Nog eventjes mensen en dan mag ik weer een paar stukjes schrijven over Sinterklaas. Het liefst in combinatie met ADHD en/of autisme. Altijd goed voor de kijkcijfers, zo zeggen de statistiekjes. Misschien gooi ik dat postertje er wel bij. Schijnt ook wat consternatie te veroorzaken onder hockeyouders en bijstandsregisseurs. Kunt u zich onderwijl druk maken over de aankomst van de goedheiligman. Bij ons in Harderwijk komt hij per NPS. Ik had onlangs (en ik spreek hier de waarheid, mensen) de Sinterklaas aan de telefoon die normaliter in Harderwiek de intocht verzorgt. Hahaha, die voelt zich geschoffeerd nu Bram en zijn knechten de stad met veel commerciële bombarie binnenvaren. Tja, trouwe lezers, you win some, you lose some. Die baard past ons niet allemaal voor de camera. En waar maken we ons toch druk om? Nondeju! “Laten we gewoon weer gaan lesgeven!” Aldus twee Haarlemse schooldirecteuren. Lees maar even mee:

“Het moet op basisscholen maar eens voorbij zijn met de warme truiendagen, voorleesontbijten met bekende Nederlanders en schoolreisjes die niet spectaculair genoeg kunnen zijn.

Dat schrijven twee Haarlemse schooldirecteuren in hun manifest ‘de No Nonsens School’. Het basisonderwijs is volgens het duo te ver afgeraakt van de kern; namelijk goed lesgeven. Ze willen met het manifest een discussie in het basisonderwijs veroorzaken.”

Nu wil ik niet lullig doen, maar volgens de correcte spellingregels is het ‘no-nonsense’. Met een streepje en een extra e. Aldus de twee schooldirecteuren die het onderwijs onder hun ogen zien afglijden. Goed lesgeven. Tja. *fluit fluit fluit* (Stiekem geef ik ze een beetje gelijk – niet doorvertellen – al is hun mening een tikkie populistisch.)

Lees hier het uitgebreide bericht, waarbij uitgebreide het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord is.
Fotocredit.

25 Reacties op “De Rugzak van Sinterklaas”

 1. Sinterklaas zegt:

  Alleen mijn feest vieren en verder handen uit de mouwen en weer les geven met de roe en de gard. Die mannen spreken ware klare taal.
  En ik weet niet welke imitatiefiguur je aan de lijn had, maar die hulpheilige is alleen maar bang voor inflatie in zijn eigen beurs.
  Kortom Frank, jongen, blijf je best doen en het wordt nog eens wat.

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Ja, Sinterklaas. En dan te bedenken dat we net een ‘ludiek project’ ten behoeve van Vietnamese weesjes (vietnawezen) wilden beginnen. Excuses daarvoor. Leve de methodes!

 3. Sinterklaas zegt:

  Schaf je eigen verjaardag dan maar af. Je krijgt toch alleen maar ‘zooi’ als kadootjes. Trouwens al die geurtjes gebruik je volgens de kinders ook niet al te vaak.

 4. Sinterklaas zegt:

  Als je er achter komt wie mijn perschef is, mag je gratis mee terug naar Spanje. Voor vele partijen een mooie oplossing!

 5. Frank Jongbloed zegt:

  Nou zeg, Sint Nicolaas. Mag ik u er even op wijzen dat u overleden bent in de 4e eeuw na Christus? Er komt geen bloemetjesgeur onder die tabberd vandaan, hoor.

 6. Sinterklaas zegt:

  Ik ben onsterfelijk en elk jaar alom tegenwoordig. En onder mijn tabberd is al eeuwen niemand geweest, en jouw neus hoort daar ook niet. Maar de discussie hoort te gaan over ‘old skool’, terug naar de basis, elke dag gewoon ouderwets klassikaal lesgeven en geen malle fratsen meer.

 7. Jowi zegt:

  “Ik had onlangs (en ik spreek hier de waarheid, mensen) de Sinterklaas aan de telefoon die normaliter in Harderwiek de intocht verzorgd.”

  “Nu wil ik niet lullig doen, maar volgens de correcte spellingregels is”… verzorgt met een t.

