Omakbar krijgt ‘s ochtends niks te bikken, Sita haalt vijf minuten voor het speelkwartier altijd een chocoladekoek tevoorschijn, Marlon weet precies hoe je het woord ‘sport’ schrijft maar praktische ervaring heeft hij er niet mee, Catootje vindt zichzelf een lelijke draak met een mopsneus, Jan-Peter heeft een katoenallergie en Linda, Fatushi en Bouriki hebben geen grotere stoel nodig naarmate het jaar vordert, maar een bredere. Herkenbaar? Zou kunnen. Want de uitkomsten van de Ga Voor Gezond!-test zijn binnen. Nou nou. Joepie-de-poepie.

“Eén op de zes leerlingen heeft overgewicht, 25% heeft een allergie en 20% van de leerlingen is niet tevreden met zichzelf.  Dit blijkt uit de Ga voor gezond!-test die in schooljaar 2008-2009 is gehouden. Bijna 11.000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar hebben de test ingevuld. Deze en andere conclusies uit de test laten zien dat de gezondheid van basisschoolkinderen veel aandacht nodig heeft.

De Ga voor gezond!-test is een onderdeel van de nationale scholenactie Ga voor gezond!, een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. Leerkrachten, ouders en leerlingen kunnen deze test invullen. De testvragen gaan over de gezondheid en veiligheid van de leerlingen en hun school. Met de resultaten kunnen scholen zien hoe gezond en veilig hun school is. De thema’s van de test zijn: voeding, bewegen, het lichaam, sociale omgeving en gezond en veilig schoolklimaat.”

Veel nieuws heeft het onderzoek niet te bieden. Tips en adviezen heeft het ook niet. Dus. Helaas. Voorlopig worden er bij verjaardagen nog steeds exorbitant grote snoepzakken uitgedeeld, laten we ramen en ventilatieroosters van het lokaal lekker potdicht en geeft de meerderheid van de juffen nog altijd het goede voorbeeld door met een kont voor het digitale schoolbord te gaan staan waar ik mijn Jeep ruim in parkeren kan. Wat ik zei; joepie-de …?

*lees hier het nutteloze onderzoek + stukje tekst onderaan de pagina dat duidelijk niet voor publicatie bedoeld is

6 Reacties op “Gezond Verstand”

1. an zegt:

Tips zijn natuurlijk eenvoudig toch?
    Tijdens fruit eten op school dus FRUIT eten!
    Helaas zijn sommige ouders doof of allergisch voor FRUIT. Dus gaat er iedere dag een “gezonde” (liga)koek mee. Als juf eet je uiteraard ook fruit mee tijdens de pauze. En bewegen??? Met de auto naar school en na school lekker bewegen met de WII?
    Ondanks mijn fruithapje en fietsuurtje naar school (bij mooi weer dan wel) probeer ik het goede voorbeeld te geven. Helaas helaas ben ik toch ruim 10kg te zwaar. Gelukkig heb ik (nog) geen digibord dus daar kan ik met mijn groot kontje (wat ik heb volgens een van de kleuters)niet voor gaan staan!!

Een uur fietsen naar school! Goden almachtig, dan pak ik de vierwieler wel. Zeker met die ijstijd van tegenwoordig. (ps ik zou willen dat ik kon fietsen naar school – woon helaas te ver weg).

ps Over mijn kont heeft geen kleuter nog een uitspraak gedaan.

4. merel zegt:

Over de ‘mijne’wel…want de juf past niet in de prullebak.
    En een goed voorbeeld ben ik al lang niet meer; ik sta bekend als de ‘snoepende’ juf; eet gehele dag door strepsils, fishermanfriends, keeldropjes etc.

5. an zegt:

Merel, ik zou me pas zorgen gaan maken wanneer je niet meer in de container past…..
    Strepsils en keeldropjes zijn nodig voor het vele praten als juf, fishermanfriends voor de ontroerende momenten, dus die tellen toch niet?

We gaan hier toch geen recepten uitwisselen hè? ;)

+ 9 = veertien