Het is pas achttien uur geleden dat ik mijn laatste stukje het net op heb gestuurd, maar ik kan het eenvoudigweg niet laten om het even met je over valles te hebben. En dan heb ik het niet over die vegetarische zwembanden.  Maar over les in vallen. Hoe is dat bij jou op school geregeld? Laten jullie de kinderen ook verantwoord vallen? Tijd om de gymles aan te passen! Vergeet het tikspel op het eind, binnenkort gaan we met de kinderen een leuk spelletje verantwoordvalletje doen! Wie doet er mee?!

“Als het aan de stichting Consument en Veiligheid ligt, krijgen binnenkort alle kinderen die op de basisschool zitten vallessen. Die moeten voorkomen dat kinderen in het ziekenhuis belanden na een val. De valtrainingen zouden onderdeel moeten zijn van de gymnastieklessen.

De training zou de kans op letsel met ongeveer de helft terugbrengen, blijkt uit onderzoek. Na een valpartij krijgen kinderen vooral polsblessures, hersenschuddingen, en enkelblessures. Tienduizenden kinderen komen per jaar terecht in het ziekenhuis na een val. De laatste jaren is dat aantal flink gestegen.”

De vallessen zijn ontwikkeld door valgoeroe Yos Lotens. Wat Mr. Miyagi was voor The Karate Kid is Yos Lotens voor …ehm… Het Vallende Kind. Ofzo.

Yos geeft al vallessen sinds de jaren tachtig. Opmerkelijk, want volgens bovenstaande tekst is het aantal kinderen dat in een ziekenhuis belandt de laatste jaren flink gestegen. Hoe verklaren we dat, Mr. Lotens? NOU!?

Val hier met je neus in… een artikel van de Volkskrant.
Foto Guy Mason

6 Reacties op “Opvallend Nieuws!”

1. Christien van Gool zegt:

Ja dit bericht hoorde ik ook op de radio – wat een onzin! Valles (wel een mooi woord trouwens!)
    Een valgoeroe?? Is het soms al 1 april?

2. an zegt:

Valles…. ik viel meteen van mijn stoel toen ik het zag op tv…AUW!
    ik werk dus met kleuters en die vallen voortdurend…. zal ik ze nog vaker laten vallen maar nu onder begeleiding? ( door een duw van mij gevolg dooreen uitleg hoe je beter had kunnen vallen?)
    een voorbereidende val..die vang je misschien wel goed op maar een onverwachte val, bv. met in je handen een puzzel of ziitend op een fiets,..ja dat wordt toch wat moelijker lijkt mij….

Op de televisie? Wauw. Er is zeker geen ander nieuws meer. Is de winnaar van So You Wanna Be Hollands Popstar nog niet bekend? Of val ik nu door de mand? *kijkt weinig televisie*

Hee, wacht even!

VAL ik nu door de mand?

Hee Christien, het is nog lang geen 1 april.
    Kom op zeg, je bent net begonnen!

5. sam zegt:

Mij lijkt het wel wat. Volgens onderzoek is het letsel 50% minder bij scholen die deze cursus hebben gevolgd.

Misschien is het ook wel wat, Sam.
    Ik zeg: laat ze maar langskomen.

Maar dan wel gratis.
    Om maar met de deur in huis te vallen.

6 − = drie