Het scheelde niet veel of de Friese kindertjes mochten tijdens de ochtendkring hun belevenissen aan elkaar vertellen onder het genot van skinkebrochjes, sneinsbôle, jouster pof, brea, sûppenmoallenbrij, warkumer skiere ielsop en natuurlijk niet te vergeten beppe’s hinnesop. Hmm, beppe’s hinnesop, wie is er niet groot mee geworden? Afijn. Dat gaat dus mooi niet door. Het was een leuk ideetje, Arco van de Christenunie en Jelmer van de PvdA. Helaas gooide onderwijswethouder Gerrit Krol roet in de preiskûtel toen deze verklaarde dat het verzorgen van een ontbijt de taak is van heit en mem en niet van school.

“Ouders en niet leraren zijn er verantwoordelijk voor dat schoolkinderen ontbijten voordat ze aan de lessen beginnen.

Kinderen die met een lege maag op school komen, moeten niet door hun leerkracht eten voorgeschoteld krijgen. Dat vindt de Leeuwarder onderwijswethouder Gerrit Krol. Raadsleden Arco van Daalen (Christenunie) en Jelmer Staal (PvdA) hadden eerder gepleit voor een proef met ontbijt op school.

Ontbijt op school vindt Krol niet de oplossing: ,,Het gaat dan ten koste van de onderwijstijd. En daar controleert de inspectie streng op.”

Er zíjn wel scholen in Nederland die de ontbijtservice succesvol hebben geïntegreerd. Deze onderwijsinstellingen beginnen binnenkort ook met laundry service en voor de werkende ouders een hondenuitlaatdienst.

*’Ontbijt schoolkind is zaak van ouder,’ Leeuwarder Courant, 14/10/09

8 Reacties op “Friese ontbijtlariekoek”

 1. Jeroen zegt:

  De zaken die het onderwijs op z’n bordje geschoven krijgt…
  Ik voorspel een enorme toename van overgewicht in het onderwijs! Of rugklachten als we onze schouders onder dit alles zetten!
  We moeten toch niet zoals de belastingdienst met een leus gaan adverteren? “Leuker kunnen…”

 2. merel zegt:

  Ik ben het geheel met Krol eens.
  Naast het kerstontbijt en paasontbijt en het voorleesontbijt ben ik niet van plan om nog meer ontbijtservice te verlenen.
  Het is al ongelooflijk wat de kinderen ‘aan eten’mee naar school sjouwen; het fruithapje voor speelkwartier lijkt op een complete lunch.
  Al die bekers, pakjes drinken en met gesneden fruit, brood , koek , pannenkoek,croissantjes gevulde trommels passen niet meer op het daarvoor gereserveerde tafeltje in de klas.
  Officieel mag ik maar 15 minuten pauze houden…; binnen 5 minuten moeten ze het ‘op’ hebben , dan is er nog 10 minuten speeltijd buiten.
  Dat lukt zelden…
  En als er ook nog een jarige is dan hebben we bijna een halve ochtend alleen maar ‘gegeten’..
  Om half tien mogen de ouders met traktatie de viering in de klas meemaken. Na de traktatie is dus de ‘ochtend-lunch’ en speelkwartier.
  Over effectief leertijd gesproken…
  Maar dit is wat de ouders willen en daar komen we aan tegemoet.
  Totdat de inspectie er wat van zegt, kunnen we geen nee verkopen.
  Want ouder is koning, en blijkbaar zijn we banger voor de ouders dan voor de inspectie.
  Ik ben blij met mensen als Gerrit Krol;het is niet de oplossing en het zal zeker niet bijdragen tot een beter ‘ontbijtgedrag’thuis.
  En je kunt al afvragen wat daarna het volgende item wordt.
  Tanden poetsen?

 3. Monique zegt:

  Het lijkt me vreselijk ongezond om kinderen op school laten ontbijten. Zeker, als ik bijbehorende foto bij het bericht bekijk. Wat doet die fles cola daar ‘s ochtends naast de skinkebrochjes en sneinsbôle op tafel?

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Jeroen en Merel geef ik gelijk. Om Monique moest ik lachen, (pssst tis een nepfoto!)

 5. Monique zegt:

  Je meent het, was het een nepfoto? Goed dat je het er even bijzegt ;-)

  Ik geloof niet dat er zowel bij ouders als leerkrachten veel draagvlak is voor dit idee. Het kan toch niet serieus zo zijn dat school de zorg voor het ontbijt overneemt. Toch snap ik Merels stelling ‘de ouder is koning, en blijkbaar zijn we banger voor de ouders dan voor de inspectie’ niet helemaal. Natuurlijk is er soms frictie, maar ‘bang zijn voor’ vond ik nogal negatief uitgedrukt. Dat was even een detail, verder ben ik het helemaal met haar en met jullie eens dat het idee van Arco van Daalen en Jelmer Staal regelrechte ontbijtkoek eh… lariekoek is.

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Mieke:

  “Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 november ontbijten 575.000 basisschoolleerlingen op school tijdens het Nationale Schoolontbijt. Met dit ontbijtje op school leren kinderen hoe belangrijk deze maaltijd is.”

  http://www.bredeschool.nl/actueel/nieuws/nieuwsitem/artikel/ontbijt-op-school-tijdens-nationaal-schoolontbijt.html

 7. Giovanna zegt:

  Ha Frank,…
  Er bestaat ook een zeeuwse ontbijtlariekoek. Op de school van mijn kinderen hebben ze morgen (5 nov) het schoolontbijt. M.I is het meer een reclamestunt van de diverse produkten, die ikzelf tenminste nooit koop omdat ik ze stomweg te duur vind. Bovendien kost het een hoop tijd die het ondewijs zelf niet ten goede komt. (Ik zit in de OR en zou dus meehelpen met uitdelen, maar moet wegens ziekte verstek laten gaan) Ik weet dat er nog van alles om heen geknutseld om het nog enigsinds nuttig te doen lijken. Mijn standpunt is echter, ontbijten doe je thuis, dat is een taak van de ouder(s) die hierin het goede voorbeeld (zouden moeten kunnen) geven en niet van de school. Tja en of dat nou een fries of een zeeuws ontbijtje is maakt dan toch helemaal niets uit.
  eetsmakelijk

  en oja, vergeet je boterham met tevredenheid niet,;)

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Ik ben het met je standpunt eens, Giovanna. En bedankt, ik heb tussen de middag heerlijk gegeten. Vier tarwebolletjes met vegetarische worst en ijsbergsla. Oh ja, en tevredenheid toe.

Reageer


twee + 7 =