Vraagt u zich ook wel eens af waar het geld van uw belastingaanslagen heengaat? Dat kan ik u vertellen. Naar baanbrekende onderzoeken. Neem nu minister Rouvoet. Of iets smakelijker gezegd: neem het onderzoek dat onlangs in opdracht van hem werd uitgevoerd. Rouvoet vroeg zich onder andere af of de leerkracht wel benaderd werd als vraagbaak bij de opvoeding van kinderen. De uitkomst van dit ongetwijfeld dure onderzoek is schokkend. Het schijnt dus dat opvoeders zich in eerste instantie wenden naar …(tromgeroffel)… de partner! Wie had dát nu gedacht!?

“Ouders die vragen hebben over opvoeding stappen daarmee nauwelijks naar leerkrachten op de school van hun kinderen. Ze bespreken opvoedingskwesties vooral met de partner, of met vrienden of vriendinnen. De school komt op dit vlak als vraagbaak maar voor een beperkt aantal ouders in beeld. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van minister Rouvoet (CU) van Jeugd en Gezin.

Met het oog op de opvoedingsdebatten die de minister in het land organiseert, heeft hij het bureau Ruigrok/Netpanel een enquête laten houden onder ruim 1100 ouders.

In die enquête gaf slechts 14% van de ouders aan wel eens met een leerkracht te praten over de opvoeding van zoon of dochter. De uitkomsten laten zien dat ongeveer 90% van de ondervraagde ouders vindt dat ze hun kinderen goed opvoeden.”

Nu vind ik dat opvoeding ook de verantwoordelijkheid is van de ouders. Dat wil niet zeggen dat ik mij nooit bezighoud met de opvoeding van kinderen. Integendeel. Maar dat ouders zich eerst wenden naar de partner, familie en vrienden, dat lijkt mij niet meer dan logisch. Rouvoets volgende onderzoek houdt zich bezig met de vraag waar kinderen liever eten; bij de overblijf op school of bij de McDonalds. Ik ben benieuwd!

*’Leerkracht nauwelijks vraagbaak voor ouders bij opvoeding,’ Besturenraad, 08/10/09

3 Reacties op “Schokkend onderzoek Rouvoet”

1. Christien van Gool zegt:

Ja leuk ;-) Ben ook heel benieuwd naar de uitkomsten van dat nieuwe onderzoek.
    Al die onderzoeken, ach ja, daar komen altijd dingen uit die iedereen op een achternamiddag kan bedenken.
    Maar als ik zoiets bedenk is dat niet wetenschappelijk.
    Opvoeddebatten… gelukkig zijn mijn kinderen al de deur uit.

Ik moet er nog aan beginnen, Christien. De gedachte aan Rouvoets onderzoeken is genoeg om mij ervan te weerhouden. Sowieso vind ik de gedachte aan Rouvoet niet bevordelijk voor ‘kindermakend gedrag’.

3. Leerkracht PO » Blog Archive » Meesterstemmen Gelden zegt:

[...] Hier schreef ik over een schokkend onderzoek dat aan het licht bracht dat opvoeders zich over opvoedkundige zaken in eerste instantie wenden naar de partner (wat een schok). Inmiddels heeft een ander uitgebreid onderzoek een nieuwe didactische storm veroorzaakt. Leerkrachten uit alle windrichtingen van Nederland hebben het over de uitkomst van dit geruchtmakende onderzoekswerk. Dit zagen we niet aankomen. Niemand had dit kunnen voorzien, maar de conclusies van het onderzoek liggen koud en hard op tafel. Wie had dit ooit kunnen voorspellen? [...]

4 × zes =