Toen ik laatst bij mijn ouders was kreeg ik via de e-mail op mijn iPhone mijn e-ticket binnen voor straks in juli. Mijn ouders waren helemaal overdonderd door dit staaltje hedendaagse communicatie. “Kijk dan, Jan,” riep mijn moeder enthousiast toen ze met haar vinger over het telefoonschermpje bewoog. “Het beweegt mee!” Mijn vader morrelde moedeloos wat aan het apparaat en richtte zijn aandacht toen weer op zijn gevulde koek. Tja. Uiteraard hebben we inmiddels allemaal een digitaal schoolbord in het lokaal staan, nietwaar? Sommige van ons zelfs een state-of-the-art beamerloze lcd-touchscreen. Philips doet er nog een schepje bovenop. Als we binnenkort de rekentoetsresultaten wat omhoog willen krikken, hoeven we slechts wat aan het lichtknopje te frummelen. Hoezee!

“Universiteit Twente en Philips onderzoeken samen de effectiviteit van een lichtsysteem dat Philips speciaal voor scholen heeft ontwikkeld. De leerkracht kan zowel de lichtsterkte als de kleurtemperatuur van het systeem aanpassen aan de activiteit in de klas. Wat blijkt: kinderen uit klassen waar het systeem is toegepast, scoren meteen gemiddeld 8,7 procent hoger op een concentratietoets, maar belangrijker nog, de concentratie neemt nog verder toe. Een maand later scoren de leerlingen zelfs gemiddeld 13,6 procent hoger.”

Je zou voor de gein eens naar het begeleidende filmpje moeten kijken. Wat een blije juf! En wat een gelukkige ouders! Kinderen komen ‘anders de school uit, gezelliger’. Je zou haast denken dat Philips zelf dit nieuws de wereld in heeft geholpen, dat ze zelf dit artikel hebben geschreven en dat ze zelf het filmpje op YouTube hebben gezet. Oh. Dat hebben ze ook. Wat een stelletje v… – Hee! Wie deed daar het licht uit!? -

*Zie hier het licht.

14 Reacties op “Philips SchoolVision: Kinderen ‘gezelliger’”

 1. an zegt:

  Voorlopig moet het lokaal bij ons verduisterd worden ivm zichtbaarheid van het digi-bord…lekker gezellig.. dus dan maar wat lichttherapie?
  Leuk die Avatar-juf!!!

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Hahaha, ik dacht ook al tijdens het kleuren: een Avatar-juf! Het scheelde niet veel of ik had haar een kattenneus gegeven.

  Zelf heb ik heel veel zon in het lokaal. Wat moet ik dan doen? De ramen verduisteren? Zonlicht lijkt mij veel gezonder dan SchoolVision.

 3. anne-marie walraven zegt:

  Ik vind het helemaal niet zo”n gek idee. Het onderzoek is nog gaande, even wachten dus met commentaar, niet meteen zo negatief.
  In je huiskamer doe je ook van alles om het gezellig te verlichten.Bij je werkplek heb je weer andere verlichting. Waarom op school dan ook niet?

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Dat negatieve doe ik stiekem om reacties uit te lokken, Anne-Marie. Op onderwijsgebied is er dagelijks veel nieuws, alleen de interessante nieuwtjes worden hier vermeld. (Dus zo gek vind ik het ook niet) Bedankt voor je reactie!

 5. Jeroen zegt:

  Mooi dat er getracht wordt het onderwijs (in breedste zin) te verbeteren!
  We zullen over een tijd zien/lezen hoe e.e.a. zich heeft ontwikkeld.

 6. Frank Jongbloed zegt:

  En ondertussen zit ik me serieus af te vragen hoe dat dan moet met het (overheersende) zonlicht in mijn lokaal… Maar goed, nadat wij allemaal touchscreens hebben gekregen is onze stichting toch blut. Voorlopig nog lekker aan de TL, Jeroen.

 7. Arjen zegt:

  Toch deed het me ook denken aan een 1 aprilgrap toen ik een item op het jeugdjournaal zag. Maar ja, ik vergiste me een dag!

