zaken die niet op orde zijn, om er dan nog eventueel “zeer” voor te plakken. Niet dat ik het daar mee eens ben, maar het is wel realiteit. .

  Dus vernieuwingen??? Welnee.

  Motiverend voor scholen en leerkrachten …absoluut niet. Misschien moet daar eens de discussie over gaan….

 23. yvonne zegt:

  Alsof iedereen op het hoogste niveau zou kunnen presteren. Je moet mensen(kinderen) in hun waarde laten. Je hebt op elk leerniveau mensen nodig. En daar zijn mensen niet minder waard om.

 24. Astrid zegt:

  Ik ben een zij-instromer en voor het 3e jaar werkzaam op een school in een achterstandswijk. Elke dag ga ik met plezier naar school en probeer met liefde en afwisseling de kinderen klaar te stomen voor het VO. Op onze school veel kinderen die cognitief gezien geen hoogvliegers zijn, maar opbloeien bij de kunstlessen die we geven in samenwerking met kunstenaars uit de buurt. En wat leren ze veel tijdens die lessen; kleuren mengen, ruimtelijk inzicht, verantwoordelijkheid voor materiaal en op verschillende wijzes naar elkaars werk kijken. Dat wil ik toch niet missen! Ik heb nu al medelijden met een heleboel cognitief minder begaafde kinderen.

 25. carlijn zegt:

  Gesprek van de dag in onze teamkamer vandaag, de uitspraken van de minister.
  We wisten niet wat we hoorden! Hoe durft ze zo te praten over ons geliefde klasje, schooltje, cultuurtje! We stoppen er al onze bloed zweet en tranen in, en dan worden we zo beloond? Ze weet niet half waar ze over praat, ze mag wel een dagje mee komen draaien om er achter te komen wát we allemaal doen op een dag en in een jaar!
  Wat een heerlijkheid voor de kinderen, als ze een uur lang ontzettend geconcentreerd hebben gerekend, en dan even kunnen ontspannen met een leuk spelletje tussendoor. Om daarna weer super gemotiveerd door te gaan met taal. Want de juf snapt ons, wij kunnen niet heel de dag stil zitten. We zijn kinderen!
  Wat een genot om te zien hoe kinderen, na een jaar lang keihard werken, kunnen ontspannen tijdens een schoolreisje, en dat die ene “klierkop” opeens naast die stille jongen is gaan zitten…

  Nee, van mij mag het onderwijs zo blijven. De kinderen zijn zó gelukkig, laat ze dan ook gelukkige KINDEREN blijven….

 26. Annewil zegt:

  Ik werk als leerkracht en IB’er en merk dat het niet meer gaat over onderwijs. Uiteindelijk word je afgerekend door de inspectie, die vooral kijkt naar de cijfers, de dossiers en de plannen van aanpak.
  Roosters die vol staan met taal en rekenen, en nauwelijks ruimte bieden voor creativiteit. Hoge verwachtingen hebben van je groep is noodzakelijk! Maar wat is er gebeurd met meervoudige intelligentie?

 27. Wim Peeters (VO) zegt:

  Zoals we allemaal weten verandert de wereld supersnel. (Vul bij youtube SHIFTHAPPENS in en je weet waar ik het over heb).

  Dit betekent dat we anders met onze leerlingen moeten (leren) omgaan. Ze moeten leren te leven in een wereld die mondiaal is, die ict-gericht is en die snel veranderd. We moeten leerlingen hierop voorbereiden.

  Taal en rekenen horen hierbij. Communicatie en logisch denken blijven belangrijke competenties voor iedereen. Het hoeft echter niet in de plaats van iets. Het kan samen!

  Topografieraadsels, computerzoekopdrachten, werkstukken, spreekbeurten, noem maar op, dragen bij aan de vorming van een kind naar een volwassene met een volwaardige plek in de (wereld)maatschappij. Maar ook momenten waarop simpelweg moet worden ‘gestampt’. Ik hoop dat iedereen open kan staan voor een goed nieuw onderwijs.

 28. Selina zegt:

  Wat een ontzettend mooi geschreven stuk!
  Mijn complimenten, vooral die metafoor.

  Ik wil graag reageren op dat men denkt dat er te weinig aandacht is voor taal en rekenen.
  Nou wil ik niet met mijn vinger gaan wijzen, maar let op!

  Toen ik van de basisschool kwam had ik voldoende basiskennis om die verder te verdiepen en te verbreden.
  Je gaat vol goede moed naar de middelbare school en dan krijg je het volgende te horen, wanneer je een som niet op kan lossen:
  “Ah, pak maar je rekenmachine als je er niet uitkomt, dat is veel makkelijker.”

  Makkelijker is inderdaad het goede woord, maar of het ook beter is?!

  Slimmer word je er in ieder geval niet van, dat heb ik aan de levende lijve ondervonden.

  Met mijn kennis die ik op de basisschool opgedaan had, kwam ik op de middelbare school en mocht alles met het rekenmachientje….
  Aangekomen in het eerste jaar van de pabo: REKENTOETS.
  Resultaat: Zwaar onvoldoende.

  Dan vraag ik mezelf af, waar gaat het nu precies fout? Is het echt zoals iedereen zegt op de basisschool of zou het misschien die school kunnen zijn die erna komt?!

  Afijn, daar laat ik me maar niet over uit. Het is me uiteindelijk gelukt om de basiskennis die ik opgedaan had weer naar boven te halen en te verbeteren. Ik kan je vertellen, het was een zware dobber. Maar net als de kinderen op de basisschool, als je iets graag wilt, lukt het je. Ik zit inmiddels in het laatste jaar van de pabo.

  Laat kinderen vooral kind zijn en stimuleer juist de aspecten waar ze in uitblinken!
  Laat leerlingen die veel met hun handen bezig willen zijn dit ook doen. Ze kiezen toch een beroep wat ze leuk vinden om te doen en als ze hun hele basisschoolloopbaan te horen hebben gekregen dat ze beter hun best moeten doen voor rekenen, terwijl ze supergoed hun best doen, denk je dan echt dat ze bijvoorbeeld voor wiskundeleraar kiezen?!
  Tuurlijk niet! Alleen maar omdat ze constant te horen hebben gekregen dat ze er niet goed in zijn, dat ze meer moeten oefenen, dat ze als enige bijles krijgen etc.
  Er moet veel meer gekeken worden naar wat de kinderen goed kunnen en niet zoveel naar wat ze niet of minder goed kunnen!

  Ik heb liever een vrolijk, gelukkig kind dat minder goed scoort voor rekenen en taal, dan een zwaar depressief kind die 10-en scoort voor rekenen en taal.

  Er moet daarentegen inderdaad iets veranderen in het onderwijs.

  Laat leerkrachten ook leerkracht zijn en geen ICT- medewerker die alles moet documenteren wat hij of zij doet!

 29. Miriam zegt:

  Ik werk op een daltonschool, dus ook wij zijn niet voor dit monden snoeren en maar stampen. Wij zijn voor vrijheid (in gebondenheid). En ook hier geldt, als een kind het niet aan kan of niet goed in zijn vel zit, wordt er naar oplossingen gezocht waardoor het kind wel kan werken.
  Laat de minister maar eens wat doen aan de bezuinigingen en juist zorgen dat er meer hulp in klas komt en weer plek is voor RT als dit nodig is!!

 30. Lilian zegt:

  Laten we eens beginnen bij de basis en de peuters laten peuteren en kleuters weer gewoon laten kleuteren. Kinderen van 3 die al testjes moeten doen om evt latere taalproblemen op te vangen. Die niet meer mogen zingen in de klas omdat het stil moet zijn! Mogen kinderen in godsnaam ook nog kind zijn en spelenderwijs leren? Het worden leermachientjes die in deze vooral visueel ingestelde en op hol geslagen maatschappij moeten voldoen aan allerlei eisen die van bovenaf opgelegd worden. Stop er vooral zo veel mogelijk in in korte tijd. Laat ze vooral niet ervaren en integreren wat ze geleerd hebben. Laat ze vooral hoge resultaten halen in korte tijd. Kwantiteit, geen kwaliteit! Alles moet meetbaar zijn en vooral ook vastgelegd worden.
  Ervaring raakt ondergeschikt. Gelukkig staat Marja in de top 5 van ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Ik vrees met grote vrees voor het resultaat.

 31. Suzan zegt:

  Ik ben het deels met de minister eens, maar zoals bij veel zaken geldt: sla niet meteen door van het ene uiterste naar het andere uiterste. Het lesgeven zoals Frank verwoordt heeft namelijk ook niet helemaal mijn voorkeur. Het klinkt allemaal prachtig, maar op sommige vlakken is er niets mis mee om simpelweg te ´stampen´. Bovendien word ik soms moedeloos van alle overige zaken die behandeld moeten worden in de klas. Als het goed is wil je, als leerkracht zijnde, kennis overdragen aan al je leerlingen, maar dat betekent toch niet dat je alle opvoedkundige zaken op je moet nemen?

 32. Maud zegt:

  Het lijkt nu een beetje een zwart/wit discussie te worden. Ik ben van mening dat goed onderwijs ook heel erg leuk kan zijn voor kinderen. Kinderen worden graag uitgedaagd en presteren beter als je de lat hoog legt. Daar zijn in het verleden veel onderzoeken naar gedaan. Betrek ouders bij het onderwijs en zorg dat de leraar ertoe doet. 2 Mooie pijlers van HGW, handelingsgericht werken. Laat zuster Marja er nou maar vooral voor zorgen dat we onszelf blijven evalueren in het onderwijs. En wellicht doet ze dat wel stiekem door hard te roepen dat het beter moet.

 33. Di zegt:

  Wat een ontzettend goede tekst en Janusz Korczak zijn visie, hij begrijpt het onderwijs! Kinderen hebben een veilige leeromgeving nodig, een plek waar zij graag naartoe gaan. Helaas hebben niet alle kinderen het geluk om op te groeien in zo’n veilige woonomgeving als zuster Marja. Kennis en kunde ontstaat als kinderen worden geënthousiasmeerd om te leren. Belangrijk is dat wij alle kinderen leergierig maken, elk kind heeft namelijk zijn eigen kwaliteiten die hij dankzij goede leerkrachten naar boven krijgt en verder kan ontwikkelen!! Elke leerkracht zou – net als Janusz Korczak – ervoor zijn kinderen moeten staan! Een rode pen is voor leerkrachten die geen natuurlijkoverwicht hebben en graag ALLES onder controle willen houden… Kinderen kunnen ons zoveel meer leren als wij ze daartoe de kans geven!!

  P.s. hoe scoort onze zuster Marja eigenlijk als het gaat om die belachelijke citotoets?

 34. Patrick Mertens zegt:

  Ik geef al meer dan 20 jaar les in Vlaanderen (wel een land, excuus: voorlopig nog een landsDEEL, dat heel hoog genoteerd staan in de wereldtop als het om kwalitatief onderwijs gaat). Zoals u wellicht weet wordt bij ons voornamelijk klassiek onderwijs aangeboden. Alternatieve onderwijsvormen of methodescholen zijn minder populair.

  Ikzelf heb ooit als student de kans gekregen om een week mee te draaien in de Jenaplanschool Dr. Schaepman in Barendrecht. Een fantastische ervaring!
  Wat ik opmerk als ik naar Nederland kijk is dat de methodieken die in de Nederlandse scholen gehanteerd worden creatief, vernieuwend en kindvriendelijk zijn. Op het vlak van differentiatie en kindgericht handelen scoren jullie hoog en kunnen wij, Vlaanderen, veel van jullie leren.
  Helaas merkte ik ook dat de didactische bekwaamheid van Nederlandse leerkrachten (agogische vaardigheden) minder sterk is dan die van Vlaamse leraars. Misschien is dit te wijten aan een te zwakke of te lakse opleiding??

  Een ander punt is dat Vlaanderen, in vergelijking met Nederland, heel wat minder financiële en logistieke ondersteuning aanbiedt en bijgevolg minder geeft om haar onderwijs. Dus reden tot klagen is er niet echt bij jullie, toch?

  Eind jaren 90 werd het onderwijs in Vlaanderen grondig hervormd. De zogenaamde eindtermen, de uiteindelijke invoering van het gelijke onderwijsbeleid, de oprichting van scholengemeenschappen, … het vrat aan de kwaliteit, maar we bleven overeind. Ik begrijp dat hervormingen moeilijk liggen maar vrees dat jullie onderwijsminister de bal wel juist slaat als ze meent dat met het klassieke onderwijssysteem de onderwijskwaliteit wordt verhoogd. En wat met kinderen die problemen hebben? Daar kunnen jullie, Nederlanders, dan weer heel wat opsteken van het Vlaamse onderwijs waar integratie, GOK, HGW en STICORDI voor niemand nog onbekende termen zijn.

 35. Hanneke zegt:

  Taal en rekenen zijn belangrijk maar dat vinden wij leerkrachten toch ook??? Daar besteden we toch een heleboel tijd aan? Is er meer dan alleen taal en rekenen? Jazeker, een heleboel. En is dat belangrijk? Nou en of!! Als je alleen aandacht besteedt aan taal en rekenen wat voor kind krijg je dan, welke beroepen zijn daarvoor?
  Dan maar toetsen, toetsen en nog eens toetsen. Zijn wij docenten dan echt zo suf dat we niet in de gaten hebben wat de leerlingen kunnen? Hebben we daar echt zoveel toetsen voor nodig? Als je toetst dan kun je niet lesgeven, toets je veel, dan kun je nog minder lesgeven. Ik ga voor een totaal-pakket en het liefst (ik sta bij kleuters) zonder toetsen. Ik kweek graag gelukkige kinderen die een positief zelfbeeld ontwikkelen. Deze kinderen willen uitgedaagd worden, wat dan weer een prachtig taak voor de leerkracht is.

