Ik hoop niet dat iemand het erg vindt als ik stilletjes tracht te negeren* dat er ergens in Rotterdam een lerarenopleiding is die een klas heeft met alleen maar mannen. Wij maar tegen al die kinderen zeggen: ‘op school moet je Nederlands praten, want je bent in Nederland.’ Wat een cultuurschok moet dat worden voor die mannelijke studenten, als ze zo een lerarenkamer binnenwandelen. Vrouwen! Zwangerschapspraat! Zoetjes! En maar roepen dat integratie begint op school. Afijn. Het is handig dat je later op je CV kunt zetten dat je in de speciale mannenklas van de lerarenopleiding hebt gezeten. Daar kun je namelijk… helemaal niks mee. Nou ja, misschien dat je geroepen wordt als het kopieerapparaat ‘het opééns niet meer doet’. Maar laten we eerlijk zijn, dat overkomt je als meester toch elke dag.

“Een speciale mannenklas op de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam moet het ei van Columbus zijn om meer meesters voor de klas te krijgen. De hogeschool is dit studiejaar met een dergelijke klas begonnen, waarin 25 toekomstige meesters zitten. Dat heeft onderwijsmanager Jeroen Oversier donderdag laten weten.

Circa 14 procent van de Pabo-studenten is man. De mannelijke studenten krijgen direct een baan aangeboden voor vier dagen per week als lerarenondersteuner in het basisonderwijs binnen de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO). Daardoor komen zij direct met de praktijk in aanraking. ,,Het gaat vooral om studenten in de leeftijd van 24 tot 47 jaar, die vaak alsnog een oude wens in vervulling zien gaan’’, aldus Oversier.

Volgens hem is de drempel voor mannen, zeker als zij ouder zijn, groot om aan de onderwijzersopleiding te beginnen.”

Wacht even. Oudere, katholieke mannen die door werken met kinderen ‘alsnog een oude wens in vervulling zien gaan’? Ehm…

*Nu, dat is ook weer mooi mislukt.

10 Reacties op “Meesterlijk”

 1. Jeroen zegt:

  Stom idee om de mannen van een opleiding in één klas te stoppen. Waar blijft inderdaad de realiteitszin? En daarbuiten ook erg onaantrekkelijk zonder vrouwen ;-) .
  “De mannelijke studenten krijgen direct een baan aangeboden voor vier dagen per week als lerarenondersteuner” Dat klinkt dan wel weer erg aantrekkelijk.

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Precies, Jeroen. Onaantrekkelijk. Maar ik vind ‘lerarenondersteuner’ niet zo aantrekkelijk. Blijkbaar hebben we het niet over een onderwijsassistent. Wat is dan een lerarenondersteuner? Ik krijg er een heel onsmakelijk en fysiek ongemakkelijk plaatje bij…

 3. Christien van Gool zegt:

  Is dit alleen voor katholieke mannen?
  Alle zij-instromers komen toch direct met de praktijk in aanraking?
  Zoetjes en zwangerschapsperikelen? Hebben wij bij ons helemaal geen last van!!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Ik weet niet of het alleen voor katholieke mannen is, Christien. Vast niet. Maar bij de termen ‘katholiek’, ‘mannen’ en ‘kinderen’ kan ik niet anders dan een duivelse grap maken.

  Wist jij trouwens dat drie zoetjes per dag voldoende bescherming biedt tegen ongewenste zwangerschappen?

 5. elke zegt:

  Die ruwe vrouwenpraat lijkt me inderdaad heel schadelijk voor de tere mannenziel. Ik hoorde een van de goedgelovige zieltjes van dit basisonderwijs-seminarie zeggen dat het onderwijs tegenwoordig aantrekkelijker is voor mannen vanwege de functiewaardering. (^_^)
  In ons (vrouwen-)team is die FuWa weggehoond met: al die hoepeltjes waar je doorheen moet springen zijn de grijpstuiver niet waard. Zoals gezegd: vrouwenpraat. Ik stel voor dat we dit nog even stil houden voor de jongens.

 6. elke zegt:

  Mag ik overigens voorzichtig vragen of die wetenschap van die zoetjes van rooms-katholieke origine is?

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Nee maar, Elke, een vrouwenteam dat dingen weghoont? Ongehoord. Laat me je een geheim vertellen: mannen gaan in het onderwijs zodat ze op grote schaal de toiletbril omhoog kunnen laten. Haha! Ergernis alom. Viva el toiletto.

  En maak je niet dik om de zoetjes.

  En maak je niet dik over de zoetjes.

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Ik weet ook niet waarom ik dat twee keer schrijf. Dat krijg je met zo’n smartphone! #dumbphone

 9. Erik zegt:

  Als docent op een PABO vertelde ik mijn vrouwelijke studenten altijd dat ze de mannen in ere moesten houden. Van de 30 waren er 2 man. Dat is in de loop der jaren nog weinig veranderd. Dus zo’n initiatief is wel grappig.
  Toch krijg ik wel wat vreemde gevoelens bij het begrip lerarenondersteuner. Dat klinkt niet echt aantrekkelijk voor een aantrekkelijk beroep van meester. Ik hoop in ieder geval dat vele mannen als ‘rolmodel’ zie plaatje boven de column, m.n. voor de vele jongens in de groep, hun weg weten te vinden in het basisonderwijs.

  Misschien een idee om lerarenondersteuner te vervangen door pre-manager.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Nee, pre-manager is ook niets. Dan krijg je dat hele schoonmaker/interieurverzorger gedoe. Zet zo’n afgestudeerde liever aan het werk als invaller. Dat hebben we allemaal gedaan en eerlijk is eerlijk: van een paar maanden invallen leer je vaak meer dan twee jaar pabo.

  Toen ik op de opleiding vrijwel in mijn eentje tussen de vrouwen zat, zag ik daar niet echt een probleem in. Ik voelde me als een vis in het water. Ik douchte zelfs na de gymles bij mijn klasgenotes. En toen ik daarvoor moest voorkomen, waren er zelfs een paar die met me mee naar de rechtbank gingen.

Reageer


negen − 8 =