  Excuus voor deze reactie, maar ik meen m te moeten plaatsen, met name omdat spellingregels volgens bovenstaande tekst blijkbaar zeer van belang zijn.

  be-/ge-/ver- woorden… een crime voor velen…

 8. Sinterklaas zegt:

  Ja Frank, de waarheid kan hard zijn. Vannacht nog maar eens de spellingregels doornemen. Ik zal het nog maar niet aan je klas vertellen.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Mijn fout. Jowi heeft helemaal gelijk. En nog steeds vind ik de regels belangrijk. Ik ben dan wel weer kleinzielig genoeg om me te ergeren aan Sinterklaas die er gelijk weer met een sneer op af komt rennen. Doe je mijter eens af en maak je opmerkingen eens onder je eigen naam. Overigens schaam ik me er helemaal niet voor om dit aan mijn klas te vertellen. Integendeel.

 10. Sinterklaas zegt:

  Wie zijn fout erkent is een ware leerkracht en je bent niet kleinzielig. Maar Sinterklaas is en blijft Sinterklaas en niets anders. Mijn mijter blijft op en ik sneer niet, maar ben kritisch net als jij. Zodra ik in Nederland ben, kom ik je echt persoonlijk de hand schudden.

 11. Coby zegt:

  Mag ik jullie gekibbel even storen, maar ik wil even opkomen voor de ‘normale kinderen’ binnen het bo. Gisteren hoorde ik ergens op de radio een onderwerp over het verergeren van de drempelverlaging binnen het basisonderwijs. De sbo kinderen komen door geldgebrek te veel het bo binnen. Was dat nu niet de bedoeling van het WSNS? Ze klagen nu over te weinig zorg voor deze kinderen, waar ze gelijk in hebben, maar ik hoor niets over de kinderen die door het wanbeleid van scholen (verkeerd budgetteren van rugzakgeld e.d.) ondergesneeuwd worden door de zorgen en problematiek van deze sbo kinderen. Als we willen gaan praten over no-nonsense school en goed lesgeven, laten we dan eerst eens beginnen met het op een juiste manier onderwijs faciliteren voor ALLE kinderen!

 12. Frank Jongbloed zegt:

  Haha Coby, je stoort niet hoor. Sinterklaas en ik zijn goede vrienden, het is de Kerstman die een siteverbod heeft.

  Ik zag eenzelfde onderwerp op de televisie. Er werd een juf geïnterviewd bij wie een jongetje in de klas zat dat eigenlijk naar het so moest. Misschien lag het aan het interview, maar ik vond de juf maar een lusteloos type. Twee leerlingen uit de klas konden haarfijn uitleggen waarom het ‘speciale’ jongetje gepest werd. Een beschamende situatie.

  Verkeerd budgetteren, dat komt voor. Niet alle scholen gaan even handig om met rugzakgeld. En niet alle leerkrachten gaan even handig om met hun leerlingen.

  Moeilijk om tot een goede oplossing te komen.
  Bedankt voor je reactie, Coby!

  Sint, jouw mening?

 13. Leen zegt:

  gek dat Sint er nu al weer is, en als hij weg is komt de paashaas al weer?
  kan het nog gekker?

 14. Frank Jongbloed zegt:

  Het kan altijd gekker, Leen.
  Komt er vandaag een collega naast me staan.

  “Jij doet toch iets met dat Digischool?” Ehm, ja. “Ken jij die man met die baard?” Wie, Leen? “Ja, die. Haha, LEEN!”

  Ik kan schrijven wat ik wil, Leen. Jij blijft hier The Ladies Man.

 15. WillemICT zegt:

  Het wordt tijd voor een goed opgeleide professional voor elke klas. (Te vaak staan er goedwillende LIO-ers, onderwijs-/klassenassistenten dagenlang alleen voor een groep) Meer aandacht voor elk kind en minder aandacht voor goed bedoelde, maar tijdrovende projecten. Terug naar de kern: het kind, de leerstof en het zo mooie onderwijsvak.

 16. Frank Jongbloed zegt:

  Ik denk dat het een droomscenario is, Willem. Onmogelijk om te realiseren. Wat je tussen haakjes hebt staan; dat kan natuurlijk niet. Maar voor elke klas een goed opgeleide professional? Ik weet het niet hoor. Lesgeven is van zoveel afhankelijk. Maar we kunnen elke dag weer ons best doen!

