Een paar jaar geleden vond ik in het stookhok van school een versleten kartonnen doos met daarin (zorgvuldig verborgen) het Heilige Pak van Sinterklaas. Omdat de kinderen al lang naar huis waren en er alleen nog maar leerkrachten in school zaten, bedacht ik me geen moment en knoopte met elastiekjes de Heilige Baard voor mijn gezicht. Vervolgens ging ik mijn collega’s lastigvallen met de vraag ‘zijn er nog stoute juffen in de school?’. Hilariteit alom, maar de waardering voor mijn humor sloeg al snel om in pesterig gekraai en gekir toen ik de Heilige Baard afdeed en er duidelijk zichtbaar een roestbruine snotsnor aan de binnenkant zat (door de verschillende Klazen bij elkaar gespaard). Terwijl ik met terpentine mijn lippen aan het afschrobben was werd er door de collega’s snel een nieuwe (frisse) baard besteld.

Met de viering van Sinterklaas kan er veel misgaan. Extra aandacht is er vaak voor kinderen met een autistiforme stoornis. Het lijstje van Carla Visser biedt altijd veel goede tips.

“December is niet voor alle kinderen een feestmaand. Met name kinderen met autisme  en ADHD hebben moeite met de ‘gezellige’ dagen. Drs. Carla Visser, onderwijskundige verbonden aan Groenendaal, het behandelingsinternaat voor kinderen met ADHD en/of PDD-NOS in Groningen, gaf enkele jaren geleden een aantal praktische tips. Sindsdien vullen leerkrachten het lijstje elk jaar aan met nieuwe suggesties.”

Ik vind het lijstje ook nuttig voor leerkrachten die geen kinderen in de klas hebben met autisme, ADHD of PDD-NOS. Wie zijn dat? Steek je vinger eens op. Kom op, 230.000 geregistreerde leden en ik zie geen enkele vinger. Oh. Okay. In dat geval, neem de suggesties maar eens door dan. En controleer De Baard voordat je lollig wilt doen.

*’December-tips voor leerlingen met autisme of ADHD,‘ Kennisnet, 12/11/09

6 Reacties op “Hoor De Wind Waait Door De Hoofdjes”

1. Christien van Gool zegt:

Jeetje – waar moet je tegenwoordig allemaal wel niet aan denken in de klas…
    Misschien hadden we vroeger automatisch rust en structuur in onze klassen??
    Ik vind het plaatje trouwens eng hierboven!

Je gaat mij niet vertellen dat het in het voortgezet onderwijs allemaal automatisch rust en structuur is, Christien. Misschien wordt daar wat minder aandacht aan het individu besteed? ;)

Ik vind het plaatje ook eng.

3. Christien van Gool zegt:

Nee zeker niet: in de sector waar ik werk (VAVO) krijgen we heel veel leerlingen met autisme en adhd omdat die in het reguliere onderwijs stuk lopen.
    Maar wat ik bedoelde: vroeger was er automatisch meer rust en regelmaat in de klas zodat deze leerlingen minder moeite hadden om normaal mee te draaien.

Dát en dat er tegenwoordig meer etiketten worden geplakt in het onderwijs dan in de Albert Heijn.

5. Jolanda van der Meijden zegt:

Hoi Frank

Net als de toegevoegte E nummers zijn de diagnoisse soms even warrige voor ouders of hulp verleners

Maar Frank mij boekje ben je vergeten en dat vindt ik niet gepast
    Helemaal aangezien de aktie weg met Sinterklaas de steun van leraren kan gebruiken

leraren zijn net als mensen en kun veel leren van ouders en kids en dat kun wij van de voeding industrie niet meer zeggen

het overgewicht komt ergens van dan
    daar kom ik nog een op terug Frank
    Groet Jolanda van der Meijden
    PS met die baard ,wat denk je eerst denken dan doen,niet anders om

Hallo Jolanda, ik ben je boekje helemaal niet vergeten. Ik heb er al twee keer aandacht aan besteed en dat terwijl ik wekelijks een heleboel verzoeken om publicatie negeer. Sterker nog, ik geef al mijn vrienden jouw boekje voor Sinterklaas en ik heb in mijn testament laten opnemen dat tijdens mijn crematie wordt voorgelezen uit ‘Sint, wie ben ik’. Okay?

acht − = 3