“The Times They Are a-Changin’,” aldus Bob Dylan. En dat zong hij toen ik nog (lang) niet geboren was. Dus we mogen ervan uitgaan dat de times inmiddels a-Changed zijn. Laat ik eens met een dooddoener op de proppen komen; de jeugd van tegenwoordig is te dik. Dat vind ik (soms), maar nu blijkt dat vier op de tien kinderen dat zelf ook vinden. Gezondheidsnet.nl heeft het allemaal onderzocht en neemt mijns inziens een veel te slappe houding aan. Want wat zeggen zij? “Het aanbod van voedingsmiddelen en tussendoortjes wordt steeds groter en ouders moeten dus steeds meer grenzen gaan stellen en consequent blijven. Dat is ontzettend moeilijk.” Ja, ik vind dat slap. Nu heb ik geen kinderen dus ik ben geen ervaringsdeskundige. Maar het lijkt mij niet ‘ontzettend moeilijk’ om duidelijk tegen je kinderen te zijn, ze te leren dat zeuren om snacks averechts werkt en ze zo nu en dan naar buiten te werpen in plaats van middag na middag achter de computer of televisie te laten vegeteren. Maar dat denk ik. Bob Dylan zong in hetzelfde liedje; “Your sons and your daughters, are beyond your command.” Laten we verder lezen:

“Bijna vier op de tien kinderen vindt zichzelf te dik. Wel weten kinderen goed wat gezond eten is. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK. De onderzoekers wilden weten hoe kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar denken over gezondheid, voeding en overgewicht. Hieruit blijkt dat veertig procent van de duizend ondervraagde kinderen zichzelf te dik vindt. Vooral meisjes zijn ontevreden.

Het lievelingseten van kinderen zijn de vier P’s (Patat, Pasta, Pizza en Pannenkoeken). Pasta is het populairst, op de voet gevolgd door patat.

Pizza is vooral bij jongens favoriet. Ook bij de kinderen met overgewicht is patat, pizza en pasta favoriet, maar deze groep kiest nadrukkelijk ook voor meer gezond eten zoals aardappelen met groente en kipgerechten als lievelingseten.

Trends die te maken hebben met beweging:

Door het toenemende verkeer is er weinig gelegenheid om buiten te spelen.
Er zijn steeds minder speelplaatsen.
Voor de veiligheid brengen ouders kinderen met de auto naar school.
Kinderen kijken veel televisie en zitten veel achter de computer.
Iets eten komt ook vaak als troost. Denk bijvoorbeeld aan een snoepje op de knie als je kind gevallen is in plaats van een leuke kinderpleister.”

En ik denk ook dat al die kunstmatige troep in voedsel de oorzaak is van veel ellende. Maar dat is een andere discussie. Of niet? Wat vind jij?

Bronnen: Nu.nl, Gezondheidsnet.nl, dit plaatje.

10 Reacties op “De McJeugd; They’re Lovin’ It Teveel”

 1. Christien van Gool zegt:

  Een interessante video is http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html
  Jamie Oliver laat daar o.a. zien wat een Amerikaanse familie in een week eet – heel afschrikwekkend!

  Mijn kinderen mochten altijd maar een uurtje tv kijken en ze hielden niet van McDonalds eten (we hielden ze voor dat het vies was…) – ach het is maar net wat je ze leert en voorleeft. Vooral dat laatste is tegenwoordig een probleem – gemak dient de mens tenslotte. Of klopt dat niet meer met al die dikke kinderen?

 2. WillemICT zegt:

  Goed voorbeeld doet goed volgen, zeg ik maar als vader, oud leerkracht en opa. Nu ik zelf 20 kg lichter ben, door vooral niet meer te snoepen, te snacken en bewust (minder) te eten, straal ik dat ook uit naar anderen (dus ook mijn kleinkinders) ‘Weet wat je eet’ geldt ook voor kinderen. Een biologisch trostomaatje is net zo lekkker als een Mars.