 36. maria zegt:

  Heel toevallig is mijn zoon deze zomer met een kamp van de Stichting Janusz Korczak meegeweest naar Rusland. Heel ontroerend hoe de hele familie weer terugkeerde op Schiphol. Toen het schooljaar begon stond ik meteen weer met beide benen op de grond.
  We moeten op groen………
  Bijna was ik vergeten waarom onderwijs mijn passie is. 8 verbaal sterke kinderen in de klas. Disharmonie van alle kanten (vooral op maandag!). Bijna maakte ik de kinderen passend voor mijn systeem. Gelukkig werd ik wakker en ben nu aan het puzzelen hoe ik onderwijs weer leuk kan maken; ook voor deze kinderen passend kan maken. Hoe kan je kinderen meer motiveren, dan wanneer je zelf gelooft in wat je doet en dit ook uitstraalt?

 37. Gerard zegt:

  Ik ben het geheel met mevr bijsterveld eens. Het is de taak van het onderwijs. Om de kinderen een zo goed mogelijke basis te geven voor hun latere carrière. Obesitas hoort bij de opvoeding door ouders. Hulde voor de minister !

 38. lezer zegt:

  En ik de afgelopen 25 jaar maar denken dat ik vrijwel de enige was die door toeval de boeken van Janusz Korczak verslonden had. Ook voor mij vormt zijn gedachtengoed een leidraad. Daarnaast vind ik overdracht van basale kennis en vaardigheden ook belangrijk. Als ik de ontzettend leuke activiteiten van het afgelopen half jaar bekijk, denk ik dat we soms inderdaad doorslaan in het ‘leuk’ maken van het onderwijs met onnodige activiteiten en daarbij lestijd (die overigens ook heel leuk kan zijn!) inleveren. Het is de kunst om de gulden middenweg te vinden en te bewaken. Kritisch naar je eigen onderwijs blijven kijken, onafhankelijk van wat een minister zegt of doet.

 39. Selena zegt:

  @gerard: Dus jij zegt dat onderwijs rekenen en taal is en alleen dat? Ontzettend kort door de bocht, naar mijn mening.

  Alle gekheid op een stokje: het onderwijs moet vernieuwend zijn, het moeten kinderen een sterke basis geven om verder te komen in het leven. Ik ben van mening dat dit niet gaat gebeuren door rekenbreinen hoor. Creativiteit en expressiviteit is ook een heel belangrijke factor, want er zijn nu eenmaal kinderen die in dit soort zaken tot hun recht komen.
  Tja, mw. Bijsterveld is wel erg amibitieus en past beter op een andere plek. Dat is mijn idee hierover!

 40. Joanneke Prenger zegt:

  Je stimuleert de taalontwikkeling van kinderen niet door extra taallessen of door extra toetsen. Kinderen leren pas echt goed hun moedertaal als ze de kans krijgen die taal te gebruiken terwijl ze de wereld aan het verkennen zijn, terwijl ze aan het spelen zijn, of samen met een volwassene of andere kinderen in gesprek zijn over de dingen die ze zien, beleven, voelen of horen. Als kinderen bezig zijn met iets dat hen prikkelt, dat hen boeit of intrigeert, pikken ze de bijbehorende woorden, begrippen snel op. Dat merk je als ouder toch ook? Laat ze spelen!
  En ons onderwijspeil daalt echt niet zo hard als ze ons willen laten geloven. Bekijk ook: http://www.rug.nl/kennisdebat/onderwerpen/Onderwijskwaliteit/onderwijspeil/didaktief

 41. janneke zegt:

  Ik vind ook dat er veel tijd aan taal en rekenen besteed moet worden. Maar daar kun je niet een hele dag mee vullen. Je kunt goed reken en taalonderwijs geven en daarnaast voldoende tijd overhouden voor alle andere belangrijke vakgebieden

 42. Yvonne zegt:

  De S van onze SBO wordt zo wel heel minimaal!
  Ssssssss; de band loopt leeg.
  De laatste jaren hebben we heel hard gewerkt om van de ‘zeer zwak’ een ‘voldoende’ te maken. Dat is ons gelukt! Toch kunnen we het moeilijk vieren, met deze bezuinigingen boven ons hoofd.Het wordt ons erg lastig gemaakt de behaalde kwaliteit te behouden of verder uit te bouwen. Tijd voor actie?!

 43. Chris zegt:

  Beproefde methode van Frank: maak eerst een karikatuur en ga die dan bestrijden. Gelukkig tref ik hierboven ook veel nuancering aan. En die opmerking van onze Vlaamse collega Patrick over de didactische bekwaamheden van de nederlandse leerkrachten doet AU!
  En over de minister gesproken,raar dat mensen die zo veel waarde hechten aan persoonsvorming haar afbranden op haar opleiding. En dat terwijl er al meer zinnigs uit gekomen is dan uit haar voorganger (die van de feesten en partijen) ondanks zijn universitaire status.

 44. Miriam (2) zegt:

  We hebben allemaal zo’n haast. Kinderen komen binnen en worden door een geldbesparende maatregel soms in anderhalf jaar door de kleuterperiode gejast.
  Deze jonge kinderen zitten veelal, mét 15 letters in hun hoofd – dat wel, veel te jong in groep 3. Willen we werken aan een stevige basis, dan zullen we naar deze eerste fase moeten kijken (groep 1,2,3,4) Daar wordt de basis voor veel reken- en taalvaardigheden gelegd. Daar kun je winnen aan leermotivatie en werkhouding.
  In mijn ideale school is er ook veel meer ruimte voor sport. Er is een grote schat aan bewijs, dat sporten intelligenter maakt, concentratiebevorderend is en bijdraagt aan het welbevinden van ieder kind. Voorwaardelijk voor goede prestaties lijkt me.
  Zo wordt de school ook eindelijk enigszins geschikt voor jongens. Toch ook een redelijk deel van de populatie. Belachelijk dat wij als doel de vijfde positie voor ogen moeten hebben. Wat bewijst me dat?Wij willen goed onderwijs voor ieder kind! Laten we daar naar streven Marja!

 45. annemarie janssens zegt:

  Al is de verwijzing nog zo “subtiel”, noemen van de H
  Tweede Wereldoorlog en de deportatie van kinderen KAN ECHT NIET en getuigt van slechte smaak en geen enkel historisch besef!
  Haal je gelijk op een waardige en eerlijke manier.

 46. Bep zegt:

  Projectje zus, projectje zo, gooi de halve opvoeding maar op het bordje van het onderwijs. Zit me de kleren te werken om de niveaus van de kinderen nog wat op te schroeven op taal- en rekengebied. En op het VO allemaal massaal op de bijles en huiswerkklas omdat ze achterlopen met de basisvaardigheden. Maar goed, ze kunnen wel fijn kleuren mengen, das ook wat waard.

 47. Frank Jongbloed zegt:

  Alsjeblieft, Annemarie. Het gaat overduidelijk om de rol van Korczak temidden van de kinderen. Alles voor de kinderen. Je doet het voorkomen alsof ik schrijf dat Van Bijsterveldt een soort van nazi is. Daar heeft mijn stukje niets mee te maken.

 48. lize zegt:

  erg goed stuk en helemaal mee eens, ik ben nog net afgestudeerd als 1 van de laatste kleuterleidsters en sta met verbijstering te kijken naar de totale neergang van dit onderwijs.Kinderen leren door ervaringen op te doen en zeker door te spelen.In mijn school moeten we al verplicht 20 x per week volgens een vast minuten rooster taallesjes geven aan 4 jarigen.Bij ons geen steun door het management.Spelen is een taboe ,ik mag het nauwelijks noemen.Laat het kind kind zijn en laat het leren door ervaringen en door met enthousiasme gebrachte ‘leerstof” Doe mee met het kind,sta er naast en niet erboven.

 49. anya roeling zegt:

  Ik denk niet dat we zo moeilijk moeten doen. Als zuster Marja gewoon 50 jaar terug in de tijd wil, dan doen we dat toch gewoon met z’n allen. Computers weg, auto’s weg, vrouwen thuis achter de aanrecht……uhm…. probleem opgelost want zuster Marja zit dan gewoon thuis te werken: niet met de laptop maar gewoon was koken in de tobbe, groenten wecken etc. Misschien moeten we nog verder terug, dan kunnen we weer met knuppels achter elkaar aanrennen. Dag obesitas!

  nee, voor mij is het helemaal duidelijk.. zuster Marja moet maar weer snel gaan doen waar ze hopelijk echt verstand van heeft; werken in een ziekenhuis.

 50. Ronald zegt:

  Veel goede voors en tegens, maar al zou de Minister er voor kunnen zorgen dat er wat minder bijzaken rondom het lesgeven zouden komen, dan kan ik nog meer genieten van ons prachtige vak. En daar is iedereen bij gebaat.

 51. Bea Wieringa zegt:

  Marja wil het onderwijs “opkrikken”, een heel verstandig besluit.
  Ze weet alleen niet hoe.Om wiskunde verpicht te stellen op het VO en nieuwe toetsen in te voeren aan het eind van het PO zijn er nog geen verbeteringen aangebracht.Het zijn geen constructieve maatregelen;Mensen behouden die het onderwijs (nog) leuk vinden en met enthousiasme de kinderen aansturen,waarbij het individuele kind de aandacht krijgt die het verdient.Straks krijgen we grote groepen kinderen die zo snel mogelijk de basisvaardigheden moeten verorberen, zonder erover na te denken of het wel smaakt.Welke vaardigheden willen we de kinderen eigenlijk meegeven;alleen taal en rekenen?
  Ik denk dat we ook gediend zijn met creatieve mensen die goed met elkaar kunnen omgaan.

 52. Irene zegt:

  Misschien een voorbeeld nemen aan België?
  Daar wordt wel nog normaal “ouderwets” onderwijs gegeven en echt geleerd op school en is de algemene ontwikkeling, en de taal en het rekenen van de kinderen véél beter dan in Nederland. Minder geld steken in al die (achter de bureau’s uitgedachte) onderwijsvernieuwingen en meer geld in degelijke opleidingen voor leerkrachten!! Weer terug naar de oude opleiding voor kleuterleidsters en de pedagogische academie. Voor de fusie in 1985 waren de kinderen wel nog goed in taal en rekenen en werd er minder aandacht besteed aan allerlei “flut”zaken, zoals het oneindig registreren, kinderen op jonge leeftijd al een stempel geven (ADHD, autisme enz.) uuuuuuren per week administratief werk, inclusief handelinsplannen en instructiegroepen in combinatiegroepen, zinloze cursussen en studiemiddagen, de POP’s, de PAP’s, en functionerings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken. Waar gaat het nog om in het onderwijs? Hoeveel tijd hebben we nog over in een week om aan de kinderen te besteden, waarvoor we toch opgeleid zijn??? Weg met al die zgn. “deskundigen” in de scholen die de leerkrachten komen vertellen (maar zelf kunnen ze niet)hoe ze met de kinderen om moeten gaan. De directeuren weer voor de klas!!! Voor mij mag het onderwijs morgen terug naar hoe het 25 jaar geleden was. De kinderen van toen zijn goed terecht gekomen en hebben allemaal een vak geleerd, ook de kinderen die minder goed meekonden..!! Dus stampen die tafeltjes, ouderwetse staartdelingen en weer Nederlandse taal leren (o.a. ontleden en benoemen)…Iedere verandering in het onderwijs in Nederland is een verslechtering gebleken, dus terug naar hoe het vroeger was!!!!

 53. Kristel zegt:

  Die minister! Ze weet een hoop los te maken bij iedereen. Misschien is het goed dat ze eens een dagje mee gaat lopen op een school. Zien hoe het in de praktijk werkt. Sinds 2006 sta ik voor de klas. Altijd gewerkt op zogenaamde “zwarte” scholen. Sinds 2 jaar op een school in Rotterdam. Vanuit het Brabantse land verhuisd voor een uitdaging. Onder het motto “Verbeter de wereld begin bij jezelf!” Een idealist. Het is zo jammer dat jonge startende leerkrachten op deze manier de zin in hun werk ontnomen wordt. Je ziet het om je heen gebeuren. Leerkrachten die binnenkomen vol goede moed, enthousiasme en een frisse kijk op de zaak. Dat alles wordt onderuit gehaald door dit soort zaken. Een inspectie die in je nek loopt te hijgen omdat je die achterstand op woordenschat niet zomaar even weggepoetst krijgt. Nee zet er nog maar eens een behandelingsplan op of 2. Natuurlijk krijgen onze kinderen dubbel zoveel aandacht op het gebied van taal, maar een achterstand van 4 jaar is niet zomaar weg. Helaas verdwijnt het enthousiasme van veel collega’s wel. Hierdoor zie ik steeds meer goede leerkrachten verdwijnen naar het bedrijfsleven. En dan toch maar blijven zeuren over de kwaliteit van de leerkrachten. En wij voeren gewoon de ene na de andere vernieuwing door om er maar voor te zorgen dat de inspectie ons niet als zwak neer zet!
  Lang leve het onderwijs!

 54. Anja de Wit zegt:

  Denk hier maar over na, Marja.

  Wij leren:
  10% van wat we lezen
  20% van wat we horen
  30% van wat we zien
  50% van wat we horen en zien tegelijk
  70% van wat we bespreken met anderen
  80% van wat we persoonlijk ervaren
  95% van wat we leren aan anderen door het goede voorbeeld te geven

 55. Irene zegt:

  …en inderdaad: kleuters weer laten spelen!! Spelen is ook leren!! Letters leren in de kleutergroep?? Toetsen in de kleutergroep? Onzin!!! Leren SAMEN spelen en leren MET ANDEREN OMGAAN, dat moeten kinderen eerst leren en vanaf groep 3 DEGELIJK onderwijs!!!

 56. H zegt:

  Goed rekenen en taal is goed in een betekenisvolle wereld. Streven naar hoge doelen zorgt wel voor beter onderwijs! Naast didactisch bezig zijn, blijf je toch ook een opvoedkundige taak (w.o. sociale vaardigehden)te hebben.
  Niet doorslaan naar het een, maar ook niet alleen maar “leuk” op school. Een goede balans vinden. Dan moet het onderwijs weleens even worden wakkergeschud door even naar de andere kant door te slaan.
  het is altijd een golfbeweging. Je zult zien dat na 10 jaar de weegschaal weer de andere kant op slaat.

