Ik heb op deze site in het niet al te verre verleden wel eens wat kritische kanttekeningen geplaatst bij het oprichten van een universitaire lerarenopleiding. Nu blijkt dat deze al een kwart van de studenten kwijt is. Ja. Daar kán ik dan weer wat sarcastische opmerkingen over maken. Natuurlijk doe ik dat niet. Neen. Soms is het beter als ik me een beetje inhoud. Zoals gisteren, toen las ik de volgende kop in De Pers: ‘Refohomo’s boos op Plasterk’. Refohomo’s. Kijk, dan wordt het mij ook wel makkelijk gemaakt he? Maar ik hield me in. Met moeite. Het is niet alleen maar zwartgalligheid dat je tussen de toetsen van mijn toetsenbord vindt (naast de broodkruimels en kattenharen). Daarom laat ik het je zelf maar even lezen. En onthoud ik me van verder commentaar.

“De universitaire opleiding tot leraar in het basisonderwijs is na acht maanden al bijna een kwart van haar studenten kwijt. Elf van de vijftig eerstejaarsstudenten zijn afgevallen. Dat meldt Trouw woensdag.

De universitaire opleiding tot basisschoolleraar werd gelanceerd om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar een hoger niveau van de onderwijzers. Ruim 120 scholieren meldden zich aan, slechts veertig procent mocht in september aan de opleiding beginnen.

Theo Wubbels, initiatiefnemer van de universitaire pabo, zegt in de krant dat de strenge selectie van studenten niet afdoende is geweest. De meeste afvallers zijn overgestapt naar de reguliere pabo op hbo-niveau. “Blijkbaar staat het universitaire niveau hun niet aan”, zegt Wubbels. “Die mensen had ik er graag van tevoren uitgehaald.”

Wubbels denkt dat de studenten meer praktijkvakken hadden verwacht en erkent dat de eerste cursus ‘misschien ook wel te theoretisch’ was. Toch is hij niet ontevreden met het aantal afvallers. Hij wijst erop dat het bij universitaire studies ‘gebruikelijk’ is dat ongeveer 35 procent van de studenten na het eerste jaar stopt. “We zitten dus nog goed, met ‘maar’ 22 procent.”

Het studieprogramma wordt volgend jaar dan ook goeddeels gehandhaafd. Wel wordt het aantal plaatsen uitgebreid naar tachtig.”

‘Die mensen had ik er graag van tevoren uitgehaald,’ aldus Wubbels. Dan moet i… Oh nee! Dat mocht ik niet he? Het is moeilijk mensen, het ís moeilijk.

*’Kwart studenten universitaire ‘pabo’ haakt af,’ Trouw, 06/05/09
*’Refohomo’s boos op Plasterk,’ DePers.nl, 05/05/09