We hebben het tegenwoordig toch maar makkelijk. Als je vroeger beweerde dat de aarde rond was werd je bij gebrek aan bewijs blootgesteld aan iets vervelends als, laten we zeggen, een onthoofding. Tegenwoordig hoef je alleen maar Google Earth op te starten om de ongelovigen de mond te snoeren. Voor ingewikkelde berekeningen hebben we allerlei apps op onze smartphones en als je ‘s avonds geen zin hebt om de piepers in het water te gooien, dan kun je online kiezen uit 15 verschillende restaurants met gratis bezorgservice. En kinderen die te druk zijn, geef je Ritalin. Nu wil er bij de diagnosticering van ADHD wel eens een missertje zitten. Neem nu het vooruitstrevende Amerika, je weet wel, land of the free, home of the brave enzo. Daar kwamen ze er laatst achter dat ze een paar kinderen een verkeerd etiketje hebben gegeven. Geen reden voor paniek hoor. Het zijn er maar een miljoen.

“Bijna 1 miljoen kinderen in de Verenigde Staten zijn mogelijk onterecht gediagnosticeerd met de aandachtstekortstoornis ADHD. Nieuw onderzoek van Michigan State University wijst hier op.

Voor het onderzoek werden gegevens van 12.000 kinderen jonger dan zeven jaar uit het Early Childhood Longitudinal Study Kindergarten Cohort bestudeerd.

Hieruit bleek dat de jongste kleuters 60 procent meer kans hadden om het stempel ADHD te krijgen, dan de oudste kleuters uit dezelfde klas. Zo had een kind dat op 31 augustus is geboren veel meer kans op de diagnose ADHD dan een kind dat een dag later, op 1 september, is geboren. ADHD is de gedragsstoornis die het meest gediagnosticeerd is in Amerika. 4,5 miljoen kinderen zouden daar last hebben van deze aandachtstekortstoornis. Maar dit onderzoek lijkt aan te tonen dat 20 procent hiervan mogelijk verkeerd gediagnosticeerd is.”

Nu heb ik wel eens een documentaire gezien over Amerikaanse doktoren die financieel belang hadden bij de verkoop van Ritalin, maar het zou flauw zijn dit aan te halen, he? Een miljoen verkeerde diagnoses. Ach, we hebben allemaal wel eens een dagje waarop het wat minder gaat.

Lees hier meer over The United States Of ADHDerica.

2 Reacties op “Million Dollar Babies”

1. Theo zegt:

Gelukkig wonen wij in een beschaafd land waar zulke dingen:
    1. niet gebeuren,
    2. nog nooit gebeurd zijn en
    3. ook nooit zullen gebeuren,
    want wij Nederlanders behoren namelijk tot het weldenkende gedeelte van de wereld en de Amerikanen? Tsja!, iedereen (nou ja behalve diezelfde Amerikanen natuurlijk) weet dat die:
    1. dom geboren worden,
    2. dom leven en
    3. dom doodgaan.
    Jezus Cristus, Frank! zoals de (alweer diezelfde ver-”dom”-de) Amerikanen zeggen: “Wake up and smell the coffee!”!
    Heb je nou echt de illusie dat het hier anders zou zijn? Nou ja, als je dat zou vinden dan heb je een wel beetje gelijk; zo erg als het nu daar is zal het, zoals gebruikelijk, hier pas over 10 jaar zijn.
    En waarschijnlijk erger. Want zelfbenoemde opiniemakers zoals jij, die op een wolk van superioriteit leven, blijven ter zijner tijd natuurlijk volhouden dat het allemaal niet zo erg is want als je dat dan zou moeten toegeven dan zou je ook moeten toegeven dat je het vroeger (nu dus!) bij het verkeerde eind hebt, met als gevolg gezichts- en authoriteits-verlies.
    En dat is voor weldenkende mensen zoals jij natuurlijk pas een echte ramp.

Bedankt voor je reactie, Theo. De laatste keer dat iemand zich hier zo uitte was nadat ik een opmerking had gemaakt over het kapsel van Wilders. Maar je reactie verdient een antwoord terug. En een eerlijke ook.

Ik snap niet goed de boodschap van je antwoord. Soms lijk je mijn sarcastische/ironische toon over te nemen, maar op het eind blijk je het in het geheel niet met me eens te zijn. Maar waarover ben je het niet met me eens?

Op deze site heb ik al behoorlijk wat kritische stukjes geschreven over het gebruik van medicijnen bij kinderen. Ook in dit stukje laat ik me daar sarcastisch over uit. Iets wat jij blijkbaar gemist hebt.

Er zijn nog wel wat meer opmerkingen over je reactie te maken, maar laat ik het simpel houden: het is een schreeuwerig zooitje dat riekt naar een ouwe hippie die zijn dagen vult met het schrijven van klaagbrieven naar wasmiddelfabrikanten.

Ik ben geen zelfbenoemde opiniemaker, Theo, ik ben ervoor gevraagd en krijg er ook wat centjes voor. Ik ben dol op kritiek van de lezers al moet er wel een touw aan vast te knopen zijn.

Rest me je nog te zeggen dat je Jezus Christus met een ‘h’ schrijft. Ik voel me helemaal niet superieur (zoals jij schrijft), maar ik heb er wel een hekel aan als iemand mijn echte naam verkeerd schrijft.

twee + = 9