 57. Patricia zegt:

  Ik ben zelf werkzaam als klassenassistent in het SBO. Onze ene dochter is net naar het VO gegaan en komt van een basisschool af waar OGO wordt gegeven. Ik vind dat je een mooi stuk hebt geschreven, maar dat is wel precies het beeld wat ik heb van OGO en ik moet zeggen dat dat voor onze dochter niet gewerkt heeft. Onze jongste dochter zit ook nog op deze school en we denken er serieus over om haar van deze school af te halen…(mijn man is overigens zelf leraar, alleen niet op deze school). Waarom? Omdat, hoe mooi je het ook beschreven hebt, dit niet voor alle kinderen ideaal is. Onze oudste dochter is hoogsensitief en die kon zich totaal niet concentreren op haar eigen werk als de kinderen om haar heen allerlei andere dingen aan het doen waren. Probeer maar eens een taalles te maken als er naast je iemand zijn speksteen zit te vijlen… Onze oudste dochter zit nu op het VO en het gaat enorm goed met haar, ik denk zelf dat dit vooral komt omdat er pakweg een uur lang hetzelfde vak gegeven wordt, misschien saai, maar voor sommige kinderen wel heel veilig.

 58. jessie zegt:

  jongens jongens wat een drukte. We hebben het hier wel over de politiek en wat woorden die er in deze o zo “betrouwbare” wereld van de politiek gezegd worden. De minister moet toch met een passende reactie komen. Zouden we nu ook al niet moeten rekening rijden?? Eerst zien dan geloven!!

 59. D. Campen zegt:

  De minister(s) moet(en) eens goed naar de maatschappij kijken. Wat hebben we nu echt nodig??
  Mensen die sociaal zijn en creatief kunnen denken.
  En dat leren ze door zichzelf te mogen zijn, zich geaccepteerd te voelen en bovenal veel bezig te zijn met wat hen interesseert. Methodes zijn geen hulpmiddelen meer maar doelen geworden. Er wordt slaafs de methodes gevolgd. Daarbij wordt voorbijgegaan aan de eigenheid van een kind. Sluit aan bij de belevingswereld van een kind. Kijk op wat voor manier een kind leert en speel hier op in. Leer het kind al vroeg dat het zijn/haar gevoelens mag uiten, dat het goed is zoals het is. Ieder kind is van nature nieuwsgierig en zoekt uitdagingen. Voor veel kinderen is het onderwijs erg saai, deze kinderen gaan naar school voor hun sociale leven!! Niet omdat ze het onderwijs zo interessant vinden. Met de (nieuwe) prestatiegerichte ontwikkeling wordt het egoisme steeds groter. Krijgen we nog meer mensen die ontevreden en gefrustreerd rondlopen, geen doel voor ogen hebben, omdat ze niet aan de eisen kunnen of willen voldoen.
  Zometeen horen we bij de top 5 van de wereld, hebben we een bevolking die elkaar het licht in de ogen niet gunt, die elkaar overhoop steekt uit pure frustratie.
  En wat hebben nog meer: de hele ontwikkeling van elk mens uit ten treure getoetst en beschreven. Een administratie om trots op te zijn….

  Natuurlijk ben ik ervoor om ieder kind zo goed mogelijk te begeleiden, maar niet op deze manier.

  Wat heeft het onderwijs nodig?? Zoals al jaren bekend is: kleinere klassen, geld voor een uitdagende leeromgeving, meer handen in de klas, uitdagend materiaal, ministers die uit ervaring weten wat er speelt in het onderwijs etc. etc.

  NIET HET PLAN OM BIJ DE EERSTE 5 VAN DE WERELD TE HOREN!!!!!!!
  En gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt!

 60. Eliza zegt:

  Om nou de tweede wereldoorlog aan dit stukje te koppelen vind ik wel erg bont. En het genoten onderwijs van de minister laten meewegen in het stuk is ook niet steekhoudend. Ook minder opgeleide mensen kunnen goede ideeën hebben. Er moet een middenweg zijn tussen enkel taal- en rekenonderwijs geven en elke klipscheet (of hondenbeet) laten oplossen door de leerkracht. Ik ga voor die middenweg!

 61. monique zegt:

  Ik zag toevallig en interview in Moraalridders vanavond. Hierin werd herhaaldelijk gevraagd waar de problemen die niet in school thuishoren dan naar terug moeten. Een goed antwoord kwam hierop niet. Maatschappij kun je toch niet meer scheiden van onderwijs. Laat de bovenste 20% die mevrouw Bijsterveld wil laten excelleren in de wereldeconomie gerust steun krijgen, maar niet ten koste van die andere 80% waar de Nederlandse economie op moet draaien.

 62. Anne zegt:

  Leerkracht zijn op de basisschool kan je alleen maar goed doen en leuk vinden als dat gepaard gaat met passie voor het vak en voor de kinderen. Op dit moment zijn er al zoveel zaken naast het lesgeven die ‘voor het geval de inspectie komt’ belangrijk zijn. Van alle werktijd naast het lesgeven is de voorbereiding een achtergeschoven kindje. Je krijgt er weinig tijd voor, want er staan allerlei andere zaken op het lijstje die gedaan moeten worden. Voorbereiden moet dus maar in je eigen tijd. De druk van het onderwijs en alles wat daarbij komt is ongelooflijk hoog. Daar zou eens iets aan gedaan moeten worden. Laat leerkrachten er voor de kinderen zijn! En ja rekenen en taal heel belangrijk. Als ik kijk naar mijn kinderen van rond de 16 die op de braintrainer 79 jaar scoren omdat het rekenen tot 100 te traag gaat dan maak ik mij wel zorgen. Tegelijkertijd weet ik dat hun onderwijs prima was. Veel aandacht voor de creatieve en de sociale sfeer, maar ook voor taal en rekenen. Als er in de rekenmethode slechts een paar keer per blok aandacht besteed wordt aan hoofdrekenen en stampwerk niet belangrijk is dan is het wel begrijpelijk dat mijn kinderen niet zo snel kunnen rekenen tot 100. Misschien ook iets dat veranderd moet worden de rekenmethode. Tja ik heb in elk geval heel veel bewondering voor de leerkracht, want elke verandering ligt op het bordje van de leerkracht.

 63. Hans zegt:

  Waarom reageren we toch altijd zo veel en geschokt op beslissingen van de regering, cq. ministers NA de verkiezingen en niet VOOR de verkiezingen? We wisten toch wat de PVV en de VVD wilden, we wilden de PVV en de VVD en we kregen de PVV en de VVD ( incl. Bijsterveld).

  Heeft ze niet een beetje gelijk als we praten over “schooltje, klasje, cultuurtje……”. Heeft ze niet gelijk dat op veel scholen in groepjes zitten niet om groepswerk(jes) te maken, maar omdat het zo gellig(jes) is….Heeft ze niet gelijk dat automatismen niet meer getraind worden in redelijk veel scholen?

  Scholen die het goed doen zijn niet bang voor de minister! Er is in het onderwijs ALTIJD genoeg ruimte voor sociale training en mentale weerbaarheid, creativiteit en zorg.

  En… er zijn zoveel kindertjes in het VO die aangeven zo gepest te zijn op de basisschool dat ze blij zijn met een nieuw begin. Doen we het dan zo goed?

  Er zijn zelfs scholen die in groep 8 eigenlijk alleen maar werken met het trainen voor de CITO!!!! Na de CITO: een soort vakantie????? Wat is er dan mis gegaan in groep 1 tm 7. Of gaat het om de NAAM van de school en niet om het kennen en kunnen ev het welzijn van het kind?

  Nogmaals: er zijn genoeg scholen en lesgevenden die zeggen, minister kom maar op, we doen het goed, we passen e.e.a. wel in.

  Voorwaarde voor goed onderwijs blijft m.i. het klassikale systeem incl. onze mooie methodes.
  Ooit heb ik lesgegeven aan een combinatiegroep 6 en 7 met 27 ll.en. Ruwweg waren er 6 niveaus!!!!! Klassikaal,veel liefde, gestructureerd met zeer veel ruimte voor creativiteit. Mijn fijnste klassen met de beste resultaten uiteindelijk. Wat moesten hun hersen(tjes) hard werken, wat een saamhorigheid!!!!Wat voelden ze zich VEILIG, wat hadden we een concentratie. Wat hebben we ook veel gezongen, gehandenarbeid en gegymd. Alles binnen een zeer strakke (klassikale) structuur. Maar wel in vrijheid binnen de gebondenheid. Net als onze maatschappij. Na twee jaar waren het kinderen met een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel, je kon ervan op aan.

  Hoop dat de minister ook weer komt met een zeer strak doorgevoerde tweedeling: lesgevenden die les mogen geven in de onderbouw en zij die in de bovenbouw mogen staan.

  Neem de proef eens op de som, zet de kinderen eens een paar weken in rijen van 1, en alleen in groepjes als je groepswerk doet. Even afspreken hoe je groepjes maakt en klaar is Kees. Je zult vele keren versteld staan!!!Vraag ook eens de reacties van de kinderen!!!PRACHTIG

  Tot slot TOETSEN. Knap dat je zonder toetsen kunt diagnostiseren. Of dat nu iets van CITO is of een werkje, je moet toch achterhalen waar het ‘fout’ gaat. Lekker de ll.en zelf na laten kijken is zo’n heerlijke, voor het kind oneerlijke oplossing. Mijn ervaring leert dat het juist de lesgevenden zijn die NIET willen toetsen omdat ze de confrontatie met eigen falen niet aankunnen of omdat ze niet precies weten welke leergang ze gebruiken, geen inzicht hebben in wat ze echt doen?
  En nu komt het, vaak zijn dat de scholen waar definitieve adviezen voor het VO pas gegeven worden NA de CITO?

  Kom op beste mensen, kijk eens in de spiegel.
  Volgens mij keek de minister met haar adviseurs in de speiegl die Nederland heet.
  E.e.a. staat los van Janusz Korczak.

  Lees svp reactie 34 van Patrick nog eens.

 64. marian zegt:

  onvoorstelbaar inderdaad dat iemand die niet van de werkvloer komt en die dus geen Ahnung heeft waarover het gaat in de omgang met kinderen op school, überhaupt zo`n plaats in de regering krijgt van Mark Rutte. Schoenmaker blijf bij je leest!! Hoeveel moet er nog over de hoofden van kinderen uitgespeeld worden?? Laat het onderwijs aan de specialisten over please!! Ik weet zeker dat wij als team daar ook NOOIT aan mee zullen werken. Sorry Marja, maar je kunt je niet met ons meten op dit vlak, ook al denkt Mark van wel. Gá, voor je van een kouwe kermis thuis komt….

 65. Glenda Noordijk zegt:

  Wat geweldig dat zoveel passievolle mensen met hart voor het onderwijs en hart voor het kind binnen enkele uren zoveel mooie woorden op papier krijgen.

  Dat is toch hoopgevend.

  Een kind is tenslotte meer dan z’n bovenste 4 centimeter.
  confucius zei het al……..

  Ik hoor en ik vergeet
  Ik zie en ik onthoud
  Ik doe en ik begrijp
  (Confucius, filosoof, leefde rond 500 v. Chr.)

  Laten we de menselijke maat niet uit het oog verliezen.En vooral naar het kind in zijn geheel blijven kijken.

 66. Docent VO » Blog Archive » Onderwijshervormingen zegt:

  [...] dan het punt van het schrappen van de franje. Mijn collega van leerkrachtPO heeft een heel mooi beeld geformuleerd van hoe hij zich voelt als leerkracht als ´zo’n oude [...]

 67. Joke v.d.L zegt:

  Tja, ik zit al 34 jaar in het kleuter- basisonderwijs en heb tal van ministers en veranderingen in het onderwijs meegemaakt. Die veranderingen waren vaak bezuinigingen verpakt in een papier van “verbeteringen”. Ik heb mij er vaak heel boos over gemaakt, want ik zag steeds meer de rol van leerkracht veranderen in maatschappelijk werker en administrateur.En de tijd die ik in de klas aan kinderen kon geven werd steeds minder. Ik werk op een fantastische basisschool met fijne collega’s die allemaal piepen en kreunen onder de werkdruk. Zowel oudere als jonge collega’s. Maar iedereen wil toch de schouders er onder zetten. Maar… als onze Minister dan vanavond op de tv. zegt dat er vakken af moeten, kan ik daar nog in mee gaan want in het basisonderwijs moet van alles. Maar de maatregel waar vanuit het onderwijs steeds om gevraagd wordt kleinere klassen, meer handen in de klas… dus meer geld? Dat komt niet.Denkt de Minister dat ze met dit beleid meer mensen kan motiveren om het onderwijs in te gaan? Dit gedoe schrikt toch jonge mensen af? En we hebben ze zo hard nodig.Maar wat mij ook teleurstelt is dat het de bonden kennerlijk niet lukt om een groot GEZAMENLIJK PROTEST te organiseren . Er moet vanuit het veld toch eens een duidelijke vuist gemaakt worden? Er moet iets aan de werkdruk gedaan worden en als de Minister denkt, dat ze door ons terug te sturen naar onze kerntaken, ze dan alle problemen uit de klas kan laten verdwijnen dan is dat utopisch denken want er komen steeds meer kinderen met gedrags- en psycho-sociale problemen de school binnen. Het verhaal van Janusz Korczak kende ik niet , maar….. ik ben bang dat de boom heel kaal gaat worden als wij niet meer van ons allen laten horen!.

 68. Esther zegt:

  Het is de juf of meester voor de klas die het moet doen ! De leerkracht is de beste methode ! Als de minister serieus de kwaliteit van het basisonderwijs wil verbeteren, moet er naast de verplichte reken- en taaltoets ook eens gekeken worden naar het denkniveau van de jonge mensen die via VMBO – MBO naar de PABO gaan en geen flauw benul hebben dat Oslo de hoofdstad is van Noorwegen, laat staan dat ze weten waar het ligt. Een ingevuld handelingsplan bevat gemiddeld meer dan 4 spelfouten.Goed voorbeeld doet goed volgen.

