Het was me het drukke weekje weer, hier op de redactie van Leerkracht PO. Bezoek van de onderwijsinspecteur in de klas én het BHV-examen. Helaas konden de beide activiteiten niet tegelijkertijd uitgevoerd worden. Stel je voor. Had ik de inspecteur eerst kunnen verbluffen met mijn taalles over verkleinwoorden, had ik haar daarna lekker gedefibrilleerd. Afijn. Laten we de week maar eens samen doornemen, kijken of er nog iets gebeurd is.

Op 17 maart aanstaande is het Boomfeestdag. Dat wist u natuurlijk al. Groot feest. De kinderen van school kijken er al het hele jaar naar uit. Niet zozeer naar het planten van dat ene stronkje, maar naar de officiële opening. Want die wordt altijd gedaan door een bekende Nederlander. Toen daar dan eindelijk openheid over verscheen zaten de kinderen van spanning te beven in de aula. Wie o wie zou het geliefde Boomfeest openen? Sven Kramer? De derde K? Neen. Sandra Reemer. U had de kinderen eens moeten zien. Boomfeestdag zal dit jaar niet zo uitbundig gevierd worden.

Ik kan nu niet beweren dat ik in mijn jeugd bakken met geld te besteden heb gehad. Mijn vader en moeder werkten beide als schoonmaker en voordat de kleren van mijn oudere broers als garagedoeken werden gebruikt moesten ze eerst nog een poosje gedragen worden door mij. Toch had mijn vader Twee Belangrijke Regels: 1) Mijn kinderen dragen geen kleren met gaten en 2) Mijn kinderen gaan naar school op perfecte fietsen. De teleurstelling was dan ook bijzonder groot toen ik op de basisschool bijna niet mee mocht doen met het praktijkverkeersexamen omdat mijn fiets geen reflecterende banden had. Gelukkig mocht ik de fiets van Jeroen lenen die naast reflecterende tanden ook dito fietsbanden had. Ik heb nog een jaar of twee trots naar mijn opgehangen verkeersdiplomaatje gestaard voordat het vervangen werd door een poster van *PRIVÉHERINNERING*. Computers in de klas wijst ons op een aantal sites waar onze leerlingen kunnen oefenen voor het examen. Misschien geen verkeerd idee. Overigens fiets ik tegenwoordig op een plak roest en betaal ik veel geld voor broeken met gaten. Tot zover het resultaat van mijn opvoeding.

Tot slot nog dit:

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat alle kinderen als kleuter al in contact moeten worden gebracht met de Engelse taal. Hij wil dat op alle basisscholen vanaf de kleutertijd aandacht is voor het Engels. ”In een open en internationaal gericht land als Nederland is kennis van wereldtaal nummer 1 voor ieder kind van groot belang. Hier geldt eens te meer: jong geleerd is oud gedaan”, zei Pechtold woensdag ter gelegendheid van het verschijnen van een digitale lesmethode Engels voor kinderen van vier tot acht jaar.

Nu moet je weten dat Pechtold in 2008 van de Nationale Jeugdraad de ‘Klare-taalprijs’ ontving. Omdat zijn taal (zowel Nederlands als Engels) ‘begrijpelijk’ is. Die Nationale Jeugdraad. Die hadden maar mooi weer een vooruitziende blik wat Pechtolds streven betreft. Ze hadden sowieso een vooruitziende blik. Neem nu de bijna helderziende uitspraak over Wilders destijds; ‘Vergane glorie. Dat weten we nu wel.’ Tja. Wilders. Daar hoor je nóóit meer iets van.

2 Reacties op “Weektaak!”

1. Christien van Gool zegt:

Ik was erbij toen hij op de IPON beurs deze methode voor Engels presenteerde – leuk hoor zo’n bekende Nederlander!
    Maar wat is nu eigenlijk je punt over wat hij zegt???

Bar weinig, nu je het vraagt. Met drie vraagtekens, Christien. Jammer dat ik dit jaar niet op de IPON kon zijn.

× 1 = vier