Het voelt wel een beetje fout om dit stukje te schrijven met een glas wijn naast de laptop. Maar nu ben ik volgens de wet een volwassen man. Volgens diezelfde wet mogen kinderen geen alchohol drinken. Maar dat doen ze wel. Oh ja, beste lezer, de jeugd van tegenwoordig biert en breezert er lustig op los, als we de verschillende schokkende documentaires mogen geloven. De gereformeerd vrijgemaakte Dr. K. Schilderschool in Bunschoten kreeg een prijs van 250 euro naar aanleiding van een driedelige lessenserie, gegeven door verslaafden. Vooral de eerste les: ‘Hoe steriliseer ik een naald’ deed de gemoederen hoog oplopen. Okay, dat laatste loog ik. Kwam door de wijn.

“Met name op de afscheidsfeestjes die ouders en kinderen buiten de school om organiseren wordt nogal eens alcohol geschonken, weet Yvonne de Goey, functionaris gezondheidsbevordering van de GGD Hart voor Brabant. Ouders spelen een cruciale rol bij de start van het drinken van hun jonge kind. De Goey: „Jongeren van 10, 11, 12 jaar gaan experimenteren met alcohol. Ouders laten vaak toe dat hun kind een slokje neemt.”

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is dat heel slecht, tekent ze aan. „Onderzoek leert dat alcoholgebruik door jongeren onder de 24 jaar blijvende schade oplevert voor de ontwikkeling van de hersenen. Zeker als het kind te jong, te veel en te vaak drinkt.”

Alcohol is bovendien slecht voor de lever en de nieren. Ook neemt de kans op verslaving toe naarmate het kind eerder is gaan drinken. Daar komt bij dat kinderen die op jonge leeftijd met drank beginnen, later ook meer alcohol gebruiken. Met alle gevolgen van dien. De concentratie en het vermogen om te plannen vermindert, terwijl het aantal verkeersongevallen, agressie, ongewenste seksualiteit en verslaving stijgt, zegt Schulten.”

Allekohol iz zlegt, mense. Knoop tat inne oruh. Zlegt! ZLEGT! Hik.

*’Biertje lijkt normaal voor basisschoolkind,’ Reformatorisch Dagblad, 07/07/09

3 Reacties op “Drank Maakt Meer Kapot (…dan Sjoerd uit groep 6)”

 1. merel zegt:

  Op mijn 12e kreeg ik op speciale feestmomenten een sneeuwwitje (bier met zevenup); dat was lekker !!
  Op mijn 14e ging ik uit naar de disco , eens in de twee weken op de fiets;er werd niet tegen me gezegd dat ik geen bier mocht drinken , wel dat ik voor 22.30 uur thuis moest zijn.
  Ik kreeg het vertrouwen en vanzelfsprekendheid mee dat ik matig met bier zou zijn.
  Vanaf mijn 16e dronk ik behoorlijk ‘mee’; vooral tijdens de kermisdagen, zomerfeestjes en carnaval.
  Na mijn 20e had ik het eigenlijk wel ‘gehad’; al die katers…
  Zo nu en dan een biertje of wijntje , maar geen liters meer.
  Vanaf mijn 30e drink ik tijdens feesten ‘halfom’(half tapbier,half donker bier); gezien tempo en de hoeveelheid waarin wordt gedronken,,,ik kan er niet meer tegen. (Zal ook wel met het ouder worden te maken hebben)
  Nu drink ik elke dag een rode wijn; schijnt gezond te zijn.
  Ik geloof niet dat je kinderen moet verbieden. Dat maakt het drinken onbekend en spannend; hoe groter dan de verleiding is om ‘los te gaan’.
  Ik geloof wel dat drank slecht is voor hersenontwikkeling in jonge leeftijd; maar dat was in mijn jonge tijd nog niet bekend.
  (Ben tenslotte ook maar juf geworden..)
  Ik mocht 1 ding niet…; dat was roken…
  Gevolg; ik rook nog steeds als een ketter en kan er niet vanaf komen.
  Maar goed dat mij het drinken niet is verboden anders was ik nu een alcoholist.
  Ouders moeten relaxed met kinderen over drankgebruik praten, wijzen op gevaren en uitleggen; maar niet verbieden.
  En natuurlijk het goede voorbeeld geven!

 2. Susanne zegt:

  Drank slecht?
  Wat een opzienbarend onderzoek.

  Goed.
  Ik drink bijna nooit. Of, weinig.
  Mijn kinderen (4 en 2) ook bijna nooit.
  Bij ons zit het wel goed dus.

 3. Anita zegt:

  Wel mooi dat de Goey concludeert dat ouders hun kinderen in aanraking met alcohol brengen, “buiten de school om”. En dat media en kamerleden nog niet op dit nieuws zijn ingesprongen met het voorstel dat scholen dan maar wat extra lessen over drankmisbruik kunnen geven, aan ouders…

Reageer


+ 3 = elf