 3. Frank Jongbloed zegt:

  Geweldig filmpje, Christien. Ik ben geïnspireerd. Gelukkig gingen wij vroeger ook zelden naar de McDonalds. Dat was iets bijzonders, een zeldzame traktatie en daarom leuk.

  Je hebt gelijk wat betreft het minder eten, Willem. Een vol bord hoeft niet per se leeggegeten te worden. Ook mijn filosofie al vind ik een trostomaatje niet net zo lekker als een Mars. Ik eet ze wel veel vaker.

 4. Kristel zegt:

  Dat kinderen steeds dikker worden is een feit. Wij als leerkrachten stellen ons binnen onze eigen school vaak de vraag: “Tot waar gaat onze verantwoordelijkheid?”
  De overheid stimuleert gezonde projecten, maar is dit genoeg? Wij zijn inmiddels al een aantal jaar een zogenaamde “Lekker fit” school. Onze kinderen krijgen 3 keer per week gym en elk jaar is er een projectweek waarin gezonde voeding centraal staat. De school heeft een diëtist waar ouders terecht kunnen met vragen over gewicht, gezonde voeding en beweging voor hun kind. Helaas blijkt steeds vaker dat ouders die doorverwezen worden naar de diëtist hier niet aan mee willen werken. Zij komen niet opdagen bij gemaakte afspraken en blijven hun kind als tussendoortje een koek meegeven naar school. Vorig jaar hebben we meegedaan aan een project waarbij de kinderen 3 keer in de week gratis fruit kregen als tussendoortje. Vaak blijkt dat de kinderen heel erg goed weten wat gezond is. Ouders weten dit ook, maar stimuleren het niet. Het lijkt alsof zij de gevolgen van dit patroon niet onder ogen willen of kunnen zien. Hierdoor ontstaat een eenzijdige stimulans vanuit school. Terwijl wij als school juist vinden dat deze stimulans van beide kanten moet komen.

 5. Frank Jongbloed zegt:

  Dat heb je mooi geschreven, Kristel. En dat nog wel op je verjaardag! Het kan soms inderdaad een hele opgave zijn om ouders zover te krijgen dat ze meewerken. Vreemd eigenlijk, gezien het feit dat zij meer verantwoordelijk zijn over de voeding van hun kinderen dan school. Ik heb eens met een ouder gesproken die vertelde expres te kleine broeken te kopen voor haar kind in de hoop dat het ongemak een verandering in het eetpatroon van het kind zou veroorzaken. Toen realiseerde ik me dat ouders soms net zo goed opgevoed moeten worden.

 6. Frank Jongbloed zegt:

  O. Je verjaardag was gisteren. Kuch.

 7. Kristel zegt:

  Toch bedankt! ;-)

 8. Jeanet zegt:

  Het geven van gezonde of ongezonde voeding is nog steeds een keuze die de ouders horen te maken en niet de kinderen. Vroeger at je wat de pot schafte en kookte moeder echt niet voor iedereen iets anders. Een vaak gehoord argument is dat kinderen het niet lusten. Vaak aanbieden en laten proeven zorgt er vaak voor dat ze het wel gaan lusten. Het is even volhouden maar…. Iedereen heeft natuurlijk het recht om iets niet te lusten maar alleen maar de 4P’s lekker vinden gaat er bij mij echt niet in. Vorige week heb ik in de groep een lunchrondje gehouden. Ik was nieuwsgierig naar wat er zoal gegeten werd tussen de middag. Tot mijn verbazing had bijna een derde van de groep patat gegeten of broodjes hamburger. Keuzes maken voor je kinderen over gezonde voeding is blijkbaar erg moeilijk.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Ik vraag heel vaak wat de kinderen zoal gegeten hebben. Het is inderdaad bedroevend. Je moet dat filmpje van Jamie Oliver maar eens bekijken (wordt hierboven ergens genoemd). Een heleboel kinderen weten niet eens hoe de meeste groenten eruit zien.

 10. Christien van Gool zegt:

  @Frank
  Filmpje: nee dat klopt – zelfs een aardappel herkennen ze niet!

Reageer


4 − een =