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Hee Arjen, dat zou maar zo kunnen! Daar heb ik nog helemaal niet aan gedacht! Stel je voor, dat zou weer wat voor mij zijn. Ik ben er vandaag al met OPEN OGEN ingestonken toen de locatieleider kwam vertellen dat alle schoolfoto’s waren mislukt en dat we morgen weer op school moeten verschijnen in onze mooiste kleren. Pas anderhalf uur later dacht ik: ‘Hee…’

 9. anja zegt:

  En toch klopt het allemaal, mijn kerel heeft hier aan gewerkt. En helaas bij ons ook geen potje.
  In Duitsland werken ze er al langer mee, ook Philips, en daar wordt het groots aangepakt.

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Vraag eens aan je man dan wat men doet met het daglicht. Het lijkt me ook wel wat, alleen vind ik de resultaten uit het filmpje wel erg positief.

 11. Bianca van der Zande zegt:

  Veel daglicht zonder verblinding of veel schaduwwerking blijft natuurlijk ideaal voor zowel de kinderen als de leerkrachten maar ook voor het milieu. In de noord-europese landen is de bijdrage van zonlicht in de meeste maanden van het jaar echter onvoldoende om de effecten van Schoolvision op de tafeltjes te bewerkstelligen. Of het systeem ook in zeer zonnige landen effect heeft wordt momenteel uitgetest in Singapore. Ervaring daar leert dat in de meeste gevallen de ramen geblindeerd worden middels luxaflex of zonwering om opwarming van het klaslokaal, verblinding en de schaduwwerking tegen te gaan. En dat is ook wat vaak in onze scholen gebeurd. Zeker met het gebruik van de digiborden. Overigens heeft Philips wel voorzien in het feit dat daglicht een bijdrage kan hebben op de verlichting in de klas. Op momenten dat er veel daglicht binnenkomt zal het systeen automatisch dimmen. Dit om energie te besparen.

 12. Frank Jongbloed zegt:

  Aldus Bianca van Philips. Dat is goed van je, dat je hier reageert. Ik heb nu al honderden lezers die via Google en ‘schoolvision’ op deze site binnenkomen.

  En vooruit dan, ik geloof er wel in. Ik vind het filmpje op jullie site veel te positief en weinig geloofwaardig, maar Schoolvision lijkt me wel een mooi product.

  Dus. Na al die reclame hier, Bianca, wanneer kan ik jullie in groep 4 verwachten?

 13. Lara zegt:

  Jammer dat Philips de eindresultaten van het onderzoek niet in zijn geheel openbaar maakt. Ze claimen dat er in het algemeen een positief effect valt te behalen. Ik wil echter graag weten of er ook kinderen waren die negatief reageerde. Uiteindelijk is Schoolvision een vorm van lichttherapie en dat vraagt om een persoonlijke benadering.

  Wij hebben op onze school in ieder lokaal een lichttherapielamp staan van Goodlite, een diamond. In overleg met de ouders van kinderen, waarvan bekend is dat zij met name in de winter moeite hebben met opstaan, slecht goed wakker worden en concentratieproblemen vertonen in de ochtenduren, laten we deze kinderen het eerste kwartier bij aanvang van het eerste lesuur, plaats nemen op de achterste tafeltjes waar de lamp staat. 15 minuten later kunnen ze weer hun eigen tafel opzoeken. De resultaten zijn geweldig. We kunnen met deze lamp 5 kinderen tegelijkertijd ‘belichten’. We hebben nu 4 lampen a 299,00 per stuk. Dit is aanzienlijk goedkoper dan Schoolvision waar de kosten in de 10.000den euro’s lopen. Wellicht een idee voor anderen.

 14. Frank Jongbloed zegt:

  Dat klinkt als een goed alternatief, Lara. Als je er behoefte aan hebt, natuurlijk. Maar je hebt de site van Goodlite aan je naam verbonden. Hee! Ge bent toch nie van Goodlite he!?

Reageer


twee × 4 =