In de komende paar dagen plaatst Leerkracht PO hier de serie ‘Politiek & Onderwijs’. Job Cohen bijt het spits af. Niet zo’n mooie uitdrukking, want ‘het spits afbijten’ betekent letterlijk de punten van de speren af laten breken door er als eerste in te lopen. Hieronder staan de standpunten van de PvdA. Als jij als leerkracht op negen juni aanstaande jouw rode correctiepotlood uit je volgeladen tas trekt om een kruisje te zetten bij de partij met de rode roos, waar kies jij dan eigenlijk voor, onderwijsgewijs?

• Wij wijzen bezuinigingen in het onderwijs af, we moeten juist investeren in onderwijs. We vinden wel dat er kritisch gekeken moet worden naar de wijze waarop het geld in het onderwijs besteed wordt.
  • De kwaliteit van ons onderwijs moet op vele fronten omhoog. Vaak betekent dit dat kinderen, scholieren en studenten eenvoudigweg langer les moeten krijgen.
  • Scholen zijn er in de eerste plaats weer om kinderen taal, rekenen en kennis van de wereld en de eigen leefomgeving bij te brengen. Vooral kennis van de leefomgeving en de geschiedenis zijn middelen om vervreemding tegen te gaan en om de identificatie met de eigen omgeving te bevorderen.
  • Voor goed onderwijs zijn lerarenopleidingen van een hoog niveau nodig. Daarom stellen we daaraan strenge in- en uitstroomeisen. Scholen streven er naar te werken met leraren afkomstig van deze volwaardige lerarenopleidingen. Lesgeven is een vak en dat erkennen wij.
  • Kinderen worden vaak te vroeg en soms te laat gedwongen tot keuze van school of studie. Zo raken jongeren gefrustreerd in hun ambities. We moeten daarom flexibeler omgaan met het moment waarop leerlingen kiezen. Er komen schakelklassen, kopklassen en/of voetklassen bij de overgang van de basis- naar de middelbare school voor leerlingen die meer tijd nodig hebben om hun pad uit te stippelen.
  • Kinderen en jongeren brengen hun sores elke dag mee naar school. Om te zorgen dat leraren aan lesgeven toe blijven komen, wil de PvdA de zorg in en om school beter organiseren. De zogenoemde Zorg- en Adviesteams op de scholen passen daarbij. Het schoolmaatschappelijk werk is in het voortgezet onderwijs en MBO onmisbaar.

Okay. Dat is het, juf en meester. De PvdA & Onderwijs. Wat vind jij? Sociaal-wenselijk praatje, te algemeen, onzin, net wat Nederland nodig heeft? We klagen soms, we zijn ook vaak tevreden. Op 9 juni kunnen we ons steentje bijdragen aan eventuele veranderingen. Laat je mening hier horen!

3 Reacties op “Politiek & Onderwijs 1: PvdA”

1. Sen zegt:

weinig uitdagens. politieke equivalent van een bord aardappelen met spruiten. het is niet voor niets dat Cohen alleen in aanmerking komt voor compassiestemmen.

2. an zegt:

Weg met passend onderwijs, een verkapte bezuinigingsregel! Stem SP……

Wat zal ik eens in gaan vullen?

Kijk Sen, dat soort meningen zien we hier graag!

En dan die An, ook al zo fel.
    An Marijnissen.

6 − vijf =