Sta het me toe om met u een denkbeeldig scenario te bespreken dat bij het lezen van het nieuws bij mij (en misschien alleen bij mij) naar boven kwam drijven. U zit in de klas en u zit zich te ergeren aan de vingerafdrukken op uw instructietafel. Uw tafel lijkt wel een connect-the-dots-tekening van smoezelige vingertopjes en u vraagt zich af of de schoonmaakster wel eens een huishouddoekje van dichtbij heeft gezien. Op dat moment komen er schreeuwende geluiden uit de gang. Ja, schreeuwende geluiden. Ik zit nu in mijn verhaal en ik heb geen zin om op te zoeken of dat wel goed Nederlands is. Dus. Er klinken geluiden en er wordt geschreeuwd. U rent naar de gang en ziet daar groep 6, angstig bezig met opdrukken en muren schrobben. De boze juf staat ernaast en roept: “Nog tien keer, dames en heren! Hup, één-twee-drie, hup!” Vervolgens vraagt u zich af of het wel zo’n goed idee was om iemand van defensie op uw school te laten werken:

“Medewerkers van defensie die de komende jaren worden ontslagen, kunnen aan de slag in het onderwijs. Dat bericht het Financieele Dagblad op basis van wat adviesbureau GITP hierover meldt.

Als gevolg van de bezuinigingen die het kabinet onder meer op de post defensie doorvoert, zullen er bij de strijdmachten zeker 10.000 banen verdwijnen. Dit betekent dat één op de zeven banen bij defensie wordt geschrapt. Omdat een werkgelegenheidsverlies van dusdanige omvang niet alleen met natuurlijk verloop kan worden opgevangen, zullen er gedwongen ontslagen vallen.

Volgens adviesbureau GITP, dat zich richt op human resource development, kan defensiepersoneel goed worden herplaatst in onder meer de sectoren onderwijs, zorg en techniek. Zo zou defensiepersoneel het groeiende tekort aan schoolleiders kunnen opvangen. Voordeel van mensen die bij defensie werken, zo denkt GITP, is dat zij maatschappelijk betrokken zijn, goed met stress kunnen omgaan en snel kunnen schakelen.”

In dat laatste stukje zal vast wel ergens een compliment voor ons verborgen zitten. ‘Maatschappelijk betrokken, goed met stress kunnen omgaan en snel kunnen schakelen.’

Ex-defensiepersoneel dat op basisscholen gaat werken. Ik zie een loopbaanmogelijkheid voor Eric Lucassen. Maar of de juffen dat zo’n goed idee vinden?

*Lees hier meer.

9 Reacties op “Operatie Onderwijs: The ABC-Team”

1. WillemICT zegt:

Hoe meer blaadjes van de bomen, hoe gekker het wordt in dit land. Vooral de volgende zin baart mij zorgen: “Zo zou defensiepersoneel het groeiende tekort aan schoolleiders kunnen opvangen” Worden alle scholen geassocieerd met Goudse wijken waar het leger zou moeten ingrijpen? Moeten schooleiders in de toekomst hun uniform dan ook nog aan/behouden, (conform de voorstellen voor agenten op weg naar hun werk)
    Er kunnen natuurlijk straks ook nog werkloze dirigenten, circusdirecteuren ingezet worden als schoolleiders. Die passen ook prima bij het onderwijs van de toekomst.

Het schijnt dat de term ‘leerplicht’ binnenkort ook vervangen wordt door ‘dienstplicht’, Willem. Bedankt voor je reactie!

3. WillemICT zegt:

Ik weet nog iemand als ‘bovenschoolsschoolleider’: Sinterklaas, een allochtoon die 49 weken van het jaar niets uitvoert en ook nog wel gezag heeft. En vroeger was ie goed met het veroordelen van 4 tot 12 jarigen tot de roe en het terugsturen naar een warm land.

4. an zegt:

geef (een) acht!!
    prrrresenteeeer rapport!!

5. an zegt:

eindelijk geen flauwekul!!
    drillen die handel!!!!
    en allemaal meedoen!!!
    geen gezeik over iedereen op zijn eigen niveau…
    doorgaan verdorie!! en niet gaan janken want aan jankende mietjes hebben we hier niks!!
    dan ben je: kras kras kras ONGESCHIKT!

6. Jeanet zegt:

Ooit ben ik ook werkzaam geweest bij de landmacht maar heb nooit spijt gehad van de keuze om het onderwijs in te gaan. Het zijn twee totaal verschillende werelden. Nu kan ik wel weer mijn vaardigheden van het drillen en schreeuwen naar de man-vrouwschappen van stal halen. He lekker, de boel weer in het gelid zetten. Als we dan ook nog de schooluniformen invoeren voelen de sergeanten e.d. zich weer helemaal thuis.

Hahaha, An. Kraskraskras ongeschikt.

Ja, Jeanet. Ik zat ook al te denken aan de schooluniformen. Maar dan moet ik waarschijnlijk aan de stropdas en ik weiger mee te doen aan die wurgcultuur.

8. Inge zegt:

Jammer, al die aannames en vooroordelen. Ik dacht dat mensen uit het onderwijs genuanceerder dachten en niet zo bevooroordeeld waren. Ik kom uit de gezondheidszorg en uit een militaire achtergrond en vind dat de ideale voorbereiding voor een baan in het onderwijs. Ik sta voor een groep 8 met 30 leerlingen en vind het werk geweldig! Ik heb respect voor verpleegkundigen, militairen en leerkrachten, omdat ze allemaal een berezware klus te klaren hebben. Houd op met mekkeren en ga samen aan de slag!

Easy does it, Inge. Ik ben er helemaal niet zo tegen als je denkt. Neem nu Jeanet in de reacties hierboven. Prima leerkracht en mijn directe collega. Ik ben blij dat je het zo leuk vindt!

vier + = 13