Goed. Wikiwijs dus. Dat moet het worden. Een goed gestructureerde, snelle leermiddelensite voor het onderwijs. Even twee of drie lessen over een bepaald onderwijs tevoorschijn toveren? Wikiwijs. Een aantrekkelijke vervanging (neen, verbetering) voor je methodes? Wikiwijs.

“Wikiwijs is een open lesmaterialenbank. Iedereen mag bijdragen: Wikiwijs is voor en door docenten. Op Wikiwijs kun je lesmateriaal zoeken, vinden, downloaden en gebruiken [...] De definitieve versie van Wikiwijs gaat in het schooljaar 2010/2011 van start. Dit is de proeffase, waarin de nadruk ligt op po, vo en mbo. Alle suggesties zijn van harte welkom, want Wikiwijs wordt waar mogelijk ingericht naar de wensen van docenten. Zo werken we samen aan Wikiwijs.”

Gaat Wikiwijs dé site van progressief onderwijzend Nederland worden of is het een goed initiatief dat uiteindelijk stof gaat vergaren in een vergeten hoekje van het internet? Ga jij je lessen van het internet halen (doe je dat al?) of blijf je liever uit methodes werken? Is Wikiwijs te vroeg of te laat?

Kortom; met luide stem spreek ik je toe, mijn handen schudden aan je schouders, ik geef je een paar ferme handvijgen in het gelaat en dan vraag ik je nogmaals, met smekende blik:

WIKIWIJS, TOP OF FLOP?

*klik hier voor de internetwebpagina van Wikiwijs, klik hier voor de mening van mijn zusje en klik hier voor wijze woorden van Wouter.

17 Reacties op “Praat mee: WIKIWIJS”

 1. Jeroen zegt:

  Top of flop? Die keuze wil ik nu niet maken voor Wikiwijs.

  Top dat mensen (zichzelf én middelen) inzetten op een poging het onderwijs te blijven verbeteren.
  Top dat er steeds meer instrumenten beschikbaar komen voor onderwijsmakers zoals leerkrachten.
  Top dat we door uitwisselen van materialen en kennis en de mogelijkheid om dit naar eigen inzicht en behoefte aan te passen (te verbeteren?) geholpen zijn in ons werk.
  Kortom, ik zie de (mogelijke) voordelen er wel van in. En ik denk dat iedere individuele gebruiker in de toekomst mag zeggen of het een top of flop is geworden. Give it a try!?

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Hm. Je snoert me de mond, Jeroen. Haha. Ik zie er ook wat in, een online leermiddelendatabase. Ik weet dat men her en der bezig is met het koppelen van kerndoelen aan activiteiten. Dat zou ik helemaal geweldig vinden. Laat jij vaak methodes los, Jeroen?

 3. Jeroen zegt:

  Ik werk vooral met de methode (als leidraad, zoals het ook gebruikelijk is op mijn huidige werkplek).
  Probeer wel zoveel mogelijk activiteiten in/rondom de methode te passen, te verbouwen, aan te passen, e.d. om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de kinderen/ situatie.

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Jij bent altijd een goede gesprekspartner Jeroen dus ik vraag nog even door. Ik vind wel eens dat mensen tegenwoordig verontschuldigend klinken als ze het hebben over hun manier van werken met methodes, alsof ze menen dat het iets is dat niet meer bij deze tijd past. Proef ik dat ook bij jou (OF BIJ DE MEELEZERS)?

 5. Jeroen zegt:

  Ik denk dat methodes prima passen bij deze tijd.
  Ieder z’n kwaliteiten! Uitgaande van de kwaliteiten van de methodemakers, kan ik als leerkracht mijn kwaliteiten beter inzetten (klinkt als teamteaching in een breed perspectief).
  Of heel simpel gezegd: Omdat ik het wiel niet nogmaals hoef uit te vinden heb ik nu immers gewoonweg tijd om er regelmatig eens een passende band op te leggen. Waarmee ik samen met de kinderen (veilig) voorwaarts kan.

 6. Rosalie zegt:

  Ik zeg TOP!
  Ik denk dat het onderwijsaanbod rijker wordt en we meer uit kinderen kunnen halen (doordat we meer en op een andere manier, van ze vragen)als we meer de methodes loslaten en werken met de einddoelen. Wikiwijs kan daarbij als hulpmiddel voor de leerkracht dienen, als informatiebron.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Ik kan je gedachtengang heel goed volgen, Jeroen. Alleen weet ik dat die gedachten afkomstig zijn van een enthousiast en bevlogen leerkracht. Iemand die een methode naar zijn hand kan zetten. Helaas zijn er ook veel leerkrachten die een methode zien als werk dat niet meer gedaan hoeft te worden. Die vinden het wiel niet alleen niet uit, maar laten dat wiel ook nooit vervangen door een andere. Die komen vervolgens niet meer door de onderwijs-APK. Die leerkrachten kom ik best vaak tegen. En jij? Jij hebt toch veel ingevallen? Ben jij veel leerkrachten tegengekomen die gebruik zullen maken van Wikiwijs?