 69. Marieke zegt:

  wat een zielige vertoning, je plaatst alleen de positieve reacties.

 70. Marieke zegt:

  http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=96812

 71. Marleen zegt:

  Esther, ik vind jou wat kort door de bocht. Je rekent af op het MBO, maar er is niets mis met het VMBO-MBO en dan de PABO. Mijn ervaring zegt: Ja, Havoklanten konden inderdaad de hoofdstad van Noorwegen vinden, maar wisten nog niet goed hoe ze hun werk of werkstukken samen konden maken met anderen, omdat ze alleen maar gericht waren op leren, leren, leren. Ik denk juist net andersom. Mensen uit het MBO hebben qua opleiding al weer veel meer ervaring in het echte werkveld. Het gaat niet om de weg die je bewandeld via MBO of HBO, het gaat om de kwaliteiten die je als kind in je hebt of niet. Dit geldt voor volwassenen en voor kinderen. Sommige kinderen hebben deze kwaliteiten nog net niet onder de knie wanneer ze van het basisonderwijs afkomen of zelfs nog net niet wanneer ze hun MBO-diploma op zak hebben, maar krijgen het een poosje later. De één leert snel, de ander doet er wat langer over. Het is jammer dat wij als mens steeds ‘beter’ moeten worden en niet onszelf mogen blijven. Ieder met zijn eigen kwaliteiten.

 72. Frans Duits zegt:

  Wat een slap gezeur van veel leerkrachten. Ga eens op stap de maatschappij in en bekijk objectief hoe gelukkig de twintigers en stress-dertigers er (dus niet) uit zien na hun fantastische (lees: gebrekkige) schoolopleiding. Constateer ook eens objectief hoeveel problemen jongeren hebben; bijvoorbeeld bij het vinden van de richting in hun leven of bij het vinden van een baan. Een baan, die bij hun door wereldvreemde leerkrachten opgeklopte ambities past. En wat competitie betreft. Die is onder jongeren – ondanks alle sociale-betrokkenheid-vergrotende-workshops – groter en keiharder dan ooit. Zodat er in de dagelijkse schoolstrijd voor onze Hyvende, YouTubende en Pingende kinderen geen tijd meer is om de werkstukken en spreekbeurten te maken. Inderdaad, dat doen dus de ouders. Met als resultaat en voorbeeld: Mijn zoon van 15 voelt zich onzeker, onder meer omdat hij taalproblemen heeft en niet eens zijn eindcijfers op zijn rapport kan uitrekenen. Zijn leraren hebben bovendien geen tijd om hem te helpen, omdat ze projectweken, snuffelstages en karaokemiddagen aan het voorbereiden zijn of er over aan het vergaderen zijn… Daar wordt mijn zoon gelukkig van, zullen we zeggen. En de leerkrachten maar klagen over de te kleine budgetten tijdens de talloze overleggen, vergaderingen, koffiepraatjes, heisessies. Geld dat opgebracht wordt door steeds minder mensen nu de babyboomers met pensioen gaan. Hoog tijd om aan het werk te gaan, beste leerkrachten. Met minder leerkrachten ook. Keuzes maken wat wel en wat niet. Met in de avonduren eens een cursusje taal en rekenen. Zie hier het resultaat: jongeren, die hun eigen koers naar een gelukkig leven vinden. Wedden?

 73. mieke de jonge zegt:

  ik woon en werk in het buitenland en wat mij vooral opvalt is dat ons onderwijs bepaalt wordt door welke minister er op ondewijs zit voor vier jaar.
  Die wil natuurijk “een vlaggetje’ zetten en worden wij al jarenlang geteisterd door al deze plannenmakers, zie de mamoetwet, splitsing kleuter- en lagere school, invoering basisschool ect ect.
  Wat zou het toch fijn zijn als de gehele bevoegdheid weer een staatszaak zou worden zonder inmenging /politieke kleur.
  Basiszaken als rekenen en taal zijn vakken waarop elk kind recht heeft. De opleiding van de leraar is naar mijn mening gedevalueerd, voor de klas moeten mensen staan die weten waarover ze het hebben, in staat zijn, geholpen door hun opleiding, om de kennis op een goede manier over te brengen, door hun passie en door hun boven gemiddede intelligentie, ja ik durf het te zeggen, dit moeten mensen zijn die kennis moeten overdragen en door ervaring weten hoe dit toe te passen op elk kind!
  Maar dan moet je die basiskennis zelf ook wel zeer goed beheersen. Ik heb ook ervaringen opgedaan met juffen en meesters die ik op spelfouten betrapte en die slecht zijn in rekenen, hoe moet je dan een gecompliceerd som uitleggen?
  En wat is er mis met het streven om bij de beste te horen? Typisch Nederlands trekje,doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.
  In het buitenland zie je de kerntaken die gegeven worden onder schooltijd en ja wiskunde, natuurkunde en scheikunde zijn verplicht, maar ook literatuur vanaf groep 3 en na schooltijd is er elke dag tijd voor sociale ondernemingen,art, drama, sport en muziek, zoals spelen van een muziekinstrument en spelen in een band, zingen in een koor, meedoen in het voetbalteam/hockey enz, meedoen met dramaproduktie. En het zijn de leraren die dit zelf organiseren, ze hebben allemaal een extra taak.
  Dat is dus ook een van de zwaktes in het Nederlandse onderwijssysteem, vanuit de overheid zou dit geregeld moeten worden.
  Les tot 14.00 en dan sport, drama, art en muziek. En dat zou de opleiding voor leraar ook meer aanzien geven omdat er meer bijkomt dan het lesgeven alleen.
  Kinderen zijn dagelijks tot 17 uur op school en hebben zo een gebalanceerd programma. Iedereen kan meedoen en is geen privilege voor de mensen met meer geld. Het resultaat daarvan is een sociale gemeenschap die hard leert, verantwoordeijkheid heeft voor elkaar,immers er lopen kinderen van 4 t/m 18 jaar rond en tijd heeft om te socialiseren dmv de buitenschoolse activiteiten. dus ook geen tijd om rond huis te hangen.
  Dat is onderwijs in de breedste zin van het woord.
  En wat zou het mooi zijn als dit in nederland ook zou kunnen.

 74. Jenny zegt:

  Lieve, zeer hard werkende, leerkrachten

  Ik kijk er van de buitenkant tegenaan door een dochter die inmiddels op heel veel scholen heeft gekeken en gewerkt (stage en inval) Als op maandagmorgen de kinderen doodmoe het lokaal binnenkomen omdat ze in het weekend overal mee naar toe gesleept zijn en het thuis vooral gezellig moest zijn, kun je nog zoveel en nog zulke leuke lessen aanbieden, het kind is moe.

  Ik ben nog van de rijtjes en het stampen. Wij kunnen een deling maken en procenten uitrekenen en toch was leren leuk. Kunnen jullie dat nu niet samen laten gaan?

  Natuurlijk moeten dieet, gezondheid, sexuele voorlichting en wat al niet meer, niet op school maar thuis gegeven worden. Ook thuis moet wat doen en niet aleen meesjouwen naar van alles en nog wat. (wellicht wat zwart wit gesteld maar toch!)

  Spelen (peuters en kleuters moeten al zo veel en dan hoor je nog; ach hij is zo speels) en samen de wereld verkennen als je klein bent. En dan gewoon de letters en cijfers gaan leren. En dat kan vast op een leuke manier.

  We kunnen niet allemaal minister worden of advocaat of leerkracht. Wie zou dan de vuilnis ophalen en de uitbouw aan je huis realiseren als iedereen alleen maar in cijfers en letters denkt? We hebben ook de mensen nodig die met hun handen werken en zich daar juist zo goed in voelen.

  Geef kinderen de kans te doen waar ze goed in zijn. En niet door honderd toetsen af te nemen maar gewoon door goed op ze te letten en te begeleiden. En daarbij mogen de de R’s gerust gebruikt worden.

  En een luisterend oor is ook altijd al goed. Zowel thuis als op school. Nu moet er zoveeeeeeeeel…..

 75. Marjolijn zegt:

  Duidelijk geen enkele ervaring voor in het onderwijs meneer Duits.
  Je weet niet wat er komt kijken bij het vak leraar. Er worden zoveel zaken opgelegd van hogerhand die we dan maar weer moeten uitvoeren.
  Naast al je observaties, registraties, hulpplannen, oudergesprekken, vergaderingen, toetsen, etc.
  Heb je ook nog eens de taak om de kinderen wat te leren. Ik denk dat dit laatste op nummer 1 moet staan en niet alle zaken die er nog eens bij komen.
  Af en toe moet je de kinderen kunnen laten ontspannen. Kijk eens hoe moeilijk het is voor een volwassene om een 3 uur durende vergadering geconcentreerd bij te wonen. Laat staan kinderen!

  Jammer dat er zoveel mensen een mening vormen terwijl zij geen flauw idee hebben hoe het echt is om in het onderwijs te werken. Ze roepen maar weer iets zonder enig idee te hebben wat er werkelijk speelt.
  Zo ontzettend jammer!!!!

 76. Sabine zegt:

  Helaas worden we verplicht door de inspectie om zo ontzettend veel toetsen af te nemen Jenny.
  Zonder toetsen heb je geen leerlingvolgsysteem. Als je die niet hebt word je afgerekend door de inspectie. Ook moet je in groep 8 een goed beeld hebben van schoolloopbaan.

 77. marty zegt:

  Ik ben een moederende leerkracht, zowel thuis als op school (jenaplan). Kinderen die zich veilig voelen, zich gehoord en gezien voelen en gesteund in hun dagelijks leven, kinderen die omringd worden door een rustige doch uitdagende prikkelende omgeving, dit zijn de kinderen die zich later een passende plaats kunnen verwerven in de maatschappij.Voor ieder mensenkind is een plekje waar het zich voelt alsof het thuiskomt, laat dat please al beginnen op de basisschool en zich voortzetten in de rest van het leven, geen eenheidsproducten maar prachtige individuen, met ieder zijn eigen eigenheid!!!! We genieten dagelijks met z’n allen van mensen met beroepen als kunstenaar, danser, muzikant enz. laten we dan deze mensen ook niet vergeten in de weg naar een plekje in de maatschappij.

 78. Judith zegt:

  Natuurlijk moeten we meten om te weten of we het goed doen, maar daarbij mogen we nooit het kind uit het oog verliezen. Een optimale ontwikkeling van het kind moet onze zorg zijn in het onderwijs, en dat betekent voor elk kind de inzet om zo goed mogelijke resultaten te bereiken binnen het vermogen en de talenten van het kind.HGW biedt ons kansen om die talenten van kinderen inzichtelijk te maken.
  Daarnaast vraagt onze huidige maatschappij ook heel andere zaken van het onderwijs, nl. het vermogen om keuzes te maken en samen te werken.
  En als we ons onderwijs dan willen meten, laten we dan vooral vergelijken met identieke normen en niet voor het ene land een plaats of streek en voor het andere land een doorsnede van het hele land.
  Op die manier kan Nederland ook in de top 5 komen.
  Met de huidige bezuinigingen waardoor de formatieplaatsen weer afnemen, en de groepen groter zullen worden, zal het een heel lastige klus worden om de doelen van de minister te halen.
  Een betere kwaliteit van onderwijs vraagt om investeren in de leerkracht. Ik ben benieuwd hoe onze minister dat gaat doen!

 79. Marcel de Roij zegt:

  Ik werk zo’n 23 jaar in en voor het primair onderwijs. Als groepsleerkracht, intern begeleider en nu als coördinator WSNS van een samenwerkingsverband in het Zuiden van het land. En zoals menigeen weet ligt het accent al een hele tijd op het sociaal – emotionele, het welbevinden van de leerling. Laat het vak bij de groepsleerkracht / docent en laat de kinderen zich bij de top 5 van de wereld horen. Daar doen we het toch allemaal voor !

 80. kika zegt:

  Ik zou heel graag goed onderwijs willen geven… Maar dat lukt niet zoals ik graag zou willen.
  Hoe zit dat dan met al die “bijzondere” kinderen die je in 1 klas hebt? 2xADHD, ADD, Asperger,DCD, Laag IQ en dan nog 3 kids die hyperactief zijn zonder stempel? En wat dacht je van al die dyslecten.
  Probeer daar maar eens lesstof in te stampen… Of hoge scores mee te halen op het gebied van lezen en spelling.
  Ik heb mijn handen vol aan corrigeren en akkefietjes oplossen. Het heeft mij 2 maanden gekost voordat ik eindelijk verlengde instructie kon geven aan de instructietafel. De rest van de klas is hier de dupe van. Ik denk dat dit een groot grijs gebied is in het onderwijs. Kinderen zitten niet lekker in hun vel en hebben veel emotionlele blokkades. Dan kun je er toch moeilijk leerstof in pompen? Dit frustreert mij enorm. Stempels op hun hoofden kunnen wij makkelijk zetten en vervolgens medicatie in stoppen. Verder doen we niks. Wat is de oorzaak? Ik denk dat we dat eens moeten gaan aanpakkken! Want alleen kinderen die lekker in hun vel zitten zijn in staat om te leren!

 81. Joyce van den Beuken zegt:

  Prachtig stuk, Frank.
  Wat de minister vooral losmaakt bij mij is de boosheid over het gebrek aan vertrouwen in de kwaliteiten van het onderwijzend personeel.
  Wij zijn er volgens mij met z’n allen van overtuigd dat kinderen leren vanuit betrokkenheid. Dat ze alleen dan de leerstof opnemen als ze lekker in hun vel zitten, gezien worden en passende stappen vooruit mogen zetten.
  Het lijkt mij vooral van belang dat de minister de groepen verkleint (had afgelopen jaar tijdens een zwangerschapsvervanging een groep van 33 kleuters… wat een treurigheid!)en dat ze op de scholen gaat kijken om zien hoe het onderwijs daar gegeven wordt. Een school met personeel dat er de kantjes vanaf loopt mag ze van mij op de vingers tikken. Ze mag van mij ook het “last in first out”-systeem veranderen zodat ook ervaren leerkrachten moeten blijven laten zien dat ze hart hebben voor hun vak.
  Maar laat haar niet rigoureus tekeer gaan. Daarmee geeft Den Haag weer eens een signaal dat ze geen vertrouwen hebben in de expertise van het onderwijzend personeel en dat is pas desastreus.

