Misschien heeft u ook een leerling met enkele kenmerken uit het autistische spectrum. Zonderlinge beschrijving eigenlijk, ‘het autistische spectrum’. Klinkt als een nieuw televisieprogramma met Char of Peter van der Hurk. Hoe dan ook, waarschijnlijk kent u deze kinderen wel. Of collega’s. Dan is het volgende misschien wel een opmerkelijk nieuwtje; autismegeleidehonden. Precies, dat heeft u goed gelezen. Het werkt als volgt; men neme een hond die zijn blindengeleidehondendiploma net niet heeft gehaald. Daar knoopt men een touwtje aan vast en dat touwtje wordt vervolgens aan het autistische kind vastgemaakt. Kinderen met een rugzakje worden dan kinderen met een labrador.

“In navolging van buitenlandse geleidehondenscholen die goede resultaten boeken, hebben wij het proefproject ‘autismegeleidehonden’ gestart. Honden die de opleiding tot geleidehond net niet kunnen halen, krijgen bij gebleken geschiktheid een opleiding om jonge kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) te begeleiden. Autistische kinderen maken moeilijk contact. Sommigen zijn geneigd plotseling weg te rennen. De ouders houden deze kinderen voortdurend vast. Deze stressvolle situatie voor ouder en kind resulteert vaak in driftbuien en toenemend ‘uitbreekgedrag’ omdat het kind zich opgesloten voelt.

De autismegeleidehond draagt een tuigje dat verbonden is met een riem die de ouder vasthoudt. Het kind zit vast aan de hond met een riem rond het middel. Met een handvat houdt hij de hond vast. Als het kind plotseling wegrent, houdt de hond hem tegen. De ouder kan nu ingrijpen door de hond te helpen het kind tegen te houden en het ‘uitbreekgedrag’ te negeren. De hond biedt veiligheid en voorkomt strijd tussen ouder en kind.”

Lees hier meer over het autismegeleidehondenproject. Het wachten is op de film Rain Dog.

Nog even wat anders, via mijn zus las ik over dit. Erg interessant!

2 Reacties op “De Autismegeleidehond”

1. Susanne zegt:

Benieuwd of zo’n hond ook kan vertellen hoeveel brokjes er liggen wanneer er een pak omvalt.

Maar wacht eens.
    Honden kunnen niet práten!

Outbreak, Raindog, aardig bruggetje.

Verder, bijzonder idee zo’n hond.

2. Christien van Gool zegt:

Dank je wel, broer!

+ 2 = negen