Gewoon homo zijn. U moet toegeven dat het een mallige titel is. Ik heb het natuurlijk over de door minister Plasterk geschreven nota, waarin hij uit de doeken doet hoe hij homodiscriminatie in het onderwijs wil tegengaan en homoseksualiteit bespreekbaar wil maken. Want het schijnt dat leerlingen en leerkrachten en masse in de keuzekast blijven uit angst niet geaccepteerd te worden. Verwacht na de meivakantie een brief. Van de minister!

“Geacht schoolbestuur, het kabinet heeft in het Coalitieakkoord ‘Samen werken, samen leven’ nadrukkelijk aandacht gevraagd voor discriminatie van homo’s in het onderwijs en op andere terreinen. In de nota ‘Gewoon homo zijn’ heb ik aangegeven scholen een handreiking te zullen sturen over het tegengaan van homodiscriminatie en het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.

Bij deze ontvangt u deze handreiking. Ik stuur u deze mede naar aanleiding van het door Inspectie van het Onderwijs uitgevoerde onderzoek naar seksuele diversiteit en weerbaarheid in het onderwijs.

U ontvangt deze handreiking in de week voor 17 mei, de internationale dag tegen de homofobie. Op deze dag is er over de hele wereld aandacht voor discriminatie en geweld tegen homoseksuelen.”

Lees de brief dus goed door en zet een roze kruisje in uw agenda bij 17 mei, de internationale dag tegen de homofobie.

Wat vinden we er nu eigenlijk van? Discriminatie van homoseksuele leerlingen en homoseksuele leerkrachten? Ja, ik denk wel dat er sprake van is. Ik ken niet veel homoseksuele collega’s die erg open zijn tegen de leerlingen over hun thuissituatie.  Jammer. Dat zouden ze wel moeten/mogen zijn. Wat vindt u er eigenlijk van?

*’Brief van de minister,’ Ministerie van OCW
*’Gewoon homo zijn op school,’ Ministerie van OCW

7 Reacties op “Gewoon Homo Zijn Op School”

1. Michel zegt:

Waarschijnlijk tref ik het heel erg op mijn school. Alle collega’s zijn op de hoogte (was in het begin wel even wennen) en ik word gewoon geaccepteerd.

Zelfs zo goed, vorig jaar ben ik getrouwd. Alle collega’s waren op de bruiloft, een week later werd het feest nogmaals gevierd maar dan voor de gehele school. Ouders, kinderen, collega’s… het was 1 groot feest. Het kan dus!

Wat een leuke reactie, Michel. En wat een goede school. Daar kunnen veel scholen nog een voorbeeld aan nemen. Ik ben benieuwd welke identiteit jouw school heeft.

PS Ik ben ook benieuwd naar je ‘even wennen’ opmerking. Hoe bedoelde je dat, waar moest aan gewend worden en wie?

4. Michel zegt:

Het is een openbare school, maar met een flink aantal leerkrachten met een christelijke achtergrond. Met dat wennen bedoel ik dat na mijn ‘coming-out’ (raar woord maar weet even niets anders te bedenken) de vriendin/vrouw opeens vervangen moest worden door de vriend. Heel wat per ongeluk versprekingen, maar nooit negatief bedoeld. Ook voor kinderen was het omschakelen (al doen die dat wel een stuk makkelijker), vooral nadat ik in de klas had verteld dat ik ging trouwen… met een man. Reacties van ‘oh dat is normaal’ tot stuiterende kinderen die daar eerst even met pa en ma over moesten praten. Die overigens erg leuk en goed reageerden.

Ik tref het zeker op deze school, helaas niet iedereen.

Ik zit nu al een tijdje een reactie te bedenken en dan het liefst een hele grappige (bij voorkeur een homograp), ik kan er alleen niet een vinden. Je hebt gewoon mazzel, Michel. Goede school, goede instelling en niks om je voor te schamen. Goed zo. En nu vaker reageren he?

6. Michel zegt:

Haha, nou mijn collega wist wel een grap toen ze het hoorde. “Zucht… weer een man minder in het onderwijs…..”

Hahaha, van je collega’s moet je het hebben, enzovoorts en zo verder.

× 4 = zestien