 82. Diane Geens zegt:

  Hallo,

  Ik ben een kleuteronderwijzer in België. Ook wij kampen met de druk om steeds te moeten presteren. Nu nog niet zo vanuit het ministerie van onderwijs. Ik werk in een freinetschool en heb vroeger ook in andere scholen gewerkt. Ik weet nu wel zeker dat een kind, dat goed in zijn vel zit, zich begrepen voelt en een gelukkige basisschooltijd doorgemaakt heeft, zijn weg zekers zal vinden in het secundaire en hoger onderwijs. Alles hangt toch af van positieve stimulatie om de kinderen te laten presteren. In dit kan volgens mij allemaal bereikt worden door onderwijs te geven op maat. Differentiatie is hierin de beste manier, dus niet als leider in de klas maar als coacher, iemand die luistert en begrijpt, toelicht en begeleidt. Toetsing is niet slecht, maar niet als doel op zich. Ik denk dat je zeer goed taal- en rekenonderwijs kan geven zonder het te moeten in drammen. Heeft jullie minister ook al de rapporten opgevraagd in de andere landen waar ze alles in drammen, hoeveel kinderen afhaken. Brilliante kinderen, die zelfmoord plegen. Kinderen die het beu zijn om ook nog maar iets te leren, vooraleer ze in het secundair zitten, … Misschien moet ze dit ook eens onderzoeken en dan de balans maken. Kiest ze voor een uitgedunde bevolking van schitterende wiskundige en talige kinderen, of een gelukkige Nederlandse toekomstige bevolking.

 83. Mirjam zegt:

  We staan als Nederland hoog in de top. Dus we kunnen ook trots zijn.
  Alles staat of valt bij de leerkracht.

 84. Marjoleine zegt:

  onder….WIJZER,
  leer………….KRACHT!

  Ook ik ben één van enthousiaste, gedreven, de “vernieuwers”. Niet om alles wat jarenlang dienst deed overboord te gooien, maar om kinderen van nu de weg te ‘wijzen’ bij hun ontwikkeling, de kracht te zijn die hen motiveert, aanmoedigt, enthousiasmeert en vooral het vertrouwen geeft dat ze in dit leven kansen hebben en in staat zijn ze te benutten.

  Wanneer je voor ieder kind de juiste wegwijzer en kracht wilt zijn, moet je ook beseffen dat er meer wegen zijn die naar Rome leiden en per kind de juiste weten te vinden. Hiermee zeg ik niet , dat er voor ieder kind een eigen programma moet worden geschreven, want dat is ondoenlijk en onnodig. Wel kun je met voldoende kennis van bijvoorbeeld de theorie van Meervoudige Intelligentie (Howard Gardner) of Human Dynamics de sterke kanten van een kind benutten voor een zo optimaal resultaat. Iedereen kan beamen dat wanneer mensen je aanspreken op je sterke kanten, je je goed voelt en bekwaam. Je hebt dan ook meer lef om nieuwe dingen uit te proberen en…..je hebt plezier!

  Een voorbeeld: Een kind dat geweldig goed is in sport en de tafels niet onder de knie krijgt, kan met behulp van een hinkel/springspel gaan begrijpen wat een “tafel” behelst en er in eerste instantie op die manier mee oefenen. Zo is leren leuk en wanneer de eerste angst voor het nieuwe eraf is en het kind niet meer hoeft te springen om een tafelsom uit te rekenen, kun je altijd nog gaan stampen. Gewoon stampen, zingend stampen, springend stampen, wedstrijdje stampen, …..
  Plezier en effectiviteit sluiten elkaar niet uit, integendeel!!

  Nederland kent gelukkig heel veel goede, betrokken leerkrachten en onderwijs assistenten die als een steeds ge-update TomTom hun leerlingen op een prettige en effectieve manier de weg wijzen. Die keihard werken om alle gestelde kern/leerdoelen op verantwoorde wijze aan bod te laten komen.

  Helaas moeten ze dit, bij de toenemende druk van de overheid en algemene opinie, doen met steeds minder menskracht (het niet inzetten van onderwijassistenten, het wegbezuinigen van conciërges en administratief medewerkers) en het derhalve combineren met kopieerwerk, schoonmaakwerkzaamheden, telefoon beantwoorden, materiaalbeheer, nieuwsbrieven tikken, websites bijhouden, schoolplein sneeuwvrij houden…..

  Kortom: Goed onderwijs staat of valt bij betrokken mensen die zich met een open blik en op verantwoorde wijze zich inzetten voor het beste resultaat voor ieder kind. Een VAK dus, waar leken wel een mening over mogen hebben, maar niet moeten denken dat zij de beste stuurlui zijn. Tenslotte vertellen we onze dokter of loodgieter ook niet op welke manier hij/ zij zijn werk moet doen.

  Meesterschap is vakmanschap! (m/v)

 85. Vivian zegt:

  Laten we eerlijk zijn, een nieuw kabinet betekent gewoon een nieuwe minister en dat betekent al decenia lang dat die bewuste minister een stempel wil achterlaten, dat die bewuste minister of staatssecretaris de geschiedenisboeken in wil gaan al DE hervormer van het Nederlandse onderwijs. Dat dit ten koste gaat van goed onderwijs weten we ook al decenia lang. Dat Den Haag vergeet waarom wij voor het vak onderwijs hebben gekozen, dat wij kinderen iets willen leren……….Maar wat vindt Den Haag belangrijker, papieren, toetsen, registraties, smart- opgezette handelingsplannen. Ik moet mijn kostbare tijd die ik veel liever steek in goede voorbereidingen van lessen en in voorbereidingen voor extra hulp aan diegene die wat minder snel meekomen dan in het registreren van verslagleggingen die als het je tegenzit maar eenmalig gelezen worden. Ik zie her en der opmerkingen over die goede oude tijd, Klos en PA, dat OGO niet werkt etc etc. Jammer, ik ben van mening dat als wij de tijd krijgen om ons weer echt te richten op ons vak, dat het dan niet uitmaakt of je een klosser bent, of dat het niet uitmaakt welke vorm van onderwijs je geeft, OGO, Jena, Dalton of wat dan ook, ik ben van mening dat als je er echt achter staat en er goed mee omgaat, jouw inhoudelijke kant ook goed onderbouwd is. Maar helaas moeten wij te veel tijd steken in verantwoordingen afleggen via toetsen testen etc. Het waarde-oordeel van een leerkracht zou toch veel belangrijker moeten zijn ? Die heeft het kind elke dag in de klas, die CITO-toets heeft dat kind maar heel even voor zich (het momentopnameverhaal). Laat ons gewoon ons werk doen, zonder die overdreven rompslomp er omheen. Registreren is oke, maar wel met mate en niet overdreven.

 86. Grace zegt:

  Mijn droom: meer openheid voor veranderingen vanuit de werkvloer zodat we het onderwijs weer op een hoger platform kunnen krijgen. Verplaatsing van activiteiten, zoals ‘omgaan met geld’ naar een buitenschoolse activiteit. Keuze mogelijkdheden in extra vakken, zoals sport, muziek en handvaardigheid gerelateerd aan de interesse en talenten van de leerlingen.

  Wij zijn nu stugge bomen die niet goed voor onze wortels (onze basisvaardigheden) zorgen. Een storm vanuit overheid of vanuit maatschappelijke hoek en we liggen om. Door open te staan voor veranderingen, sta we open voor een contante leerproces. Dus niet stug vasthouden aan iets wat niet goed werkt!! Durf de schuld op jezelf te nemen en groei. Maak je wortels sterk in alle richtingen zodat je stabiel bent voor een volgende storm.
  We hebben het bizare idee dat we allesweters zijn. Ik heb geen kennis over gezonde voeding en overgewicht, ben zelfs iets te stevig. Dus laat de dietiste of sporttrainer iets vertellen over gezondheid en gewicht. Ik regel wel de ouders en kinderen om deel te nemen aan deze buitenschoolse activiteit. Misschien doe ik dan wel mee!!
  Ik heb soms medelijden met de voetballers in mijn groep. Na de kunstacademie ben ik meer een knutseltante dan een sportvrouw. Ik probeer mijn handvaardigheid interessant te maken voor allemaal maar eigenlijk wil ik liever de voetballers een bal geven met de opdracht: ga maar lekker het veld op met meneer Kees.

 87. Manja zegt:

  Kika, ik ben het helemaal met je eens. Heb je zelf enig idee hoe het komt?

 88. ankie van oosten zegt:

  ik stoorde mij gisterochtend ook heel erg aan de minister. Ze heeft de populaire oneliner bedacht: de school moet geen postbus 51 spotje worden. Maar zijn er niet juist in de toekomst weer meer postbus 51 spotjes nodig als wij onze kinderen niet meer leren de maatschappij werkt en wat de omgangsvormen zijn?? Om dit aan de ouders over te laten vind ik wel een beetje erg makkelijk gezegd.

 89. heske zegt:

  Het deed mij denken aan de video van Pink Floyd, The Wall. Willen we dat echt terug?

  http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw&feature=related

 90. diny zegt:

  Begin bij de basis! het is al verschillende keren genoemd. “Mijn spelen is leren”! En wat als ik graag wìl leren? Als ik 4 ben en in plaats van 15 letters àlle letters al ken en zo ontzettend graag wil leren lezen? (voor rekenen geldt hetzelfde) Dàn wordt er gezegd dat je er sociaal en emotioneel nog niet aan toe bent en moet je minstens een jaar wachten tot je eindelijk mag beginnen. Weg belangstelling! Denk nog eens aan de gevoelige periodes van Maria Montessori.
  Aan de andere kant dat geduw en getrek aan een kind waarbij het kwartje nog niet gevallen is en die er met de neus keihard bovenop geduwd wordt dat hij het nog niet kan! Waar is ineens het adaptief onderwijs gebleven? Omgaan met de verschillen? In een kleutergroep van boven de 30 leerlingen wordt dit wel moeilijk.
  Onderzoek heeft uitgewezen dat het leerlingenaantal niet van invloed is op de leerprestaties van een kind. Welk onderzoek? dat van de farmaceutische industrie? Zet die klassen maar lekker vol, dat zorgt voor veel overprikkelde kinderen, stempeltje ADHD er op en Ritalin er in. Kassa!!

  Volgens mij is de tijd rijp voor actie!

 91. Jet zegt:

  En wat gaan we nu hieraan doen???
  Ik wordt er ziek van, al die ideen van die diknekken die denken dat ze het beter weten.
  Revolutie.

 92. Wilhelmien zegt:

  Mooi verhaal van die boom, stamt ook nog uit de tijd dat er geen pc waren, wat een genot!
  Ik heb 9 jaar voor de klas gestaan, ben 5 jaar thuis geweest, daarna 10 jaar in de zorg en nu voor het
  10e jaar werkzaam op een SBO; 3 dagen per week.

  9 jaar op een 8 klassige basisschool in het centrum van een stad. Eén keer per week vergaderen, 3 keer per jaar een rapport en de laatste jaren in groep 8 de Cito-toets. De “dossiers” van alle leerlingen (ook de oudleerlingen!)pasten in een halfhoge kantoorkast met één deur. We vulden onze tijd met lessen voorbereiden en les geven.
  In de zorg is in die 10 jaar tijd het kantoor 2 keer zo groot geworden met evenveel kasten en ordners erbij. Van één overleg per 2 weken ging het naar 5 verschillende overlegvormen waarbij je op een gemiddelde komt van zo ongeveer 3 per 2 weken. Lang leve de computer en de printer want van alles moet natuurlijk een verslag gemaakt worden. De avonddienst (tijdstip waarop alle bewoners thuis waren overdag waren ze naar de dagopvang) werd teruggebracht van 2 naar 1 medewerker….
  Nu maak ik op school: rapporten,voortgangsrapportages, verslagen van huisbezoek en oudergesprekken, groepsplannen, individuele handelingsplannen, OPP’s, overzichten van scores, notulen van de verschillende overlegvormen en losse aantekeningen…
  Mijn klassenmap ziet er keurig uit,(pluspuntje bij de inspectie) het is een DIKKE ordner en dan zit mijn dagplanning er nog niet eens in, die zit in een andere map. Ik moet ook nog van alles invullen: het leerlingvolgsysteem voor de sociale emotionele ontwikkeling, declaratielijsten, verlofbrieven, aanvragen voor een setje potloden of een stapeltje schriften(!!!)aanvragen voor extra begeleiding, aanvraag voor een voortgangsbespreking.
  Is een makkie met die PC en printer!
  Maar daarnaast moet al die geprinte info ook weer gelezen worden. Ik krijg om te lezen: “hand-outs”, memo’s, notulen van bijeenkomsten waar ik zelf niet bij was, minstens 10 mailtjes per dag, dat gaat ook door op de dagen dat je niet werkt; dat zijn er dus 30 op maandag! En ik heb meer dan een meter handleidingen en andere mappen op mijn kast staan. Dossiers van de kinderen (12) staan dan nog ergens anders, ook een halve meter. O ja en weet je wat ik ook nog probeer?
  Mijn lessen goed voor te bereiden, best belangrijk!

  Ik denk dat je de hele dag met lezen, taal en rekenen bezig kunt zijn zonder dat de kinderen het ook maar in de gaten hebben bij wijze van spreken.
  Als je goed nagedacht hebt en tijd (en materialen)hebt om je lessen/het programma uit te werken…
  Helaas is dit laatste vaak sluitstuk van de dag mede dankzij de PC en de printer.

