Laten we even duidelijk zijn. ADHD bestaat. PDD-NOS ook en autisme is ook officieel (kijk maar naar Rain Man voor het bewijs). Zo zijn er nog wel meer Echte Aandoeningen die kinderen kunnen hebben. Ik weet het, want ik ken een paar van die kinderen. Maarrr! Laten we als leerkracht niet drie diagnosticerende instellingen inschakelen als moeder de klas binnenkomt omdat ze vermoedt dat Latatishia dyslectie heeft. Het zou namelijk ook wel eens kunnen dat Latatishia eenvoudigweg niet zo’n helder licht is. Of beter in creatieve vakken. Verlegen kinderen hebben niet gelijk Asperger en de wild rondspringende Daryll zou thuis voor de verandering eens ouderwets op zijn lazer moeten krijgen. En sinds kort weten we dankzij intensief Amerikaans onderzoek dus ook dat we kinderen niet te lang achter de computer of televisie mogen laten zitten. Want daar krijgen ze dus ADHD van. Neem maar eens notie van deze belachelijke zinnen:

“In een jaar tijd heeft de Official Journal of the American Academy of Pediatrics 1323 basisschoolkinderen gevolgd in hun ontwikkeling. Uit hun onderzoek blijkt dat kinderen die meer dan twee uur per dag achter de computer of televisie zitten vaak een kortere aandachtsduur hebben. Hetgeen ook wel als ADHD wordt bestempeld.”

Ik zit per dag ook langer dan twee uur achter de televisie of computer. Vroeger ook. En ik ben toch ook norma… Wacht. Misschien niet het beste argument. Laten we maar even verder lezen.

“Vooral games zouden schadelijk zijn voor de concentratieduur van jongere kinderen. Dit omdat games vaak samen gaan met snel wisselende beelden die het kind mentaal be├»nvloeden. Ook vragen games om zo veel aandacht van de kinderen dat ze hun aandacht voor de echte wereld laten wegslippen.

Echter is de redenering andersom ook mogelijk. Zo wordt gesteld dat kinderen die al een lichte vorm van ADHD hebben vanzelf worden aangetrokken tot gamen, overmatig TV kijken en computeren. Op deze manier zou het gebrek aan langdurige aandacht alleen maar erger worden.”

Aldus de website van de GGZ. Waar je dus maar beter niet heen kunt gaan met een kind dat langer dan twee uur per dag achter de televisie of computer zit. Want dan hebben ze een kortere aandachtsduur. “Hetgeen ook wel als ADHD wordt bestempeld.”

Nou, ik was gisteren nog even bij de GGZ. Ik heb er dus heel stil gezeten en deed mijn best om niet te wiebelen op mijn stoel. Ik was bang dat de dame achter de balie omhoog zou springen en krijsend naar mij zou wijzen: “ADHD! Hij daar! ADHD!!” Maar ik bleef stil en zij ook. Wel kreeg ik een stuk of negentig malariapillen. Want. Even een pauze hier, Trouwe Lezer. De komende weken trek ik door Nepal. Waar de lucht nog schoon is en waar drukke kinderen gewoon van school worden gehaald om de rest van hun leven koeien te melken in krakkemikkige schuurtjes. Zoals het hoort!

Computeren. Doe het te vaak en je wordt blind krijgt ADHD.

Edit, vijf minuten na publicatie: Ik zat eigenlijk niet bij de GGZ. Ik zat bij de GGD. Desalniettemin was ik daar toch bang dat ze naar me zouden wijzen en krijsen. Ik weet niet hoe dat komt, dat heb ik nu eenmaal op publieke plekken.

9 Reacties op “Computers Het Euvel Achter ADHD”

 1. Bauke van der Laan zegt:

  Hoi Frank,

  probeer het hele artikel te vinden, maar dat lukt me niet. Heb je een URL?

  Zoals gezegd, zou graag het hele artikel lezen en ben dan met name benieuwd naar de opdrachtgever en uitvoerder van het onderzoek) maar mijn voorlopige conclusie:

  Wat een hoop onzin, quasi onderzoek en domheid bij elkaar! Als ik een hoop getallen verzamel en ze manipuleer kan ik elke relatie aantonen om er vervolgens een conclusie aan te verbinden die me goed uitkomt.

  Gelukkig blijkt vaak (en nee daar heb ik geen getallen over) dat er ook mensen zijn met gezond verstand en die bovendien in staat zijn dat gezond verstand in te zetten.

