Heeft u zich als leerkracht ook wel eens begeven op de verraderlijke wegen van het Hyves-netwerk? Of vindt u dat een idiote openingszin en bent u er juist trots op dat u onder de naam Troetaloeti1972 of Beertje114 krabbeltjes ontvangt van diverse halfgare personages? Want dan bent u iemand die zich (en nu ga ik even een kreet gebruiken die ik tijdens de lerarenopleiding vaak heb opgeboerd ten behoeve van studiepunten) ‘aansluit bij de belevingswereld van de kinderen’. Vandaag bestaat Hyves vijf jaar. Vijves. En het is gebleken dat leerlingen van het primair onderwijs zich massaal hebben aangesloten bij deze digitale vriendenclub. En ze willen u vast als vriend. Maar denk eraan, geen foto’s van u in badpak. Denk aan onze beroepshouding. Als u toch vindt dat u een mooi figuur heeft en twijfelt of u wel of niet uw badpakfoto’s online gaat zetten; stuur de foto’s even naar leerkrachtpo@gmail.com. Dan kijk ik er wel even naar. Geen probleem. Doe ik.

“Hyves is opgezet als website voor (jong)volwassenen, maar inmiddels zijn bijna alle kinderen er te vinden. Klasgenoten en reeds bestaande vrienden zijn de belangrijkste contacten voor jonge kinderen en tieners op Hyves, de grootste sociale netwerksite van Nederland, met meer dan 9 miljoen profielen. Opvallend is dat maar liefst 75% van de 8- tot 18-jarigen op Hyves ook een van zijn ouders als Hyves-vriend heeft. Dat blijkt uit het onderzoek Krabbels & Respect plz? ;-) onder 1051 kinderen en tieners. Het onderzoek, van stichting Mijn Kind Online en het samenwerkingsverband Digivaardig & Digibewust, is gedaan ter gelegenheid van de verjaardag van Hyves.”

Ik heb geen Hyves. Nooit gehad ook. Ik heb wel deze site. En een tweede. En een Twitter. Twee, eigenlijk. En Google Sites. En een feedreader. En eigenlijk nog een derde site. Ik heb zes e-mailadressen en ik maakte een geintje over die badpakfoto’s. Tenzij u er echt goed uitziet.

*’Nieuw onderzoek en brochures voor ouders’ Mijn Kind Online, 18/09/09

4 Reacties op “Hyves Society”

1. Jeroen zegt:

Ik heb een tijd twee hyvesprofielen gehad, inmiddels ben ik bewust hyvesloos.

Begonnen met een persoonlijke hyves, waar ik steeds meer vriendschapsverzoeken en berichten op ontving van kinderen uit de klassen en scholen waar ik verving of had vervangen. Olievlek effect. Even je naam intoetsen op Google en ze hebben je zo gevonden!

Omdat ik werk en privé graag gescheiden houd, maakte ik een meester-hyves aan. Ook vanwege mijn enthousiasme en nieuwsgierigheid rondom het gebruik van internet en aanverwante mogelijkheden i.c.m. het onderwijs. Kon ik de kinderen daarnaar verwijzen als ze op eigen initiatief een bericht stuurden.

Maar na een tijdje, honderden vrienden en krabbels later en het lezen van wat serieuze artikelen over dingen die mis kunnen gaan in de communicatie met leerlingen via het internet heb ik besloten om te stoppen met zowel mijn persoonlijke als mijn meester-hyves. Voorkomen is nog altijd beter dan een kleine kans lopen om onbedoeld, door anderen of door zaken waar je weinig of geen invloed of grip op hebt (want zo werkt communicatie via het internet) in de nesten te geraken.

Rest er nog mijn website/blog, zonder al te veel specifieke persoonlijke gegevens. Schept duidelijkheid. En eigenlijk is het wel net zo rustig en prettig zo voor mijn mailbox en mezelf!

Jouw reactie had mijn uiteenzetting kunnen zijn, Jeroen. Ik moet ook wel eens opletten. De meningen die ik hier ventileer zijn niet altijd de mijne (ook al staat mijn naam wel bij het stukje). Het is de bedoeling dat ik mensen soms aan het denken zet en dan moet ik prikkelen. Gisteren bijvoorbeeld kreeg ik een mailtje over ‘de onzin die ik aan het uitkramen ben op deze site’. Ach ja.

3. Christien van Gool zegt:

N.a.v. het bericht: waarom is het verbazingwekkend dat kinderen hun ouders als vriend toevoegen?

Ehm. Blijkbaar dient dat flink te puberen, in plaats van kameraadschappelijk met elkaar te krabbelen? Denk ik.

9 × = drieenzestig