 93. Richard van der Linden zegt:

  Het is duidelijk dat er nu een discussieforum is gevonden om deze minister aan te vallen. Ik vraag mij alleen af of het nuttige van Digischool.nl moet verenigd worden met het discussiëren over het huidige beleid van onze minister. Ik denk dat daar discussiefora zoals Linkedin meer geschikt voor zijn. Laat de website Digischool zich richten op datgene waar ze destijds voor zijn opgericht.

 94. mirjam en renie zegt:

  Al tijden leeft bij ons het verlangen eens een pittige brief naar ministerie of inspectie te schrijven. Wij zijn 2 kleuterleidsters die de klos hebben gedaan. Daarin hebben we geleerd om de kinderen te observeren en leerstof aan te bieden als kinderen daaraantoe zijn. Kinderen leren door handelend bezig te zijn. Doordat er steeds meer geeist wordt van kinderen waar ze nog niet aan toe zijn, zie je gedragsproblemen ontstaan. Als je de nieuwe toetsen van cito voor de groep 1 en 2 bekijkt dan vragen wij ons af, waar zijn we mee bezig. Wij moeten de kinderen de klok leren hele uren, cijfers 1 t/m 20 en ga zo maar door !!!!!! Je kan geen goed huis bouwen zonder fundament, want na enige tijd zal dat dan inzakken. Wat doet onze verpleegkundige met de ingezakte leerlingen.

 95. Marian Verstappen zegt:

  Als er getoetst moet worden, beginnen we maar met een verplichte taal- en rekentoets voor de minister, nee voor het hele kabinet en parlement. Wie onvoldoende scoort, en dat is met toetsen al heel snel, is verplicht een inburgeringscursus te volgen. Natuurlijk zelf betalen. Bovendien moet iedere bewindspersoon die langer dan 4 jaar gestudeerd heeft, de studiefinanciering terugbetalen, vermenigvuldigd met het aantal jaren dat er langer is gestudeerd.
  Ik verwacht dat dit veel geld oplevert.

 96. Paul Kuijpers zegt:

  Helemaal mee eens, laten we kinderen begeleiden naar een sociale, meelevende toekomst. Daar is geen plaats voor een top 5! De kracht van onderwijs is niet het resultaat, maar de weg daar naartoe, samen, hand in hand.

 97. Nicole de Mey zegt:

  Ik werk op een sbo school in Purmerend. Wij werken voor een heel groot deel vanuit de meervoudige intelligentie. Daarbij doen we apel op dat wat de kinderen kunnen en sporen we ze aan van elkaar te leren. Ik moet er niet aan denken terug in de tijd te gaan. De meeste van onze kinderen leren beter wanneer ze een verband zien met de echte wereld. Dan heeft het nut voor ze. Dat netwerk in hun hoofd moet zich gaan uitbreiden en dat gaat volgens mij echt niet met rijtjes stampen en nog meer stampen. Maar wel door doen en zelf ervaren. Dus laat die boom gewoon staan. Lijkt me ook nog eens beter voor het milieu. Hierbij nodig ik Mevr. Van Bijsterveld graag uit een maandje mee te draaien.

 98. Ria Laan zegt:

  “Zuster” Marja? Daarvan was ik niet op de hoogte. Ze kan natuurlijk evengoed goeie ideeen hebben. Maar geen lesgeefervaring is meestal de achterdeur uit. Doorgaans slaan deze beleidsmakers de plank behoorlijk mis en weten ze niet veel van hoe het in de praktijk gaat. Volgens mij is het trouwens én én. Zowel de basisvaardigheden als de andere vaardigheden moeten in het basisonderwijs aan bod komen. Kinderen zo goed mogelijk toerusten voor wat betreft taal/lezen, rekenen is belangrijk. Maar zéker zo belangrijk is ook dat kinderen creatief mogen denken!! Onze maatschappij heeft behoefte aan creatieve denkers!!
  Gelukkig zijn kinderen geen leerfabrieken en zeker geen lege hulzen als ze op school komen. Kinderen zijn onderzoekers!! Al jaren probeert een groep onderwijskrachten en anderen dat aan het verstand van onze toetsinstituten en ministers te brengen. Zij luisteren echter té eenzijdig. Ze zijn dol op SMART, willen graag SMART, dan immers hoeven ze de discussie met het werkveld niet aan te gaan.
  Ik werk al ruim 20 jaar met jonge kinderen. Er wordt steeds maar meer en meer van deze kinderen verwacht op het gebied van rekenen en taal/lezen. Kunnen knippen is ondergeschikt geworden aan het aanbod van 15 letters (CPS), leren omgaan met conflicten, leren door te spelen, een beroep doen op de van nature aanwezige nieuwsgierigheid, jammer daar is geen tijd meer voor. Ook dat zijn basisvoorwaarden om stand te houden in een ingewikkelde maatschappij.
  Zuster Bijsterveldt heeft uitleg nodig, en moet bijleren om het onderwijs écht te begrijpen!!

 99. eline verhulst zegt:

  Ik werk op een SO school in de middenbouw. Veel kinderen die bij ons op school terecht komen hebben gigantische achterstanden, soms tot 3 of 4 jaar (!) op bepaalde vakgebieden. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze de geboden structuur van het ‘normale’ onderwijs niet aankunnen. Veel van hen met een heel laag zelfbeeld, faalangstig en opstandig. Wanneer zij bij ons op school komen gebeurt er vaak iets bijzonders: ze gaan ervan genieten om wél die 20 sommen goed te kunnen maken, wél die 15 woorden foutloos te schrijven. Ze genieten van de creatieve vakken, kunnen daar hun ei kwijt, maar voor het opdoen van positieve ervaringen denk ik dat juist rekenen, taal en spelling niet onderschat moeten worden. Door kinderen inzicht te geven in wat ze alweer bijgeleerd hebben is voor hen heel toetsbaar wat zij zelf gedaan hebben en nu beheersen! Zeker voor onze schoolpopulatie is de overzichtelijkheid van deze vakken vaak een verademing. Daarom: natuurlijk zijn expressieve vakken heel belangrijk, maar het leren van basisvaardigheden is voor kinderen als je het goed doet helemaal niet saai of vervelend! Vind alleen de manier waarop de minister dit naar buiten brengt weer erg negatief… Daar ga je dan weer met je inzet.

 100. Eddy Erkelens zegt:

  Eindelijk weer gaat de basisschool terug naar de basis.

  Ik wil me eik voelen waarin de apen (kinderen, want zo lief tjilpen ze echt niet allemaal) vanaf de grond kunnen opgroeien.
  Tenslotte bereiden we ze voor op de maatschappij (werken!) en niet voor de Katse Viool.

  Fijn dat de kinderen weer een rekenen, taal en spelling moeten gaan doen ipv tijd verdoen met andere dingen die toch niet gevraagd worden in de maatschappij.
  Gaan ze eindelijk weer eens wat zinnigs leren!

  Bijsterveldt for president!

 101. alie zegt:

  Mirjam en Renie,
  Ik ben het volkomen met jullie eens. De makke van de meeste leerkrachten is dat ze klagen,klagen en nog eens klagen, maar als het er op aankomt doen ze weer precies dat wat de directie/bestuur/inspectie/minister verlangt. Wanneer staan al die oud klossers nu eens eindelijk op en komen tegen deze onzinnigheid in het verweer? Ik ben op mijn school een roepende in de woestijn. Als ik mijn IB-er vertel dat een rijmtoets op 4 jarige leeftijd misschien voor een enkel kind wel zou kunnen, maar dat kinderen op die leeftijd nog helemaal niet moeten KUNNEN rijmen kijkt ze me aan alsof ik van een andere planeet kom, want ” aan deze toets is wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan” en de wetenschappers zullen het allemaal wel beter weten dan een knullig kleuterjuffie toch? Je bent verplicht om de toets af te nemen. Scoren de kinderen onder de maat dan komt dit in de datamuur in het rode gedeelte en dit heeft weer gevolgen voor jou in het beoordelingsgesprek (waar alleen maar naar de toetsresultaten wordt gekeken). Ondertussen zitten er kinderen van 4 jaar in groep 2 en van 5 in groep 3. Laat je een kind dat in maart 4 wordt het volgende schooljaar nogmaals groep 1 doen dan geldt dit als “zittenblijven”. Belachelijk gewoon. En ondertussen vinden we het opzienbarend dat er steeds meer kinderen komen met leer/gedrags problemen.
  Dus Klossers en sympatisanten: wanneer maken we nu eens eindelijk een gezamenlijke vuist?

 102. Esther zegt:

  Wil iemand het aantal reacties weten waarin minstens 1 spelfout staat ? Het zijn 100 reacties dus het percentage is makkelijk vast te stellen voor degenen die ook nog moeite hebben met rekenen.

 103. Mario zegt:

  Om het in de onvolprezen woorden van Theo Thijssen (ja de auteur van de gelukkige klas, maar ook Kees de jongen) te zeggen: School is taal en een beetje rekenen.
  EN:
  De waarheid ligt weer in het midden (auteur onbekend).

 104. Mario zegt:

  BTW Esther. Mag daar een verschil in worden gemaakt tussen spelfouten en typfouten? Volgens de spellingscontrole zijn er op dit moment 13 woorden fout getypt…(nu 16) :)

 105. J de Vries zegt:

  Prima stuk tegen een minister die volledig kritiekloos en zonder enige vorm van professionele reflectie de waan van het bedrijfsmatig runnen van schoolorganisaties volgt. Kinderen worden hir gezien als potentiele productieeenheden met een prijskaartje.Dat prijskaarjtem oet zo laagm ogelijk blijven (weinig doubleren) om strakt een hogere iwnstmarge te kunen garanderen.
  Kenniseconomie geboud op drijfzand als jeh t mij vraagt. Maarten van Rossum analyseerde afgelopen week al helder dat de afgelopen 30 jaar ons onderwijs stelselmatig is onderbedeeld gebleven en alleen al om die reden is top 5 denken een illusie die ten koste gaat van een bredere ontwikkeling van het kind.
  Nogmaals prima stuk zo. Ben het er helemaal mee eens.
  En inderdaad, … het hele bos in opstand!

 106. J de Vries zegt:

  Excuus voor de vorige reactie erg veel tikfouten dus alsnog een versie in abn.

  Prima stuk tegen een minister die volledig kritiekloos en zonder enige vorm van professionele reflectie de waan van het bedrijfsmatig runnen van schoolorganisaties volgt. Kinderen worden hier gezien als potentiele productie-eenheden met een prijskaartje.Dat prijskaarjte moet zo laag mogelijk blijven (weinig doubleren) om straks een hogere winstmarge te kunnen garanderen.
  Kenniseconomie gebouwd op drijfzand als je het mij vraagt. Maarten van Rossum analyseerde afgelopen week al helder dat de afgelopen 30 jaar ons onderwijs stelselmatig is onderbedeeld gebleven en alleen al om die reden is top 5 denken een illusie die ten koste gaat van een bredere ontwikkeling van het kind.
  Nogmaals prima stuk zo. Ben het er helemaal mee eens.
  En inderdaad, … het hele bos in opstand!

 107. Naam! zegt:

  Nu moet ik zeggen dat ik niet precies weet wat Bijsterveld wil, maar als ik het goed begrijp ben ik niet op voorhand tegen. Waarschuwing vooraf: het nu volgende geldt niet voor alle scholen.

  Als je gaat kijken wat je kinderen allemaal kunt leren vind ik wel dat er best wat selectiever gekeken mag – sterker nog, moet – worden naar welke lesstof aangeboden wordt. Dat gebeurt al wel, maar lang niet overal en vaak niet genoeg.

  Als je het vakaanbod van vroeger vergelijkt met nu is het niet gek dat er minder tijd besteed kan worden aan taal en rekenen. Nieuwe vakken als burgerschapsvorming, drama, techniek, filosofie; ik zeg niet dat ze onbelangrijk zijn, maar er moet tijd voor vrijgemaakt worden. En die tijd moet ergens vandaan komen. Zeker bij scholen die methodes gebruiken waarbij veel klassikaal gewerkt wordt is mijn ervaring dat er hier en daar wat tijd weggesnoept wordt.

  Naast de ‘basisvakken’ (rekenen, taal, de zaakvakken, gym en muziek) kan er veel selectiever omgegaan kan worden met de tijd. Bijvoorbeeld één vast, wekelijks vak waar de school in gespecialiseerd is, en daarnaast wekelijks tijd inroosteren voor meerdere vakken die je af en toe behandelt. Je hebt dan bijvoorbeeld standaard verkeer, en krijgt daarnaast dan bijvoorbeeld twee weken filosofie, dan twee weken drama, dan drie weken burgerschapsvorming.

  Het blijft een lastig punt. En dat dit dé oplossing is zal ik niet zeggen. Toch zou m.i. iets meer focus niet slecht zijn.

  (Oh ja, en methode die de zaakvakken combineert en daardoor iéts afslankt vind ik persoonlijk ook geen overbodige luxe)

 108. José zegt:

  Alie heeft gelijk, KLOSSERS, maak een vuist naar het huidige onderwijs aan jonge kinderen! Zij mogen geen kind meer zijn, rijmen en letters leren kan ook later.Er zijn op die leeftijd veel belangijkere dingen die ze moeten leren.
  Het ene kind leert lopen als hij 1 jaar is, de ander pas op 2 jarige leeftijd. En als ze later 10 jaar zijn lopen ze allebei even hard!!!! Op een zeker moment is een kind gewoon zover om het taal-rekenonderwijs te ontvangen,dan gaat het vanzelf!! En dat ziet alleen een goeie kleuterjuf,die een opleiding heeft gehad, meestalop de KLOS.Helaas bestaat deze opleiding niet meer.
  De huidige PABO levert geen leerkrachten af die echt gericht zijn op het jonge kind.
  Letters leren en getallen oefenen voor de verplichte toetsen als je er niet aan toe bent, is zonde van de tijd.
  Daar maak ik me zorgen over.
  Zou Marja hier iets aan kunnen doen??????

