Vandaag (zaterdag!) was ik op school om mijn klaslokaal opnieuw in te richten. Niet alleen de meubels verschoven, ook de inhoud van de kasten doorgespit en opnieuw ingedeeld. Ja, beste lezers, ik weet het (→ klik). Na afloop vond ik dat ik wel een frietje had verdiend. Een groot frietje. En een broodje groentekroket. Met mayonaise. Ik verdiende telkens meer. En waar kun je zulks beter halen dan bij de caffeteria? Ja, je leest het goed: caffeteria. Zo stond het op het reclamebord. De spelling van Nederlanders gaat zienderogen achteruit. En niet alleen in de caffeteria.

“Bijna één op de drie peuterleidsters in de gemeente Rotterdam zal een taalcursus moeten volgen. Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs, CDA) is voornemens in totaal ruim honderd van de circa 330 leidsters die werken in de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) op cursus te sturen. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie, in april 2008 gepresenteerd, bleek dat 15 procent van alle leidsters de Nederlandse taal onvoldoende beheerst. Daarvoor waren 109 ‘voorscholen’ en 95 ‘vroegscholen’ in Rotterdam bezocht. De inspectie maakte zich zorgen dat sommige van de leidsters de Nederlandse taal „onvoldoende beheersten”.”

Geschrokken door dit nieuws vroeg de redactie van Leerkracht PO de woordvoerder van VVE om een schriftelijke reactie.

“Het nooit onze bedoeling is ons opleidend kind binnen is ontdekte eigen manier. De Nederlandse taal is het kind is uiterst belangrijk, en is onze succor. Wij betreurden wij het personeelslid de Nederlandse taal daarin, studies, brief spreken, en bekwaam correct geen nieuws is. Wij nodigen critici in van ons uit workshop om een ingeblikt voedsel te nemen, zien zij met de ingeblikte voedselhoorzitting en hun oog het niet dit is.”

Waarvan notie.

*’Leidsters peuters Rotterdam op taalles,’ NRC, 21/02/09

2 Reacties op “Verplichte taalcursus peuterleidsters”

  1. Susy zegt:

    Wát? Wat?
    Wat zeggen ze?

  2. Frank Jongbloed zegt:

    Ehm. Dan moet je het even translaten in het Chinees en dan weer terug in het Nederlands. Zo heb ik *ahum* de dames van VVE het ook gedaan.

Reageer


8 + een =