En dan moet ik er vandaag in alle drukte van deze week óók nog een compensatieverlof doorheen jassen. Alsof ik daar tijd voor heb. Maar goed, ik laat de nieuwe aflevering van House maar voor wat het is en ik stel voor dat jullie even in de kring komen zitten. Er is deze periode weer veel gaande in onderwijsnieuwsland en we hebben het een en ander te bespreken. Tenslotte wil niemand morgen in de lerarenkamer met zijn mond vol tanden zitten als de onderwijsnieuwtjes weer over de tafel gaan. Ach, wie houd ik eigenlijk voor de gek? Onderwijsnieuwtjes gaan zelden over de tafel in de lerarenkamer. Er is wel eens een arme stakker die een krantenknipseltje op het mededelingenbord prikt, maar dat soort artikeltjes krullen meestal langzaam aan de randjes tot ze tussen de paperclips en vergeten viltstiftdoppen op de grond belanden. In de lerarenkamer wordt meestal gepraat over ‘die moeder is wel aardig, maar hij is een rare’ of  ‘ik zit eigenlijk ook 25 jaar in het vak, maar ze rekenen die drie jaar niet mee’. Boeien! Nobody gives a shit! Dus. Nu écht nieuws:

De Trouw heeft een heel heftig copyrightbeleid. Toch riskeer ik even zware boetes en gevangenisstraf door de volgende intro over te nemen: “Het Mozaïek is een zwarte basisschool in een Arnhemse achterstandswijk. De leerlingen scoren op de Citotoets boven het landelijk gemiddelde. Hoe doen ze dat?” Hahaha! Dat vind ik nu echt politiek incorrect. Want als ik het stukje hardop lees, doe ik het als volgt: “Het Mozaïek is een zwarte basisschool in een Arnhemse achterstandswijk. De leerlingen scoren op de Citotoets boven het landelijk gemiddelde. WÁT!? Hoe DOEN ZE DÁT!?? Zwart en BOVEN het landelijk gemiddelde? NO WAY!”

Er is een nieuwe site op het internet die kinderen kunnen bezoeken als hun ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Toen ik daarachter kwam zag ik meteen aanleiding om er een paar plagerige grapjes over te maken. Het is natuurlijk geen humoristisch onderwerp, maar vaak kun je mensen op een serieus onderwerp wijzen met een grapje. Vol venijn surfte ik naar de site en ik sleep mijn toetsenbord alvast op de duffe tekstjes. Toen zag ik een prentenboekje voor de kleuters met een jongetje met een knuffelbeestje. ‘Soms bij papa, soms bij mama.’ Exit grappen, pijn in ‘t hart, volgend nieuwtje.

Het volgende is ook tenenkrommend. De Nederlandse bisschoppen moeten zich weer met het katholieke onderwijs gaan bemoeien. Volgens een rapport. Hé, ja! Want katholieke geestelijken in combinatie met kinderen doen het zo goed in het nieuws het afgelopen decennium. Alsjeblieft, jongens. De meeste allochtone leerlingen denken dat een bisschop een rond, gedroogd broodje is en de overige leerlingen associëren het woord vaag met Sinterklaas. Het is soms al vervelend genoeg dat de halve regering over onze schouders meekijkt, laat staan dat de katholieke juffen en meesters achter in de klas een mijtertje boven de boekenkast zien uitpiepen.

En dat was het voor vandaag. Gooi het maar eens in de groep morgen tijdens de pauze. En als die ene collega weer begint over haar pijnlijke rug of gewrichten, pak dan de pot Completa en sla het op haar hoofd kapot. ‘Zo’, roep je dan, ‘nu heb je wat om over te klagen!’ Einde bericht.

Foto via Nationaal Archief/Flickr.

3 Reacties op “Het Meest Belangrijke Onderwijsnieuws, Like Ever!”

1. an zegt:

Ach…in de koffiekamer maakt toch niemand zich druk over echt onderwijsnieuws?
    Nobody gives a a shit! inderdeed!!
    Trouwens ik had ook maar 2 goede redenen om in het onderwijs te gaan ..Juli en Augustus…
    tenminste zolang de schoolvakanties niet los gelaten worden…..
    Eigenlijk had ik wel meer redenen nartuurlijk maar ik wil ook wel eens een keer proberen grappig te zijn( met een gestolen grap dan wel maar goed)

2. an zegt:

Nu ik mijn stukje hierboven terug lees merk ik dat die laatste zin helemaal niet lekker loopt…zo krom als iets….nou ja, niks meer aan te doen.

Ben trouwens bang dat we morgen allemaal bij ons in de koffiekamer onze tweede kop koffie zwart moeten drinken…..want ik heb me toch een rugpijn!!!!!

Houd toch eens op met dat gedram, An. Gebiedende wijs enzo. Maar eerlijk is eerlijk, je twee-redenen grap maakte me aan het lachen. Heerlijk, dat zure sarcasme. Maar wedden dat we alletwee in het echt hele lieve, zorgzame leerkrachten zijn? Met als verschil dat ik m’n zinnen wel soepel in elkaar kan draaien.

8 − = twee