 17. WillemICT zegt:

  De ‘prof’ voor de klas: Wat niet is, kan nog komen en we kunnen er zeker naar streven. De PABO’s moeten elk jaar veel meer leerkrachten van het jaar afleveren.

 18. Frank Jongbloed zegt:

  En niet vergeten; dat wij maar zorgvuldig met de stagiair(e)s mogen omgaan. Ze geen routine aanleren, maar de juiste weg wijzen.

  Okay. Dat klonk een tikkie bijbels.

 19. Sylvia van den Hoogenhoff zegt:

  De spellingfouten bij de leerkrachten bewijst eens te meer dat we gewoon terug moeten naar normaal lesgeven .Alles moet steeds maar LEUK en GEZELLIG zijn.Doe waar we goed in zijn en op tijd een feest hoort daar ook wel bij.Dus laat die Sint maar komen.
  Daar is niks mis mee. Maar overdrijf niet ! want dat kost ook weer veel kostbare tijd van de leerkrachten om alles te organiseren.Die tijd kunnen ze beter gebruiken om gewoon les te geven aan onze (klein ) kinderen. Een bezorgde juf die bijna met FPU gaat.

 20. WillemICT zegt:

  Volledig mee eens Sylvia.
  Ik ben een ‘bezorgde’ 60-jarige BIC-er, met 30 jaar ervaring voor de klas. Ook mijn kleinkinderen verdienen goed onderwijs door professionals.
  En Sint hoort er gewoon bij natuurlijk.

 21. Frank Jongbloed zegt:

  In principe ben ik het met Sylvia eens. Nu maakte ik ook een spelfout, zoals hierboven in de reacties zo duidelijk bewezen. Dat komt wel eens voor in de twee jaar dat ik wekelijks stukjes schrijf voor De Digitale School. Voor zover ik weet was dit de eerste keer. Maar Willem; jij twittert met jouw 30 jaar ervaring en al je bezorgdheid voor het huidige onderwijs óók wel eens een spelfout… En dat ligt echt niet altijd (en ik ga je citeren): “aan je Nokia”.

  Dus niet té bezorgd, Sylvia en Willem. De kinderen van tegenwoordig zijn veranderd, het onderwijs dient zich ook aan te passen.

 22. WillemICT zegt:

  Gelukkig zijn spelfouten niet maatgevend voor goed onderwijs, en op mijn Nokia staat het woordenboek voorlopig uit. Nu ben ik zelf verantwoordelijk voor type- en spelfouten. De beste breister laat trouwens ook wel eens een steek vallen.
  Onderwijs verandert, net als jij en ik. Maar teveel de oren laten hangen naar alle bureaus, onderzoekers en projectboeren is niet goed voor het onderwijs.
  Met mijn ‘onderwijshart’ blijf ik kritisch naar het onderwijs kijken, al sta ik al jaren niet meer voor de klas en ben ik inmiddels senior. (Maar wel één die twittert en blogt)

 23. Frank Jongbloed zegt:

  Kijk, Willem. Nu ben ik het HELEMAAL met je eens. En ik vond je twitterbericht over ICT laatst ook erg sterk. Dat bericht over drie soorten leerkrachten waarvan er eentje niet doorheeft dat ze het al kan.

 24. yvonne zegt:

  Je maakte absoluut geen spelfout in de zin “de sinterklaas die normaliter de intocht verzorgt”:het hele werkwoord is verzorgen, stam+t in de o.t.t. = verzorgt!
  En verder ben ik het wel eens met een iets meer nononsensebeleid in scholen hoor, want het schiet wel erg de hoogte in met alles moet leuk zijn…ik krijg tegenwoordig zo’n jeuk van leuk……

 25. Frank Jongbloed zegt:

  Yvonne. Je hebt helemaal gelijk. En ik vind het vervelend dat je jeuk krijgt van leuk. Ikzelf heb dat niet. Ik krijg daarentegen wel eens jeuk. Als ik bijvoorbeeld in de sportschool ná die man met de zweetplekken op de bench moet gaan liggen. Maar dat terzijde.

Reageer


vijf × = 5