Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om een stukje te schrijven in deze vakantie. Daar heb ik een goede reden voor. De site wordt véél minder gelezen in vakanties. Dus ging ik net in bed liggen met de laptop om nog het een en ander aan achterstallig computerwerk te doen. Voor minimale afleiding had ik het draadloze internet afgesloten. Maar ja, iemand hier in de buurt heeft zijn of haar draadloze internet nog onbeveiligd in de hoek staan. Dus via een omweg wist het internet mij er toch nog op te attenderen dat er een frauderende schooldirecteur rondwaart. Geen zorgen mensen, hij is opgepakt!

“De 61-jarige inwoner van Abbekerk die als directeur van de basisschool voor speciaal onderwijs ‘t Palet in Bovenkarspel en Grootebroek zeven jaar lang geld verduisterde is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.”

Oh oh oh. Dan ga je toch maar weer mooi af als schooldirecteur. Tuintjes schoffelen tussen je ex-leerlingen die ook bij HALT zitten. Omdat toch maar weinig mensen deze site lezen op het moment en omdat ik mijn achterstallig computerwerk énorm uit zit te stellen, heb ik even wat informatie opgezocht over Abbekerk.

Abbekerk is een dorp in Noord-Holland. Het hoort bij de gemeente Medemblik. Eigenlijk is het een stad en hoort het bij Lambertschaag. Of Lambertschaag hoort bij Abbekerk. Hoe dan ook, het heeft geen stedelijke functies meer, dus is het min of meer een dorp. Het is gefuseerd met de gemeenten Midwoud, Opperdoes, Sijbekarspel en Twisk en het dorp Hauwert (tot dan behorend tot de gemeente Nibbixwoud) tot de gemeente Noorder-Koggenland, die zelf per 1 januari 2007 fuseerde tot de gemeente Medemblik. Ze hebben er veel frauderende schooldirecteuren. Eerst was de naam Abbenkerke. Het ligt aan de Westfriese Omringdijk, vroeger lag het aan het water, tegenwoordig aan de polder van de Wieringerm… -zzz-

*Werkstraf! Voor frauderende schooldirecteuren die niet van het lief-en-leed-potje kunnen blijven!

7 Reacties op “Vrijwillige Fraudebijdrage”

 1. Marcel Kesselring zegt:

  Ja, dit is gewoon heel erg triest. Een heel slecht voorbeeld! Ik ben zelf momenteel bezig met Opleiding “Directeur van Buiten” om als zij-instromer uiteindelijk directeur van een basisschool te worden. Wat mij is opgevallen bij scholen is dat men niet transparant is over de financien van een school. Er zijn allerlei potjes en ik snap (nog) niet waarom. Zelf sta ik voor open communicatie en transparantie over alles wat ik en de school doe, dus ook met geld.

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Klinkt als een goed begin van je onderwijsloopbaan, Marcel. Nu vind ik transparantie sowieso wel belangrijk, welk werkveld ook, primair onderwijs of Unilever.

  ps Leuke site heb je.

 3. klaas stander zegt:

  Ik draai al heel wat jaartjes mee in het onderwijs op verschillende scholen en jouw opmerking over de “potjes” is helemaal terecht! ik ben maar een gewone leerkracht en wil me ook absoluut niet bemoeien met de financien van de schoolorganisatie maar mijn ervaring is dat er nooit ergens geld voor is, maar “ergens” wel een “potje”…..
  ik lever tegenwoordig alle bonnen in voor kosten die ik maak voor school (oeps…niet helemaal waar, ik betaal toch nog regelmatig uit eigen zak) en het kan me niet zoveel schelen uit welk “potje” het komt! Mijn werk heeft me al heel wat geld gekost omdat ik het nodig vindt om materialen te kopen die niet voorhanden zijn, maar wel nodig om mijn onderwijsaanbod aantrekkelijk te maken (ik ben een kleuterleerkracht). Dus! na jarenlang geen bon ingeleverd te hebben doe ik het nu bewust WEL! en uit welk potje het dan gehaald wordt? dat kan me eigenlijk niet zoveel schelen, als de kinderen er maar beter van worden!!!!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  We betalen allemaal wel eens wat uit eigen zak, Klaas. Ik denk dat dat ook zo’n uniek kenmerk van ons beroep is, haha. Vooral die parkeerkaartjes van ouders, die vinden bij mijn chipknip gretig aftrek.