 109. Jens la Roi zegt:

  De plannen van Mevr. M. Bijsterveld zetten iedereen weer op de achterste benen. Eigenlijk zouden al deze reagerenden mensen meoetn denken: Kijk weer zo’n hemelbestormer voor de camera, die een departement moet vertegenwoordigen waar zij/hij geen verstand van heeft. Dit is dus de hedendaagse politiek, waar verwachtingsgewijs de media dapper aan mee doet. De politiek weet in prinipe niet waar ze over praat, waar ze iets zinnigs over moeten zeggen. Ik ben blij dat ik niet met zulke mensen dagelijks moet samenwerken. Laten we onze energie maar steken in de kinderen waar het om gaat nu het nog kan en niet in die hemelbestormers en de zwakke schapen die erachter aan hobbelen.

 110. Marleen zegt:

  Jammer om (weer) iemand aan het roer te zien die niet geleerd heeft om te kijken waar de oorzaak van problemen ligt maar wil ‘scoren’ met symptoombestrijding. Over een paar jaar zit er weeer iemand anders die moet gaan herstellen wat er nu mis gaat. We proberen al jaren om kinderen aan te passen aan de norm die ook maar door mensen gesteld is. Wanneer gaan we de norm aanpassen?.

 111. Fred zegt:

  Beste mensen kennen jullie deze meneer?
  Zeer inspirerend.

  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

 112. Marieke zegt:

  Maud heeft gelijk: hoezo zouden ‘de lat hoog’ en ‘leuk’ elkaar utsluiten? Mijn ouders hebben op de basisschool perfect leren lezen, spellen, rekenen en hebben er een brede algemene ontwikkeling opgedaan. Ze kijken met plezier terug op hun schooltijd.

  Persoonlijk heb ik (werkzaam in het voortgezet onderwijs) de indruk dat leerlingen het juist leuker vinden als de lat wat hoger wordt gelegd.

  Ik zie geen enkele reden waarom kinderen anno 2010 geen plezierige schooltijd zouden kunnen hebben, zich breed ontwikkelen EN een goede basis krijgen qua lezen, schrijven, rekenen en algemene ontwikkeling. De enige reden zou kunnen zijn dat de gemiddelde leraar tegenwoordig veel lager is opgeleid dan vroeger. Maar aan de leerlingen ligt het echt niet.

 113. Nydia zegt:

  Ik heb met verbazing een groot deel van de reacties gelezen. Ik ben fysiotherapeut en moeder van 2 dyslectische kinderen (erfelijk belast!!). Mijn vriendin (leerkracht basisonderwijs) gaf mij de tip om dit te lezen. Al meerdere jaren hebben we een standaard discussie over de ‘onzin’ die er op school wordt aangeboden.

  Voorbeeld: mijn zoon heeft gezamelkijk met mij een gezonde traktatie gemaakt (schoolregel, alleen niemand houdt zich hieraan). Deze traktatie werd niet goed ontvangen in de klas (een kind vond het zelfs smerig). Nog geen 2 dagen later was er ontbijt op school (nationaal ontbijt). En wat werd er vooral gegeten, pindakaas en chocopasta. Toen mijn zoontje dit vertelde aan zijn turntrainer (waar hij 12 uur traint) ontplofde die zowat. Alle energie die ze via het sporten in educatie van gezonde voeding hadden ingepopt (via een dietiste) werd in een week school te niet gedaan!!

  Dit is een typisch moment dat ik weer aan de telefoon hang met mijn vriendin met de opmerking ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Als ik mijn kinderen naar school stuur dan hoop ik dat ze leren lezen en rekenen. Ik hoop zelfs dat ze hun extra willen helpen op het stukje lezen om beter te leren gaan met hun handicap. In welke vorm taal, spelling en rekenen wordt aangeboden maakt mij dan niet uit, heb er ook geen verstand van. Onderwijs mag best leuk zijn en soms moet je gewoon stil zitten en luisteren.

  Al die maatschappelijke verantwoorde bijzaken, gezonde voeding, omgaan met geld zijn in onze maatschappij belangrijke onderwerpen maar dan wel graag na school. En ja dan mis je een deel van de kinderen en vaak degene die het meeste behoefte hebben aan zulke onderwerpen. Maar denken we nu echt dat we zonder betrokkenheid van de ouders een verandering kunnen bewerkstelligen. Dat hebben we al meerdere malen in de kliniek geprobeert met de begeleiding van obsitas kinderen.

  Dus doe waar je voor wordt opgeleid en ONDERWIJS. Daar maak je ons ouders het meest gelukkig mee, want wij kunnen het niet!!!

  Wat ik eigenlijk wil zeggen doe wat je het beste kan, onderwijzen. En als je betrokkenheid voelt bij maatschappelijke knelpunten doe daar dan iets mee buiten schooltijd. Zorg dan dat er mensen om je heen verzamelt met kennis om een betere verandering in gedrag te bewerkstelligen.

  Mijn verzoek aan de leerkrachten van Nederland: ONDERWIJS. Daar worden wij ouders het meeste gelukkig van, want wij kunnen het niet!!!!

 114. Yvon zegt:

  Als we nu eens insteken op “leren is leuk”, dan ben ik het met Marja én Frank eens.
  Als we weer tijd hebben om met passie onze lessen voor te bereiden, meervoudige intelligentie toe te passen en onze kinderen te volgen, aan te sluiten op wat ze nodig hebben, leren ze vanzelf méér.

  Maar dan moeten we wel stoppen met het toetsen vanaf de geboorte.
  Mag een kind zich ook nog ontwikkelen?

 115. Nydia zegt:

  Ik ben fysiotherapeut en moeder van 2 dyslectische kinderen. Mijn vriendin (leerkracht SBO) verwees mij naar deze site.

  Ik heb met verbazing een groot deel van de reacties gelezen. Een discussie die ik vaak heb met mijn vriendin gaat eigenlijk over ‘schoenmaker blijf je leest’. Dat is eigenlijk precies wat ik nu eigenlijk lees.

  Als leerkracht ben je opgeleid om te onderwijzen. Net zo goed dat ik ben opgeleid om therapie te geven aan mensen met motorisch gerelateerde problematiek. Er zouden hele gekke dingen gebeuren als ik in de kliniek op de stoel van de psycholoog ging zitten of als ik medicijnen ga voorschrijven. Dat klinkt heel logisch maar wat maakt de leerkrachten nu zo boos als hun wordt gevraagt om hun werk te doen?

  Ben je als leerkracht ook maatschappelijkwerker die je leert om te gaan met geld? Ben je als leerkracht ook dietiste die kinderen kan leren afvallen? En waarom moet alle kinderen dezelfde aandacht krijgen over deze onderwerpen als ze niet in de risicogroep vallen.

  Er zijn genoeg kinderen die heel veel (!!) behoefte hebben aan de schoolsevakken, neem mijn kinderen bijvoorbeeld. Liever geen Nationaal ontbijt maar gewoon meer aandacht voor technisch en begrijpend lezen. Ik probeer als moeder mijn kind gezond te laten eten (mijn verantwoording), maar ik kan mijn kind niet leren lezen!!!!

  Dus een dringend verzoek aan alle leerkrachten die dit lezen: leer mijn kind de basisvaardigheden van taal en rekenen, waar hij de rest van zijn leven plezier van zal hebben. BEDANKT

 116. Gradus zegt:

  Hallo allemaal,

  laten we al die mensen in de top nou eens gebruiken op de werkvloer. Al die mannen en mevrouwen in Den Haag en al die top managers etc. Moet je kijken! Hebben gelijk die beloofde onderwijs assistenten in de klas en/of kunnen de klassen kleiner.

  Verder moeten ze eens stoppen met die miljoenen te stoppen in onnodig onderzoek. Kijk naar onze buurlanden. Ik lees nu ook elke keer over die opvoeding enzo. Het is toch simpel? Wie zet die kinderen op de wereld? School of de ouders? Waar ligt de verantwoordelijkheid als het gaat om overgewicht, pestgedrag, normen en waarden? Dat begint thuis, daar ligt de basis en daar kunnen wij als school op verder bouwen, maar nee, dat hoort ook bij school. Sorry hoor!

  Hoe vaak heb ik gesprekken met ouders die zijn gescheiden, waarvan het kind de dupe is. Deze weet niet meer wat te doen. Speelt zijn/haar ouders tegen elkaar uit, logisch toch? Wanneer je zo je ding kunt doen. En vind je het gek dat ze de weg zoek zijn. Wie krijgt de job om het op te lossen? Wij, de leerkrachten.

  Zelf ben ik iemand die houdt van duidelijkheid en verantwoordelijkheid, wat gepaard gaat met vrijheid in de klas. Je leert/ begeleidt de kinderen te leren door naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan.

  Het gaat hier niet om de minister van Onderwijs, maar om de opvoeding. Hoe kun je leren als kind als het thuis een puinzooi is? 1 op de 3 huwelijken/ relaties strandt en het worden er alleen maar meer. Kinderen raken hun ondergrond kwijt, ondanks dat de gescheiden ouders anders beweren. En al die programma`s op tv, waarin dingen gebeuren die niet passen in de maatschappij qua normen en waarden. Die worden gewoon op tijden getoond dat kinderen meekijken, abnormaal. Erger nog, ouders laten het toe, want ze kunnen even niet meer en laten het kind gewoon zijn gang gaan. Voorbeeld; in de afgelopen drie jaar speelden 80% van de jongens in groep 7/8 spellen thuis met een leeftijdsgrens van 16 jaar of ouder, schietspellen etc. waar je mag doden en het is ook nog cool. Reacties ouders? lees boven, ben te moe, ff geen zin of valt wel mee.

  Natuurlijk weet ik ook wel dat niet elke scheiding onnodig is of dat er gewoon problemen zijn etc. Toch is de tendens, wat maakt het allemaal uit? Het valt wel mee. Terwijl de leerkrachten zien dat het gemiddelde kind thuis steeds later op bed komt, tv programma`s kijkt die niet geschikt zijn voor hem/ of haar en in aanraking komt met traumatische ervaringen , zoals scheidingen, huiselijk geweld, dronkenschap, verslavingen van ouders etc.

  Begin bij de basis die het gezin heet en stuur die topmensen naar de werkvloer.

  mvgr,

  Gradus

 117. Nydia zegt:

  Gracus ik ben het helemaal met je eens dat er in Nederland veel situaties voordoen waardoor kinderen niet in staat zijn om te leren. Maar is de leerkracht in staat om naast het lesgeven ook nog maatschappelijkwerker, kinderpsycholoog, ergotherapeut, kinderfysiotherapeut en speltherapeut te zijn? Voor deze kinderen zou er instanties (mensen) beschikbaar moeten zijn die van mijn part op school (vertrouwde omgeving) deze kinderen begeleiden.
  Ik werk al 15 jaar in een revalidatie centrum en ik zeg nog heel regelmatig vraag maar aan de psycholoog/revalidatie arts/ergotherapeut/logopedist/maatschappelijkwerker. Is dit een schande: NEE. Ik ben goed in wat ik doe en als er problemen zijn die mijn behandeling belemmeren zoek ik samen met de revalidant iemand die ons kan helpen. Iemand die de voorwaardes kan scheppen dat ik weer kan doen waar ik goed in ben. Dit is voor leerkrachten niet anders. Daar moet de overheid aan gaan werken, onderwijs als onderdeel van zorg en welzijn van het kind!!

 118. Tanja zegt:

  Alie, Jose,ik ben danwel geen klosser, wel kleuterjuf en daar ben ik trots op. Het is jammer dat anderen in deze maatschappij niet meer trots kunnen zijn op onze kleuters die al heel veel kunnen en op zo’n mooie manier leren van de wereld om hen heen. De een leert snel de ander iets langzamer, maar kinderen om hun leeftijd (en om geld) doorsturen naar de volgende groep levert inderdaad alleen maar problemen op. Laat kleuters toch gewoon kleuters zijn! Daarmee stimuleer je de kenniseconomie beter dan al dat getoets…..

 119. Bram zegt:

  Had je ook maar een vak moeten leren haha

 120. jacob zegt:

  Prima idee dat van die cognitieve vaardigheden optimaliseren.
  Alleen heb je daar ook sociaal emotionele voorwaarden voor nodig. Zonder die voorwaarden kan natuurlijk, maar zal onherroepelijk tot stagnatie van de beoogde cognitieve verbeteringen leiden.
  Volgens mij is hier in het onderwijsveld iedereen al jaren van overtuigd.
  Nu mevrouw Bijsterveld nog!

 121. Alma Lanjouw zegt:

  Metaforen te over, emoties ook maar waarom gaan onze kinderen naar school? Waarom vinden we school belangrijk voor ALLE kinderen? Dat is niet altijd en overal zo: meisjes naar school, zieke kinderen naar school, onderwijs voor zeer moeilijk lerenden of voor kinderen met een gedragsprobleem.
  Waarvoor gaan kinderen naar school? Niet alleen voor hun toekomst of omdat iedereen gaat of omdat er wetten voor bestaan. School is het venster naar buiten! Wij zien meestal slechts het hier en nu: een minister, een top-5 lijst. Ik daag iedereen uit om verder te kijken en te luisteren naar mensen die verder kunnen en durven kijken dan de waan van vandaag. Wat heeft deze wereld voor mensen nodig in de toekomst?
  Ik wens mevrouw Bijsterveld en alle mensen die werken met en voor kinderen wijsheid.

 122. willempje zegt:

  Ik las laatst in de krant dat het probleem niet ligt in de basisschool, maar dat vooral het voortgezet onderwijs op de schop moet. Ik denk, maar wat weet ik er van als leerkracht basisonderwijs voor groep 1,2 en 3, dat daar nog wel wat voordeel te behalen valt.

