Naast borst en triceps trainen in de sportschool en het oefenen van Charlie Chaplin’s Smile op de saxofoon stond er ook een Leerkracht PO-stukje over Herman van Die op mijn agenda. Nu denk je waarschijnlijk; Herman van Wie? En dan zeg ik heel geestig; nee, Herman van Díe. En dan lachen we wat en dan verwijs ik je naar NRC.nl, waar Van Die een opinieartikel geschreven heeft over leerkrachten die het lesgeven verleerd zijn.

“Klassikale lessen door ervaren leraren dreigen tot het verleden te behoren. Er staat nu een generatie voor de klas die de handen vol heeft aan het bieden van ‘zorg op maat’, die geen tijd heeft voor het voorbereiden van lessen, daardoor ook zelf inhoudelijke achterstanden oploopt, en het lesgeven verleert. Met alle gevolgen van dien. Het wachten is nu alleen nog op de volgende onderzoeksrapporten.”

Het was dus de bedoeling dat ik hem een beetje gelijk ging geven, maar hem ook een veeg uit de pan ging serveren. Dat allemaal gaat niet door. Want -breaking news- Pranses Laurentien gaat een kinderboek schrijven. Dit gaat ze doen naast haar strijd tegen analfabetisme. Wat ik dan weer een wrede combinatie vind. Maar goed.

“De publicatie van het eerste Mr Finney-boek staat gepland voor oktober. Het moet een hele reeks worden. De serie is een idee van de prinses zelf en bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar. Mr Finney is een ’cool’ en kordaat maar ook vertederend vis-mens, aldus Querido.”

Cool, kordaat maar ook een vertederend vis-mens. Hm. Wie zal Laurentien als voorbeeld hebben genomen? Ik geef je één hint:

*’Leraren verleren het lesgeven,’ Herman van Die, NRC, 20/03/09
*’Prinses Laurentien schrijft kinderboek,’ Telegraaf, 19/03/09

2 Reacties op “Met Alle Gevolgen Van Die”

1. Jeroen zegt:

Zorg op maat is belangrijk, maar gebruikt ook een deel van de ‘resources’ die je als leerkracht voor handen hebt. En zoals in zoveel situaties is het ook hier zo dat tijds-inzet maar eenmalig gebruikt kan worden. Zo efficiënt mogelijk natuurlijk, zodat ook je waardevolle klassikale instructies door kunnen gaan, maar toch… Het blijven haast dagelijkse afwegingen.

Engeland biedt zorg op maat onder andere aan door veel met onderwijsassistenten te werken. Daar hebben we hier in Nederland vaak geen geld voor. Helaas.

Het blijft denk ik een combinatie van goed en gedegen (ik zou bijna zeggen ‘ambachtelijk’) klassikaal onderwijs met daarnaast het individuele en adaptieve onderwijs. Tijden veranderen, ook het onderwijs. Herman van Die (wie?) gaat met z’n opmerkingen wel erg kort door de bocht.

+ 2 = elf