Veel mensen denken dat op een openbare school geen plaats is voor religie. Niets is minder waar. Een openbare school heeft haar deuren geopend voor kinderen met diverse religieuze achtergronden. Er wordt alleen geen les gegeven vanuit een specifieke religieuze identiteit. Dat vinden ze op een openbare school iets voor buiten de schooltijden. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht besteed wordt aan verschillende culturen. Maar het wil natuurlijk ook niet zeggen dat het bijbelse scheppingsverhaal standaard lesmateriaal moet worden. Die Arie Slob van de ChristenUnie.

“Openbare scholen moeten behalve aan de evolutieleer ook aandacht besteden aan het scheppingsverhaal. Dat bepleit ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob.

“Ik vind het van belang dat kinderen breed weten wat er aan opvattingen leeft”, zegt Slob dinsdag in een interview met de nieuwssite Nu.nl. In zijn tijd als leraar ergerde Slob zich eraan dat veel lesmethodes alleen aan de evolutieleer aandacht besteedden.”

Arie Slob was dus ooit leerkracht. Dat las ik ook op zijn weblog. Wat ik daar ook las was ‘onderandere’, ‘middennacht’, ‘Paasdagen’, ‘den Haag’, ‘subsidiering’, ‘woorvoeder onderwijs’ en ‘wle’. En dat allemaal in één stukje tekst.

Nou Arie, laten we de tijd die je in gedachten hebt voor het scheppingsverhaal maar gebruiken voor wat extra spelling op school. Trouwens, als je als slechte speller en taaldiarretist een heuse fractievoorzitter en woorvoeder onderwijs kunt worden, hoe durf je dan nog te twijfelen aan de evolutie?

Wat vinden we er nu eigenlijk van? Natuurlijk moet er op een openbare school ruimte zijn voor verhalen die je als algemene kennis mag bestempelen. Je mag ze niet bestempelen als de waarheid. Wat vindt u er eigenlijk van?

*’ChristenUnie: scheppingsverhaal op alle scholen,’ Nieuws.nl, 12/05/09
*’18 april – week 16 – 2009,’ arieslob.nl

5 Reacties op “Ariegeddon”

1. Rein Kroon zegt:

Is de openbare school niet de beste vorm van Christelijk onderwijs? Iedereen gelijk, open voor een ieder.

2. Remko Boers zegt:

Ook ik heb het artikel (en de video) op nu.nl met afgrijzen zitten bekijken. Ik vroeg me af of dhr. Slob vindt dat we behalve het christelijke scheppingsverhaal dan ook meteen de scheppingsverhalen van andere religies moeten behandelen. En laten we die dan allemaal naast de evolutietheorie zetten… Wat een raar idee.

Die video had ik nog niet gezien, Remko. Bedankt voor de tip. En beide heren bedankt voor de reactie.

4. Leen zegt:

Ik werk op een PC school en weet zeker dat een grote groep leerkrachten het niet met Arie Slob eens is.
    Wij besteden ook aandacht aan andere godsdiensten en levensovertuigingen.
    Ik ben een voorstander van pluriformiteit!

Dus kunnen we concluderen dat Arie Slob’s idee ridicuul is?

+ 3 = vier