 123. Erica Eijpe zegt:

  Onderwijs is altijd in beweging.
  Het voldoet blijkbaar nooit aan de gewenste doelen.
  Ik heb de kleuteropleiding gevolgd en sta al vele jaren in groep 1-2.
  In die jaren hebben zich vele veranderingen voorgedaan op onderwijskundig gebied.
  Vroeger was echt nit alles beter, maar de kleuters mochten wel spelen en fantaseren.
  Nu moet een kind in de hoeken de echte wereld nadoen.
  Opeens een dino spelen, is er niet bij, het moet spelen, als een volwassene in zakformaat.
  Moet alle letters van het alfabet weten de getallen tot 10, getalbegrip, eenvoudige sommetjes en woordjes kunnen maken, letters en cijfers schrijven, en dit allemaal voor het naar groep drie gaat.
  Er heeft een verschuiving plaatsgevonden, van echt leren, en niet van spelenderwijs,of als het kind eraan toe is. Van groep drie, naar groep twee.
  De kinderen moeten toch immers goed scoren bij de citotoets.

  En dan nu over vroeger, iedere jonge kleuterjuf van nu ,denkt ook echt dat dit allemaal zo moet.
  Maar vroeger leerden de kleuters echt spelenderwijs en werden er nauwelijks eisen aan hen gesteld.
  Ze mochten echt kind zijn.
  Toch kwamen ze in het middelbaar onderwijs terecht op de school die bij hen paste.
  Wat in een kind zit komt er toch wel uit.
  Er wordt nu vaak te vroeg begonnen met het echte leren, zodat belangrijke stappen, zoals eigen fantasie en inzicht overgeslegen worden.Sociaal emotioneel goed in je vel zitten. Soms zijn hun hersenen nog niet eens rijp, om bepaalde dingen te moeten kunnen.
  Ze krijgen al vroeg zoveel verantwoordelijkkheid
  Ik heb meegemaakt,dat er een kleuter op vrijdag dikke tranen had, omdat hij zijn verplichte werkje niet af had, en geen stip op het planbord mocht zetten.Te gek voor woorden!
  Er worden teveel eisen aan de kleuters en ook aan de leerkrachten gesteld.
  Drie kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum en één ADHD er in de groep en daarbij nog 24 kleuters.
  Daarbij de nodige gesprekken met ouders IB ers psychologen,schoolarts, logopediste,enorm veel administratie, ga er maar aan staan mevrouw Bijsterveld.

  Waar ik dan zoveel plezier uit put, zijn die schattige koppies, die zeggen dat ze je zo lief vinden, De gezellige praatjes en de leuke opmerkingen van de kleuters. Het eruit halen wat erin zit, zonder veel dwang,maar vanuit het kind zelf.Het zelf ontdekken van de kleuter, wat weet en kan ik al. Hier moeten we op ingaan.
  Het kind te mogenbegeleiden in zijn ontwikkeling.
  Zo zou ik het bij de kleuters zo graag zien.
  Misschien komt de oude kleuteropleiding weer eens terug! Kleuters moeten iets anders benaderd worden dan kinderen in hogere groepen.

  Er worden ons maatregelen opgelegd, door personen, die amper iets over onderwijs weten.
  Allemaal theoretisch.
  Kinderen moeten teveel, worden faalangstig als ze nog niet aan een bepaalde stof toe zijn.

  En toch doe ik helemaal mee, omdat de onderwijsinspectie het van een leerkracht vraagt.

 124. Alex zegt:

  Ik kan iedereen van harte het boekje “Lieve inspecteur – observaties in het basisonderwijs” van Liesbeth Hermans aanbevelen. Over de gekte die de afgelopen 25 jaar van bovenaf over het (basis)onderwijs is uitgegoten.

 125. Ylana zegt:

  Ik ben een beginnende student PABO. En ik maak nu alle discussies mee omtrent cito toetsen en gericht onderwijs op rekenen en taal gebied. Kinderen die in groep 1 en 2 al onderwijs krijgen in het schrijven van letters en woorden. En deze week keek ik wel even op toen we de cijfers van 1 t/m 10 gesorteerd op even en oneven getallen zag hangen. En deze week ook nog een les in ‘te veel’, ‘te weinig’ en ‘precies genoeg’. Gelukkig zie ik wel mogelijkheden om dit spelenderwijs aan te kunnen bieden. Want ik vind het belangrijk dat kinderen er plezier in hebben en zelf niet ervaren dat ze iets ‘moeten’ leren. Ik zie ook dat de kinderen er plezier aan beleven om mee te doen met het ‘spel’ van even en oneven getallen. Maar als ik dan zie dat groep 1 kinderen en ook sommige groep 2 kinderen nog aan het worstelen zijn met het tellen tot 5 of het resultatief tellen, is het soms wel erg hoog gegrepen. Nog even en het gros van de klas mag niet over naar groep 3, omdat ze niet voldoen aan de gestelde normen. Kinderen pakken dingen in hun eigen snelheid op. Dit kun je er niet in stampen, vind ik. Sommige kinderen pakken dit wel op in groep 3. En er zijn ook kinderen die tellen en rekenen niet voldoende oppakken, maar juist wel op taal vlak in groep 2 al op groep 3 niveau zitten. Laten we dat ook blijven zien en waarderen!
  Dus mijn stelling is dat we hogere eisen wel aan kunnen bieden, maar dat we niet van elk kind kunnen verwachten dat het hier goed in wordt. Elk kind ontwikkeld zich in zijn eigen tempo. En dat tempo mogen we niet forceren. Een kind dat met plezier naar school gaat, leert makkelijker.

 126. Ani zegt:

  Ik(een kleuterjuf, die de “echte” opleiding gevolgd heeft) heb me een paar jaar ook “verzet” tegen de toetscultuur op de school waar ik toen werkte. Helaas ben ik mede door collega’s en vooral de IBer, die toch zorg moet/mag dragen voor leerlingen, ouders en team cq. collega’s op een zeer onproffesionele manier weggewerkt. Er werd door haar gezegd: je moet dit en je moet dat, want de inspecteur…..
  Ook zie ik steeds meer kinderen, lees kleuters die zich soms zeer ongelukkig voelen, als ze vaak het antwoord niet weten en zich terug trekken in hun eigen wereld van geen antwoord willen geven, stoer gedrag. Soms zie je ze letterlijk in elkaar krimpen als ze horen wat voor spelletje juf (inspecteur) nu weer heeft bedacht om aan de weet te komen hoe knap Jantje of Pietje misschien is..
  Een kleuter ontwikkelt niet geleidelijk aan maar sprongsgewijs. Nu weet hij het niet, maar volgende week misschien ineens wel, maar als hij net vorige week de toets heeft gedaan, staat er wel een D of E op zijn lijst….

 127. Tineke zegt:

  Helaas , ik ben bang dat mevrouw Bijsterveld niet volgens verwachting gaat scoren, dat wordt een E tje.!
  Blijkbaar is zij niet op de hoogte van de wijze van leren die echt resultaat oplevert: met hoofd, hart en handen. Het eenzijdig benadrukken van taal en rekenen, waardoor er dus geen tijd meer overblijft voor sport, cultuur en handvaardigheid . Het werken met lijf en handen, het echt betrokken zijn bij wat je leert is momenteel ondergeschoven kind in het onderwijs……
  En vraag je je dan nog af waar al die gedragsproblemen vandaan komen?

  Toetsen ( ja jongens de kleuters ook ……..en veel en meer…… ) Liefst bij binnenkomst al. Je kunt wel kijken wat een kind niet kan, maar daar kom je niet verder mee. Om maar te zwijgen over de wijze van toetsen en de dingen die op onjuiste wijze of op een te vroeg tijdstip van kleuters gevraagd worden. (inderdaad goed voorbeeld Alie) Je kunt er wel vroegtijdige faalangst mee creëren.

  Alleen taal en rekenen belangrijk?
  Dat is dus net zoiets als je huisje bouwen op het ijs……… en het zal niet goed aflopen. Zeker niet in de top 5.

  Het

 128. Tineke zegt:

  Helaas , ik ben bang dat mevrouw Bijsterveld niet volgens verwachting gaat scoren, dat wordt een E tje.!
  Blijkbaar is zij niet op de hoogte van de wijze van leren die echt resultaat oplevert: met hoofd, hart en handen. Het eenzijdig benadrukken van taal en rekenen, waardoor er dus geen tijd meer overblijft voor sport, cultuur en handvaardigheid . Het werken met lijf en handen, het echt betrokken zijn bij wat je leert is momenteel ondergeschoven kind in het onderwijs……
  En vraag je je dan nog af waar al die gedragsproblemen vandaan komen?

  Toetsen ( ja jongens de kleuters ook ……..en veel en meer…… ) Liefst bij binnenkomst al. Je kunt wel kijken wat een kind niet kan, maar daar kom je niet verder mee. Om maar te zwijgen over de wijze van toetsen en de dingen die op onjuiste wijze of op een te vroeg tijdstip van kleuters gevraagd worden. (inderdaad goed voorbeeld Alie) Je kunt er wel vroegtijdige faalangst mee creëren.

  Alleen taal en rekenen belangrijk?
  Dat is dus net zoiets als je huisje bouwen op het ijs……… en het zal niet goed aflopen. Zeker niet in de top 5.

 129. Heleen Yalaju-Meulmeester zegt:

  Wat een goed stuk, helemaal mee eens. Ik zou het graag op het discussiebord van mijn opleiding, de Fontys Blended Learning Pabo willen zetten, zou dat mogen?
  Ik vraag me af hoe het in hemelsnaam mogelijk is om iemand die totaal geen onderwijskundige ervaring heeft, op deze post te zetten.
  Totaal onbegrijpelijk!!!!

 130. Omaida zegt:

  Wat een arrogantie! Het is nogal onnozel om te denken dat men perse onderwijslundige zou moeten zijn om minister van onderwijs te kunnen zijn. Ik zou zeggen, liever geen onderwijskundige! Zo iemand kan tenminste buiten de gebaande paden van het naar mijn mening, niet goed funcionerende onderwijs denken.
  Ik ben blij met deze minister, geef haar de kans om een begin te maken met het corrigeren van wat er sinds tientallen jaren is scheefgegroeid.

 131. Frans Wensink zegt:

  William B. Yeats: Onderwijs is niet een emmer vullen maar een vuur ontsteken.

 132. Marjolein zegt:

  Laten we ons inderdaad weer eens bezighouden met onze kerntaken i.p.v. allerlei randverschijnselen. Sinterklaas is leuk en Kerst etc., maar het loopt ook wel eens uit de hand. We zijn een educatieve instelling en worden daarop professioneel afgerekend. Leren hoeft niet altijd leuk te zijn. Er zijn dingen in het leven die gewoon moeten en dat moet je ook leren.Trouwens met MI en coöperatief leren kun je het leuk maken terwijl de opbrengsten toch hoog of zelfs hoger zijn. Willen we het aanzien van het onderwijs herstellen, dan moeten we ook opbrengstgericht werken. Dit heeft te maken met professionaliteit. Sla ook de literatuur er eens op na. Ook Ruijssenaars en Gelderblom waarschuwen voor significante dalingen van de rekenvaardigheden. Dit is niet gebaseerd op een enkel onderzoek, maar dit is een tendens die zich al jaren laat zien (PPON CITO 2004, PISA 2203 en 2006, Inspectie van het onderwijs 2008. Erg denigrerend om het over “zuster Marja” te hebben. Ook zij kan zich na haar opleiding tot verpleegkundige verder hebben ontwikkeld. Het hele verhaal van de weeskinderen is aangehaald door iemand die eerst de SPW heeft gedaan. Kinderverzorging is wat anders dan lesgeven. Heeft deze persoon zelf wel de HAVO of VWO als vooropleiding gehad. Jij wordt hier nu ook niet meer op afgerekend, omdat je je waarschijnlijk verder ontwikkeld hebt.

 133. Christine zegt:

  Leuk dat iedereen het er mee eens is wat hier wordt gescheven. Maar wanneer gaan we ophouden met erover praten en er iets aan doen. Er was laatst wel een demonstratie voor meer geld in het onderwijs maar over beter onderwijs heb ik niemand gehoort.
  In het onderwijs worden we allemaal afgerekend door de inspectie en zolang dat niet veranderd doen we allemaal braaf mee met de voorstellen, en sputteren we alleen maar in de lerarenkamer over hoe moeilijk we het wel niet hebben.
  Doe er wat aan zou ik zeggen…..

 134. ldverg zegt:

  Ze doet niet alleen het onderwijs helaas.

 135. annet kuperus zegt:

  Vooral een kind niet vragen was het leuk op school? Als je kijkt naar de basisontwikkeling dan is het belangrijkste dat een kind emotioneel goed in zijn vel zit, dan heeft het alle mogelijkheden om zich goed te ontwikkelen. En mogen er ook kinderen zijn die straks in onze maatschappij de geweldige HANDEN zijn. Laat een kind kleuteren en als Marja het zo goed weet dan mag ze best in mijn kleutergroep met 30 leerlingen, waarvan ook 3 kinderen met gedragsproblemen, les komen geven. Als ze nu met 1 week begint, dan mag ze Sharon meenemen als klasse assistente en dan praten we nog eens over al die toetsen en cito’s en weet ik veel wat nog meer. De vereniging het jonge kind is misschien in staat om een tegengeluid te laten horen en ik hoop ook dat ze in actie komen en ons, als vooral kleuterbouw, actief te laten worden. Sieneke Goorhuis is hierin ook actief.Natuurlijk willen wij kinderen wat leren, maar dan wel op een bij kinderen passende manier.

 136. Onderwijskrant zegt:

  Wij zijn momenteel bezig met een onderzoek op dit vlak. Het frappante is (of misschien ook wel niet) dat leerkrachten en directies binnen het primair onderwijs tegen de plannen van Marja van Bijsterveldt, terwijl veel middelbare scholen aangeven dat de leerlingen die zij binnenkrijgen op het gebied van rekenen en taal een forse achterstand hebben. Er zijn zelfs middelbare scholen die tot en met klas 3 havo en vwo extra lessen in het leven hebben geroepen om leerlingen (en dan gaat het niet om kleine groepen) bij te spijkeren op dit gebied.

  Misschien zou het goed zijn om eens een betere dialoog en samenwerking tussen het primair en secundair onderwijs op te starten? Het ‘probleem’ is er blijkbaar weldegelijk en het onderwijs kan beter zelf in actie komen dan dat er maatregelen van bovenaf opgelegd worden.

Reageer


× 8 = achtenveertig