Gaat u morgenmiddag met uw leerlingen naar het voetbal kijken? Ik zeer zeker niet. Verder zal ik u bekennen, ik moest net naar Google om op te zoeken tegen wie Nederland morgen speelt. Denemarken dus. Met dank aan de website van de NOS, die ons tevens waarschuwt dat het internet morgen wel eens zou kunnen gaan steigeren van de vele mensen die via online streams gaan kijken naar het aloude balletje-trappen. Gelukkig ben ik morgenmiddag ambulant. Dus terwijl onze lieflijke school verandert in een oranje gevaarte met daarin tientallen grommende en schreeuwende voetbalblagen zit ik ergens in een stil uithoekje om de vijf minuten de televisiekabel eruit te trekken. Hahaha! En voor wie zich druk maakt om een bezoekje van de leerplichtambtenaar; niet doen. De onderwijsinspectie heeft laten weten dat het okay is om morgenmiddag voetbal te kijken op school. Maar niet thuis.

“Basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs mogen tijdens het WK-voetbal leerlingen de mogelijkheid bieden op school naar de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal te kijken. Gezamenlijk naar voetbal kijken is geen onderwijs, dus de tijd kan niet als onderwijstijd gelden.

Ouders mogen hun kind niet thuishouden om naar een voetbalwedstrijd te kijken. Thuisblijven zonder toestemming van de school of zonder geldige reden voor afwezigheid is ongeoorloofd schoolverzuim. Scholen zijn verplicht dit te registreren bij het verzuimloket. De leerplichtambtenaar, die verbonden is aan de gemeente, houdt toezicht op ongeoorloofd schoolverzuim.

Scholen zijn verplicht te voldoen aan de wettelijk vastgestelde onderwijstijd. Jaarlijks kijkt de inspectie bij een steekproef van scholen in het voortgezet onderwijs of ze voldoende onderwijstijd hebben aangeboden. Over het algemeen nemen scholen meer uren op in het lesrooster dan ze moeten verzorgen. Hiermee kunnen ze dit soort lesuitval opvangen.”

Het is ook geen goede promotie voor het vak. Een schoolmeester die niets van voetbal weet. De jongens die dit lezen en twijfelen of ze de lerarenopleiding gaan doen zullen resoluut een economische richting kiezen. Zonde natuurlijk, want het lerarenvak is geschikt voor de meest stoere bonken onder het mannenvolk. Sterker nog, ik we… – wat is dít? Een vlek op mijn shirt! Maar ik heb het net gewassen met oranjebloesem! Snel? Waar is het zout, ik zie er niet uit! OMG!

Ga jij met je klas voetbal kijken?

4 Reacties op “Leerplichtambtenaar zegt: ga maar lekker voetbal kijken met je klas”

1. an zegt:

Oranjebloesem?
    Toch nog een beetje oranje……

Okay. Ik beken. Het was een grap. Maarrr… ik heb wel een wasmiddel met oranjebloesem. Van Ariel. Omdat ik het waard ben.

3. Rob zegt:

Voetbal kijken op school kan een goede manier zijn om toekomstige voetbalvandalen op te voeden. Of aandacht te besteden aan sportief spel. Of wat te denken van een combinatie met muziek. Wie blaast het zuiverst op de vuvuzela.

Afgezien van je laatste lessuggestie, Rob, ben ik het helemaal met je eens. Ware het niet dat ik totaal geen verstand heb van voetbal en een penalty nog niet weet te onderscheiden van een… ehm… precies. Dat bedoel ik. Maar je standpunt over opvoeding (zeker gezien de sportdag die ik gisteren coachte) is een goede.

+ 8 = zeventien