Volgens de boeddhistische leer heb je vijf eigenschappen nodig om het goede pad te bewandelen. Geduld, enthousiasme, grootmoedigheid, morele discipline, concentratie en wijsheid. Dat weet ik uit mijn hoofd. En ik weet ook dat er geschreven staat dat Boeddha heeft gezegd; “Verlossing krijg je niet door naar mij te kijken. Het vereist een zeer actieve inzet en oefening.”

Is het erg idealistisch van mij om te denken dat het bovenstaande in elke vacature voor een leerkracht zou moeten staan? Functie-eisen: zeer actieve inzet, geduldig, enthousiast, grootmoedig, gedisciplineerd, geconcentreerd en wijs. Soms lijkt het wel alsof het leerkrachtenvak door sommige collega’s gezien wordt als een nine-to-five, niet langer meer een functie die in het wetboek omschreven wordt als een van ‘hoge integriteit’, maar een manier om brood op de plank te krijgen.

Nu weet ik van mijzelf dat er nog aardig wat te verbeteren valt. Ik ben intelligent, maar met een venijnig randje, ik krijg zaken snel voor elkaar, maar alleen als het mijn interesse heeft, enzovoorts, etcera. Maar ik onderstreep nog wel elke werkdag het belang en de verantwoordelijkheid van mijn beroep. Ik ben niet Zomaar Iemand. Ik ben Meester Frank. En dat is iets waar ik heel zorgvuldig mee om moet gaan, moet bijslijpen, aanscherpen, omdraaien en tegen het licht houden.

Nou, dat is een lekkere warrige manier om het onderstaande filmpje aan te kondigen. ‘Klik hier’ was waarschijnlijk ook voldoende geweest.

“KLIK HIER”

Met dank aan hem.

4 Reacties op “Children Full Of Life”

 1. hmm zegt:

  gelezen.ook juf

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Ehm. Bedankt voor je reactie, Hmm.

 3. marjolein zegt:

  Zeer ontroerend !

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Mooi he? Door je reactie heb ik zelf ook nog even gekeken.

Reageer


2 + = negen