Het oude zeevaardersvolk heeft weer van zich laten horen op didactisch gebied. En wel via Reiny Kas van openbare basisschool De Mienskip. En mienskip, dat is Fries voor gemeenschap. Niet dat het nu zo belangrijk is voor dit bericht, ik wil jullie alleen overdonderen met mijn uitgebreide kennis van het Fries. Ik reis namelijk graag en zodoende weet ik in een heleboel talen het woordje voor gemeenschap. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt (daar zijn weer een paar lezersafmeldingen)! Hoe dan ook; voor ieder vak een eigen leerkracht. Zeggen de Friezen. Want “het is wel waar we naartoe gaan”. En wie weten beter dan de Friezen hoe de moderne wereld in elkaar steekt? Ik bedoel; ze hebben er tegenwoordig ook internet enzo. En magnetrons.

“Gisteren ging een samenwerking van start met ’t Holdersnest in Harkema, De Tsjelke in Holwerd en De Balkwar in Kootstertille.

De samenwerking, die de projectnaam Lerende Basisschool heeft gekregen, bestaat uit het meer specialiseren van de leerkrachten. ,,Leraren van de vier scholen gaan in werkgroepen zitten waarmee ze veel affiniteit hebben. Een leraar die wat heeft met wiskunde, gaat om tafel met leraren van andere scholen die dat ook hebben. Samen bedenken zij een strategie om de kwaliteit van het rekenen omhoog te brengen. Voor taalonderwijs geldt hetzelfde.”
Wat de scholen hiermee willen bereiken, is dat leraren vooral doen waar ze goed in zijn. Daarvan raken ze gemotiveerd en als ze gemotiveerd voor de klas staan, werkt dat aanstekelijk voor de leerlingen, is de gedachte. Het is essentieel voor het bijstellen van de ambities en voor de motivatie, vindt Kas. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het onderwijs een andere kant opgaat, commerciëler wordt. Er moet meer power in de scholen.”

We doen het allemaal wel eens. Je schrijft een brief voor ouders, je twijfelt of je een woord met één l schrijft of met twee en dan breng je het ter controle naar die ene leerkracht en zeer zeker niet naar die andere. Want die andere heeft altijd taalfouten op het bord staan. Maar om het nu heel zwart-wit te splitsen, ik weet het niet. Het geven van alle vakken vind ik nu juist de charme van mijn werk. Daarentegen ben ik wel beter in taal dan in rekenen. Oh, Trouwe Lezer, het dilemma! Wat vind jij? Wat wil jij? En wat is het Nepalese woord voor gemeenschap (dat moet ik nog even uitvinden vóór juli)?!
Lees hier over gemeenschap en Friezen en leerkrachten.

8 Reacties op “Friezen zeggen; geef ieder vak zijn eigen leerkracht”

 1. Leen zegt:

  zo erg ver achter lopen we echt ook weer niet, we hebben hier ook al auto’s en fietsen! Ook gebruiken we hier mobieltjes en we hebben ook al digitale schoolborden en touchscreens in de klas.
  En er woont ook een communitymanager van kennisnet in Friesland, maar dat wist je volgens mij al heel wat langer. Of liep je een beetje achter?
  Verder is je kennis van het Fries vast beter dan het Nepalees
  Met het eerste kan ik je wel helpen, met het andere absoluut niet!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Ach, je kent me zo langzamerhand ook al een beetje. Er gaat niets boven het genereren van reacties dan het sarren van wat Friezen. Lekker flauw, maar zo ben ik nu eenmaal. En als het uit de hand dreigt te lopen doe ik graag een beroep op die vriendelijke communitymanager uit Friesland om de boel weer te sussen.

 3. Erwin zegt:

  jongens, jongens geen ruziemaken he :)

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Hee. Wat een communitymanagers hier. Ik zeg; laat Almere maar zitten. De volgende keer vergaderen we hier. Rob? Erik?

 5. merel zegt:

  Hallo Leen,
  Met het woordje ‘ook’ in je eerste zin impliceer je dat jullie in Friesland toch wel een ‘beetje’ achterlopen.
  Heb geen minderwaardigheidscomplex en ben trots op daar waar je vandaan komt; al spreekt de rest van Nederland anders.
  Gesproken vanuit ‘het aanhangsel’ van Nederland dat men wil gaan ‘opheffen’.
  Groet,
  merel

 6. Frank Jongbloed zegt:

  “Frysk bloed tsjoch op! wol no ris brûze en siede,
  En bûnzje troch ús ieren om!
  Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d’ierde,
  It Fryske lân fol eare en rom.
  Klink dan en daverje fier yn it rûn
  Dyn âlde eare, o Fryske grûn!
  Klink dan en daverje fier yn it rûn
  Dyn âlde eare, o Fryske grûn!”

 7. Leen zegt:

  en nu echt zingen Frank! Voor de wedstrijd van sc Heerenveen wordt altijd het Frysk folksliet gespeeld en gezongen. het publiek zingt masaal mee. Als je nu een mp3 opneemt of een filmpje met dit lied op yuotube zet kun je misschien op een uitnodiging rekenen(maar dan moet je wel je best doen!!
  Merels kunnen ook goed zingen,(vooral in deze tijd) misschien wil ze wel een duetje?

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Het is dat ik niks geef om voetbal, Leen, anders was je een kaartje verloren.

Reageer


twee × = 8