  Een andere vraag voor jou, Rosalie. Om gebruik te maken van Wikiwijs heb je ook geschikte apparatuur nodig. Ervan uitgaande dat jij leerkracht bent; kunnen leerkrachten bij jou op school wel aan de slag met Wikiwijs (kijkend dus naar materiaal)?

 8. Jeroen zegt:

  Ik kom gelukkig heel veel goede leerkrachten tegen, waarvan ik nog vanalles wil leren. Alleen hebben de meeste daarvan in eerste instantie (nog) niet veel feeling met ICT. Maar dat is denk ik ook vaak de “digi-generatiekloof”.
  Maar nogmaals, laten we met mooie activiteiten en positieve berichten ICT t.b.v. goed onderwijs, wat makkelijker bereikbaar maken voor leerkrachten.

 9. Frank Jongbloed zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens, practice what you preach. Vandaag nog was ik op een cluster 4-school en daar maakten ze aardig gebruik van het digibord. Heel duidelijk en heel gestructureerd. Misschien kunnen we het vergelijken met muziek. Vroeger kocht je een album als je het mooi vond. De ‘jongere’ generatie luistert veel naar muziek via MySpace, LastFM of nog simpeler via YouTube. De industrie klaagt, de audiofielen verafschuwen de kwaliteit van bijvoorbeeld YouTube, maar… het houdt de jongeren toch niet tegen. Het is de manier anno 2010. Misschien gaat het ook wel zo met Wikiwijs over een tijdje.

  Trouwens, bedankt voor de retweet.

 10. Jeroen zegt:

  Juist. Pak dat op waar je “wat” (feeling o.i.d.) mee hebt en zap (ter kennisneming en wellicht de moeite waard om in je achterhoofd of op je yurls mee te nemen) de rest voorbij.
  En inderdaad doet goed voorbeeld en positief “nieuws” volgen. En uiteindelijk maakt het dan ook niet uit wie er begonnen is. So, keep up with the good things!

 11. Frank Jongbloed zegt:

  Nu zit Wikiwijs zelf dit bericht te promoten via twitter. Maar waar is hun bijdrage aan dit stukje?

 12. Marjon Bakker zegt:

  Dag Frank, wij doen ons best een goede, handige, bruikbare site neer te zetten. Of Wikiwijs top of flop wordt hangt ook sterk af van de gebruikers. :)

  Maar het is wat vroeg om al een conclusie te trekken. We zitten tot begin volgend schooljaar in de proeffase, waarin er de kans is om nog veel te verbeteren.

  Daarom verspreid ik een bericht als dit ook via Twitter, zodat er meer over Wikiwijs gepraat wordt. Hoe meer feedback wij zien, des te beter kunnen we Wikiwijs maken.

  En: Hoe meer mensen er met Wikiwijs gaan werken, des te groter het succes!

 13. Frank Jongbloed zegt:

  Weet je wat het is, Marjon, we lopen tegen hetzelfde aan. Om meer reacties op mijn site te genereren, roep ik mensen op (of lok ik mensen uit). Vandaar dat ik jullie vroeg om een reactie. Jullie moeten dat ook doen want het gros van de basisschoolleerkrachten voelt zich waarschijnlijk nog niet geneigd om Wikiwijs te gebruiken.

  Ik hoop dat er mensen via deze site een kijkje gaan nemen op Wikiwijs om vervolgens hier weer een reactie achter te laten.

  Marjon, vonden jullie de tijd nu rijp voor een site als Wikiwijs? Wat was de gedachtengang?

 14. Hanneke zegt:

  Ja, Frank, ik zal ook reageren:-). Of het een top of flop wordt daar durf ik (ook) nog niet zoveel over te zeggen. Daarvoor moet ik het eerst een poosje gebruiken. Ik weet wel dat ik heel erg veel gebruik maak van het materiaal wat ik op internet vind. Veel materialen inspireren mij tot het maken van eigen materiaal, en dan net weer even iets anders maar bruikbaar in mijn klas en passend bij mij. Ik hoop dus wel van harte dat het een top gaat worden.

 15. Frank Jongbloed zegt:

  Ja, ik rommelde laatste een beetje rond bij je yurls-pagina, Hanneke en zag daar dat je veel doet met online materiaal. Leuk. Maar ben jij de enige bij jou op school of zijn het allemaal van die digifiguren?

 16. Hanneke zegt:

  Digifiguren?? Ik heb een paar maanden geleden een collega laten zien dat je je materiaal ook in verschillende mapjes kon opslaan en zo de boel netjes kunt bewaren. Er ging een wereld voor haar open:-). Maar ik heb ook wel collega’s die wel een klik met het digitale hebben en meer doen dan alleen mail checken.

 17. Frank Jongbloed zegt:

  Hahaha, ja, ik herken het een en ander van wat je zegt. Bij ons op school is het voor sommigen nog wel eens moeilijk om documenten van het ene mapje naar het andere te krijgen. Maar goed, kleine stapjes, toch?

Reageer


3 × = eenentwintig