 5. merel zegt:

  Praat niet over transparante financienbeleid op school; ik word weer laaiend, krijg last van woede en frustratieaanvallen; kortom het wordt rood voor mijn ogen.
  Na tig jaren is het me wel duidelijk dat veel geld naar bovenschools management gaat in plaats facilitering van de leerkracht zodat deze zijn/haar werk kan doen.
  Die dure knullen die wel eisen stellen tav onderwijskwaliteit……
  Maar ik denk dat niet het hele probleem bij de management ligt..politiek den haag moet zich schamen.
  De hele klassenbieb,spelletjes, cd’s, handenarbeidmaterialen heb ik zelf betaald; bol.com,afstruinen van vlooienmarkten ,bedelen bij ouders.
  Jaarlijks mogen we een bestellijst maken; zelden dat ik iets van de bestelling terug zie.
  Helft wordt namelijk gewoon niet besteld; maar dat wordt je niet medegedeeld zodat je wacht op iets dat niet komt.
  Dan heb ik het over gewone dagelijkse benodigheden; gummen, schriften, stiften etc.
  Op school heb ik diverse ‘geheime’ voorraadjes ontdekt …; maar durf niet af te nemen want dat betekent dat ik het heb ontdekt…..
  Als ik dan nog herhaaldelijk blijf vragen of die bestelde prittstiften er nog niet zijn, dan heb ik kans dat deze dan na 2 weken op de reguliere voorraadplek liggen…; maar de stiften zijn dan wel reeds uitgedroogd.., net als de klei.
  Nee, het mag allemaal niets kosten.Met groepslezen lezen we nog in avi-boekjes over rapje en duf en pietje puk.
  We werken met doorgeknipte gummejes en doorgebroken potloden in het kader van ‘samen delen’; kan er altijd wel een pedagogische zwaai aan geven.
  Zo kan ik wel nog even doorgaan.
  Als ik bonnetjes inlever, duurt het zeker 3 maanden voordat ik geld krijg…; men hoopt dat ik het vergeet, maar dat zal niet meer lukken.
  Diep triest zo te moeten werken.
  Heb er veel ruzie over gehad…
  Tegenwoordig zeg ik niets meer en handel alleen maar;rekenlessen over wegen zonder materialen zoals een weegschaal sla ik voortaan gewoon over.
  Ik heb het eens geprobeerd om een kleerhanger te gebruiken als weegschaal;maar de zin om inventief te zijn is nu reeds echt over.
  Ik verwacht niet dat in de komende jaren deze problemen minder worden.
  En zeg niet dat ik negatieve zeur ben; nee, ik ben laaiend.
  groet,
  Merel

 6. Marcel Kesselring zegt:

  @merel ik snap dat dit de situatie is bij vele scholen en schoolbesturen. als ik het heb over transparantie dan bedoel ik ook alle lagen van de schoolorganisatie. ook ik heb geconstanteerd dat er er besturen zijn die geen openheid durven te geven omtrent financien om verschillende redenen. als we schoolorganisaties (dus incl. besturen) willen professionaliseren dan is openheid in financieel beleid ook essentieel en moet het afgelopen zijn met allemaal “verborgen” potjes. uiteindelijk willen we allemaal dat het beste uit de kinderen wordt gehaald.

 7. Frank Jongbloed zegt:

  Merel, zo erg als bij jou; zo ken ik het niet hoor. Verschrikkelijk. En als ik bij een collega een voorraadje tegenkom, roep ik altijd: ‘Wist jij dat de Action Store een filliaal is begonnen in je bureaulaatje?’ Hahaha, moet je ze dan eens zien.

Reageer


× vier = 24