Het schoolgebouw is niet langer een verzamelplek voor leergierige kinderen en zachtmoedige leerkrachten. Niet langer schalt vrolijk kindergezang door de bontgekleurde gangen van de onderwijsinstelling. De school anno 2010 is verworden tot een grimmige plek. Een grijze, desolate vergaarplaats voor duistere types en dito didactici. En nu dus vaak ook een plaats delict! Waar onderwijsassistenten keer op keer worden misbruikt! Waar ze (en ik citeer) “als ‘goedkope’ leerkracht worden ingezet als vervanger van een zieke leraar.” Bah! Goedkope leerkrachten en zieke leraren. Ja. Ziek in de kop! Want volgens een onderzoek van vakbond CNV Onderwijs krijgen onderwijsassistenten te maken met dreiging, ontslag, intimidatie, algehele hel op aarde!

“Uit het onderzoek onder leden van de vakbond die onderwijsassistent zijn, blijkt dat 88 procent taken uitvoert die bij een hogere functie horen. Van hen zegt 75 procent wel eens als ‘goedkope’ leerkracht te worden ingezet als vervanger van een zieke leraar.

De kwestie aankaarten bij directie of bestuur heeft lang niet altijd succes. Sommigen krijgen zelfs te maken met intimidatie, aldus de onderwijsvakbond. Er zou worden gedreigd met ontslag of de onderwijsassistent wordt te verstaan gegeven dan maar niet voor de klas te gaan staan.

CNV Onderwijs gaat een zwartboek maken en de zaak aankaarten bij schoolbesturen. Individuele leden kunnen erop rekenen dat de vakbond hen bijstaat tot aan de rechter, aldus voorzitter Michel Rog. Volgens hem heeft het wel degelijk zin een procedure te beginnen om een hogere inschaling.”

Arme onderwijsassistenten, ze hebben het maar zwaar. Ik heb er ook wel eens eentje rondlopen en ik beloof dat ik voortaan wat vriendelijker tegen haar zal zijn. Bij ons loopt het ook wel eens uit de hand. Neem nu vorige week. Ik zeg “één zoetje, verder niets”. Wat denk je? Zat er melk in de koffie. Ze is geloof ik wel drie keer teruggegaan voordat ze het goed had. Maar ja, je wilt ze ook wat leren he? Daar zijn we tenslotte leerkrachten voor.

Lees hier het intimiderende artikel.

7 Reacties op “Schoolplein Maffia”

1. an zegt:

De onderwijsassistent in mijn kleutergroep heeft vandaag ook weer wat geleerd. Tijdens fruit eten vroeg ze aan mij: Hoe krijg ik dit open? Ik dacht dat
    ze worstelde met een stevig dichtgedraaide beker maar toen ik me omdraaide hield ze een banaan omhoog……….
    Gelukkig neemt ze op andere momenten een hoop werk uit handen……….knustelmateriaal klaarleggen, aanvullen, opruimen van de klas en kasten, netjes houden van de verf en lijmtafel ed….dus missen wil ik ze echt niet!!

Ooh, An. En ik deed eigenlijk maar net alsof onderwijsassistenten vreemde wezens zijn.

3. Christien van Gool zegt:

Kijk daar hebben wij in het voortgezet onderwijs gewoon geen last van! Wij mogen alles zelf doen ;-)

4. Bente zegt:

Niet alleen onderwijsassitenten, maar wat dacht je van onbetaalde lio. Soms ook best oneerlijk. :)

Maar Christien, ik had vandaag twee leerlingen van het voortgezet die Engelse les kwamen geven in mijn groep 7/8. Het is zo dat ze al vijf jaar dezelfde les meekrijgen van de school, dus als ik het goed begrijp doen jullie één keer alles zelf en gebruiken dat dan een jaar of tien ;)

Ik heb zelf een onbetaalde lio gedaan, Bente. Toen woonde ik op mijzelf. Dus ik ben het helemaal met je eens. Dat zou serieus verboden moeten worden. Maar dan moet je wél voltijd voor de groep. Net als ik destijds.

6. Eke Visser zegt:

Nu ik op meerdere scholen al heb gezien dat er zelfs onderwijsassistenten zijn die gewoon parttime of fulltime voor de klas staan als juf of meester, moet ik zeggen dat ik het schokkend vind. En niet voor de onderwijsassistenten zelf! Ik vind het een zeer slechte zaak dat mensen die daar nog niet voor geschoold zijn, blijkbaar wel zo veel uren per week les mogen geven en zelfs als mentor mogen optreden voor pabostudenten. Ook is het kwalijk voor de gedilomeerde werkzoekenden. Want waarom zou je nog een dure kracht onder contract zetten als je onderwijsassistent het prima redt die 3 dagen per week voor de klas?

Ik geef je gelijk, Eke. Kijk, als er iemand onverwacht ziek is en vervanging is nergens te vinden; dan biedt een onderwijsassistent soms uitkomst. Maar op alle andere dagen moeten ze zich gewoon bezig houden met mijn koffie.

− een = 3