De Nederlandse filmstudio’s hebben al geruime tijd in de smiezen dat er publiek gelokt kan worden met de verfilming van kinderboeken. Moesten we het vroeger nog doen met verfilmde literatuur (Peter Jan Rens in Brandende Liefde, anyone?), tegenwoordig doen de Hollandse filmboeren het best aardig met de kinderafdeling van de bibliotheek voordat ze naar Hollywood vertrekken. Het begon zo’n beetje met Abeltje en de lijn loopt goed door naar prenten als Oorlogswinter en Kruistocht in Spijkerbroek. Binnenkort kunnen we met z’n allen naar Briefgeheim. Hoofdrol wordt vertolkt door de hedendaagse Monique van de Ven… eh… Daan Schuurmans.

Begin jaren tachtig was er al een serie van Briefgeheim en nu wordt er een speelfilm gemaakt van het beroemde boek van Jan Terlouw. Daan Schuurmans zal een van de hoofdrollen spelen. Briefgeheim gaat over Eva, die het thuis niet langer uithoudt, omdat haar ouders voortdurend ruzie maken. Ze besluit haar ouders een lesje te leren en loopt van huis weg. Vanuit haar schuilplaats ontdekt ze dat er een moord wordt beraamd. Samen met haar buurkinderen raakt ze verzeild in een spannend avontuur. Het boek is ook verkrijgbaar als Luisterboek. De film zal dit najaar in de bioscopen gedraaid worden. De opnames van de film beginnen deze zomer. De regie is in handen van Anna van der Heijde.

Anna van der Heijde is ook de regisseur van het NPS! KORT!-filmpje ‘Missiepoo16′ dat eigenlijk best okay is. En geproduceerd door Reinout. Dus. Nu afwachten tot míjn favoriete kinderboeken eens worden verfilmd. *kijkt naar de boekenkast met daarin zijn verfrommelde exemplaartjes van Anton Quintana’s De Bavianenkoning en en zijn absolute favoriet in groep 8: In de tuin der letteren, van Schopenhauer*

Okay, dat laatste loog ik.

een × 3 =