  Groeten,
  Bauke van der Laan

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Hoi Bauke,

  Kijk eens:
  http://pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/peds.2009-1508v1

  Het is wel een mager rapportje na een jaar onderzoeken. Tien pagina’s waarvan twee gevuld met bronnen.

  Edit: Ik moet wel eerlijk zijn. Eigenlijk houd ik wel van magere rapportjes. Zo’n kolossaal monsterwerk is alleen goed om op je t-shirts te leggen zodat de kreukels eruit gaan. Maar mijn complimenten over de to-the-pointness van het rapport zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit.

 3. Veronique zegt:

  Hoi Frank,
  Wat een gezwam,
  Ook ik zit meer dan 2 uur per dag of achter de tv of computer en heb echt geen ADHD. By the way bezoek in Nepal eens een school en wie weet wat voor wijsheden je daar vindt. Veel plezier

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Als ik er een school tegenkom ga ik zeker kijken, Veronique. Deze reis wordt de eerste sinds lange tijd waarin ik niet ga lesgeven of vrijwilligerswerk doe. Maar ik ben van plan om wel veel te zien en te doen. Thuis zit ik toch alleen maar achter de computer. Want w- *afgeleid*

 5. an zegt:

  Twee uur gamen lijkt me een behoorlijke concentratie inspanning…..hoezo korte aandachtsduur?
  even serieus nu…
  Ik geloof best dat al die snelle, flitsende beelden met een hoop herrie iets doen met je hersenen, het is niet bepaald rustgevend zeg maar…
  Kinderen krijgen door tv , computer maar ook door drukke agenda’s veel te veel prikkels binnnen.
  En dan wordt een lange tijd stilzitten en luisteren echt wel moeilijk maar om dat meteen als ADHD te bestempelen lijkt me wat ver gaan.
  Vy the way: mag je Ritalin in de schoolmelk vermengen?

 6. Sabine zegt:

  Kinderen krijgen geen ADHD, ze worden er mee geboren. Wel kunnen omgevingsfactoren het geheel verergeren. Bij kinderen met ADHD werken de hersenen langzaam, Ritalin versneld dit proces. Het is officieel een opiaat, je moet deze in zijn geheel geven, mag wel met schoolmelk ipv water, dit maakt niet uit.

 7. Mirjam zegt:

  Bij mijn beide kinderen is inmiddels de diagnose ADHD gesteld en die zitten zelden twee uur of langer TV te kijken. Mijn dochter van negen doet soms wat reken-spelletjes op de computer, maar verder niet. En mijn zoon is bijna vijf en doet alleen op school soms een (educatief) computerspelletje, thuis nooit. Daar vinden we hem gewoon nog te jong voor.
  Onze kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen, te knutselen (vindt moeders ook nog steeds leuk!) of een boek (voor) te lezen. En ja, m.n. als ze moe zijn vinden ze het heerlijk om lekker lui voor de T.V. te hangen. Dat is voor hen juist rustgevend, omdat ze dat passief kunnen doen! Na een lange, drukke werkdag vinden wij dat zelf ook heerlijk…

  Geen drukke agenda’s dus, niet overmatig veel (drukke) prikkels en toch hyperactief en concentratie-problemen? Hoe is het mogelijk?
  Ik stel voor dat deze onderzoekers het boek “Zit Stil! Op school” eens lezen, daar staat het begrip ADHD heel duidelijk in uitgelegd. Dat heeft n.l. met een bepaalde “rem” in je hersenen te maken. Die rem zorgt er voor dat je nadenkt voor dat je iets doet en dat je je kunt focussen op een ding, en de overige prikkels kunt negeren. Ritalin zorgt voor die rem, vandaar dat het zo goed werkt bij kinderen met ADHD. Bij kinderen die geen ADHD hebben, werkt het juist als een pepmiddel! Dus An, of Ritalin in de schoolmelk dan zo’n goed plan is…??

 8. an zegt:

  Dan zal ik me beperken to kinderen die het nodig hebben. Zowel voor de drukkere leeling als voor de leerling die niet vooruit te branden is….

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Nu ik terug ben van vakantie, zie ik dat de reacties weer afschuwelijk verwaarloosd zijn door mij. Dus An, Sabine en Mirjam; excuses en de volgende keer ben ik er weer als de ADHD-kippen bij met een snedige en hippe tegenreactie.

Reageer


6 − vier =